Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Babanul științific

Tare greu trebuie să-i fi fost medicinei, nu demult ieșite din propriul Ev Mediu întârziat, fără esențele grele ale adevărului de care s-a împiedicat în ultimele decenii. Din fericire, din bruma de glagorii a școlilor deșarte din ultimele decenii zămislitu-s-au cele mai avansate metode de a scumpi mersul pe jos și a răci apa caldă. Trebuie să fi făcut un salt epocal știința în vremurile recente, de vreme ce a descoperit că lucruri se-nfiripă sub ochii banilor, dar mai ales dintre cele care sunt și nu sunt în același timp și sub același aspect, în funcție de fonduri. Cum altfel să explici unui țânc de generație Alfa că mămica și tăticul trebuie să se joace de-a extratereștrii ca să nu-i muște de fofeaza minții bau-baul din televizor și din telefon?

Bietul Aristotel, cum a trudit el degeaba să-mpărțească vocabulele și gândurile pe căprării, când totul era atât de simplu, se putea rezolva doar cu câteva trilioane de dolari șprițate pe cățeii presei și gândacii științelor medicale, bine cultivați de afidele politice! Ce măsurat cu duhul trebuie să fi fost Galilei, când se știe și azi că Pământul e plat și are colțuri, deci nu poți să-l învârți, că-i sare ombilicul! Ce lipsă de perspectivă trebuie să fi avut Einstein! Nici nu i-a trecut prin suportul de limbă vreo variantă sau tulpină de cuantă patagoneză care răstoarnă oceane și ridică munți de neghiobie! Ce lipsit de imaginație trebuie să fi fost Schrödinger, dacă nu și-a imaginat că pisica poate fi și purice, iar puricele poate fi Bigfoot!

Omenirea a făcut progrese așa de mari în ultimii ani că și-a lăsat mintea în urmă, iar semn mai bun pentru una ca asta decât noua specie a babanului științific, care fuge de aer ca de iele, iar pe unde-l prinde îl purifică (doar n-o fi natura mai deșteaptă ca știința lui!), nici c-ar putea exista. O sută de mii de ani s-a învârtit bipedul fără pene cu unghii late pe fața guguloiului fără să-i treacă printre urechi că respirația ucide, și uite, de cum a deschis ochii, viața i s-a schimbat: el e viu, iar proștii din jurul lui au murit, chit că nu i-a anunțat nimeni. Viitorii istorici ai epocii noastre – care sunt biete elemente ale unui exercițiu de imaginație cu tot mai puțină consistență probabilistică – o să analizeze Morbus 20 nu din punct de vedere medical, pentru că nu s-a petrecut nimic nou sub soare la capitolul ăsta, ci social. E pragul după care, pe negândite, specia autoporeclită „sapiens” a fost cucerită de dușmanul lăuntric, babanul științific, zis și „stultus”, încurajat de baronii ridicați de bani deasupra speciei și de niște capi ai societății la decerebrarea cărora s-a muncit serios în ultima vreme.

Ar fi minunat să se acorde și medalii noii specii. Nu de alta, dar chiar reprezintă un adevărat progres față de expiratul sapiens. Ești baban științific? Respecți cu religiozitate știința de la televizor? Să-ți dea președintele medalie, să te știe lumea! Și mai indicat ar fi să-ți dea una cu rapel, că poate prima se strică, ori ți-o fură vreun sărac științific să-și facă blacheuri. În plus, ai putea căpăta acces gratuit la noul program de rescriere a naturii. Afli că bate vântul pe-afară doar dacă votezi cu verzii și că ploaia nu mai pică dacă nu-și pune președintele apostila. Îți mai clătești furnicăturile occipitale cu câte-o gaură neagră scăpată-n ciorba comunicărilor strategice de jăndarii sanitari ai nației și câte și mai câte alte delicii. Dar cel mai mare avantaj al noii specii pare să le scape multora din vedere: a făcut într-un an cât medicina interzisă într-o sută: a eradicat zeci de boli, cu gripa și tuberculoza-n frunte! Nu-i de ici, de colo, și recompensa o să fie enormă și mult mai vizibilă decât orice virusache, atât pentru babani, cât și pentru generațiile care vin. Sapienti sat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Babanul științific”

  • @geo
    ” trebuie să recunoașteți ca nu oricine poate să aprecieze în mod obiectiv cât de bine este pregătit un medic”. Geo, serios? Pai primul care apreciaza e pacientul. Cum adica, daca te duci pe picioare la spital si acolo iei o nosocomiala, iar doctorul te trece mort de covid, ce, trebuie sa vina academia sa iti ia tie apararea? De ce nu acceptati bai autopsii, si mai ales facute in orb de anatomo-patologi trasi aleator la sorti si care sa jure ca nu au nici o legatura cu spitalul sau doctorul respectiv?

    • Așa se văd lucrurile în țara în care tot „cibul” cunoaște medicină.

    • Eeee ! Autopsiile sunt legate de „spitalele suport covid” unde erau trimisi pacientii ajunsi la poarta oricarui spital pentru o boala decompensata si aveau nesansa unui test pozitiv (ca sa nu mai vorbim ca aparatele erau date la maxim de amplificare ca sa iasa si urma/gazul virusului) ! In spitalele acelea nu ii monitorizau nici un specialist pentru boala decompensata (caci era nimica toata). Erau trecuti direct pe protocol OMS covid. Iata de ce un biet hipertensiv decompensat cu test pozitiv murea infectat.
      Si statistica e o „buba” serioasa! E facuta pe populatia bolnava a unei localitati (cei ce vin in spitale pentru diverse boli sunt testati obligatoriu la internare). Sa vedem un exemplu: avem o livada cu meri si un pom e mai bolnavicios. Daca numeri merele stricate din pomul bolnavicios, aplici formula, iese ca rata de afectare a livezii este de….Dar daca numeri merele stricate dintr-un pom reprezentativ pentru livada rata de afectare a livezii apare muuuult mai mica ?

  • Domnule, nu stiu cum faceti dar mereu aveti dreptate. Nu va perii dar primul comentator va confirma (involuntar, banuiesc) teoria. Si inca rapid. He, he, 10 cu coronita!

  • Sunteți prea caustic, chiar dacă textul este o satiră. Se pare că sunteți sănătos tun, dar dacă, Doamne, ferește, veți avea vreodată probleme de sănătate, cu siguranță o să vă lăsați tratat de medicii care o să vă facă bine. Sau nu?
    Ca realizare literară, articolul este super, recunosc.

    • Nu înțeleg de ce crede lumea că în facultatea de medicină toți studenții sunt ori au fost fruntași. Au și ei substantivele lor! În orice facultate erau – în vremurile bune! – jumătate OK, în cel mai fericit caz, iar restul cu leapșa. Azi vorbim probabil de 5% care au legătură cu problema. Ajunge să vă uitați pe geam…

      • Vă înșelați, domnule filozof! Prietena dumneavoastră, doamna doctor, vă poate confirma că facultatea de medicină nu este „orice facultate” și că mediciniștii au provenit și provin și acum din „spuma” liceelor și că majoritatea se prezintă la fel de bine și în timpul facultății. Ați exagerat și de data aceasta, în stilul care, după cum se vede, vă caracterizează.

        • Geo, am un amic doctor. Stii ce mi-a zis spuma cand l-am intrebat daca vaccinurile rusesti sau chinezesti sunt bune? Mi-a zis ca aia sunt comunisti si d-aia vaccinurile lor nu sunt bune. Spuma zici? Spuma marii, tati. Spuma berii! Spuma habar n-are ca una din cele mai bune scoli de medicina din lume plus sistemul medical aferent se afla in Cuba. D-aia toti americanii din Florida si chiar si unii de prin Canada se duc fuguta in insula ca acasa la ei e jeleu. Pentru o apendicita, isi gajeaza si casa si masina. Chiar si p-aici prin mioritica mai vin (veneau) cand inca mai erau medici adevarati. Bine, asta n-o sa mai tina mult. Vin tare din urma trotinetistii cu halate albe, vai de mamaliga noastra!

        • Mă îndoiesc serios că la medicină nu sunt „verigi slabe”. Hai să zicem că 5% e exagerare, dar mă îndoiesc că numărul de avizați e cu mult mai mare. Poate printre rezidenți ajunge pe undeva în jur de jumătate. În fond, medicii ăia nu tocmai benefici pe care i-a întâlnit fiecare trebuie să vină și ei de undeva.

          • Așa ne mai putem înțelege. Poate am exagerat și eu puțin ca să contracarez provocarea, dar trebuie să recunoașteți ca nu oricine poate să aprecieze în mod obiectiv cât de bine este pregătit un medic.

          • Perfect adevărat. Numai că mulți își pot da seama cât de precar pregătit este unul…

    • dm, scuze da’ nu ma pot abtine: geo, tu esti? Prea pari medic dupa cum ai sarit si prea ai acelasi stil mieros-impaciuitor! Mai porti masca in casa? Scuze autorului da’ prea e servita ca sa nu dau un smash!

      • Nu știu cine este geo și te rog să te abții sa-mi caracterizezi stilul, când se vede foarte bine că tu îl periezi pe autor la fiecare articol.

        • geo, bine ai revenit printre vii! Abia asteptam sa ne spui ce mai e prin Frantistan si cum e cu alea trei masti pe care le porti la masa! Muahahahahaaaa!!!
          PS Stilul si felul in care scrii e mai ceva ca o semnatura olografa, pricepi. E inconfundabil. Si doctore, aprecierea n-are nimic de a face cu periajul. Compris? A salam aleykum!

        • Geo, tu esti exact ca astia care-i dau inainte cu vaccinarea. Toata lumea vede ca au dat-o de gard si ei continua cu aceleasi tampenii. Poate dupa rapelul zece sa le vina mintea la cap da’ slaba nadejde, Sunt prea multi bani in joc si prea multi pelicani la primire. Bai, esti mai straveziu decat Citu. Nici ala nu stie cum sa bage din top, d-aia nu-l crede nimeni. Asa si tu. Oricum, bine ai revenit! You made my day!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *