În fiecare marți, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial. Seara, de la 21:15, participă la un podcast, tot pe Canal33, moderat de Alexandru Răducanu

Alexandru Cumpănașu: „Părinții Alexandrei nu vor accepta să plângă alt copil decât al lor”

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediție a emisiune Gândurile lui Cristoiu, o ediție specială în care îl avem invitat pe Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției pentru modernizarea României, unchiul Alexandrei și viitorul candidat la prezidențiale pentru România.
Alexandru Cumpănașu: Mulțumesc, din funcția de președinte CNMR sunt suspendat pentru că voi fi candidat independent, independent.
Monica Mihai: E bine de știut acest lucru și domnul Ion Cristoiu, jurnalist, analist politic și scriitor. Bine ați venit domnule Cristoiu.
Ion Cristoiu: Eu trebuie să precizez, ca de obicei, că noi am inaugurat cu această emisiune, ca să nu creadă că m-ați exilat, patronatul a hotărât eu să fiu pe planul doi, o serie de emisiuni cu candidații la președinție, deci domnul Cumpănașu este aici în calitate de candidat, sigur, vom discuta și despre cazul Caracal și implicații și sigur invităm și pe ceilalți invitați să ia legătura cu dumneavoastră, cu Mediafax, și vom face acest format. Dumneavoastră puneți întrebările și eu stau și mă uit și din când în când…
Monica Mihai: Mai adresați și dumneavoastră câte o întrebare.
Ion Cristoiu: Așa ca să n-adorm.

Monica Mihai: Domnul Cumpănașu, sunt multe de discutat în această seară, lumea vrea să afle foarte multe lucruri despre dumneavoastră, în primul rând în calitate de candidat la  alegerile prezidențiale, ați putea să ajungeți primul om în stat. Este firească această curiozitate și este firesc în același timp să vă întrebăm ce s-a întâmplat la Caracal, dumneavoastră ați ținut opinia publică în permanență cu informații, ați spus ultimele noutăți care au apărut în dosar. Exact ce zicea și domnul Cristoiu, lumea ar vrea să știe care este ultima informație pe care dumneavoastră o aveți de la Caracal?

Din acest moment familia Măceșanu va avea avocat pentru toate procedurile care se vor derula de aici încolo

Alexandru Cumpănașu: Referitor la caz vă pot spune că am hotărât împreună cu familia Alexandrei, cu familia Măceșanu, cu verii mei, să ne luăm un avocat, l-am contractat și din acest moment familia Măceșanu va avea avocat pentru toate procedurile care se vor derula de aici încolo, de exemplu mâine domnul Dincă, să-i respectăm drepturile, agresorul victimelor, va fi audiat la ora 9 și va fi audiat în prezența avocatului nostru. Asta e ultima decizie și este una înțeleaptă ca să putem să avem acces la tot ce înseamnă procedură și pe de altă parte cred că și eu am nevoie să pot să mă ocup de ceea ce am de făcut acum, de un ajutor pe partea aceasta instituțională pentru că am dus și bătălia instituțională, dumneavoastră ați spus doar media, dar am făcut până acum șapte plângeri penale.

Monica Mihai: Voiați să întrebați ceva domnule Cristoiu?
Ion Cristoiu: Tocmai, nu de mult timp, domnul președinte Klaus Iohannis a ținut o declarație de presă, foarte important de precizat că a ținut numai un statement deci nu a răspuns la întrebări, asta înseamnă că era scrisă, în care a vorbit în două rânduri despre accidentul de la Kabul, tragedia, și s-a referit la cazul Caracal. Vreau să-l întreb pe domnul Cumpănașu, într-o dublă calitate, una de specialist în cazul Caracal, mai bun decât mine, cunoaște mai multe lucruri, eu nu cunosc multe lucruri dedesubt, și în calitate de candidat. Hai să vedem în ipostaza de om care știți acest caz. Cum vedeți dumneavoastră declarația, a prins președintele, a sesizat principalele cauze?
Alexandru Cumpănașu: Eu cred că o să fiu destul de dur, de tranșant cu dumneavoastră. A fost delirantă.
Ion Cristoiu: Deci tranșant cu domnul președinte.
Alexandru Cumpănașu: A fost delirantă. Președintele are niște atribuții foarte clare, iar eu unul, cel puțin, mă așteptam de la domnul președinte Iohannis să vină și să spună ce face dânsul sau ce-a făcut dânsul ca președinte, nu să facă o analiză a ce n-au făcut alții. acest lucru l-am făcut noi, l-a făcut presa, putea să-l facă în CSAT și să prezinte concluziile. Din punctul meu de vedere domnul Iohannis a făcut una dintre cele mai ciudate declarații posibile pe care le-am văzut eu pe cazul ăsta. Adică dânsul nu a vorbit cu familiile, nu s-a adresat deloc, așteptam și noi un semnal, adică totuși vorbim de două familii care de mai bine de opt săptămâni își caută copiii. În al doilea rând, n-a prezentat ce măsuri a luat dânsul. Are conform Constituției foarte multe atribuții, dacă vreți putem să discutăm. Nu a prezentat ce-a făcut, celulă de criză, dacă a intervenit, dacă instituțiilor statului, dacă peste guvern, peste Ministerul de Interne, peste Parchet, n-am auzit nimic. Domnul președinte, la fel, din punctul meu de vedere, trebuia să prezinte nouă cetățenilor, tuturor, dar și familiilor niște propuneri pe care le are. Ok, n-ai făcut nimic până acum, dar ce propui? Totuși vorbim despre două dispariții, dar în același timp vorbim despre niște clanuri, vorbim despre niște rețele mafiote despre care chiar dânsul vorbește. Care sunt măsurile pe care președintele României vrea să le ia pentru a fi eliminate, că eu n-am înțeles nimic din discursul domniei sale. De aceea spun că a fost puțin delirantă, adică n-am înțeles de la domnul președinte nimic, nici ce-a făcut, nici ce are de gând să facă. Pe mine nu mă interesează o analiză politică astăzi de la președintele în funcție al României despre un alt partid. Nu. Pe mine, cetățean, mă interesează tu, președinte, conform Constituției pe care o am aici, ce-ai făcut tu în perioada asta? Și ce ai de gând să faci? Pentru că lucrurile, iată, se împotmolesc din ce în ce mai mult. De aceea această declarație de presă a președintelui României pe mine m-a dezamăgit în triplă calitate. Și de candidat și de cetățean și de om implicat în acest caz, cum spunea domnul Cristoiu de la bun început. Dacă domnul președinte venea astăzi și spunea în această perioadă am cerut serviciilor de informații, am cerut tuturor, am convocat CSAT-ul fără să știți, m-am întâlnit cu ministrul de Interne, spune foarte clar aici a instituțiilor statului președintele, atenție, se asigură de buna funcționare.
Monica Mihai: Și spuneți că în acest caz el nu s-a asigurat de buna funcționare?
Alexandru Cumpănașu: Nu s-a asigurat de nimic pentru că asta m-a uluit, putea să spună ceva, putea să spună domnilor uitați, bună ziua, vă fac următoarea declarație, am constatat că sunt deficiențe mari la Ministerul de Interne pe 112 de exemplu, la STS, la Ministerul  Interne, pe altceva.
Monica Mihai: Dar astea nu sunt declarații pe care președintele le-a făcut deja anterior imediat după tragedie?
Alexandru Cumpănașu: Ba da, dar de atunci și până acum s-au întâmplat multe lucruri. Dânsul trebuia să întrebe, cred eu, trebuia să se întrebe pe dânsul ce este de făcut? Adică, n-am auzit nimic de dosarele penale, sigur, o să ne spună că este independentă justiția. Păi este independentă, dar dânsul ca mediator avea rolul acesta, dacă avem bulibășeala asta în jurul cazului, președintele statului are obligația să se implice direct. Nu poți să lași o țară de… care se uită… 99% din cetățenii României se uită numai de Caracal, sunt preocupați în fiecare zi. Tu președinte care ești cel mai ales dintre toți, și nu vreau să citez din aceste articole din Constituție, ai obligația de a media între societate și instituții. Așa scrie aici. Adică între care instituții și societate a mediat dânsul în perioada aceasta, încercând să adevărul la suprafață, pentru că totuși președintele, iertați-mă domnule Cristoiu, președintele este cel mai puternic om în stat și are această obligație.

Ion Cristoiu: Domnul Cumpănașu, domnișoară, în cazul Caracal este foarte importantă identificarea de către autorități, mai ales de președinte, a cauzelor ce s-a întâmplat acolo. Domnule Cumpănașu, domnul președinte pune toată întâmplarea, tragedia de la Caracal, spune așa, pe seama unor întârzieri criminale în acțiunile organelor statului. Credeți că tragedia de la Caracal și tot ce s-a întâmplat până acum se limitează la niște întârzieri, chiar criminale, n-am înțeles de ce erau și criminale. Hai să discutăm, e aceasta o sesizare de către președinte a adevăratelor cauze ale acestei tragedii?
Alexandru Cumpănașu: Nu, din punctul meu de vedere în niciun caz, pe lângă faptul că reinventează limba română și codul penal, eu n-am auzit de întârzieri criminale până astăzi, iertați-mă.
Ion Cristoiu: Corect.
Alexandru Cumpănașu: Nicăieri, nici în DEC (DEX), nici în semantică, nici în gramatică, nici în ce vreți dumneavoastră, nici în codul penal. Acolo avem de-a face cu complicități, nu poți să-l acuzi pe un procuror, adică ce spune domnul Iohannis. Nu-l mai trimiteți în judecată, iertați-mă, eu o să traduc puțin, nu-l mai trimiteți în judecată pe procuror sau pe polițist pentru că de fapt a fost un fel de neglijență acolo. Nu, acolo avem de-a face cu complicitate. Acolo dacă avem de-a face nu putem spune că avem de-a face cu niște întârzieri. Nu, acolo s-a încălcat legea domnule Cristoiu. Legea spune foarte clar că trebuie să salvezi viața persoanei care se află în pericol.
Monica Mihai: Și nu să aștepți până la ora 6 pentru a intra.
Alexandru Cumpănașu: Indiferent de oră. Lucrul ăsta a fost lămurit de toți juriștii, de toți procurorii, de toată lumea. Păi când tu președinte vii și spui că au fost niște întârzieri criminale, deja eu înțeleg, ca și cetățean, din cuvântul întârzieri, că de fapt oamenii ăștia eventual…
Ion Cristoiu: N-a fost intenționat și nu au avut cu ce să ajungă la fața locului.

Monica Mihai: Că tot vorbim de instanțe și dumneavoastră ați fost de partea familiei încă de la început, săptămâna aceasta, DIICOT a transmis o somație, o cerere de prezentare, o citație familiei Alexandrei pentru a preda buletinul. Dumneavoastră ați și semnalat acest lucru, ați și făcut publică această citație. Ce nu vi s-a părut în regulă pentru că a existat și o reacție din partea DIICOT care spunea că de fapt nu urma să meargă cineva cu duba să-i aducă pe părinți la București?

Procurori au procedat prin șantaj la această primă audiere a părinților Alexandrei pentru predarea buletinului fetei

Alexandru Cumpănașu: Eu chiar vă mulțumesc de întrebare pentru că DIICOT-ul văd că reacționează numai când vrea. Adică dacă cerem niște informații nu ne anunță nimic, suntem în orb toți, dar dacă este criticat pe chestii punctuale, repede iese și ne spune. Haideți să vă explic, mama și tatăl Alexandrei au fost audiați la poliția Caracal pentru a preda acest buletin. Vă spun și pentru ce ca să…
Monica Mihai: Care este miza.
Alexandru Cumpănașu: Miza este ca DIICOT-ul să declare decesul Alexandrei și să-l trimită în judecată pentru omor. Să închidă dosarul, pe românește să închidă dosarul. Oamenii ăștia au fost la poliție, la parchet și au spus nu vă dăm niciun buletin. Dar mai grav decât atât și eu i-am avertizat și îi avertizez încă o dată pe procurori, au procedat prin șantaj la această primă audiere.
Monica Mihai: În ce sens?
Alexandru Cumpănașu: În sensul că atunci când au audiat-o pe mamă, i-au spus veniți să predați buletinul. Mama a zis nu-l predau, dar dacă vreți vin pentru că eu întotdeauna am venit la audieri. Dar uitați, dacă veniți vă prezentăm și raportul INML.
Monica Mihai: Adică li s-a oferit ceva la schimb dacă predau buletinul.
Alexandru Cumpănașu: Da. Și oamenii s-au dus să dea declarații și în fața procurorilor și-a polițiștilor mama Alexandrei a spus, bună ziua, am buletinul la mine nu vi-l dau, dar unde este raportul. Păi raportul nu-l avem. Mă iertați, dar eu pentru asta am venit aici, m-ați anunțat telefonic că primesc raportul. Și au spus, nu, ne pară rău, noi nu v-am spus asta. Iar mama Alexandrei a spus știți eu, de când cu acel șantaj pe care oricum DIICOT-ul l-a minimizat și este în libertate cetățeanul respectiv cu sumele de bani, a anunțat procurorii că-și înregistrează convorbirile și le-a spus, doamnă, vreți să vă pun înregistrarea și îi întreb și eu, vreți să vă pun înregistrarea? Sau să facem direct dosar penal procurorului? Din fericire femeia și-a înregistrat convorbirile, inclusiv cu procuroarea respectivă sau polițistă, ce-a fost.
Monica Mihai: Și veți face ceva în acest sens?
Alexandru Cumpănașu: Asta e decizia familiei nu este decizia mea. Este decizia părinților, eu doar v-am prezentat situația. Atunci mama a luat foc și a spus, păi bine, ne șantajați, adică ne aduceți aici sub un fals pretext că ne dați un raport, să-l citim măcar, să vedem și noi ce spuneți voi că s-a întâmplat cu copilul nostru, ajung aici, nu mi-l arătați, dar vreți să vă dăm buletinul ca să o declarați moartă. Adică eu să-mi recunosc copilul că a decedat pentru că dacă eu tată, mamă ți-l dau e ca și cum eu recunosc că tu dreptate. După care a venit citația. Atenție, am vrut să precizez lucrul ăsta pentru că au fost audiați, fiind sunați și informați verbal, deci nu în scris, după care la o zi a venit o citație în care spune negru pe alb… DIICOT-ul am impresia că se joacă cu vorbele cred că scrisul așa cum știe și domnul Cristoiu valorează mai mult decât vorbele. Păi când tu DIICOT trimiți citație în care scrii așa: ”vă rugăm să vă prezentați și dacă nu vă prezentați vă aducem cu mandat și vă dăm amendă până la 5000 de lei” și este negru pe alb, am pus-o pe facebook, dumneavoastră ce înțelegeți în locul familiei? Vorbele celor de la DIICOT pe surse care spun dar noi nici măcar n-aveam de gând, noi nu ne puneam problema așa. Nu, îmi pare rău, eu iau de bun ceea ce ai scris, iar familia într-adevăr a fost speriată, a fost amenințat în felul ăsta.

Ion Cristoiu: O întrebare, iertați-mă, spuneți-mi, am recunoscut, am și scris, că dumneavoastră ați contribuit mult la scoaterea din seifuri ale unor documente. Spuneți-mi și mie care este documentul pe care n-ați reușit să-l desecretizați? Și de ce?

N-am reușit să fac rost, e confidențial, de raportul domnului Pistol. Sursele spun că omul își scrie sau va fi finalizată această declarație în funcție de cum trebuie să fie finalizat cazul

Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu, n-am reușit să-l fac rost și nici să-l desecretizez, el nu e secretizat, e confidențial, raportul domnului Pistol.
Ion Cristoiu: Celebrul raport. De ce? Ce spun fiecare. Domnul Fifor ce spune?
Alexandru Cumpănașu: Domnul Fifor spune că este o anchetă în derulare la Parchet și că se găsește la Parchet și că el n-are voie să se amestece peste Parchet. După cum vedeți nimeni n-are voie. Nici părțile vătămate n-au voie. Cei de la Parchet spun ne pare rău, este o probă într-un dosar și ancheta este confidențială. Sursele, așa cum a făcut documente rost și în cazul acesta puteam să facem rost, spun că omul își scrie sau va fi finalizată această declarație în funcție de cum trebuie să fie finalizat cazul. Asta spun sursele. M-ați întrebat oficial și neoficial. Eu v-am răspuns.
Ion Cristoiu: Domnul acela Pistol există? E personajul cheie, el e cel care a stat de vorbă 20 de minute, ultima discuție cu Alexandra, și el stă în Caracal? Îl vede lumea? Nu-l întreabă nimeni nimic? Presa, dumneavoastră, e dispărut, are ordine, e polițist în continuare? Era șeful investigației criminale.
Alexandru Cumpănașu: Și este. Domnule Cristoiu, este în continuare șef la investigații criminale, unu. Doi, a dispărut în concediu, nu știu cât poate să-și ia concediul ăsta, dar nu știm unde e.
Monica Mihai: Adică nu este de găsit din momentul în care au început dezvăluirea?
Alexandru Cumpănașu: Nu. A fost de găsit decât doar de către procuror pentru că la solicitarea mea a fost reaudiat, eu asta v-am spus că nu m-am luptat cu… a trebuit să mă lupt și cu instituțiile, să fac și pe avocatul, din fericire acum voi avea un ajutor. Dar la solicitarea mea domnul Pistol a fost reaudiat și această reaudiere a durat 5 ore.
Monica Mihai: După care a dispărut, din nou.
Alexandru Cumpănașu: A dispărut din nou, da. Pentru că la prima audiere, cred eu, dar nu vreau să critic procurorii în acest caz, a fost puțin superficială făcută această audiere. Și după care eu am revenit și am spus, domnule, eu vreau de la acest om tot ce a discutat cu Alexandra. Cu liniuță. Așa trebuie. Și înțeleg că a durat 5 ore. Tot am făcut rost, domnule Cristoiu.

Ion Cristoiu: Ce putea să fie în acea conversație care e secret de stat, rațiune de stat, adică nu văd…
Monica Mihai: Au ieșit restul discuțiilor mai puțin aceasta.
Ion Cristoiu: Au ieșit alea pe 112 și n-au ieșit aici?
Alexandru Cumpănașu: Da, pentru că la 112 sunt înregistrate și avem o procedură. Aici n-a fost înregistrată, dânsul a încălcat legea.
Monica Mihai: A sunat de pe telefonul personal.
Alexandru Cumpănașu: A sunat de pe telefonul personal, iar legea MAI spune că în astfel de cazuri nu ai voie să vorbești decât de pe telefonul fix al instituției, nici măcar de pe mobil cu victima.
Ion Cristoiu: Deja e dubios.
Alexandru Cumpănașu: Da, este foarte dubios.
Ion Cristoiu: Acestea nu se înregistrează la companii?
Alexandru Cumpănașu: Nu, din păcate nu.
Ion Cristoiu: Deci nu vom știi niciodată care a fost discuția.
Monica Mihai: În momentul în care se va desecretiza conversația e posibil să avem. Voiam să vă întreb ceva…
Ion Cristoiu: Nu conversația, raportul.
Alexandru Cumpănașu: Adică declarația lui practic că ce-a spus Alexandra sau adevărul nu-l vom avea niciodată. Va fi versiunea lui. Mă întreba domnul Cristoiu ce poate fi. Domnule Cristoiu, eu pot să speculez, eu n-am de unde să știu. Dar o fată care stă 24 de ore cu un astfel de individ în casă eu cred că poate să vadă mai mult și mai multe. Poate alte persoane care au intrat, poate alte persoane care au participat, speculăm acum, neavând raportul respectiv și neavând cu adevărat înregistrarea discuției. Dar din punctul meu de vedere 20 de minute, un dialog de 20 de minute cu un polițist care stă la 500 de metri de casa lui Dincă.
Ion Cristoiu: Și șeful investigației criminale de la poliție, adică era…
Alexandru Cumpănașu: Și mai mult, mă iertați, suntem la țară, să nu se supere Caracalenii pe mine, eu îmi iubesc orașul foarte mult și sunt mândru de el, dar stă la 500 de metri, vă rog să mă credeți, am numărat când am fost ultima dată la Caracal, stă la 500 de metri pe acea stradă.
Ion Cristoiu: Nu se poate. Și cum, din conversația aia nu și-a dat seama că el.
Monica Mihai: Adică practic erau vecini.
Alexandru Cumpănașu: Unul dintre vecinii…
Ion Cristoiu: Domnișoară, el discută 20 de minte…
Monica Mihai: Cu o fată care îi descrie casa care este undeva în vecinătatea locuinței lui. Domnul Cumpănașu vreau să vă întreb ceva, un lucru pe care foarte mulți din români ar vrea să îl afle, în calitate de candidat la prezidențiale care are legătură cu ceva ce-ați declarat adineauri. Dumneavoastră în ultima vreme ați fost destul de vehement în ceea ce privește procurorii. Anterior, dumneavoastră erați cel care susținea că procurorii își fac treaba, trebuie lăsați în pace.
Alexandru Cumpănașu: Așa este. Așa este și pentru asta mi-am făcut mea culpa din prima zi. Nu am așteptat ca alții, nu mi-a venit conștiința mai târziu. În momentul în care am aflat ce-a făcut procurorul Popescu și după aceea în lanț prin procurorul de la Olt, după aceea Vasilescu.
Ion Cristoiu: Liviu Vasilescu de la DIICOT.

Cred că am pus umărul la consolidarea unor clanuri mafiote în aceste județe formate din procurori, formate din polițiști, formate din politicieni, formate din judecători și din, evident, interlopii cu ceafa lată

Alexandru Cumpănașu: În momentul acela mi-am dat seama de faptul că ceea ce mie mi s-a prezentat în București pentru că să fim corecți nu ai legătura cu țara până când nu te duci la ea ceea ce nu s-a întâmplat cu niciun politician și eu sincer vreau să o fac. Asta e altă discuție dar chiar vreau să o fac. Vreau să merg în fiecare localitate. Nu ai imaginea corectă. Mie, cel puțin, ca reprezentant al societății civile și ca om care a colaborat cu Comisia Europeană pe MCV de fiecare dată erau prezentate lucrurile într-o lumină extraordinară. Nu aveam date, nu aveam acces la lucruri din acestea, domnule ce face un procuror, nu văzusem un raport care să fie negativ, nu. Veneau cu un bilanț din ăsta frumos cei de la DNA, de la DIICOT, ne prezentau câte cazuri… Niciodată, dar niciodată nu se vorbea despre ceea ce n-au făcut. Și eu îmi fac mea culpa, da, eu cred că am pus umărul la consolidarea unor clanuri mafiote în aceste județe formate din procurori, formate din polițiști, formate din politicieni, formate din judecători și din, evident, interlopii cu ceafa lată, ca să fiu mai clar. Eu nu mă absolv de vină pentru că n-am fost nici procuror, n-am fost nici ministru, dar, da, ca voce publică am contribuit, nu știu cât de mult, dar am contribuit și vă spun sincer este una dintre principalele mele motivații în a afla adevărul în cazul Alexandrei, iar acum pentru că tot a fost această nebunie că mă folosesc de Alexandra, nu, și acum datorită Alexandrei sunt în această cursă prezidențială. Dacă Alexandra nu avea curajul să devoaleze tot acest sistem cu 112, cu curajul ei cum aș fi înțeles că trebuie să am o menire să lupt pentru ceva. Că au fost niște acuzații ciudate în sensul ăsta. Unu, că nu avem cadavru deci nu ai pe ce să te urci și, doi, eu îmi asum ce spun acum. Dacă nu era nepoata mea n-aș fi fost în cursa prezidențială pentru că n-aș fi înțeles pentru ce lupt. Iohannis pentru ce luptă? Barna pentru ce luptă? Vreau și eu să înțeleg pentru că eu cred că un președinte, un lider, haideți să luăm un lider, tot studiez lidership-ul acum. Un lider trebuie să aibă o viziune și niște valori. Care e viziunea lor?

Monica Mihai: Care este viziunea dumneavoastră?
Alexandru Cumpănașu: Doamnă, viziunea mea este clară.
Ion Cristoiu: Înainte de toate. Sunteți conștient că marea problemă este această acuzație că v-ați folosit pentru a deveni candidat. Spuneți-mi epic când v-ați decis că a fost un timp când spuneați că nu veți candida? Care a fost declic, momentul în care ați zis trebuie să candidez cu orice risc pentru că unele riscuri sunt?
Monica Mihai: Și aici, dacă îmi permiteți, în completare la ce ați zis dumneavoastră, am să citez ”eu am o vorbă, am intrat în politică la 15 ani și am ieșit la 18. Nu mai vreau să mă întorc o spun răspicat. Știți de ce? Nu mai vreau, nu poți să te mai întorci după ce te-ai retras” este declarația dumneavoastră în 2017.
Alexandru Cumpănașu: Pentru DCNews la un moment dat.
Monica Mihai: Ce v-a făcut să vă schimbați părerea.
Alexandru Cumpănașu: Alexandra m-a făcut să-mi schimb părerea.
Ion Cristoiu: Noi vorbim de momentul.
Alexandru Cumpănașu: M-a întrebat doamna din punct de vedere motivațional.
Monica Mihai: Și momentul.
Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu, eu am fost onest și prima oară și a doua oară, sută la sută. Știți de ce? Pentru că așa cum știam eu instituțiile statului, eram sigur pornit și supărat și mâhnit, cum vreți dumneavoastră, pe ceea ce aflasem că au făcut o parte din procurori, dar eu vă spun că în primele săptămâni din discuțiile cu procurorul general, din discuțiile cu ministrul de Interne am crezul că totuși aceste instituții își fac treaba, asta era convingerea mea veche, am militat pentru ea, am explicat mai devreme, îmi fac mea culpa, cred că zece-cincisprezece ani. Procurorii sunt… ei scot la iveală adevărul, sunt cei care fac ceea ce trebuie. După șapte săptămâni, domnule Cristoiu și stimată doamnă, după șapte săptămâni m-am așezat pe un scaun, mi-aduc aminte eram la vărul meu în curte și am zis ce știm noi acum? Ce știm astăzi? Adică în afară de faptul că am devoalat niște, întâmplător pe surse, cum spuneți dumneavoastră documente, ce știm noi despre Alexandra? Ce știm noi despre ce s-a întâmplat acolo? Instituțiile au devenit, nu opace, au devenit total netransparente.
Ion Cristoiu: După un timp în care au fost.
Alexandru Cumpănașu: După un timp în care au fost, au încercat să fie, da, aveți dreptate. Și de aceea i-am și luat de bună credință. Nu uitați că am fost în audiență la procurorul general, am fost în audiență la șeful DIICOT. Eu nu m-am luptat cu instituțiile astea de la început. Nu, i-am ajutat. Da, am ajuns acum în disperarea de cauză de a ne lupta pentru că efectiv nu mai avem niciun fel de acces la informații și eu cred că lucrurile au luat-o razna, adică oamenii ăștia nu și-au făcut datoria. Dar ca să revin, după 7 săptămâni, împreună cu familia Alexandrei, am stat pe jos toți, eram mai mulți din familie, mă rog, unii plângeam, alții… și am întrebat următorul lucru: ce știm noi astăzi despre ce s-a întâmplat cu Alex? Și concluzia a fost că nu știm nimic. A, știm niște greșeli ale unor polițiști și procurori care n-au făcut ce trebuia la timp. Dar n-avem adevărul și n-avem nici indicii că am afla adevărul. Ba, dimpotrivă, intrasem deja într-un conflict cu instituțiile astea care, prin tot felul de interpuși, mă atacau și mă criticau de ce nu stau acasă. Mă sunau chiar, oameni din toate instituțiile, de la servicii până la parchet… mai stai pe acasă. Acela a fost momentul când mi-am pus următoarea problemă: în acest moment dacă eu Alexandru Cumpănașu am reușit, cu sprijinul presei, eu nu pot să contest lucrul ăsta, cu sprijinul întregii prese, cea care m-a criticat chiar în ultima perioadă, la început a fost alături, nu sunt în stare, nu reușesc să aflu adevărul despre nepoata mea care este totuși un caz simplu, ce se întâmplă cu milioanele de români care sunt abuzați în fiecare zi, în fiecare sat, în fiecare comună, în fiecare oraș, în fiecare județ de către toți baronii, de către toate clanurile astea. Ce am aflat în ultima perioadă mie mi-a tulburat mințile. Înțelegeți? Violuri despre care familiile nu pot să vorbească pentru că pur și simplu le e frică, pentru că politicienii sau alții le-au luat de acasă pur și simplu prin clanurile interlope. Și am spus ok, dar ce facem cu oamenii ăștia? Eu ce putere am de fapt? Și îmi pare rău, cât timp nu ești acolo și nu poți să faci și să iei deciziile, nu ai nicio putere. Atunci, dacă vreți, a fost un început de idee pentru că decizia am luat-o după ce m-am consultat cu oameni, cu 300 de mii de oameni pe facebook-ul meu. Adică mi-am făcut o verificare nu cumva să oi fi luat-o eu razna. Adică am spus, domnule, ce părere aveți, chiar a fost o consultare sinceră.

Monica Mihai: Și ce v-au răspuns oamenii?
Alexandru Cumpănașu: 90 și ceva la sută sigur au fost de acord. Nu uitați că am avut un milion de vizualizări acolo, la acea postare, nu este o laudă vreau doar să încerc să explic că au fost extrem de mulți români, nu sunt de ici de colo 300 de mii, poate chiar mai mulți care au spus avem nevoie de cineva care să radă sistemul ăsta, să facă ceva pentru noi pentru că și noi suntem în cazul Alexandrei.
Ion Cristoiu: Noi jurnaliștii nu avem contact cu familia, dumneavoastră vă vedeți, stați de vorbă, ce crede familia, adică, mă rog, nu am fost niciodată și nimeni de aici în postura lor, crede că trăiește, vrea să-l vadă pe ăsta condamnat sau e buimăcită? Care e starea acestei familii după o lună și ceva?

Ambii părinți sunt convinși că Alexandra trăiește. În primul rând pentru că sunt părinți și în al doilea rând pentru că toată argumentația autorităților nu stă în picioare

Alexandru Cumpănașu: Faptul că nu au reacționat public nu înseamnă că…
Ion Cristoiu: Nu, n-am zis, care e…
Alexandru Cumpănașu: De acord, vreau doar să explic. Faptul că au un anumit mod, de fapt întreaga familie așa am fost, eu sunt ăla mai vorbăreț și mai deschis, oamenii au un anumit mod de a-și trăi viața și și-au trăit suferința asta în liniște. Adică au preferat să și-o trăiască în liniște, nu cu televiziuni, nu cu… Însă în momentul de față, am fost de multe ori acolo și ultima dată acum două zile, ambii părinți, i-am întrebat sincer, pentru că de fiecare dată noi avem o relație foarte deschisă și spuneam, ok, haideți să nu ne încăpățânăm, să vedem care sunt argumentele, trebuie să devii rațional la un moment dat cumva să depășești această fază emoțională. Și ambii părinți sunt convinși că Alexandra trăiește.
Ion Cristoiu: De ce? Sunt convinși din sentimente de părinți sau ceva le spune lor?
Monica Mihai: Există anumite dovezi care să…?
Alexandru Cumpănașu: Eu cred că în primul rând pentru că sunt părinți și în al doilea rând pentru că toată argumentația autorităților, să le spunem autorități totuși, indiferent care ar fi ele parchet, poliție, ce vreți dumneavoastră, nu stă în picioare. Pentru oamenii ăștia faptul că 7 dinți s-au găsit… Am discutat astăzi o oră cu mama, haideți să vă relatez un episod, poate e mai relevant decât să spun eu ce părere am. Și mama Alexandrei mi-a spus Alexandrule, dar cum au ars toți, ăia șapte nu? N-au fost în același foc? Cum a putut acest Dincă să se apuce el de omorât fata noastră și de ars dacă fata anunțase poliția. Deci sunt inadvertențe logice grave care nu doar îi fac să refuze emoțional, sunt chestiuni raționale pe care se bazează.

Monica Mihai: Ați făcut o afirmație, mă scuzați că vă întrerup, poate ar răspunde la întrebarea domnului Cristoiu, că veți face o contraexpertiză cât de curând. Unde v-ați gândit să faceți contraexpertiza?
Ion Cristoiu: E interesant ce spune dânsul pentru că și părinții, deși nu vorbesc în public, au aceste îndoieli pe care le avem și noi pentru că le văd. Vreau o singură întrebare delicată: Dacă DIICOT, se dă decesul, ei ce vor face din punct de vedere creștinesc? Îngroapă niște cenușă? Spuneți-mi care e? Ce va face familia?
Alexandru Cumpănașu: DIICOT-ul nu poate decât să-și facă numărul de a trimite în instanță acest dosar pentru a scăpa de opinia publică, pe domnul Iohannis, pe domnul Barna și pe cei care scad în sondaje. Îmi pare rău că o spun, dar… Familia nu are nicio obligație în raport cu DIICOT. DIICOT nu stabilește decesul, un deces îl stabilește o instanță. Noi, dacă dânșii se vor încăpățâna și vor constata decesul, atenție, într-un mod ilegal, domnule Cristoiu, a vorbit cu avocatul familiei.
Ion Cristoiu: De ce?
Monica Mihai: Dacă nu îi predați cartea de identitate, spuneți.
Alexandru Cumpănașu: Nu. Nu, nu, nu, pot să o facă… ne-au explicat să se putea și fără carte, fără citație, luăm de la evidența populației. Deci a explicat după aceea DIICOT-ul. Nu. Este ilegal pentru că avocatul meu mi-a explicat foarte clar că nu se poate constata un deces fără să ai o autopsie și un cadavru, nu ai cum. Nu este legal.  Așa a spus și domnul Beliș care este apărătorul totuși al celor de la INML. În situația aceasta eu cred că dânșii se apropie de o ilegalitate. Dar asta este o chestiune separată de ceea ce m-a întrebat domnul Cristoiu. Și în acest sens am depus deja plângere la CSM, la Inspecția Judiciară, mă rog, la doamna președinte, care va decide dacă o va trimite la Inspecție sau dacă o trimite la Secția de investigare a infracțiunilor în justiție, prin care procurorii de caz, care înseamnă întreaga conducere a DIICOT, deci este ceva greu de imaginat pentru mine, trebuie cercetat să vadă dacă și-au făcut datoria corect. Eu în acest moment am mari dubii, am mari dubii, și eu și avocatul meu după ce a studiat omul bruma de informații pe care am putut să i-o dau, a făcut solicitare să studieze dosarul. Răspuns la întrebarea domnului Cristoiu, familia nu va accepta, ca să citez din tatăl și din mama Alexandrei, nu va accepta să plângă alt copil decât al lor. O mână de cenușă și șapte dinți nu sunt de înmormântat. Așa că din punct de vedere creștinesc, că sunt două aspecte, legal și creștinesc. Din punct de vedere creștinesc nu va fi nicio înmormântare cel puțin nu acum, nu pe baza acestei decizii a DIICOT pentru că oamenii nu au certitudinea că fata lor a fost ucisă, iar legal vom contesta această hotărâre, dacă va fi această decizie a DIICOT, în instanță.
Monica Mihai: Această contraexpertiză…
Ion Cristoiu: Decizia că e moartă de care ei au nevoie pentru ca să-l trimită în instanță că altfel dacă nu este o contestă dânșii pentru că nu poți să… din punct de vedere legal, decizia că e moartă, e foarte important.
Monica Mihai: Păi da, dar o contraexpertiză nu ar ajuta fie să confirme ceea ce Spune DIICOT, fie să infirme și atunci părinții să aibă o bază de la care să poată proceda într-un alt mod?
Alexandru Cumpănașu: Dar nu se exclud unele pe altele. Mâine, vă spun și dumneavoastră pentru că a apărut în ultima sută de metri, nu am obiceiul de a spune pe surse la jurnaliști, dar înainte de a veni la dumneavoastră am vorbit cu familia și s-au hotărât ca mâine să vină la București, din proprie inițiativă și voluntar nu pentru că i-a chemat cu duba, au hotărât să vină tocmai pentru a vedea acel raport, împreună cu avocatul nostru și pentru a pune niște întrebări, pentru că familia are multe întrebări de pus procurorilor, dacă aceștia vor avea tupeul să răspundă. Contraexpertiza nu are nicio legătură cu restul procedurilor legale. Tot mâine, dacă va avea această întâlnire, avocatul nostru va depune solicitarea pentru contraexpertiză. Dar această contraexpertiză nu face decât să întărească atacarea actului de deces.
Monica Mihai: La asta făceam și eu referire.

Ion Cristoiu: Cel mai important este această chestiune cu actul de deces. Domnul Cumpănașu spune un lucru foarte important. Creștinesc, familia nu are de gând să o înmormânteze și să recunoască. Doi, din punct de vedere legal iar dacă nu ai, adică pe ce, pe baza unor rapoarte INML? Și atunci poate fi atacată în instanță decizia de deces, ei se grăbesc cu această decizie că altfel nu poți să-l trimiți pe ăla în instanță, îl trimiți pentru ce? Dacă nu o declari moartă. Și în cazul Luizei ce faceți?
Alexandru Cumpănașu: Atenție, domnule Cristoiu, avocatul meu mi-a explicat un lucru foarte clar pe care procurorii DIICOT îl omit. Și anume că în camera preliminară avocatul nostru poate să constate viciile de procedură ale DIICOT și returnarea dosarului înapoi. Înainte de a merge în instanță. Lucru pe care mari avocați de pe televizoare nu l-au sesizat. Deci se face o cameră preliminară dacă se merge pe procedura de recunoaștere a lui Dincă.
Monica Mihai: Care practic dă ok-ul pentru a merge mai departe dosarul în instanță.
Alexandru Cumpănașu: Da, nu vreau să fiu atât de tehnic, am vrut doar să vă spun că este chiar posibilitatea, dânșii cercetând omorul, dar neaflând până acum niciun complice, nicio rețea de crimă organizată unde este competența dânșilor, poate vor afla în zilele următoare, să se întoarcă la DIICOT.

Monica Mihai: Domnule Alexandru Cumpănașu aș vrea să vă adresez și câteva întrebări și în calitate de candidat la prezidențiale, în primul rând, exact ce zicea domnul Cristoiu, ați luat decizia săptămâna trecută, atunci ați și anunțat-o pe facebook că veți fi candidat, până pe 22 septembrie puteți să vă depuneți candidatura, câte semnături ați strâns până în acest moment, cine vă ajută? Cred că sunt lucruri importante pe care românii ar vrea să le știe.

Am strâns deja 60.000-70.000 semnături pentru candidatura la prezidențiale

Alexandru Cumpănașu: Este corect ce spuneți dumneavoastră, este un timp absolut record și foarte greu de strâns aceste semnături în acest timp. Am vorbit cu colegii mei, lumea centralizează, încă din țară este încă un haos în a număra, ca să vă spun o cifră exactă, dar sunt peste 60-70 de mii strânse deja. Și o să vă spun de ce sau cum am reușit și cum reușim.
Ion Cristoiu: Ați zis cum reușim, ați folosit pluralul. Sunt mai mulți?
Monica Mihai: Sunteți sprijinit de coaliția pe care o conduceți în acest demers?
Alexandru Cumpănașu: Nu, am și spus că m-am autosuspendat tocmai pentru că acolo, motivul construirii coaliției n-a fost acela de a candida la prezidențiale sau  cineva de acolo.
Monica Mihai: Dar în urmă cu două luni declarați că s-ar putea ca această coaliție să sprijine pe cineva din punct de vedere politic pentru  candidatura la prezidențiale, de ce nu ați fi acea persoană dumneavoastră? Adică ați fost liderul acestei coaliții, ați ghidat…
Alexandru Cumpănașu: Pentru că fiecare organizație are dreptul ei că este sindicală sau patronală să aibă diverse simpatii. Eu mi-am exprimat atunci un punct de vedere. Nu am luat o decizie la momentul respectiv și nici n-am avut un for statutar în care să decidem că susținem sau nu.

Ion Cristoiu: Revenind la pluralul pe care l-ați folosit.
Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu, încerc să nu sune arogant, încerc să spun altfel ca să nu creadă oamenii că este vreo aroganță, pentru mine este uluitor valul de oameni care vor să ajute.
Ion Cristoiu: De ce? V-a surprins? Pe mine nu mă surprinde în România de azi.
Alexandru Cumpănașu: Pe mine m-a surprins foarte tare.
Ion Cristoiu: De ce? Cum explicați?
Alexandru Cumpănașu: Pentru că eu am crezut că poporul român este un popor care nu se revoltă atât ușor. Să faci live la 11 noaptea pentru că efectiv atunci ajungi sau la 12 noaptea și să ai 100 de mii de vizualizări într-o oră și 90% dintre cei de acolo să spună unde semnăm, cum semnăm? Deci problema mea acum este capacitatea administrativă de a strânge semnătură, nu ca la alții să se ducă să se roage. Și atunci am hotărât împreună cu colegii mei, am și eu un staff al meu care este foarte mic, de câteva persoane, de aia am folosit pluralul. Dar pluralul nu se referă la ei, pluralul se referă e ceva greu de imagina…
Monica Mihai: Societatea civilă?
Alexandru Cumpănașu: Nu, societatea civilă, cetățenii, este greu de imaginat. De exemplu diaspora pentru mine uluitor. Nu există țară, peste tot oamenii s-au organizat să strângă semnături. Domnule, eu nu am nicio structură în spate în sensul ăsta. Adică cetățeanul x-ulescu ne-a transmis eu mă ocup de Madrid. Cum te ocupi de Madrid? Mă ocup de Madrid. Îmi iau două zile libere și mă ocup. Pentru mine este absolut, vă rog să mă credeți…

Ion Cristoiu: S-a dus o campanie în presa main, mare să zicem, în legătură cu cățărarea pe cadavru. Spuneți-mi, pe cei pe care îi spuneți dumneavoastră au fost impresionați, influențați?
Alexandru Cumpănașu: Nu.
Ion Cristoiu: De ce? Cum de n-au putut că puteau să fie?
Alexandru Cumpănașu: Așa este. Și au încercat, s-au chinuit…
Ion Cristoiu: Nu, dar de ce nu au fost?
Alexandru Cumpănașu: Pentru că am fost extrem de sincer cu dânșii, în fiecare zi, în fiecare seară și indiferent că sunt apariții TV sau nu, dar mai ales pe Facebook și unde am posibilitatea răspund la orice, nu am nici o problemă să răspund sincer. Un om cu bune și cu rele e mai bun decât un om netransparent. Și în momentul în care s-a pus problema aceasta a cățărării eu am fost onest și am spus, bine dintre cei care mă simpatizau, au simpatizat cu lupta aceasta, a unui sistem care le afectează lor viața, fiecare dintre ei au copii, au soții, au fiice, sunt tați, sunt mame, aici este foarte complicat, m-au  întrebat, nici măcar nu m-au întrebat dânșii, le-am răspuns eu pentru că am văzut atacurile. Nici unul dintre cei care erau 90% pentru a candida nu m-a întrebat o secundă, dar știți de ce candidați legat de Alexandra? Nu, eu am simțit nevoia să reacționez pentru că am văzut acele manipulări și le-am spus acest lucru domnule Cristoiu: vreți ca acest curaj al Alexandrei să rămână unul izolat și mâine să fie copilul dumneavoastră luat? Vreți ca mâine sau poimâine acest caz, pentru că știm cum este legea domnule Cristoiu, iertați-mă nu este o critică suntem amândoi, dumneavoastră sunteți de foarte mult timp, eu de mai puțin timp în contact cu media. Apare alt subiect da? Și clanurile astea, așa cum s-a întâmplat în cazul Alexandrei și cum știm deja multe alte cazuri pe care eu le-am primit năucitoare la 13 ani luată și violată, băgată în… drogată și băgată în rețele de prostituție și părinții disperați care au venit să îmi spună că DIICOT-ul nu a făcut nimic, dar asta este o altă discuție, vreți ca mâine să fie copilul… adică cum procedăm? Lăsăm curajul fetei ăsteia de o parte și doar ne rugăm pentru ea și atât, sau acționăm?  Și întrebarea să știți că a fost și din partea familiei pentru că este evident când intri în bătălia asta te expui foarte mult. Și pentru mine a fost o dilemă, dilema mea a fost următoarea: stau în comoditatea mea pe care o am acum, care era una foarte bună, nu pot să spun că nu aveam vizibilitate, nu aveam forță, nu aveam reprezentativitate, apropo de coaliție, nu aveam liniște, nu aveam și am o familie extraordinar de frumoasă și o viață foarte frumoasă și am spus rămân la această comoditate sau intru într-o bătălie principială pentru ca lucrurile astea să nu se mai repete, pentru că ele se vor repeta, de Alexandra vor uita peste o lună, îmi pare rău să o spun, vor uita și televiziunile vă garantez și mulți alții. Și atunci, iertați-mă, răspunsul la întrebarea noastră acesta a fost cu cățărarea, oamenii au înțeles că nu e o cățărare, ci că este un motiv, ceea ce s-a întâmplat cu Alexandra, și este într-un fel datorită ei și pentru ea avem obligația să ducem lupta asta până la capăt pentru a face ceea ce domnul Iohannis nu a făcut cinci ani și mă rog și alții.
Monica Mihai: Exact ce ați zis și dumneavoastră în calitate de candidat la alegerile prezidențiale și de posibil primul om în stat, viața dumneavoastră va deveni transparentă pentru toată lumea. Lumea va trebui să cunoască trecutul dumneavoastră, cine sunteți, ce aspirații aveți, ce studii ați făcut, voiam să vă întreb, am căutat CV-ul dumneavoastră pe care nu am reușit să îl găsesc, pentru românii care se întreabă, ce v-a pregătit pentru acest rol de primul om în stat?
Ion Cristoiu: Hai ziceți-ne ceva despre dumneavoastră?
Alexandru Cumpănașu: Da, chiar este în regulă și chiar e foarte bună întrebarea pentru că este parte din propaganda pe care o cunoaștem. Eu am decis împreună cu startul meu de campanie…
Ion Cristoiu: Dumneavoastră sunteți din Caracal în primul rând spuneți-ne ceva despre dumneavoastră.
Alexandru Cumpănașu: Eu da, sunt din Caracal, m-am născut în Caracal, am copilărit până la 14 ani, am fost cu părinții, au fost, tata a fost inginer zootehnist, mama este inginer zootehnist la Studenița, Studina este lângă Caracal la vreo 10-15 km după care ei s-au retras la pensie la Dobrosloveni unde sunt toate neamurile noastre, cele care au mai rămas…
Ion Cristoiu: Aici este satul Alexandrei?

În clasa a șasea am început și până în clasa a opta am aflat despre ce înseamnă stânga și dreapta în politică

Alexandru Cumpănașu: Unde este satul Alexandrei, Alexandra stând la o casă de noi, adică mama mea…
Ion Cristoiu: Voi sunteți așa un fel de clan cum sunt Cristoieștii la Găgești.
Monica Mihai: Așa e toată familia dumneavoastră care locuiește acolo ușor, ușor.
Alexandru Cumpănașu:  E un clan da, e clanul…
Ion Cristoiu: Adică o familie, mai mulți, nu clan, familie…
Alexandru Cumpănașu: Nu, că dacă mergem pe sistemul scoțian e un clan…
Ion Cristoiu: Un sat… și la mine sunt Cristoieștii sau neamurile care sigur… bun și cum ați terminat? Nu știu nimic despre dumneavoastră.
Alexandru Cumpănașu: Da, am terminat școala generală din sat, acest sat este dominat de cetățeni rromi, cred că  a fost și un avantaj foarte important, dar oameni care sunt la locul lor, tata era șef de fermă, mama era inginer zootehnist și oamenii care lucrau acolo, erau majoritatea de etnie rromă, sunt de etnie rromă, niște oameni muncitori și oameni care aveau grijă de gospodărie, prietenii mei din generală mare parte din ei erau rromi. De asta nici nu am venit la București cu un preconcepție pe care o cunoaștem, nu putem să o negăm da? Nici astăzi nu pot să zic, Bucureștiul te mai înrăiește, dar nici astăzi nu pot să zic că am o aversiune, eu nu am avut-o niciodată copilărind așa. Am avut un profesor domnule Cristoiu, în generală, domnul Mihală și Dumnezeu să îl odihnească care a văzut un potențial în mine și m-a luat de prin clasa a șaptea, la țară se făcea sau nu se făcea carte, nu vreau să discut despre lucrul acesta, dar mă lua cu dânsul și stăteam de vorbă ore întregi, în clasa a șasea am început și până în clasa a opta am aflat despre ce înseamnă stânga și dreapta în politică, dacă vă explic…
Ion Cristoiu: Asta era după 1990, că eu sunt din înainte de 1990.
Alexandru Cumpănașu: Asta după 1990 da, dar dumneavoastră ați întrebat, pentru că v-ați referit la chestiunea cu studiile vă explic și…
Ion Cristoiu: Nu, nu v-ați prezentat până acum ca orice candidat și chiar sunt curios că nu știu nimic în afară de faptul că apăreați din când în când la televizor înainte.
Alexandru Cumpănașu: Așa este da, îmi aduc aminte de un episod cu domnul Mihală extraordinar, m-a întrebat dacă știu ce înseamnă dreapta și stânga în politică, vorbim de totuși de 1990 și un pic, atunci când nici cei care făceau politică la nivel central nu știau ce înseamnă stânga și dreapta și îmi aduc aminte de acest episod, el era profesor de istorie, de asta am și devenit fascinat de istorie și dânsul mi-a spus: când regina Angliei a spus proprietarii de pământuri să se așeze în stânga și burghezii în dreapta așa s-a stabilit care e de dreapta și care e de stânga, care sunt conservatori și care sunt liberali să spunem. Este un lucru pe care mi-l aduc aminte toată viața, dar de la omul acesta am învățat enorm de multe lucruri, adică am avut mentori de-a  lungul vieții  mele…

Ion Cristoiu: De la generală ați fost la liceu?
Alexandru Cumpănașu: La liceu da, la Colegiul Național Ioniță Asan din Caracal acolo unde am fost la profil informatic că… nu știu ce căutam acolo, dar mă rog părinții au considerat că este mai bine așa și am terminat în 2000 cu 9,56 media ca să nu mai fie, că astăzi mi-au cerut niște ziariști diploma, le-am trimis…
Ion Cristoiu: Dar de unde a apărut povestea asta cu diploma?
Alexandru Cumpănașu: Nu știu, cred  că… vă rog să mă credeți că nu pot..
Monica Mihai: Cred că din urmă cu doi ani dacă nu mă înșel, atunci apăruse prima dată un articol că nu ați terminat…
Ion Cristoiu: Liceul.
Monica Mihai: Facultatea…
Alexandru Cumpănașu: Am terminat liceul și am luat și un… fiind de informatică am avut și avantaj pentru că am avut o specializare în informatică, este un document, o diplomă pe care am putut să o folosesc de multe ori. După care, domnule Cristoiu, m-am înscris la facultatea de drept de la Sibiu. Și nu vreau să par arogant dar din tot ceea ce învățasem eu de la domnul Mihală, din tot ce știusem de-a lungul liceului am mai avut doi mentori, niște oameni extraordinari…
Ion Cristoiu: Deci sunteți jurist de meserie?
Alexandru Cumpănașu: Nu, am avut doi mentori, unul dintre ei a fost șeful PNL de Caracal după ce a făcut schimbarea, eu am activat acolo timp de trei ani și ceva. Am fost șef de campanie la aproape 19 ani pentru Caracal și am dus PNL de la 6% la 25%, fiind cea mai puternică organizație de tineret din țară care a răsturnat, la 18 ani am răsturnat prin alegeri, o să pun filmulețele pe internet pentru că deja m-au supărat uni cu PSD și cu tot ce spun ei pe acolo, am răsturnat întreaga organizație de seniori. E adevărat că eram mult mai agresiv decât acum, adică eram și mai mic. Și am preluat conducerea organizației de seniori PNL de acolo la 18-19 ani. Și era acela cu copacul…
Ion Cristoiu: Se întâmpla pe vremea guvernării CDR.
Alexandru Cumpănașu: CDR și îmi aduc aminte negocierile pe care le purtam cu cealaltă parte PNȚ, după  ce preluasem organizația unde eu eram încă licean, iar de partea cealaltă era un om de 70 de ani, un om onest nu am ce să îi reproșez și trebuia să negociem, adică era o chestiune de negociere, cine e șef la Poștă, cine e șef… știți cum se face în partide. A fost o experiență ciudată pentru mine. Revin la întrebarea dumneavoastră ca să nu deviez prea mult, după care m-am înscris la Lucian Blaga la Sibiu. Între timp mă îndrăgostisem și eu pe la București, nu mai contează, dar am stat acolo, am crezut că am făcut o greșeală cu informatica, am zis domnule hai să merg pe drept, am fost admis, a fost primul an cu admitere pe bază de dosar, una dintre marile prostii ale sistemului de învățământ românesc, iertați-mi expresia domnule Cristoiu dar eu cred că este o greșeală și a fost primul an în care noi am fost favorizați și liceul meu poate că nu era cel mai bun din România…
Ion Cristoiu: A, era vorba de notă…
Alexandru Cumpănașu: Da, era vorba de nota de la bac și media anilor de liceu și atunci eu de exemplu puteam să acced oriunde cu acea medie, la orice universitate din România. Ceea ce sincer nu mi s-a părut tocmai drept față de ceilalți din această țară unde cererile erau mai stricte, deși era și este un liceu bun recunoscut acesta. După un an de zile eu vă recunosc că nu înțelegeam ce voiau profesorii de la noi, adică treceau pe acolo, ne spuneau niște chestiuni total abstracte, se întâmplă și acum și am decis să renunț. Mi-am înghețat anul.  Am venit la București, aici deja era prietena mea cu care după aceea am și făcut doi copii, sunt 15 ani împreună și am spus pe mine nu mă reprezintă sistemul, mă uitam ca maimuța în stele, măi de ce e vorba aici, erau examene la care majoritatea colegilor mei strângeau bani și mă depășea…
Monica Mihai: Dumneavoastră nu ați dat?
Alexandru Cumpănașu: Nu, chiar nu îi văd sensul, era… e o chestiune firească. Așa că mi l-am înghețat și au venit oferte, atunci am început eu fiind în staff-ul de campanie al lui Emil Constantinescu să am legătură cu ambasadele. Și am primit oferta de la ambasada americană de a pleca în 2007, de a lucra în primul rând din 2002 încolo cu ambasada americană prin niște granturi și de a pleca la niște studii în afară, mă rog e un program care se cheamă International Visitor Leadership Program, este un program pentru lideri, tineri lideri din țările pe care ei le consideră în dezvoltare, ca să nu mă exprim altfel, pe care să îi ajute să îi educe să vadă cum este în Statele Unite cu administrația, cu politica, cu societatea civilă și eu am preferat asta. Am preferat să mă duc să înțeleg, să văd ce se întâmplă acolo, după care ambasada Marei Britanii mi-a oferit același lucru, m-am dus, sunt lucruri foarte rare, adică din România pleacă unu pe an, iar din întreaga lume sunt vreo 20. Te duci și ești învățat dacă vreți, într-un mod practic nu într-un mod teoretic, cum lucrează sistemul din țara respectivă din punct de vedere legal până la administrație, până la ce vreți dumneavoastră. Același lucru l-am făcut cu ambasada Marii Britanii care la fel a văzut un potențial și m-a trimis, ambasada Germaniei pe zona de securitate și politică de apărare și ca să fiu sincer domnule Cristoiu nu am înțeles rostul de a mă întoarce la acea universitate pentru mine, nu vreau să se supere domnul rector sau studenții, hidoasă. Acel sistem care mie mi se părea că mă îndobitocește. În urmă cu trei ani și jumătate am zis că ok, dar eu am nevoie, pentru că nu cred că diplomele contează, am văzut fabrici de diplome pe aici, dacă vreți am văzut niște analfabeți prin Ministere de… însă m-am auto-pregătit prin faptul că am făcut aceste proiecte, am fost în afară, m-am pregătit acolo, m-au trimis să studiez. Și acum trei ani de zile mi-am dat seama de un lucru, domnule ok eu sunt președintele unei coaliții mari să spunem, pe care am înființat-o dincolo de niște ONG-uri mai mici pe care le-am condus, ce nevoie de pregătire am pentru că simple diplome nu sunt suficiente și am zis ok am nevoie să mă pregătesc în leadership pentru că nu poți să conduci o structură gigantică în care unul dintre vicepreședinți sunt foști șefi de stat majori cu patru stele, cum este domnul Degeratu, foști sau actuali, foști sau actuali șefi de organizații mari fără să îți dezvolți nu doar nativ leadership-ul pe care eu cred că îl am și sper că îl am, ci să îți dezvolți și alte sisteme. Și m-am înscris la Academia Regală pentru Managementul Afacerilor din Elveția, la un executive MBA, este un MBA pre-doctoral pe leadership și managementul crizelor și în acest moment am hârtia de la universitate, am trimis-o la jurnaliștii curioși, sunt în faza în care îmi susțin disertația.

Ion Cristoiu: Domnule Cumpănașu, dumneavoastră teoretic…
Alexandru Cumpănașu: Nu, dar mulți au întrebat cum fără licență și eu le-am explicat pentru că universitățile din afară nu sunt atât de bătute în cap ca la noi, contează foarte mult ceea ce ai făcut și ceea ce poți să dovedești, de aceea acum pot să fac acest master și îl termin, sunt în faza în care am terminat și de a mă înscrie la doctorat.
Ion Cristoiu: Domnul Cumpănașu la toate prezidențialele se înscriu, câteva secunde, se înscriu din 90 până acum trei categorii, adică reprezentanții unor partide puternice, avem să zicem trei sunt acum, oamenii pitorești și cei care zic că sunt independenți dar nu au nici o șansă, trebuie să răspundem telespectatorilor că înainte de emisiune a venit aici și sigur, bănuiesc că era din echipa dumneavoastră că ne-a făcut și fotografii, ceea ce pe mine m-a surprins pentru că eu mai eram convins că dumneavoastră chiar nu vă luați în serios, chiar vă luați în serios?

Mama Alexandrei, într-un mod cât se poate de direct și onest, mi-a zis „știi pe aici prin sat strâng unii semnături, să știi că eu vreau să îi ajut”

Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu mă iau foarte în serios și nu mă iau în serios… atenție nu e o chestiune de autosugestie, când am luat această decizie, dincolo de momentul familiei apropo de familie vreau să vă spun un lucru, mama Alexandrei m-a sunat astăzi și simt nevoia să spun asta, simt nevoia să spun pentru că am și acordul ei, dar eu mereu i-am protejat și a spus așa: oamenii ăștia dacă mai îndrăznesc să mai spună sau că te cațări sau că faci ceva pe cadavrul Alexandrei ieșim noi public, oamenii ăștia nu au voie să facă asta, această țară are nevoie de copii în siguranță. Vă dau cuvântul meu și eu am fost uluit de agresivitatea cu care s-a exprimat Teodora pentru că a spus-o într-un mod cât se poate de sincer…
Ion Cristoiu: Teodora fiind mama?
Alexandru Cumpănașu: Teodora fiind mama Alexandrei, într-un mod cât se poate de direct și onest. Deci noi vorbeam despre altceva și mi-a zis „știi pe aici prin sat strâng unii semnături, să știi că eu vreau să îi ajut”, domnule Cristoiu niciodată nu mi-am pus problema Dumnezeule, deci nici în cele mai rele momente… și o să vă răspund…
Ion Cristoiu: Deci chiar sunteți, chiar vreți să vă bateți până la capăt? Adică nu sunteți candidatul acela că hai să fac și eu…
Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu nici o bătălie pe care am dus-o până acum și evident că într-o oră sau două nu ai când să povestești suficiente, dacă la 18 ani am schimbat organizația de seniori a PNL că nu am spus întâmplător asta și o să pun pe Facebook filmulețele să vadă oamenii cum m-am bătut acolo și cu organizația de tineret am răsturnat lucrurile, de aia a trebuit să vină Mona Muscă și cu Quintus să liniștească spiritele la Caracal, eu niciodată nu m-am băgat într-o bătălie în care nu am crezut. Iar această convingere a mea de a intra în bătălie și de a nu fi la întâmplare pe acolo vine de la oameni. În momentul în care eu văd că Diaspora este înnebunită să vină să voteze și să spună „ne-am săturat de ăștia, avem nevoie de dumneavoastră ”…
Ion Cristoiu: Deci asta este o informație foarte importantă, deci există un fenomen pe internet care nouă ne scapă, care nu are nici o legătură din presă în care oamenii strâng semnături, e o mașinărie care se consideră… pe bune?
Alexandru Cumpănașu: Da, este fenomenal, pe județe…
Ion Cristoiu: Nu e vorba numai de like – uri că știu…
Alexandru Cumpănașu: Nu, nu Like-urile …
Ion Cristoiu: Deci am înțeles dăm o informație că e o mașinărie din asta pe internet, nu-i așa?
Monica Mihai: Pe Facebook în care oamenii au dorit să ajute…
Alexandru Cumpănașu: Deci telefonul meu era pus pe silent acum, de obicei are câte 500 de apeluri în maxim o oră, într-o zi l-am pus pe net.
Ion Cristoiu: Și ei vă strâng cum?
Alexandru Cumpănașu: Ei strâng liste, le-am trimis un formularul și mi le trimit prin poștă. Pentru mine este absolut… cum să nu îmi dea încredere asta mie?
Monica Mihai: Vă vin acasă colete în fiecare zi?
Alexandru Cumpănașu: Da, vin la birou, nu acasă…
Ion Cristoiu: Adversarii dumneavoastră știu asta?
Alexandru Cumpănașu: Da.
Ion Cristoiu: Nu că e o informație foarte interesantă, am crezut că… nu știam de acest fenomen.
Alexandru Cumpănașu: Da și a ajuns să ne copieze și …
Ion Cristoiu: Ei nu că nu are cum să fie spontan. O întrebare v-au contactat de la alte partide ca să îi reprezentați?
Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu nu, eu sunt surprins de asta că nu m-au contactat, probabil că jocurile sunt oarecum făcute și nebunia mea a fost prea mare în lunile astea, cred eu, nu am de unde să știu, dar niciun partid politic, prin niciun reprezentant nu m-au contactat ca să candidez în numele lor. Poate pentru că mă cunosc și eu cunosc acest sistem, bine adică totuși am lucrat cu foarte multe instituții și îi cunosc și pe ei bine și mă cunosc și ei bine, eu sunt un om foarte încăpățânat, adică dacă am spus că nu voi candida din partea unui partid, nu o voi dace niciodată.
Ion Cristoiu: Ei știu despre fenomenul acesta de pe internet? Ei adversarii știu?
Alexandru Cumpănașu: Foarte bine știu am observat…
Ion Cristoiu: Păi noi nu știam până acum, e o știre.
Monica Mihai: Care sunt semnalele că ei știu despre acest lucru?
Alexandru Cumpănașu: Au început deja să atace visceral pe cei care spun că strâng semnături, adică nu se mai concentrează pe mine, pe persoana mea, cum e  cu licența, cum e cu … nu. Se concentrează în atacurile de pe Facebook în discuțiile mele cu susținătorii mei, care sunt foarte mulți, se concentrează pe atacarea lor, adică cinci spun de bine vin  5 și spun de rău… și se iau de cei care spune domnule noi vrem să strângem semnături în Bacău, în Pitești, oriunde. Deci vă spun, dacă au venit din afară să dea o semnătură, cu avionul.
Ion Cristoiu: Cu avionul?
Alexandru Cumpănașu: Da.
Ion Cristoiu: E pe bune?
Alexandru Cumpănașu: Nu, este foarte pe bune.
Ion Cristoiu: Eu întreb pentru că vreau să văd dacă e un fenomen.
Alexandru Cumpănașu: Eu nu știu dacă e un fenomen eu vă spun ce simt eu. Pentru mine e un fenomen și pentru colegii mei este ceva greu de imaginat. N-am crezut că o să mai trăiesc asta vreodată. Adică oamenii să se ofere să strângă ei semnături fără ca… în fiecare oraș să se organizeze, să mă întrebe dar eu unde pun domnule semnătura, sunt chiar revoltați, avem și niște grupuri de discuții în care s-au băgat foarte mulți pe facebook. Dar noi ce facem cu ele, le ținem aici, le-am strâns degeaba? De aceea spun că nu știu, nu vreau să fac un pronostic, ar fi oarecum nedrept din partea mea sau ilogic sau irațional să spun că le voi strânge. Dar șanse sunt.

Monica Mihai: Eu am o curiozitate și din punct de vedere jurnalistic am obligația să încerc să aflu răspuns, ziceați adineauri că sunteți în faza în care acum vă susțineți dizertația.
Alexandru Cumpănașu: Da.
Monica Mihai: Puteți să fiți președinte fără să aveți această dizertație? Nu există în fișa postului studii superioare?
Alexandru Cumpănașu: Păi sunt studii superioare, ești masterand. Iar în câteva luni ești absolvent de master și o să fii doctorand. Adică mai mult de atât, cred că domnul Iohannis nu are nici master, nu?
Ion Cristoiu: Cine?
Alexandru Cumpănașu: Domnul Iohannis, nu i-am studiat dosarul.
Ion Cristoiu: Spuneți-mi în calitate de candidat, hai să luăm pe fiecare din candidații ceilalți și să ne spuneți la fiecare care e nota bună, nota rea. Iohannis pe scurt. Nota bună – nota rea.
Alexandru Cumpănașu: Este foarte greu cu nota bună, dar o să mă chinui puțin și o să vă dau răspunsul. La Iohannis nota bună, pentru popor sau pentru el, că asta trebuie să înțeleg?
Ion Cristoiu: Nu, nota bună.

Pentru dl. Iohannis e bine că tace, cred că asta este, îmi pare rău, nota bună. Nota rea este că  este absolut indiferent  și egoist și atât în raport cu poporul lui

Monica Mihai: Cum îl evaluați ca președinte, pentru un candidat.
Alexandru Cumpănașu: Indiferent. Nepăsător, nu știu.
Ion Cristoiu: Asta e și nota rea sau…
Alexandru Cumpănașu: Nu, haideți să vă răspund dumneavoastră  că așa e corect. La Iohannis nota bună ar fi că nu știu nu s-a amestecat atât de mult în…
Ion Cristoiu: Ciorba politică.
Alexandru Cumpănașu: De fapt nici asta nu poate fi o notă bună, c-ar fi trebuit să se amestece. Avea obligația să se amestece, conform Constituției că i-au lăsat să-și facă de cap. Mi-e foarte greu să găsesc, poate că tace. Pentru dânsul e bine că tace, cred că asta este, îmi pare rău, nota bună.
Ion Cristoiu: Nota rea?
Alexandru Cumpănașu: Nota rea este că este absolut indiferent  și egoist și atât în raport cu poporul lui.

Monica Mihai: Doamna Dăncilă?
Alexandru Cumpănașu: Nota bună?
Monica Mihai: Da și nota rea.
Alexandru Cumpănașu: Bun, sunt multe note rele sau note bune. Nota bună este că este femeie, nu știu dacă poate fi asta un criteriu, nu găsesc, mă iertați…
Ion Cristoiu: Nota rea?
Alexandru Cumpănașu: Și că nu e conflictuală neapărat.  Nota rea este că din păcate n-a avut deloc pregătirea necesară pentru această funcție și nu are dacă vreți…
Ion Cristoiu: De candidat sau de premier?
Alexandru Cumpănașu: De premier, de premier și de președinte. Președinte deja e mai sus.  De premier în primul rând nu are pregătirea  de administrație deloc. Eu, de exemplu, m-a întrebat domnișoara, dacă trebuie să termin să ai neapărat doctoratul ca să fii președinte. Eu o să am aproape doctoratul în curând.

Monica Mihai: Întrebam de studii superioare doar.
Alexandru Cumpănașu: Studiile superioare înseamnă master, dacă ești masterand înseamnă că totuși… și termini masterul în curând înseamnă că ai studii superioare mai mult decât facultatea. Dar eu vă spun foarte sincer, eu cred că trebuie să știi administrație lucrând în administrație. Eu am lucrat cu administrația publică românească 20 de ani deja. Dacă vreți vă spun despre Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, fonduri europene ce vreți dumneavoastră discutăm de la cap la coadă pentru că sunt pregătit cu Constituția despre ce aș vrea să fac. Politică externă și așa mai departe. Doamna Dăncilă n-a avut experiența asta de nicăieri, că n-a fost decât europarlamentar, dar acolo este o chestiune de reprezentare, ca un parlamentar. Președintele trebuie să cunoască administrație, trebuie să știe ce înseamnă ministerele, cum funcționează, care sunt problemele, care sunt… bun. La domnul Barna bănuiesc.

Ion Cristoiu: Următorul.
Monica Mihai: Următorul Barna. Hai să-l luăm pe domnul Barna, da.
Alexandru Cumpănașu: La domnul Barna partea bună, că e mai echilibrat, așa, adică nu se aruncă. Partea rea este că are din păcate o structură în spate care nu este nici a lui, ceea ce e trist. Doamna Dăncilă are măcar un sfert o fi și a dânsei sau de domnul Iohannis… Care are o structură care nu este a lui, este, din păcat o spun, este a unor cetățeni din afara țării și servesc interesele acelor reprezentanți și mai are un defect domnul Barna, cred că nu este prizabil, nu vreau să fiu răutăcios, dar nu prinde, n-are lipici, eu nu reușesc să-l urmăresc când vorbește. Adică după maxim un minut nu mai reușesc să-l urmăresc. Mă depășește ce vrea să spună, nu are niște mesaje clare. Da, cred că principala problemă e asta la domnul Barna.

Monica Mihai: Domnul Diaconu?
Alexandru Cumpănașu: Domnul Diaconu, partea bună este că este un om dintr-o generație iubită de români, partea proastă este că dânsul și-a anulat orice șansă asociindu-se cu două partide într-un mod vădit. Adică nu mai există niciun dubiu astăzi că domnul Diaconu candidează din partea celor două partide și face jocul altor partide sau altor candidați. De aceea, din punctul meu de vedere, domnul Diaconu nu este un candidat independent cum nu sunt eu muscă. Nu Mona Muscă, ci muscă. Repet, are multe părți bune și multe părți rele dar astea le văd eu ca părți bune, faptul că vine dintr-o generație de artiști care a fost iubită de poporul român și atât. Nici dânsul nu are experiența administrației, iar partea rea este că s-a declarat independent dar ce să vedem avem pe domnul Câmpeanu care tocmai n-a zis că iese din coaliție de la mine? Domnul Câmpeanu care e șef de campanie. Ca să înțeleagă oamenii de ce a zis eu mă retrag.
Ion Cristoiu: A, era în coaliția dumneavoastră?
Alexandru Cumpănașu: Da, este președintele Consiliului Național al Rectorilor și dintr-o dată mă trezesc, domnule Cristoiu, mă iertați domnișoară, mă trezesc eu, eu candidatul la președinție, spunând totuși că mă suspend, adică eu am spus domnule nu candidez din partea CNMR, lăsați-mă în pace, haideți fiecare să ne respectăm dreptul. Dânsul a candidat la parlamentare, noi l-am susținut. Alți rectori au candidat la parlamentare, noi i-am susținut și brusc mă trezesc cu această decizie a Consiliului Rectorilor unde dânsul e președinte. Nu l-au susținut decât o parte, dar asta e altă discuție. Și zic, măi, dar ce s-a întâmplat cu omul, adică noi întotdeauna am fost alături de cei care au vrut să facă politică, am zis ok nu contează orientarea politică în coaliție și ce să vezi aflu și eu după o zi că domnul Câmpeanu este șeful de campanie al domnului Diaconu.
Monica Mihai: Și așa am aflat și noi o informație.
Alexandru Cumpănașu: Din partea ALDE și Pro România. Sunt doi șefi de campanie, dânsul și…

Ion Cristoiu: Și ultimul, domnul Paleologul la PMP. Îl considerați adversar?
Alexandru Cumpănașu: Nu.

Ion Cristoiu: Care este cel mai important adversar pentru dumneavoastră?
Alexandru Cumpănașu: Klaus Iohannis.
Ion Cristoiu: De ce?
Alexandru Cumpănașu: Pentru că el, din punctul meu de vedere, președintele României astăzi este cel mai slab candidat. Și o știe. Domnul Iohannis nu are să ne spună nimic după cinci ani, domnule Cristoiu.
Ion Cristoiu: Dar stă bine în sondaje, cum vă explicați?
Alexandru Cumpănașu: Păi stă bine în sondaje pentru că de multe ori nu face nimic pentru românii săracii care s-au obișnuit cu răul, ne aducem aminte de răul trecut, da, de răul din comunism, de răul de după comunism. Li se pare că e mai bine decât să facă rău, pe de o parte, pe de altă parte contracandidații ca să zic așa nu se ridică peste dânsul ca să poată să fie… deci a avut grijă să-și aranjeze un blat. Așa, un cartel, nu sunt niște candidați cu adevărat, sunt niște candidați selectați pentru domnul Iohannis. Și vă mai dau un argument, domnule Cristoiu, am văzut multe sondaje, eu pe facebook-ul meu am zis hai să fac și eu un sondaj și mi s-a părut amuzant că sunt criticat că am pierdut cu 47%. E, am văzut așa că se fac  pe 100 de persoane,  pe 1000 de persoane, știți foarte bine, pe telefon. Hai să-mi fac și eu pe facebook-ul meu să vedem ce se întâmplă. Uite, eu și cu Iohannis. Care ar câștiga în două zile, da, în turul al doilea. Domnule Cristoiu, n-au semnat prin like-uri, se face… apeși cu cine candidezi, deci nu este  doar cu like, deci este un sondaj electronic care se face…

Cel mai mare sondaj de pe Facebook a fost la mine, 71 de mii de oameni. 47% eu, 53 domnul Iohannis. Și atunci cu cine să mă bat

Monica Mihai: Trebuie să bifezi o căsuță sau alta.
Alexandru Cumpănașu: Este un singur IP, deci nu poți semnezi mai de mai multe… Domnule Cristoiu, cel mai mare sondaj de pe facebook a fost la mine, 71 de mii de oameni. 71 de mii de oameni.
Ion Cristoiu: Da, mulți.
Monica Mihai: Câte procente aveați?
Alexandru Cumpănașu: 47% eu, 53 domnul Iohannis. Și atunci cu cine să mă bat?
Ion Cristoiu: Ședea mai bine ca dumneavoastră.
Alexandru Cumpănașu: Asta a spus și propaganda. Domnule, dar, pe facebook-ul lui? Dar dumneavoastră aveți idee cam ce mașinărie are Iohannis în spate. Deci cu toată mașinăria din spate.
Ion Cristoiu: Dar măcar recunoașteți sunteți… de unde știau cei din presă, eu acum m-am aflat de sondajul acesta. Totuși ați fost corect și ați recunoscut.
Alexandru Cumpănașu: Ce anume?
Ion Cristoiu: Că erați în urma lui Iohannis.
Alexandru Cumpănașu: Păi cum să nu, dar e pe Facebook. Deci totul este pe Facebook, eram în urmă cu totuși…
Monica Mihai: Și e vizibil pentru toată lumea, că în momentul în care se încheie sondajul ești anunțat vezi că s-a încheiat sondajul și vezi rezultatul.
Alexandru Cumpănașu: 47,53% domnule Cristoiu, când în spatele lui Iohannis avem o armată de oameni, de mii de oameni în campania asta, poate mai mult de mii de oameni, care toată  ziua asta fac pe Facebook și finanțare de… haideți să … e, pentru mine lucrurile astea mi-au spus foarte multe. Eu mă așteptam să mă bată zdrobitor, adică să vină băieții să spună acolo,  îmi pare rău 71.000 eu nu am mai văzut nicăieri un sondaj pe Facebook.

Monica Mihai: Domnule Cumpănașu, o ultimă întrebare pentru dumneavoastră din partea mea, nota bună și nota proastă pentru dumneavoastră în calitate de …
Ion Cristoiu: A fost o întrebare bună trebuie să recunosc, nici eu nu m-am gândit…
Monica Mihai: Candidat?
Ion Cristoiu: E bună domnișoară.

Sunt pregătit să fiu președinte, adică știu tot ce înseamnă Administrație Publică, că sunt încăpățânat, că sunt ambițios, că sunt hotărât și că am forță. Nota proastă,  cred că sufăr de o anumită latură de ignoranță, adică nu sunt conștient

Alexandru Cumpănașu: Care este nota bună?
Ion Cristoiu: Nota bună, nota rea.
Alexandru Cumpănașu: Cu nota bună pentru mine? Ok pot să o spun din mai multe cuvinte?
Monica Mihai: Da.
Alexandru Cumpănașu: Faptul că sunt pregătit să fiu președinte, adică știu tot ce înseamnă Administrație Publică, că sunt încăpățânat, că sunt ambițios, că sunt hotărât și că am forță, adică dau cu pumnul în masă de nu se vede premierul care va fi premier că aici așa scrie, că participă la ședințele de ordine publică că nu au avut timp să … așa scrie aici, participă dacă vrea președintele oricând. Sunt niște teme, una dintre ele este ordine publică. Păi mă duc și îl dau la o parte pe premier de 10 ori dacă e nevoie, până când fac eu curățenie și conduc eu ședința de Guvern. Asta e nota bună.  Nota proastă,  cred că sufăr de o anumită latură de ignoranță, adică nu sunt conștient, deși spunea domnul Cristoiu la un moment dat că s-a decis candidatul. Adică eu cred în … adică nu sunt, nu am sentimentul realității în raport cu ceea ce s-a decis deja. Recunosc că am această… când pornesc pe o chestiune nu mai gândesc, stânga, dreapta ce se întâmplă, cred că asta este nota proastă, nu știu.

Ion Cristoiu: După ce v-ați anunțat candidatura ce surprize ați avut de răsturnări de atitudine față de dumneavoastră?
Alexandru Cumpănașu: Eram din luptătorul împotriva clanurilor și omul care luptă extraordinar, am devenit pentru unii cum să vă spun, stați puțin domnule Cristoiu trebuie să vă mărturisesc un lucru,  dacă au ajuns, nu știu o vecină de unde am stat eu la un moment dat mi-a spus domnule au scris articol că i-a curs apă și dânsa vrea niște despăgubiri și eu nu am fost de acord și am spus domnule hai să mergem în instanță să hotărască instanța, dacă au scris articol și despre asta.
Ion Cristoiu: Zău?
Alexandru Cumpănașu: Pe cuvântul meu de onoare.
Monica Mihai: Adică au început să vă caute în trecut tot ce se putea…
Alexandru Cumpănașu: Domnule e treabă serioasă dacă a fost inundată și dânsa a spus domnule vreau 300 de milioane și am zis stați puțin, unu că e un accident atunci, doamnă stați puțin haideți să ne înțelegem evaluarea mea este alta și dânsa a spus ba nu. Și atunci am spus haideți să mergem în instanță.
Ion Cristoiu: Și ați fost în instanță.
Alexandru Cumpănașu: Da, încă se judecă procesul.
Ion Cristoiu: A și acesta era așa un act de acuzare.
Alexandru Cumpănașu: Un act de acuzare pentru că doamna a spus, cum domnule să ajungă unu președinte unu care mi-a inundat apartamentul.
Ion Cristoiu: A zis ea? Unde? E vorba de oameni, că erați simpatizantul multor lideri de opinie, ați avut și această răsturnare?
Alexandru Cumpănașu: Am avut, la câțiva da, pentru că uitați, unul dintre defecte este… o să zică lumea că mă alint, dar unul dintre defecte este și (…) meu, eu cred foarte mult în oameni, adică nu prea judec oamenii și când consider că prietenia este prietenie, adică am niște convingeri din astea puternice. Domnule Cristoiu nu o să le dau numele, sunt doi jurnaliști importanți în presa românească care în momentul în care mi-am anunțat această candidatură reacția acestor oameni și pe care îi cunosc de mult, adică e o relație totuși de amiciție spre prietenie, că prietenia e deja prea mult, amiciție spre prietenie și care la un moment dat mi-au propus să fac o emisiune la trustul respectiv și care în momentul în care am făcut acest anunț de intenție, atenție era intenție, nici măcar nu mă consultasem cu oamenii pe Facebook, a spus că mă cațăr pe cadavrul Alexandrei, a fost aceeași frază repetată de către acest domn. Deci sunt doi oameni din presă, doi lideri de opinie importanți la care nu mă așteptam, în rest mă așteptam la toți pentru că știam că sunt conectați în mare parte din media este și ea conectată la rândul ei, nu vreau să acuz pe nimeni, sunt diverse structuri de exemplu DIICOT, au început să fie lăudați, păi unii dintre ei trăiesc ca jurnaliști de investigație cam din ce le dă DIICOT-ul hai să fim corecți, adică când vii să mi-l lauzi deja eu știu cam cum stau lucrurile. Partidele, suntem în campanie să îmi spună Mutu mie că nu se dau bani. Banii se dau către trusturi, către unii către alții. Am observat o schimbare într-adevăr și această, știți ce m-a surprins cel mai mult, m-a surprins faptul că nu mai există alt candidat, înțelegeți… asta mi-a dat și încrederea în mine, mă frate stai puțin în fiecare dimineață deschid, sau mă uit pe presă nu e nimic de rău despre Iohannis, nimic de rău despre Barna, nimic domnule, aia cu apa… o fi avut și ei o chestie cu apa…

Ion Cristoiu: Aici să vă spun eu, pe mine m-a uluit, adică eu în mod normal teoretic domnul Cumpănașu e unul dintre numeroșii, că sunt vreo 23 de candidați, la ora actuală numai despre el se scrie, ceva e în neregulă, bun și dacă candidează ce? Candidează bun… am mai văzut teoretic. Dar în fiecare zi, aia cu apa a venit vecina…
Alexandru Cumpănașu: De la apă până la copii adică am văzut niște chestii absolut urâte înțelegeți toți oamenii mai divorțează în viață, ce Dumnezeului…
Ion Cristoiu: Dar dumneavoastră ați divorțat sau cum?
Alexandru Cumpănașu: Da, ne-am separat pentru că nu eram căsătoriți.
Ion Cristoiu: Acum v-ați recăsătorit sau cum?
Alexandru Cumpănașu: Acum sunt căsătorit, că nu am fost căsătorit niciodată, am stat cu femeia 15 ani dar noi ne-am despărțit în niște relații super amiabile, adică nu am trecut prin judecată, nu am trecut pe la notar, copiii stau două săptămâni, două săptămâni la mamă …
Ion Cristoiu: Au început pe ideea cu viața de familie?
Alexandru Cumpănașu: Au încercat să mă dărâme psihic o perioadă, vedeți că sunt destul de întărit acum, dar o perioadă au încercat și pe zona aceasta pentru că știu cât de mult reprezintă pentru mine familia. Adică un tată care totuși ține neapărat și se înțelege cu persoana cu care nu mai este să stea copiii două săptămâni și cu el și cu mama este foarte rar în România și știți lucrurile astea și oameni care ajung să își arunce vorbe sau știu eu. E au început și pe zona aceasta, că de asta în titlu era… orice mai apare eu vin și le spun seara, de asta spun că sunt foarte sincer, că orice mai apare vin și le spun domnule acesta e adevărul, mă vreți…
Ion Cristoiu: Cum suna titlul?
Alexandru Cumpănașu: Era secretul rușinos al lui Cumpănașu, secretul rușinos era că am trei copiii  și că m-am recăsătorit și că m-am căsătorit că nu am fost niciodată căsătorit. Care e secretul rușinos?
Ion Cristoiu: Trei copii cu altă femeie decât cea de acum.
Alexandru Cumpănașu: Da.
Ion Cristoiu: Ce poveste că ați avut chiar trei, felicitări
Alexandru Cumpănașu: Păi nu e nici o poveste, da și vreau să mai am unul. Dar asta e altă discuție, eu țin la familie foarte mult.

Atacurile sunt la actuala soție, la Simona că a lucrat la Guvern. Cine a dat-o afară? Doamna Dăncilă a concediat-o

Ion Cristoiu: Și acuzațiile se referă, am văzut multe, la fosta soție sau la actuala că a început acum să vă atace…
Monica Mihai: La actuala.
Alexandru Cumpănașu: Nu, atacurile sunt la actuala soție, la soția cu care m-am căsătorit, la Simona că a lucrat la Guvern, haideți să o lămurim și pe asta că pe bune. Dumneavoastră aveți simțul umorului și cel puțin oamenii care au autoironie îi apreciez foarte mult și am văzut că și dumneavoastră aveți autoironie. O să fiu și eu autoironic dacă vreți: domnule să spui că Simona, actuala mea soție, era în titlu că sunt căsătorit cu PSD. Domnule, femeia asta a fost consilierul lui Bostan, adică ministru USR, după care a fost consilier de stat la Guvern la Tudose, care acum e ALDE sau ce e el Pro România că nu mai știu eu ce, la Grindeanu care nu mai e pe nicăieri și cine a dat-o afară? Ia ghiciți dumneavoastră.
Monica Mihai: Doamna Dăncilă?
Alexandru Cumpănașu: Doamna Dăncilă a concediat-o, primele acte din primele zile, o să și pun pe Facebook decizia…
Ion Cristoiu: A fost concediată?
Alexandru Cumpănașu: A fost concediată, dar nici măcar nu i-a spus de ce. Și totuși era consilier de stat, secretar de stat și era totuși o funcție importantă, adică tu nici măcar nu anunți de ce. Și după o lună, cred că nu a trecut o lună după primele săptămâni printre primele decizii ale doamnei Dăncilă au fost eliberarea ei din funcție. Păi care PSD? asta încercam eu, bine nu mai contează că între timp am lămurit oamenii care contează.
Ion Cristoiu: A, deci dumneavoastră în fiecare seară îi lămuriți? Adică luați acuzația, nu vă temeți de ea și o lămuriți.
Alexandru Cumpănașu: Domnule Cristoiu, singurul meu atu astăzi este sinceritatea în raport cu oamenii, deci orice mă întreabă…
Ion Cristoiu: Cu cei de pe Facebook?
Alexandru Cumpănașu: Cu cei pe Facebook, da. Și cu dumneavoastră, cu oricine mă întreabă de câte ori am ocazia le răspund destul de onest. Bine dacă sunt chestiuni atât de intime și de personale…
Ion Cristoiu: Nu vă întreabă sau dumneavoastră luați un titlu , o acuzație dumneavoastră?
Alexandru Cumpănașu: De exemplu eu îi rog așa vă rog frumos, până mâine seară când avem următoarea intrare…

Monica Mihai: O singură mențiune, mai avem câteva minute dina ceastă emisiune, haideți să vedem pe scurt.
Alexandru Cumpănașu: Au învățat contra-candidații, au început să ne copie.
Ion Cristoiu: Deci în ce constă, în fiecare seară…
Alexandru Cumpănașu: În fiecare seară la ora 10 si jumătate intru în direct cu cei de pe facebook. Cu prietenii și susținătorii mei. Cu o zi înainte le spun, dragi prieteni, vă rog până mâine să-mi pregătiți întrebări. Vreau să-mi puneți întrebări pe facebook.
Ion Cristoiu: Stați un pic, dumneavoastră aveți întâlniri electorale uriașe. Nu știam mașinăria asta.
Alexandru Cumpănașu: Da, este foarte interesant, este foarte bună.
Ion Cristoiu: Și ei ce fac vă scriu cum?
Alexandru Cumpănașu: Dânșii îmi lasă mesaje pe facebook în timpul zilei, iar eu seara le iau frumos, cele care nu sunt cu injurii și cu așa…
Ion Cristoiu: Și răspundeți la toți?
Alexandru Cumpănașu: Și răspund punctual, da.
Monica Mihai: De aceea și sunt atât de lungi live-urile dumneavoastră. Am văzut că sunt la o oră, la o oră și jumătate, lucru care e destul de…
Ion Cristoiu: Stați un pic că ne-a dezvăluit o mașinărie, nu m-am gândit la asta. Eu mă gândeam la mașinăria clasică, când te duci din casă în casă…
Monica Mihai: Este o candidatură atipică la fel ca și…
Alexandru Cumpănașu: Da, dar eu cred că este utilă pentru că oamenii citesc și pe lângă faptul că au ei întrebările lor, deci aceste întrebări îi rog să mi le pună și mi le adresează în timpul zilei, eu iau presa din timpul zilei și spun dragii mei, astea poate nu le-ați văzut. Haideți să discutăm și despre astea.
Ion Cristoiu: Nu-i rea, nu, nu-i rea tehnica, da.
Monica Mihai: Adică ce le scapă lor veniți dumneavoastră și le…
Alexandru Cumpănașu: Este o tehnică sau dacă vreți o relație sinceră cu dânșii pentru că dânșii m-au rugat să candidez, da?
Ion Cristoiu: Și adversarii s-au prins, au început și ei?
Alexandru Cumpănașu: O, da. Au început să facă și ei același lucru, sunt penibili.
Ion Cristoiu: Pe Iohannis făcând asta pe…
Alexandru Cumpănașu: Dacă l-aș vedea o dată făcând o… vă spun că ar fi genial. Dar ce contează este sinceritatea cu oamenii pentru că indiferent ce le spui, dacă ești sincer, nimeni nu e perfect pe lumea asta, oamenii apreciază și acele live-ui de care spunea doamna, gândiți-vă că durează o oră jumate, două să stea trei mii, patru mii, cinci mii, șase mii, uneori am avut și 10 mii, dar media este pe undeva între 3-4 mii de  oameni, permanent să se uite, ei se schimbă, știți cum e pe facebook, mă iertați-mă, eu n-am văzut nici la conferințele de presă  ale premierului sau președintelui să fie 10 mii care stau în permanență.

Ion Cristoiu: Deci știrea este că dumneavoastră aveți în fiecare seară, de la ce oră?
Alexandru Cumpănașu: De la 10 și jumătate.
Ion Cristoiu: De la 10 jumătate o întâlnire electorală.
Alexandru Cumpănașu: Da, puteți să-i spuneți și așa.
Ion Cristoiu: Cu câți inși?
Alexandru Cumpănașu: Cu câți inși? Cu cei 300 de mii. Câți vor să intre în dialog cu mine.
Monica Mihai: Adică pot să fie simultan câteva mii de persoane și cumulul la final să fie un număr de…
Ion Cristoiu: E ca o reuniune…
Alexandru Cumpănașu: Bineînțeles, repet la final te uiți pe vizualizări care sunt unice, vizualizările nu se numără de două ori.
Ion Cristoiu: Și veți vedea câți s-au uitat. Cam câți se uită la această conferință.
Alexandru Cumpănașu: Într-o oră, o sută  de mii. Am avut cea mai mică. Într-o oră. Până a doua zi se fac 200 de mii. Puteți să luați facebook să vă uitați.
Ion Cristoiu: Fenomenul e deja neliniștitor pentru ceilalți candidați.
Alexandru Cumpănașu: La alta am un milion, la alta am 500 de mii, la alta am 700 de mii.
Ion Cristoiu: Stați că e foarte important, nu la texte, ci la aceste întâlniri electorale. Răspunde la o mie-două mii faceți și restul se uită.
Alexandru Cumpănașu: Da.

Monica Mihai: Urmează să mai discutăm despre acest aspect. Domnul Cumpănașu vă mulțumesc mult pentru că ați acceptat invitația noastră și pentru că ați stat de vorbă cu noi. Domnule Cristoiu vă mulțumesc pentru ediția din această seară, doamnelor și domnilor, până la ediția viitoare, la revedere.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *