Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ce mai e nou prin pandemie? Partea a II-a – Se termină pandemia? Vine alta? Cum e cu Omicronu’?

* Notă: Articolul a fost terminat în data de 28 ianuarie 2022. Între timp, este foarte posibil să fi apărut alte știri contradictorii, pe care nu am apucat să le trec în acest articol.

Victorie! S-a terminat! Lumea revine la normal! Cei răspunzători încep să plătească! Medicii au grijă de noi! Politicienii sunt în pușcărie! …….. sau nu.
Fel și fel de schimbări se petrec în lume, fel și fel de declarații vin și ne bagă în ceață. Cum spuneam și în prima parte a acestei serii[1], de când am intrat în 2022 s-au tot anunțat modificări legate de pandemie, de restricții. Voi prezenta în acest articol o parte dintre ele, însă mai întâi de toate, voi începe cu declarațiile despre varianta Omicron, de la care pornește totul.

Omicronu’

E ca o răceală. Ba nu, e mortal. Ba nu, e de bine. Bâl bâl bâl.
Într-un articol din data de 10 decembrie 2021, în care era citat dr. Radu Țincu (medic primar ATI la Spitalul Floreasca)[2], ni se spunea că “oamenii vor resimți Covid-19 ca pe o banală viroză respiratorie, dacă se confirmă că varianta Omicron a SARS-CoV-2 este mult mai blândă și nu produce forme severe.” Asta mi-au spus personal și niște asistenți care lucrează la spitalul Florească și, în ultimele zile din ianuarie 2022 mi-au zis că, deși cazurile au început să crească, sunt cazuri ușoare iar cele complicate sunt cu Delta. O veste excelentă! Problema era (la data declarației dr. Țincu) că încă nu existau destule date statistice despre această nouă variantă, datele colectate până atunci se bazau pe persoanele tinere infectate. Așa cum spunea și dr. Radu Țincu, “nu putem compara o persoana de 25 de ani care se îmbolnăvește de COVID-19 cu o persoană de 75 de ani care mai are și trei-patru boli cronice”. Ceea ce-i evident. Iar asta s-a dovedit în timp.

La trei zile după publicarea acelui articol, aflăm și de primul deces din Marea Britanie a unui pacient infectat cu varianta Omicron. Într-un articol de pe digi24[3] și într-un articol de pe HotNews[4] ni se oferă știrea, însă fără date despre pacientul decedat. Dar, conform declarațiilor premierului Boris Johnson, ideea că această variantă (Omicron) este mai blândă este ceva ce trebuie să lăsăm deoparte. În data de 13 decembrie Omicron reprezenta deja 40% din infecțiile din Londra, conform secretarului de stat pentru sănătate, Sajid Javid. Premierul Boris Johnson impunea restricii mai dure, îndemna populația să facă a treia doză.

Pe 22 decembrie, conform unui articol g4media, 129 de persoane erau internate și 14 decedaseră din cauza variantei Omicron în Marea Britanie[5]. Cu toate acestea, OMS declara că există mai multe dovezi care atestă că Omicron provoacă simptome mai ușoare, că tulpina afectează căile respiratorii superioare (spre deosebire de varianta Delta, care ataca în special plămânii) și că aceasta ar putea fi o veste bună[6]. În fine, ni se spunea iar că trebuie să garantăm accesul la vaccin în țările suprapopulate cu venituri medii/mici, așa cum am mai punctat și în prima parte[7] a acestei mini-serii de articole. Însă, aici ne dă cu virgulă, pentru că tot OMS spunea că dozele de rapel nu mai sunt bune, și că se punea problema eficienței actualelor vaccinuri împotriva variantei Omicron[8]. Ne mai spunea și că nu știu cum afectează această nouă variantă persoanele nevaccinate. Ei bine, un studiu din SUA ne răspundea la această dilemă în data de 13 ianuarie[9]. Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Berkeley, Kaiser Permanente și CDC, ne arată “un risc de spitalizare și de deces substanțial mai redus în cazul variantei Omicron comparativ cu Delta, iar aceasta independent de nivelurile de imunitate în creștere în rândul populației. Trebuie specificat, totuși, că acel studiu nu trecuse încă prin procesul de peer-review, însă vom vedea mai departe că aceleași concluzii le-au tras și alții, din alte țări. Însă, conform directoarei CDC, dr. Rochelle Walensky (care nu admitea că mulți din CDC nu s-au vaccinat) ne avertiza că totuși spitalele vor fi din nou aglomerate din cauza acestei variante.

Pe meleagurile noastre, Omicron a ajuns la transmitere comunitară la sfârșitul anului 2021, conform unui articol Digi24[10], iar pe 18 ianuarie 2022 s-a înregistrat primul deces din cauza Omicron în România[11]. Conform adevărul.ro, „decesul a fost al unei femei de 75 de ani, nevaccinată, cu comorbidități importante.” Ar mai fi de menționat și faptul că în acea zi au fost 70 de decese, 60 fiind la persoane nevaccinate și 10 la persoane vaccinate (adică mor și aia vaccinați?! vai! ce noutate!).

În data de 17 ianuarie 2022, în cadrul unui interviu al domnului Ion Cristoiu cu medicul Adrian Marinescu, aflam multe vești bune. Vești primite de la un medic care tratează pacienți infectați, medic care administrează cel mai important spital de boli infecțioase din România, medic echilibrat, nu de la psihiatrii care fac calcule acasă, nu de la cercetători care fac pe statisticienii, nu de la politicieni gen Boris Johnson sau Alexandru Rafila. Nu pot reda tot ce s-a discutat în acel interviu, de aceea vă invit cu toată inima să-l urmăriți, fiindcă mi se pare un interviu esențial, care ne ajută să înțelegem care-i situația cu Omicron în România. Însă, pe scurt, ca să dau un “spoiler”, este de bine. Cel puțin, asta declară medicul Adrian Marinescu, pentru care am mare respect. Găsiți link către interviu în linkurile de la sfârșitul articolului[12].

Însă, cred că trebuie să revenim puțin la discuția despre vaccinuri și Omicron, fiindcă cel puțin pentru mine, acest aspect este încă neclar. Spre exemplu, unii vorbesc despre o așa-numită „superimunitate”, dobândită prin vaccinare plus infectare. Se recunoaște că vaccinurile actuale nu sunt atât de eficiente împotriva variantei Omicron, dar în același timp, conform dr. Marcel Curlin de la Oregon Health & Science University, în urma infectării cu varianta Omicron s-ar putea genera un răspuns imunitar la fel de puternic în rândul persoanelor vaccinate. Apoi, un studiu israelian ne arată că “persoanele cu imunitate naturală au fost de 13 ori mai puțin susceptibile de a se infecta cu tulpina Delta decât cele care au luat două doze de vaccin Pfizer, în timp ce participanții care aveau imunitate naturală și cărora li s-a administrat o singură doză de vaccin au fost chiar mai protejați împotriva reinfectării decât cei care aveau doar imunitate naturală”, toate acestea conform unui articol de pe DcBusiness.ro[13].

Apoi, vine Fauci și ne spune că toți ne vom infecta, indiferent de statutul de vaccinare. Adică, dacă ești vaccinat “foarte probabil, cu unele excepții” te vei descurca destul de bine, dar dacă nu ești vaccinat ai risc mai mare de 20 de ori să mori, de 17 ori să fii spitalizat și de 10 ori să fii infectat[14]. Păi, până la urmă se moare sau nu de la Omicron? E o variantă ușoară, precum o răceală, sau crăpi în spital? Mai ajută sau nu actualele vaccinuri?

Se termină pandemia? Vine alta? Ce se schimbă, ce se mai întâmplă?

Cu puțin timp înainte de intrarea în 2022, șefu’ la OMS, șefu’ la bani și la femei, inegalabilul Tedros, venea cu vești bune. Ne spune, gata, aproape am terminat. Ne spune “după doi ani, cunoaștem foarte bine acest virus”. Da? Inclusiv cum a apărut, unde a apărut, de ce a apărut, dacă-i natural sau făcut în laborator? De exemplu, experții chinezi spun că Omicron este făcut în laborator[15].

Spune “cunoaștem măsurile care și-au dovedit eficacitatea în controlul transmisiei virale: masca, evitarea aglomerărilor umane, păstrarea distanțării sociale, igiena mâinilor și a căilor respiratorii, deschiderea ferestrelor pentru ventilația aerului, testarea și urmărirea contactelor”. Păi, prietene, avem record de infectări, oamenii continuă să moară, cum și-au dovedit eficacitatea în controlul transmisiei? Același Tedros spune și că este foarte îngrijorat din cauză că Omicron se răspândește în același timp cu Delta, iar asta va conduce la un tsunami de cazuri[16].

Mă rog, poate sunt eu prea exagerat. Important e că vine și el cu o veste bună. Acesta conchide prin a spune că având toate aceste cunoștințe și capacități, “avem la îndemână oportunitatea de a termina cu pandemia pentru totdeauna.”[17]

Și vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, prof. univ. dr. Emilian Popovici, ne spune că după valul de infectări cu varianta Omicron, am putea expira ușurați, în absența apariției unei variante noi. Cu alte cuvinte, dacă nu apare altă variantă, am putea să revenim la o viață normală după ce trece valul de infectări cu Omicron. Profesorul ne spune că după acest val, “urmează o perioadă de liniște interepidemică, chiar dacă virusul se menține circulant.[18]

Acum, dacă e să ne luăm după Jurma, între 17 și 23 ianuarie “vom depăși cu certitudine 25,000 de cazuri pe zi și e posibil să ne atingem și limita capacității de testare în jurul a 30-40,000 de cazuri pe zi.[19] Din păcate pentru dânsul, iar s-a înșelat și a livrat panică aiurea, întrucât conform datelazi.ro am avut următoarele cifre (număr de cazuri pe zile): 8118 cazuri confirmate pe 17 ianuarie, 16,760 cazuri confirmate pe 18 ianuarie, 16,610 cazuri confirmate pe 19 ianuarie, 19,105 cazuri confirmate pe 20 ianuarie, 19,649 cazuri confirmate pe 21 ianuarie, 19,371 cazuri confirmate pe 22 ianuarie, 14,088 pe 23 ianuarie.[20] Așadar, nu a fost atins nici pragul de 20,000 pe zi, iar până la 25,000 mai e destul. Din nou, realitatea îl bate pe Jurma, așa cum am mai arătat și într-un articol anterior.[21]

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ne spunea, pe 21 ianuarie, că va fi dezastru cu spitalizările și internările la ATI[22]. Dacă el crede asta, atunci, în calitate de Ministru al Sănătății, este responsabil să asigure tot ce este necesar spitalelor pentru a face față acestui val. Dacă nu, înseamnă că este iresponsabil, la fel ca și ceilalți miniștri ai sănătății pe care i-am avut în pandemie și pe care i-am schimbat ca pe șosete.

Cu restricții sau fără?

În data de 20 ianuarie 2022, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat ridicarea treptată a restricțiilor, în pofida situației epidemiologice cauzate de noua tulpină Omicron. Planul este ca, începând de joi, 27 ianuarie, să se renunțe la purtarea obligatorie a măștii în spațiile publice închise, munca de acasă deja nu mai este necesară, certificatul verde nu mai este necesar pentru intrarea în cluburi și alte locații spațioase, nici alte dovezi ale vaccinării sau testării. Singura măsură care rămâne este izolarea la domiciliu în cazul unui test pozitiv.[23] Secretarul Sănătății al Marii Britanii, Sajid Javid, a declarat că “trebuie să învățăm să trăim cu Covid la fel cum trăim și cu gripa”. După lupta împotriva SARS-CoV-2 cu toate măsurile, inclusiv programul de vaccinare, aceștia consideră că au atins un punct în care se poate reveni la o viață normală, deși vor rămâne doar recomandările de bază, fără a fi însă obligatorii. Cu toate acestea, exista multe voci, inclusiv ale specialiștilor, care contestă noua abordare a guvernului și o consideră iresponsabilă.

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, este de aceeași părere cu guvernul britanic, și declară că “virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val cu restricții.” Conform unui articol Playtech.ro, Albert Bourla ar fi făcut referire inclusiv la imunizarea de turma, care ar fi inevitabilă[24]. Cu toate acestea, Albert Bourla continuă să recomande rapelurile (trei doze), dar și o nouă pilulă anti-Covid. Conform acestuia, am avea nevoie de rapeluri anuale, unii chiar o dată la fiecare patru luni. Pe cei care divinizează acest vaccin, aș dori să-i întreb dacă mai cunosc vreun alt vaccin, în afară de cel gripal care se administrează anual, și dacă există vreun vaccin care se administrează o dată la fiecare patru luni pentru a opri o epidemie sau o pandemie.

Ceva mai devreme, pe 13 ianuarie mai exact, directorul Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din Africa, John Nkengasong, susținea de asemenea că restricțiile nu mai sunt răspunsul potrivit pentru această boală, conform stiripesurse.ro[25].

Tot legat de restricții, OMS s-a exprimat față de interdicțiile generale de călătorie și obligativitatea vaccinării, considerând că acestea nu au eficiență în “suprimarea propagării internaționale”, conform ziare.com care la rândul lor citează Le Figaro.[26] Astfel, în loc de interdicții, OMS preferă acum recomandările. Mai exact, OMS “recomandă să nu li se ceară călătorilor care merg în alte țări dovada vaccinării, această măsură fiind în opinia sa (a OMS-ului) una excesivă, mai ales în vedere accesul global limitat și distribuirea inechitabilă a vaccinurilor împotriva Covid-19.”

Și legat de certificatul verde au loc schimbări. Ca prim exemplu, voi oferi situația Israelului, care deși se confruntă cu un număr record de infectări, se pregătește să renunțe la certificatul verde.[27] Liberman, ministrul de finanțe, spunea că “nu există nicio logică medicală și epidemiologică în Certificatul Verde, lucru cu care mulți experți sunt de acord.” Păi, practic, așa este, chiar și cei din UE au spus că certificatul verde a fost făcut făcut pentru a putea călători cu o dovadă, nu pentru a suprima drepturile oamenilor în propria țară. Dar mai contează ce a vrut să fie și ce a ajuns? Și Marx și-a dorit altceva decât au făcut Lenin, Stalin, Ceaușescu și alții. Teoria e una, practica e alta. În fine, revenind la ideea cu certificatul verde în Israel, ideea renunțării la acesta nu pare să fie pe placul tuturor, iar asta rămâne de discutat.

O altă schimbare ar fi legată de călătoriile internaționale. UE a decis, în data de 25 ianuarie, ridicarea restricțiilor pentru cei care au certificat verde și călătoresc în alte țări, astfel că testarea nu va mai fi necesară.[28] Practic, se aplică exact cum trebuia să se aplice de la bun început.

Și în România s-a discutat despre renunțarea la majoritatea restricțiilor, după cum ne arată un articol ziare.com în data de 26 ianuarie 2022.[29] Mai exact, Valeriu Gheorghița este și el de părere că vom ajunge într-o faza endemică, și „crede că se va renunța la majoritatea restricțiilor, iar din acel momente fiecare va fi responsabil pentru sănătatea lui și a celor cu care se întâlnește.” De acord! Sunt major, domn’ doctor, sunt răspunzător de sănătatea mea, dacă vreau să risc, risc, dacă nu, nu. La cel și cel de lângă mine, dacă vrea să nu riște, își face vaccinul-minune și nu mai are de ce să se teamă de mine, nevaccinatul, că-l bag în groapă, că doar e protejat de vaccin. Așadar, concluzionează Valeriu Gheorghiță, când o mare populație a lumii va fi infectata cu Sars-CoV-2 iar o mare populație este vaccinată, “foarte probabil că vom ajunge în faza post pandemică, în perioada de endemie în care va conta foarte mult comportamentul individual.” Mi-aș permite să pun o întrebare, ca nespecialist. Dacă jumătate din populația globului are imunitate, oferită de vaccin, și jumătate are imunitate oferită de trecerea prin boală, n-am fi toți protejați? Întreb, nu dau cu parul!

În fine, se trezește din reverie și domnul Rafila care oferă recomandări de genul “nu mai folosiți antivirale”[30]. Deci, fără antivirale, pentru că pot fi toxice, dar dacă ți le recomandă un medic e totul ok (chiar dacă sunt toxice). Păi atunci de ce în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății se recomandă Favipiravir[31], antiviral pentru tratament ambulatoriu? Era vorba să fie pus în circulație și în farmacii, deși conform unor medici nici nu este un antiviral atât de eficient. Eu văd toată treaba asta un fel de “nu luați antivirale, dar luați antiviralul Favipiravir, dar oricum îl luați degeaba pentru că nu-i eficient, și oricum vi-l dăm acum pe sfârșit de pandemie pentru că v-am ținut fără tratament pe tot parcursul acesteia”. Mulțumim! Ah, în schimb recomandă să avem termometru și pulsoximetru. Bun! Dar aflăm că același Don Juan al microbiologiei ne spune, tot conform unul articol stirileprotv.ro, că “printre măsurile avute în vedere de autorități se numără aducerea în țară a medicaţiei care poate fi administrată în sistem ambulatoriu pentru pacienţii cu COVID.[32] Păi ne mai tratăm în sistem ambulatoriu sau nu? Cu antivirale sau fără? Mai înțelege cineva? Șiiii, tot Rafila ne spune să continuăm cu vaccinarea, chiar dacă, inclusiv producătorii vaccinurilor spun ca acestea nu mai sunt destul de eficiente pentru Omicron și este nevoie de un vaccin nou. Ori este o eroare a jurnaliștilor, ori o confuzie în mintea domnului ministru. Cert este că mă uit la declarații contradictorii iar, și mă gândesc că mi se cere să mă informez numai din informații oficiale. Ah, era să uit! Vrea neapărat certificatul verde![33] Plânge după el. Când unii deja se gândesc să renunțe la certificat, el vrea să-l introducă. Ah, ba nu. Stai că s-a răzgândit! „Acum s-au mai schimbat datele problemei, pentru că vedem că protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică față de această variantă. De fapt, ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, la momentul lansării vaccinului, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin și vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster” spuse Harap în Halat Alb, ca mai apoi să spună “Nu mai văd urgența certificatului verde[34]. Harap în Halat Alb și Certificat Verde Împărat. Povestea, se încheie așa… momentan.

Știți că vorbeam mai sus despre cum toți se gândesc să mai ridice din restricții, inclusiv Valeriu Gheorghiță? Păi, stai că nu-i chiar așa. Pe 12 ianuarie se anunțau restricții noi, precum reducerea programului mjiloacelor de transport în comun, a restaurantelor și cafenelelor (pentru că știm că virusul atacă noaptea, nu ziua când e toată lumea pe stradă), reducerea capacității la 30% în sălile de fitness, cinematografe și HoReCa, anumite școli să țină cursurile online, copiii de grădiniță rămân acasă, masca devine obligatorie în toate spațiile publice închise și fiind permise numai măștile medicale cu 3 pliuri sau FFP2 (N95).[35] Dar tot pe 12 ianuarie, Curtea de Apel București, prin sentința 1950/2021 motivată de judecătorul Amer Jabre, desființa obligativitatea purtării măștilor atât în spații închise cât și în spații deschise, conform unui articol 10tv.ro[36] și unui articol b1tv.ro[37]. Că tot vorbeam despre măști, pe 5 ianuarie aflam că vin polițiștii să ne verifice măștile, dacă sunt sau nu conforme, iar dacă nu sunt conforme, primim amendă[38], asta datorită unei hotărâri CNSU care cerea să se poarte numai măstile chirurgicale și cele FFP2[39]. Mai înțelege cineva ceva? Se poate numi circ medical și politic? Suntem sau nu bătaia lor de joc?

Și nu suntem singurii imbecili. Pe 15 ianuarie au fost proteste în Viena, din cauză că guvernul Austriac dorește să impună vaccinarea obligatorie[40]. Vorbim despre vaccinare obligatorie în situația în care ONU deja a anunțat că nu susțin așa ceva și că nu va fi niciodată acceptabilă, după cum a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet[41]. Așadar, proteste în Austria, în Germania și în Franța[42] lui Macron-Macaron, care își umilește în continuare poporul[43], deși, în democrație, poporul este cel care ar trebui să decidă. Și n-o spun doar eu, o spune și președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop, argumentând că un lucru care a rămas esențial democrației „este votul majorității, care impune respectarea acelei decizii de către toți ceilalți, chiar și cei care nu au fost de acord. Dacă noi nu acceptăm că minoritatea trebuie să se adapteze deciziei majorității, vom ajunge la ohlocrație, cum zicea Polybios odată, adică la puterea nemărginită a mulțimii, care e anarhică. Pentru că, dacă eu apar ca reprezentant al unei minorități, să zicem religioase sau etnice sau sexuale, și vreau ca dreptatea mea, nu să fie respectată de toți, ci să fie impusă tuturor, atunci nu am dreptate.”[44]

Așadar, îi îndemn pe cei care vor o țară ca afară să facă o rocadă cu cei din țările de afară. Să vină nemții și francezii la noi, ăia care mai cred în democrație, iar ăștia ai noștri să meargă în Germania și Franța și să asculte cuminți de guvern, fără să mai bage în seamă Constituția sau Drepturile Omului sau Democrația.

 

Concluzie: Multe schimbări, multe diferențe, multe contraziceri, așa cum ne-am obișnuit de doi ani. Dacă mai apare vreo tulpină nouă, vreun val nou, vreo cocoașă sau vreun crater și mă trezesc că mai trebuie să scriu despre Covid încă un an de acum în colo, cred că înnebunesc. Nu uit nici acum vorbele domnului Ion Cristoiu: Cuceritorul Spațiului s-a împiedicat de un virus pământean. Cu toată tehnologia actuală și toate cercetările, mi se pare că această pandemie a fost gestionată execrabil și ne batem degeaba cu pumnii în piept că suntem evoluați.


[1] https://www.cristoiublog.ro/ce-mai-e-nou-prin-pandemie-partea-i-vaccinuri-doze-boostere/

[2] https://www.bugetul.ro/tulpina-africana-ar-putea-reprezenta-sfarsitul-pandemiei-dr-radu-tincu-oamenii-vor-resimti-covid-19-ca-pe-o-banala-viroza-respiratorie/

[3] https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/marea-britanie-a-inregistrat-primul-deces-al-unui-pacient-infectat-cu-varianta-omicron-1768509

[4] https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-25239322-primul-deces-varianta-omicron-confirmat-marea-britanie.htm

[5] https://www.g4media.ro/129-de-persoane-sunt-internate-si-14-au-decedat-din-cauza-variantei-omicron-in-marea-britanie.html

[6] https://playtech.ro/stiri/oms-a-facut-anuntul-despre-omicron-cat-de-periculoasa-este-noua-tulpina-de-fapt-449029

[7] https://www.cristoiublog.ro/ce-mai-e-nou-prin-pandemie-partea-i-vaccinuri-doze-boostere/

[8] https://www.stiripesurse.ro/rapelul-nu-ne-salveaza-de-pandemie-oms-combaterea-sars-cov-2-cu-doze-de-rapel-nu-este-o-strategie-viabila_2184040.html

[9] https://www.stiripesurse.ro/studiu-din-sua-riscul-de-deces-sau-spitalizare-prin-infectare-cu-omicron-e-redus-indiferent-de-nivelul-de-imunitate_2187075.html

[10] https://www.digi24.ro/stiri/omicron-a-ajuns-la-transmitere-comunitara-in-romania-49-de-cazuri-noi-confirmate-astazi-1786831

[11] https://adevarul.ro/locale/iasi/primul-deces-cauza-omicron-romania-persoana-era-nevaccinata-nu-exista-tratament-diferentiat-functie-tulpina-1_61e715c65163ec4271e1beed/index.html

[12] https://www.youtube.com/watch?v=xX_41QG-1pU

[13] https://www.dcbusiness.ro/superimunitatea-vine-cu-un-risc-expertii-au-descoperit-unica-solutie_638367.html

[14] https://www.dcnews.ro/fauci-omicron-va-infecta-aproape-pe-toata-lumea-indiferent-de-statutul-de-vaccinare_853111.html

[15] https://www.dcbusiness.ro/expertii-chinezi-concluzie-uluitoare-omicron-a-aparut-in-laborator_638409.html

[16] https://playtech.ro/stiri/director-oms-despre-momentul-in-care-se-vor-incheia-perioadele-grave-ale-pandemiei-covid-milioane-de-oameni-se-vor-bucura-446410

[17] https://playtech.ro/stiri/seful-oms-vesti-bune-pentru-umanitate-in-2022-oportunitatea-de-a-termina-cu-pandemia-pentru-totdeauna-447305

[18] https://playtech.ro/stiri/epidemiolog-celebru-prima-veste-buna-pentru-cetateni-ce-va-urma-in-romania-dupa-valul-de-infectari-cu-omicron-449046

[19] https://www.facebook.com/photo.php?fbid=354348829847633&set=a.111479504134568&type=3

[20] https://datelazi.ro/

[21] https://www.cristoiublog.ro/statisticile-eronate-ale-cioclilor-apocaliptici/

[22] https://playtech.ro/stiri/alexandru-rafila-despre-cel-mai-negru-scenariu-in-romania-cate-cazuri-de-covid-vom-avea-de-la-1-februarie-457722

[23] https://www.bbc.com/news/uk-60047438

[24] https://playtech.ro/stiri/vestea-uriasa-data-de-seful-pfizer-milioane-de-romani-se-vor-bucura-455495

[25] https://www.stiripesurse.ro/expert-in-sanatate-african-restrictiile-nu-mai-reprezinta-raspunsul-potrivit-pentru-aceasta-boala_2188370.html

[26] https://ziare.com/oms-coronavirus/oms-anulare-interdictii-calatorie-dovada-vaccinarii-1721540

[27] https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-25310162-israelul-raportat-bilant-covid-19-record-dar-pregateste-pentru-masura-radicala-renuntarea-certificatul-verde.htm

[28] https://ziare.com/conditii-calatorie-ue/noi-conditii-de-calatorie-in-ue-din-februarie-2022-1722017

[29] https://ziare.com/restrictii-covid/valeriu-gheorghita-renuntare-restrictii-romania-1722159

[30] https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/vine-valul-5-covid-in-romania-doua-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-avem-acasa-recomandate-de-rafila.html

[31] http://www.ms.ro/2021/11/02/situatia-aprovizionarii-unitatilor-sanitare-cu-favipiravir-medicament-antiviral-recomandat-ca-alternativa-terapeutica-pentru-formele-usoare-sau-medii-de-covid-19-conform-protocolului-de-tratament-al/

[32] https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/autoritatile-sanitare-prezinta-astazi-planul-de-masuri-pentru-gestionarea-valului-5-sunt-38-de-cazuri-de-omicron-in-romania.html

[33] https://stirileprotv.ro/stiri/politic/medicul-rafila-certificatul-covid-trebuie-introdus-inainte-sa-avem-un-varf-al-valului-5.html

[34] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/alexandru-rafila-nu-mai-vad-urgenta-certificatului-verde-sper-ca-valul-5-in-romania-sa-se-incheie-peste-cateva-saptamani-1803435

[35] https://evz.ro/breaking-news-restrictii-noi-pentru-milioane-de-romani-e-obligatoriu-de-azi.html

[36] https://10tv.ro/2022/01/16/curtea-de-apel-bucuresti-a-desfiintat-obligativitatea-purtarii-mastii-in-spatii-publice-inchise-si-deschise/

[37] https://www.b1tv.ro/eveniment/obligativitatea-purtarii-mastii-la-interior-si-exterior-desfiintata-de-curtea-de-apel-bucuresti-motivarea-judecatorului-decizia-nu-e-definitiva-1109790.html

[38] https://playtech.ro/stiri/romanii-pot-fi-verificati-de-azi-de-politisti-pe-strada-ce-amenzi-risca-sa-primeasca-449430

[39] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/document-restrictii-pentru-valul-5-mastile-textile-nu-vor-mai-fi-permise-ce-program-vor-avea-magazinele-1791551

[40] https://www.dcnews.ro/proteste-la-viena-impotriva-vaccinarii-obligatorii-video_853593.html

[41] https://www.stiripesurse.ro/onu-da-peste-mainile-liderilor-mondiali-care-vor-sa-oblige-oamenii-sa-se-vaccineze-e-inacceptabil_2134510.html

[42] https://evz.ro/noi-proteste-violente-in-franta-demonstratii-au-reactionat-dupa-ultimele-declaratii-provocatoare-facute-de-emmanuel-macron-video.html

[43] https://evz.ro/macron-loveste-din-nou-anunta-ca-si-mentine-remarcile-grosolane-despre-persoanele-nevaccinate.html

[44] https://www.dcnews.ro/ioan-aurel-pop-daca-nu-acceptam-ca-minoritatea-trebuie-sa-se-adapteze-deciziei-majoritatii-ajungem-la-puterea-nemarginita-a-multimii-care-e-anarhica_850861.html


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *