Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cel mai titrat WC din lume

W.C.-urile publice de pe planetă diferă între ele. De la cele occidentale, cu scoică, pînă la cele turceşti, cu stat pe vine. Diferă nu doar ca formulă, diferă şi ca standard de civilizaţie: curăţenie, ordine, ba chiar şi confort.

Eram convins că, în afară de mine, autor dedicat trup şi suflet unui studiu exhausiv al closetelor întîlnite în călătoriile peste hotare, nimeni din lumea asta largă nu s-a ocupat de ierarhizarea toaletelor publice.

M-am înşelat.
La Edinburgh Castle, în capitala Scoţiei, am întîlnit cel mai titrat W.C. de pe Pămînt.
Unul dintre cele mai frecventate locuri din întreg aşezămîntul, concurînd Capela Sfintei Margareta şi tunul vedetă Maur Meg, W.C.-ul se găseşte în partea stîngă a incintei de jos, una dintre cele trei incinte ale Castelului.
Se concurează aici cu Prăvălia de unde poţi închiria ghidul-telefon şi cumpăra Ghidul oficial al castelului.

W.C.-ul de la Edinburgh Castle e unul dintre locurile peste care călătorul dă imediat ce-a trecut de ruperea biletului. Prin asta el se supune procedurilor standard din orice înjghebare turistică a lumii. Nu ştiu din ce raţiuni misterioase, peste tot pe Glob, W.C.-ul e chiar la intrare. Poate şi pentru ca turistul să poată merge mai departe eliberat de povara nevoilor fizice. Ca să se concentreze astfel exclusiv asupra nevoilor spirituale.

Despre toate locurile mai acătării din Castel, ghidurile se întrec în a oferi amănunte mai mult sau mai puţin interesante:
Despre cînd şi cine le-a construit, în ce scop şi mai ales la ce fapte de vitejie sau de tragism a fost gazdă.

Despre W.C., nici ghidurile de hîrtie, nici cele telefonice, nici ghizii – un fel de ghiduri însufleţite – nu suflă un cuvînt. Poate şi pentru că nu e singurul în aşezămîntul de pe stîncă.

Am mai întîlnit unul situat la subsol, lîngă Turnul lui David, în incinta superioară a Castelului.
Dînd curs preocupărilor mele intelectuale în materie de locuri ruşinoase, de cum am văzut W.C.-ul, m-am repezit să-l vizitez şi să-mi notez cele văzute.

Nu ştiu cum e la Femei. Oricît de curios aş fi, n-am cutezat pînă acum să intru în Departamentul dedicat Doamnelor.
Spre departamentul Masculin duce un culoar în formă de elipsă. Pe peretele din stînga al acestuia, Frecventatorul (a se observa că nu zic Vizitatorul) dă peste unsprezece diplome fixate în rame de orgolioasă evidentă. Unsprezece diplome de învingător.

Citesc pe una dintre ele:
„Closetul anului 2000. Premiul pentru înaltul nivel de îndeplinire a obligaţiilor de serviciu public vital”.
Pe anul 2005, nu e nici o diplomă.

Intru la Departamentul Bărbaţi. Nu găsesc nici un motiv pentru ca anul acesta W.C.-ul de la Edinburg Castle să fie declarat W.C.-ul anului. Sînt sigur însă că şi pe 2005 W.C.-ul de aici va fi proclamat closetul anului.
Pentru că are pile.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *