Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ambazonia – un stat despre care (poate că) nu ați auzit niciodată

În 1984, un grup de vorbitori de limbă engleză, condus de renumitul avocat și lider al poporului Widikum, Fon Gorji Dinka, a declarat unilateral „Republica Ambazonia”. Aceasta a fost o răzbunare față de demersul președintelui francofon Paul Biya de a schimba unilateral numele țării din Republica Unită a Camerunului în Republica Camerun. „Constituția [Camerunului] din 1961 a dat loc unei federații”, a declarat avocatul Henry Baaboh. „De mic băiat, știam de statutul Federației Camerunului de Vest și statutul Federației Camerunului de Est”. În 1972, Camerun a organizat un referendum controversat care a schimbat forma statului. „Aceasta a fost o încălcare a constituției din 1961, care a declarat că forma statului nu ar trebui niciodată discutată”, a adăugat Henry Baaboh. Aceste schimbări politice au fost privite de mulți anglofoni ca o încercare de a absorbi sau a elimina tot ceea ce au adus în uniune – inclusiv sistemele juridice, politice și educaționale. Potrivit avocatului Henry Baaboh, Camerunul de Sud sau Ambazonia nu trebuie să lupte pentru independență, deoarece a câștigat-o deja în 1961. „Există confuzie în termenii folosiți; unii oameni vorbesc despre restabilirea independenței, ceea ce înseamnă revenirea la statutul teritoriului ONU Trust.”

Ambazonia se caracterizează prin două peisaje principale. La vest, spre granița cu Nigeria, se găsesc câmpiile din bazinul Mamfe. Zona este acoperită de pădure tropicală densă. Există arii protejate, precum Parcul Național Korup sau Parcul Național Takamanda. Mai la est, spre Camerun, se găsesc o serie de vulcani, precum Manengouba sau Kupe. Se întind de la sud, de-a lungul graniței Camerunului, până la nord, unde se îndreaptă spre munții Bamenda. Un pic izolat de ceilalți vulcani este Muntele Fako (Muntele Camerun), chiar în vârful sudic al Ambazoniei. La 4.040 de metri (13.250 ft), este cel mai înalt munte din Africa de Vest și al 28-lea cel mai înalt din Africa, în general.

Deoarece părți mari din Ambazonia se află în Platoul înalt de vest, acestea au un climat oarecum mai rece decât zonele înconjurătoare din Camerun și Nigeria. Câmpiile de-a lungul coastei și văile râurilor Manyu, ambele fiind părți ale jgheabului Benue, sunt mai calde. Cea mai mare parte din Ambazonia are un climat tropical musonic, câmpia de coastă conținând unele dintre cele mai ploioase locuri din lume (cum ar fi satul Debundscha). Părțile de nord-est ale regiunii de nord-vest (inclusiv orașul Bamenda) au un climat tropical de savană, cu anotimpuri umede și uscate distincte. La altitudini mai mari, cum ar fi masivul Oku și Muntele Camerun, există buzunare în care temperaturile scad suficient pentru a fi clasificate ca având un climat mediteraneean de vară caldă. Vârful Muntelui Camerun are un climat polar al variantei tundrei, unic în Africa de Vest și extrem de rar atât de aproape de Ecuator.

Din punctul meu de vedere, anul 2021 va aduce multe noutăți pe plan internațional, din fericire pentru unii, din păcate pentru alții, însă nu trebuie să uităm un lucru: ceea ce poate că definește un luptător pentru libertate în ochii noștri, poate să definească un terorist în ochii celorlalți, însă acest concept este aplicabil și viceversa.

Foto: https://ambagov.org/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Ambazonia – un stat despre care (poate că) nu ați auzit niciodată”

  • Nu auzisem, până la acest articol. E ceva inedit, să ni se descopere continentul african, prin povestiri și descrieri despre relief, climă și ceva istorie. Mi-a amintit de cateva filme despre Africa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *