Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Centenarul – sărbătorit prin folosirea excesivă a cifrei O sută

Răsunet. De vreo cîteva zile mă țin să scriu despre răsunetul lui Jack Bauer, personajul central din serialul 24, în America. Îl oglindește trecerea unui interviu cu Kiefer Sutherland interpretul lui Jack în programul emisiunii de știri a ACN, televiziunea din ficțiune din Newsroom, despre ultima serie. Serialul Newsroom abordează tot ceea ce telespectatorii americani au perceput drept Breaking news într-o anume perioadă de timp. Includerea unui material despre serialul 24, anunțat și printr-o fotografie a interpretului lui Jack Bauer, dovedește caracterul de eveniment al fiecărei noi serii.

*

Cine s-o facă? Pentru că am uitat la BAR cartea La Russie en guerre (varianta franceză a lucrării monumentale a lui Alexander Werth, Russia at War, 1941-1945, publicată în 1964) înaintea somnului de prînz, citesc o carte despre Moscova 1941. Nu știu dacă am mai scris despre formula de esență a cărții. E vorba de o serie de cîteva cărțulii despre al Doilea Război Mondial, mai precis despre principalele bătălii. Fiecare bătălie – Moscova, Stalingrad, Kursk – ca să dau doar trei exemple de titluri, beneficiază de o carte cu o structură identică celorlalte: contextul, personajele în confruntare, armatele față în față, momentele principale ale încleștării. Cred c-am semnalat – scriind despre Stalingrad – posibilitatea de a face o astfel de serie și în cazul Primului Război Mondial. De precizat, că o altă serie, cuprinzînd cărți închise într-un soi de cutie, dar care pot fi cumpărate și separat, are drept obiect personalitățile Celui de-Al Doilea Război Mondial. Și primului i s-a consacrat o astfel de cutie. La noi, s-ar putea face o serie cu principalele bătălii ale Primului Război, zis și Marele Război, pentru a-l deosebi de al Doilea, și una cu principalele personaje ale prezenței noastre: Mareșalul Averescu, Regina Maria, Ionel Brătianu. Cine să le facă însă? E o întrebare fatală cîtă vreme Centenarul e sărbătorit la noi prin folosirea cifrei O sută:
O sută de copaci plantați nu știu unde, o sută de cișmele, o sută de ronduri, o sută de pervaze.

*

O carte de Dumas. Mergînd în curte, la cafeaua de 11 dimineața, pe căruciorul de lîngă ușă, priponit acolo în vederea ducerii cărților înapoi, în cavoul etern al depozitelor, văd o carte țipător colorată, dintre cele tipărite în primii ani postdecembriști, cînd balcanicul din noi a ieșit la iveală fără complexe. Citesc titlul și autorul: Călăul din Paris, de Alexandre Dumas. O răsfoiesc. Titlurile capitolelor trimit la Teroarea franceză. Împărțit în două volume, romanul lui Alexandre Dumas mi-e complet necunoscut. Nu l-am văzut nicăieri. Cele două coperte surprind prin culorile țipătoare, tipice tipăriturilor din primii ani postdecembriști, cînd românii descopereau cu încîntare capitalismul second hand. Întors la locul meu din sală, caut pe Internet amănunte despre carte. În folderul Cărți, deși Alexandre Dumas e bogat reprezentat, nu dau peste nici un astfel de titlu. Îl descopăr pe Scribda, redus însă la volumul unu. Cred că l-aș putea cumpăra de pe Internet în varianta sa tipărită cu condiția să nu fiu obligat să merg la poștă.

*

Poker. Cele două volume despre Primul Război Mondial, folosite de mine pentru eseul despre jucarea Lumii la poker în preajma Primului Război mi-au plăcut mult. M-am gîndit că Larrousse va fi scos două volume și despre al Doilea Război Mondial. Descoperirea lor nu e treabă ușoară. Au apărut în 1970, dacă nu mă înșel. Între timp bibliografia despre Conflagrație a crescut enorm. Dau peste cele două volume pe site-ul PriceMinister, de pe care am cumpărat și cărțile lui Hașek. După cum mă așteptam, nu poate livra în România.

*

Scriam pe 11 aprilie 2014. Eșecul Comisiei Nana arată că înființarea ei a fost un abuz al lui Victor Ponta

Din cîte se știe, am fost un critic aspru al deciziei lui Traian Băsescu de a cumpăra hodoronc-tronc 300 de hectare de pămînt. Gestul intra în conflict atît cu natura funcției prezidențiale, care nu trebuie amestecată în afaceri de nici un fel, cît și cu misiunea impusă lui Traian Băsescu într-un context dificil pentru statul de drept, tot mai tare pus la îndoială de PSD-ul neocomunist. Criticile aduse de mine în scris și oral întregii tărășenii au dus la un divorț de B1Tv și la un conflict fățiș cu fanii președintelui. Cînd însă Victor Ponta a impus Parlamentului constituirea unei comisii speciale de anchetă, am avertizat că ea va fi un abuz dacă la finele activității nu se va dovedi implicarea lui Traian Băsescu. Toate strofocările membrilor Comisiei, cărora li s-au adăugat Rapoartele propagandistice ale Corpului de control al Premierului n-au reușit să arate nici măcar o unghie de implicare a lui Traian Băsescu în afacere. Desigur, Comisia a stabilit că retrocedarea terenurilor a fost plină de nereguli. Pentru asta nu era nevoie de o Comisie de anchetă a Parlamentului. Pentru asta ajungea o investigație a Parchetului. În toate aceste nereguli Comisia n-a putut dovedi implicarea lui Traian Băsescu. Pentru că membrii Comisiei consumaseră banii statului, într-un ultim efort de a dovedi că au descoperit ceva, ei au proclamat că tranzacția dintre Ioana Băsescu și firma proprietară e nulă, deoarece firma ar fi fost inactivă financiar la ora tranzacției. Ioana Băsescu a explicat într-un răspuns la această concluzie că tranzacția e valabilă. Admițînd prin absurd că membrii Comisiei au dreptate, nu văd care e problema. Dacă tranzacția e sau nu valabilă rămîne o chestiune de drept civil – Ioana Băsescu primește banii înapoi și firma își ia pămîntul. Situația n-are nimic ilegal, nici măcar imoral. Pentru această descoperire s-a constituit o Comisie specială a Parlamentului? Nu era oare mult mai corect ca înainte de înființare să se vadă dacă sunt indicii ale unei implicări a președintelui? Și dacă nu erau, să se renunțe la idee? Din perspectiva eșecului în care s-a înfundat Comisia, e limpede că nu trebuia înființată. Numai că Victor Ponta nu și-a propus descoperirea adevărului, ci un nou circ electoral. Pe seama Parlamentului României, desigur.

Alte titluri din 11 aprilie 2014


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Centenarul – sărbătorit prin folosirea excesivă a cifrei O sută”

  • Sal’tare…onorabile si venerabile
    Va vaz cam plictisit …cam obosit…cam palid
    Eu cred CA de la nepotrivitele lecturi .
    Incercati maestre Seara dupa un vin rosu …o cartulie destul de mare ca format si volum
    O supracoperta de clasa rosu si negru
    PE ea scrie MAREA CONFLAGRATIE.
    Autori…Valter Roman …si altii (niste chosi)
    Va recomand cu caldura cartulia.
    Inveseleste… revigoreaza .
    Regenereaza perceptia normal a istoriei
    ASTA CA sa VA reveniti din plimbarea prin realitatea si istoria alternative generate de hapaiala de cartisoare scrise de occidentalI despre WW2
    Istorici militari si politicieni de rara impostura
    Macar cititi Sven Hassel …e destul de umoristic
    Toata stima si mindria

  • Republicând mereu ce ați scris in 2014 se vede tot mai evident că ați fost un propagandist deșănțat a lui WKI,contribuind la domnia sa infectă și distructivă in România ! Domnia acestuia a fost o piatră de moară imensa legată de gâtul României ! Este cel care a frânat, nonșalant,dezvoltarea României 10 ani !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *