Se preia o concluzie. Se caută argumentele care să o susțină. Se face apel (sau ordin după caz) la susținătorii – prezentatori din mass-media. Se dezbate după următoarea idee: cine nu este cu noi este împotriva noastră. Așa se ajunge la ideea ilogică prin care toți oportuniștii văd benefică realizarea alegerilor anticipate cu puțin înaintea celor la termen. Este ca și cum guvernul nu ar putea funcționa, parlamentul ar fi blocat iar președintele izolat. Democratic, în spiritul legii, dacă nu există o urgență reală, nu se respectă rezultatul alegerilor din 2016.
Dacă nu s-ar organiza alegeri în iunie, ar trebui ca pe vară, actuala conducere să combată cu opoziția majoritar PSD. La școlile de vară ale partidelor nu ar mai exista polemici ideologice iar organizațiile de femei nu ar mai putea să se pozeze cu liderii lor. În lipsa PSD, guvernanții ar trebui să se certe între ei! Nu ar mai avea pe cine da vina.
Oficialitățile statului român au fost prinse cu sărbătorirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor române nu la București într-o zi de 24 ianuarie ci la Iași. Scopul politic al deplasării președintelui la Iași nu a fost sărbătorirea unui număr de ani de la Unirea Principatelor, nu a mers să dea un semnal de unitate, să evoce modelele care au făcut la propriu istorie sau să ne îndemne să preluăm din ideile lor pentru a putea construi și azi; a fost acela de a anunța alegerile anticipate și a căuta o modalitate prin care românii să-l asculte.
Îndată ce și-a anunțat vizita la Iași, primarul s-a străduit să-i ofere o mulțime care să-l aclame, poate și un test prin care să-i dovedească că e bun pentru a fi susținut de PNL la alegerile ce bat la ușă. Dincolo de erorile de cultură generală ale președintelui, nevoia românilor de a fi împreună, transformată, mai apoi, într-un ideal național, a făcut posibilă Prima Unire, care probabil a uitat de Mihai Viteazul și prima unire a românilor (faptă ce a dovedit românilor că se poate) a dorit să dea primul semnal din Piață noii direcții a PNL și a guvernului și anume alegeri anticipate cu câteva luni înainte de termen.
Să convingi oamenii de necesitatea alegerilor anticipate fără un fundament real reprezintă un test pentru societate. O demonstrație prin care se poate observa că atunci când păpușarii vor se întâmplă sau dacă mai există ceva logică în rândul alegătorilor. În cazul celui de-al doilea referendum, pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, s-a demonstrat că atunci când se dorește, românii acceptă ipoteze ilogice.
Unul dintre mesajele citite la Iași de Klaus Iohannis este acesta:
Avem nevoie de politicieni vizionari, pasionați, integri și pregătiți, care să își pună toată priceperea și profesionalismul în slujba intereselor cetățenilor. Avem nevoie de politicieni care să își iubească țara cu adevărat și să facă din ea o Românie normală.
Acest text este unul clasic de manipulare. Se ia o frază care transmite un mesaj sută la sută corect dar este susținut de oameni care nu au tangență cu mesajul nici 1%! Care dintre politicienii PNL sunt vizionari? Câți dintre ei sunt integri? Sau câți sunt pregătiți cu adevărat pentru a conduce ministere? Se pun ei în slujba cetățenilor? Sintagma să își iubească țara cu adevărat este specifică celor care nu înțeleg bine limba română (se poate iubi România în altă limbă) deoarece nu se poate să își iubească țara… neadevărat!
A face o Românie normală…. este un apel tâmp. România este o țară normală condusă de oameni anormali. Nu țara este problema! Nu oamenii sunt problema neajunsurilor sau ineficienței politicienilor. Nu societatea este de vină de deciziile din ce în ce mai ”neinspirate” luate în numele lor de specialiști temporari, veniți din tenebrele societății și dispăruți apoi în neant. Nu s-au opus românii nici când au fost tăiate salariile, nici acum când sunt convinși că nu le vor mai crește pensiile. Românii sunt un popor prea răbdător, pe care și acești politicieni fără viziune, pasiune, integritate sau profesionalism nu-i merită!
După 5 ani cu Klaus Iohannis ce au reținut românii? Ce le-a oferit acesta? Care este acel proiect de țară sau lucru bine făcut? Avem un guvern în care diplomația românească este ținută în ceață, educația a intrat pe mâinile unei echipe de amatori, la cultură a aterizat un domn care nu poate înțelege fenomenul, la finanțe avem un frustrat, iar la muncă se discută despre liftier, cine l-a angajat și dacă-i ține liftul ministrului sau nu.
Din mesajul privind sărbătorirea Unirii Principatelor nu trebuia să lipsească PSD. Nu putea președintele să vorbească despre PSD cu altă ocazie, la o altă conferință de presă (din cele aranjate) cu alt prilej? Trebuia ca la un moment solemn să facem apel la scoaterea unui partid legal din Parlament chiar dacă pentru asta este nevoie de a organiza alegeri cu trei luni înainte de termen? Pentru acest apel președintele avea nevoie de 24 ianuarie 1859:
Din Parlament, însă, PSD vrea să blocheze toate reformele, și de aceea avem nevoie de alegeri anticipate. Acesta nu este un moft, ci o dorință stringentă a societății pentru ca România să se schimbe în bine.
Cu alte cuvinte, în Parlament avem Opoziție. Care tocmai cu acest lucru se ocupă. Să facă opoziție, să se opună puterii! Chiar dacă nu prea face Opoziție (din punctul meu de vedere) puterii tot nu-i convine.
Pentru a o elimina avem nevoie de anticipate. Nu aveam nevoie de democrație ci de ”democrație absolută!” Vrem puterea absolută, vrem ”dictatură democratică”, vrem să nu ne mai încurce nimeni și să facem ce vrem, fără a fi deranjați.
Scopul alegerilor anticipate este:
Unde sunt românii în aceste demersuri? Probabil la urne, convinși că PSD este cancerul politicii românești, pentru a pune ștampila pe antidotul providențial format din PNL, USR, PMP și alți oportuniști care nu mai au răbdare să ajungă actualul mandatul legislativ la mal.
Pentru a reveni la întrebarea din titlu, rolul legii în România este acela de a o folosi în propriile scopuri. Atunci când nu cadrează cu dorința președintelui în cazul de față, o schimbăm sau formăm o majoritate care să o controleze. Aroganța președintelui este dovedită de alegerile câștigate recent. Nu mai așteaptă alegerilor la termen și pentru a dovedi că poate, indiferent de consecințe, forțează anticipatele. Gândirea politică a președintelui care se consideră mai deștept ca ceilalți actori politici este aceea că oamenii există pentru a-l sluji și nu invers.
Istoria ne dovedește că liderii politici adevărați, cei care rămân pozitiv în istorie, sunt aceia care au acționat cu tact, cu răbdare, cu o strategie bine conturată. Fără populisme, cu idei izvorâte din cercetare. Generația de la 1848 a fost urmată de o alta care a dus mai departe ideile revoluției franceze. România a avut șansa ca generațiile Unirii și-au dorit să facă România Mare! Pentru acest scop nobil au avut o strategie, au crezut și au demonstrat că atunci când lupți pentru un țel se poate! După terminarea studiilor, românii nu au rămas la Paris, la Berlin sau la Viena, ci au venit în țară să facă o țară ca în occident.
P.S. Citind declarațiile ambasadorului american şi comentariile despre cum trebuie acționat în privința corupției sau cele în care ne spune cum stăm cu independența justiției nu poți să nu te întrebi, în special dacă ești președinte sau premier, care este rolul legii în România sau cine conduce această țară?
Lasă un răspuns