Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

America văzută de doi sovietici duioși

Pentru că la decolare şi la aterizare tăblia scaunului din faţă trebuie ridicată, am lăsat scrisul şi m-am apucat de America fără etaje, reportajul iscălit de cuplul Ilf şi Petrov în 1936, după voiajul în America (noiembrie 1935-ianuarie 1936).

Drumul Bucureşti-Roma, Roma-Malta, Malta-Roma, Roma-Bucureşti cuprinde suficiente decolări şi aterizări pentru a fi aproape gata cu lectura volumului.
Cum se întîmplă de obicei, ajuns pe terraferma, vorba veneţienilor, dau fuga la Internet să văd ce-au zis şi ai noştri despre varianta românească a cărţii apărute în ruseşte.
După cîteva articole, simt nevoia să dau cu agheazmă sfinţită în jurul meu.
Ca să alung Diavolul anticomunismului!

Întocmite de anticomunişti de music-hall, articolele despre America fără etaje îi acuză pe cei doi mari autori de concesii criminale făcute propagandei comuniste din anii cînd au scris-o şi cînd au dat-o la tipar.

Argumentele convocate în sprijinul acestei teze?

  1. Volumul critică inegalităţile sociale din America.
  2. Volumul satirizează Marea ţară a Capitalismului Biruitor.
  3. Volumul consemnează interesul stîrnit în SUA de Uniunea Sovietică.

Din start trebuie să precizez că eu nu m-am împiedicat (cu mici excepţii) de nici un dîmb propagandistic ridicat dinadins de către autori. Astfel că m-am amuzat la lectura cărţii, aşa cum m-am amuzat cînd am citit şi cărţile celor doi despre Ostap Bender.

Principala mustrare – că volumul satirizează America – mărturiseşte din start imbecilitatea de tip taliban anticomunist.
Păi, America fără etaj e cartea a doi mari satirici.
Dacă mă gîndesc bine, sub semnul celui care scrie note de călătorie satirice în străinătate, Ilf şi Petrov sînt chiar prea binevoitori cu ţara vizitată, străbătînd-o cu o privire de umorist duios, specializat în gîze, şi nu cu o privire de satiric sarcastic, specializat în oameni.

Umorişti fiind, cei doi nu puteau decît să observe şi să consemneze în scris realităţile comice ale Americii – de la dictatura publicităţii pînă la robotizarea omului.
America din 1938 scutită de inegalităţile sociale?
Haida de!
America e denunţată şi acum pentru marile sale inegalităţi sociale.

Cum doar n-o fi Rockfeller orice negru din Harlem?
Şi interesul pentru URSS e real şi nu născocit în chip conformist. Pînă după Războiul mondial de-al doilea, cînd răsturnarea Alianţelor, dar şi dezvăluirile din interior, duc la o sensibilă schimbare de percepţie în Occident, Uniunea Sovietică e pentru americani un tărîm misterios prin experimentul social-politic ciudat. Pînă la americanul de rînd ajung doar ştiri senzaţionale, de domeniul fantasticului, despre ce se întîmplă în Rusia devenită URSS.

E normal, în aceste condiţii, ca mulţi dintre cei întîlniţi în cale de autorii cărţii să manifeste interes faţă de URSS.
Cînd îl întrebi pe un îndrăgostit de ce o iubeşte, comiţi greşeala de a cere argumentele raţiunii acolo unde operează exclusiv sufletul.

Aşa şi cu volumul America fără etaj.
Ar fi trebuit să mă rezum la aserţiunea:
Am citit-o şi mi-a plăcut!

Dacă am scris şi despre prostiile anticomuniste, am făcut-o tot din imbold sufletesc:
M-am enervat!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *