Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Campania electorală din 1996 sub semnul ruperii și mâzgălirii afișelor. 2020 – caricaturizarea lor

Există multe similitudini între campaniile electorale, pentru alegerile locale, precedente și aceasta, care este pe cale să se încheie.
Ion Cristoiu a descoperit, în cufărul cu amintiri, o înregistrare din campania pentru alegerile locale din 1996, o emisiune la TVR 2 moderată de Emanuel Isopescu (în 2 septembrie a decedat, la 75 de ani). Era exact cu 5 zile înainte de alegeri, ca și acum.

Atunci, ca și acum, era problema cu afișele. „Sunt șicane, se rup afișe reciproc”, a spus invitatul, pe atunci director la Evenimentul zilei. Ion Cristoiu a explicat că legea electorală de atunci nu a ținut cont de două realități. „Trebuiau create niște locuri speciale de afișaj. În al doilea rând, legea a defavorizat independenții. Deși s-a făcut atâta caz că la alegerile locale vor avea prioritate oamenii și nu partidele, unui independent îi este mult mai greu decât unuia care a găsit un partid de apartament. Dar eu nu cred că cu cât pui mai multe afișe cresc șansele de a câștiga alegerile”, a spus jurnalistul.

Și acum este o întrecere în mâzgălirea afișelor, doar că autorii nu sunt neapărat adversarii, ci oameni nemulțumiți care se răzbună cum pot: le scot ochii candidaților sau scriu pe afișe tot felul de măscări.

S-ar putea spune că aceste șicane s-au diminuat odată cu mutarea campaniei în online. Aici este și mai grav pentru partide și candidați, s-a creat o adevărată industrie: cei care postează împotrivă (asta se poate controla deoarece există o armată de postaci care pot contracara și un regiment de ștergători de comentarii) și cei care refac afișele la modul caricatural, de nu mai știe bietul alegător care este adevărat și care nu.

Deoarece pe cea din zilele noastre o trăim, vă lăsăm plăcerea de a (re)descoperi cum s-a întâmplat campania în epoca fără internet.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii