Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cazul Eriksen ne arată cât de importante sunt cursurile de prim ajutor

Deși sunt o romantică incurabilă și o visătoare netratabilă, eu iubesc să mă uit la fotbal. Începerea Campionatului European este unul dintre cele mai prielnice momente pentru a-mi satisface această plăcere.
M-am așezat confortabil să privesc meciul Danemarca –Finlanda și să mă bucur de un fotbal de calitate, pentru că al nostru nu prea mai există. Șoc în minutul 43. Am văzut un fotbalist întins pe gazon și forfotă puternică. Era vorba despre un Eriksen din naționala daneză, jucător al clubului Inter Milano. Îmi imaginez că, la cât costă un asemenea jucător, și monitorizarea lui medicală este peste măsură. A făcut stop cardiac. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni pe care le cunoaște omenirea, iar la noi în țară are o pondere de 60% în cauzele deceselor.

Dar nu tocmai ăsta este subiectul, ci minunata reacție a colegului său de echipă, Simon Kjaer, care a știut să îi acorde primul ajutor până la intrarea pe teren a echipajului medical. Reacția lui a avut un rol esențial în salvarea acestuia, eliberându-i căile respiratorii și ajutându-l să nu își înghită limba. După acest gest și minunat reflex de prim ajutor, a chemat toți colegii să facă un zid în jurul lui Eriksen, pentru ca presa să nu îl sufoce cu blitzurile și curiozitatea specifică.
Sublim gest! Acest lucru m-a încurajat să cred că umanitatea nu a dispărut, că încă ne mai pasă. Respect deplin pentru cei ce susțin și contribuie la ajutorarea și susținerea celor neajutorați. Iar neajutorat poți fi, la un moment dat, și dacă ai conturile doldora.

Indiferența sau nepăsarea sunt cele mai grele haine pe care le îmbrăcăm noi, oamenii. Umanitatea este tot ceea ce ne trebuie pentru a construi o lume mai bună, este nevoie de suflet și voință pentru a lăsa binele și frumosul să ne domine. Dar noi ne aducem aminte cam de două ori pe an să fim mai buni, mai umani, mai frumoși- de Paște și de Crăciun. Mulți chiar și atunci doar din vorbe.
Atunci găsim normalitatea în gesturile și faptele ce ar trebui să ne însoțească în permanență.

Umanitatea este în pericol de dispariție, se împuținează tot mai rapid, mai ales atunci când ne satisfacem poftele și dorințele de a avea, de a fi, de a acapara mult.
Oamenii nu mai știu să zâmbească normal, ci doar formal, oamenii nu mai știu să întindă o mână sau să aplece un umăr pe care să își sprijine un prieten capul. Agresivitatea este cuvântul de ordine a societății în care trăim, bucuria de a ne hrăni cu răul altuia.
Încă o dată, mă înclin cu respect pentru minunata reacție a jucătorului danez și mă gândesc câtă nevoie avem de cursuri de prim ajutor, în școli, în corporații, în societate.

Dacă polemica ar fi constructivă, am putea aduce, în acele ore de dirigenție, atât de mult discutata educație sexuală, dar și aceste cursuri de prim ajutor. Pentru că există momente când între viață și moarte există doar secunde, și-atunci ar fi bine ca fiecare să știe cum să acționeze.

Dacă programa școlară ar reveni la normalitatea vremurilor de altă dată, cu siguranță copiii noștri ar fi mai bine pregătiți pentru viață, pentru problemele reale pe care vor fi nevoiți să le înfrunte și ar putea să înțeleagă că umanitatea și dragostea față de semeni nu ar trebui să dispară în nici un moment din sufletele noastre.
Poate reușim să redevenim oameni și să fim convinși că fiecare viață contează. Și că acea viață ar putea depinde de noi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Cazul Eriksen ne arată cât de importante sunt cursurile de prim ajutor”

  • oamenii cladesc Viitorul tesandu-l cu propriile dorinte.
    insa acest Viitpr mai trebuie sa se si nasca, devenind Realitate, or pentru asta e nevoie de oameni pe masura. prin urmare oamenii care se vor naste sint pe masura dorintelor dorite.( cu astfel de dinamici lucreaza inteleptii, ei sadindu-si facerea in…Viitor, gradinarind mai inainte de orice…dorinte! )
    prin urmare oamenii, odata nascuti, vor implini viitorul deja dorit…de inaintasi, nu alt viitor. de unde rezulta ca un neam se conduce gradinarindu-i generatia, generatiile inca nenascute, pentru ca…daca in cuibul natiei ti se nasc ulii, ei ca niste ulii se vor manifesta, insa s-au nascut pentru ca au avut cuib potrivit, si au avut pentru ca el a fost tesut pe masura potrivita…din dorinte deja dorite.
    prin urmare sa faci o lume mai buna decat e…e un nonsens, daca o faci altundeva decat pe taramul dorintelor care urmeaza sa fie dorite.
    rezumat: o lume mai buna se gradinareste gradinarind dorinte, iar ea se naste odata cu cei care se nasc. oare citi conducatori sint dispusi sa munceasca pentru o lume care se va dovedi mai zambitoare atunci cind ei…vor fi plecat deja de pe lumea asta?!:)…
    dorintele…fundamentale au fost sadite, de inteleptii neamului, in datini. traditii si obiceiuri. astazi acestea sint udate? nu prea cred! pai atunci de unde un viitor dupa cum il povestiti dvs, , sau un prezent dupa cum il aratati, daca el n-a fost insamantat anterior, cu ani sau mai degraba cel putin zeci de ani in urma?!
    cazurile particulare se vor manifesta intotdeauna, ca pe visatori n-ai cum sa-i opresti, iar ei vor visa intotdeauna o lume in care Ilenele Cosanzene si Fetii Frumosi au un loc de seama, insa acesti visatori sint ei insisi cazuri particulare. chiar si dumneavoastra sinteti unul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *