Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Bătălia pentru șefia PNL a început deja: Florin Cîțu e cu fripturile, Ludovic Orban, cu adeziunile 

Potrivit unei știri din presă, Biroul Politic Județean al Partidului Național Liberal Maramureș a votat, vineri, 5 martie, într-o ședință extraordinară, decizia de susținere a candidatului Ludovic Orban pentru un nou mandat de președinte al partidului. Comunicatul prin care ni se anunță acest eveniment apelează la binecunoscutele argumente clișeu, folosite și de alte organizații județene care au trimis adeziuni de același tip. Ludovic Orban ar fi condus partidul în vreme de pandemie, și nu numai partidul, dar și guvernul, și iată România a supraviețuit cataclismului. Dacă nu era Ludovic Orban România mergea la terapie intensivă la nivel de planetă. Ludovic Orban a condus PNL în drumul către răsturnarea Guvernului PSD și, în felul acesta, cu 12 luni mai devreme, a instaurat în România guvernarea de Dreapta.

Cu puțin timp mai înainte, un gest asemănător a făcut filiala Județeană Vrancea.
În cazul filialei de la Vrancea decizia ar putea fi explicată și prin vizita pe care urma s-o facă Florin Cîțu, premierul PNL, în județ. Un fel de scuză față de Ludovic Orban, da, îl primim pe Florin Cîțu, îl aplaudăm, îl lustruim cu laude, dar noi sîntem cu dumneavoastră, șefu’. De ce au simțit nevoia cei de la Vrancea să facă un asemenea joc pe sîrmă? Pentru că gruparea adversară în PNL a lui Ludovic Orban îl susține pe Florin Cîțu la șefia PNL. Cel care a lansat această tiribombă nu putea fi altul decît Rareș Bogdan. În interviul care a dat naștere la atîtea valuri acordat mie la Aleph News, Rareș Bogdan a dus elogii premierului Florin Cîțu. Ulterior, în alte intervenții, prim vicepreședintele PNL a cerut membrilor PNL să susțină toate mărețele acțiuni ca premier a lui Florin Cîțu. În interviu, dar și în alte intervenții de după, Rareș Bogdan l-a desemnat pe Florin Cîțu posibil candidat al Grupării anti-Orban la șefia PNL. Întrebat, nu de multe ori, deoarece Florin Cîțu nu acordă interviuri, e și foarte greu pentru că moderatorii, cei care pun întrebări, ar trebui să aibă subtitrare pe burtieră ca să poată să-i pună următoarea întrebare și eventual să dea din cap c-au înțeles, Florin Cîțu n-a zis nici da, nici nu. A sugerat însă că nu s-ar da în lături de la o eventuală candidatură.

De ce vrea să candideze Florin Cîțu la președinția PNL? Pot fi multe răspunsuri la această întrebare. Poate fi faptul că i s-a umflat și lui capul după ce gruparea Rareș Bogdan – Emil Boc a început să-l laude și a anunțat că ar putea fi viitorul președinte al PNL. Poate fi vorba și de o înțelegere secretă cu locatarul de la Cotroceni. Sau poate fi vorba, pur și simplu, de o descumpănire a inteligenței lui Florin Cîțu, o descumpănire caracteristică personalității sale încă de pe vremea cînd nu ajunsese nici măcar ministru al Finanțelor. Să ne amintim de alarmele sale de pe Facebook că-l urmăresc extratereștrii, că atunci cînd se duce la restaurant agenți KGB privesc pe fereastră să vadă ce mănîncă el.

Decizia celor de la Maramureș de a-l susține pe Ludovic Orban la șefia PNL stîrnește nedumeriri.
Din cîte se știe Congresul PNL trebuie să aibă loc în iunie 2021. Ludovic Orban a spus că poate să aibă loc în septembrie, în condiții de pandemie. Oricum nu e stabilit nimic clar din acest punct de vedere. Sîntem la începutul lui martie și pînă în septembrie va curge multă apă pe Dunăre, cum spune poporul român. Se pot întîmpla între timp multe lucruri în România și în lume.
A începe de pe acum o campanie care de obicei se derulează cu o lună înainte de momentul istoric propriu-zis pare ciudat.

Pare ciudat pentru cine nu pipăie dedesubturile vieții politice de la noi. Această campanie nu vizează o realitate din septembrie 2021, ci una din martie 2021. În nici într-un caz ea nu este îndreptată sau nu e menită să contracareze trăncănelile lui Rareș Bogdan pe diferite posturi de televiziune. Rareș Bogdan nu reprezintă nimic în PNL. A fost o vedetă folosită la 10 august pe post de trompetă isterică, apoi a adus un anumit procentaj în alegerile europarlamentare, nu știu dacă acum mai aduce măcar 0,5% PNL în sondaje. Nu are o organizație pe care să se sprijine, nu este un PNL-ist temeinic și, mai ales, spre deosebire de Florin Cîțu și de Ludovic Orban, n-are ce să le ofere în materie de cașcaval liderilor PNL din întreaga țară.

Dacă nu e o campanie menită să contracareze un pericol care, repet, nu există, înseamnă că undeva, în culise, Ludovic Orban și echipa sa știu lucruri care ne scapă nouă. Neavînd acces la măruntaiele vieții politice din cadrul Coaliției de Centru-Dreapta și mai ales din relația Cotroceni-PNL nu ne putem permite decît ipoteze.

O ipoteză ar fi că Ludovic Orban și ai lui știu că se pregătește ceva. Ce ar putea să se pregătească decît o devansare a Congresului?! Am mai povestit cum în ianuarie 2009, după alegeri, în PNL era liniște. Congresul PNL trebuia să se țină prin iunie, ca și acum. Președinte era Călin Popescu Tăriceanu. Și deodată Ludovic Orban, la vremea respectivă aspirant doar la funcția de prim vicepreședinte, a trimis organizațiilor o scrisoare prin care a cerut convocarea unui congres extraordinar, propunîndu-l deja pe Crin Antonescu. Congresul s-a desfășurat în martie 2009. Crin Antonescu i-a luat locul lui Călin Popescu Tăriceanu.
Putem presupune că și acum Ludovic Orban știe de un asemenea plan, un plan de care nu poate fi străin Klaus Iohannis.

În același timp, dacă luăm în calcul că drept contracandidat este aruncat în joc Florin Cîțu, care este premier, putem bănui și o altă ipoteză. Ca premier Florin Cîțu are pîinea și cuțitul, are mălaiul, cașcavalul pe care să-l dea liderilor PNL. Felul abuziv în care i-a dat primăriței-starlete din Cîmpulung Muscel o sumă însemnată de bani din fondul de rezervă al premierului la rugăminte lui „Dănuț” (citez pe Elena Lasconi) Barna, arată că premierul dispune de bani pe care își poate permite, în chip aiurea, să-i dea într-o parte și-n alta. Cei care sînt în spatele lui Florin Cîțu nu pariază pe personalitatea lui Florin Cîțu – el nu e bun nici șef de comitet de bloc, d-apoi la un partid, la PNL, de premier nici nu mai vorbim – ci pe faptul că împins de gruparea adversară Florin Cîțu încearcă în această perioadă să mituiască organizații locale cu banii de la guvern. Și atunci și Ludovic Orban contracarează, la rîndu-i, prin gruparea sa această campanie. Creează imaginea publică de președinte al PNL care se bucură de susținerea partidului. Ceva gen, Nu cădeți în mrejele lui Florin Cîțu, pentru că PNL îl susține pe Ludovic Orban.

Deocamdată nu au ieșit la lumină dedesubturile. Eu cred însă că vor ieși și atunci vom lămuri și această bizarerie a politicii românești:
O serie de filiale județene ale PNL decid în ședințe extraordinare să-l susțină la președinția partidului pe Ludovic Orban, în condițiile în care alegerile pentru șefia partidului, vor avea loc de-abia în septembrie, dacă vor avea loc.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *