Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Corespondență din Anglia. Charlotte Brontë, englezoaica care a răzbunat urâtele

-Venezuelencele sunt frumoase. Americancele sunt frumoase.
-Englezoaicele?
-Rusoaicele sunt frumoase. Româncele sunt frumoase.
-Ei, lasă, zi ceva despre englezoaice.
-Orice aș spune e deja clișeu.

Englezoaicele s-au dovedit însă a fi niște forțe redutabile poate și pentru a compensa faptul că istoria nu le-a curtat ca pe niște frumuseți. Charlottle Brontë a fost cea care a conferit mai mult realism scriiturii, făcând din femeia cu un exterior modest eroină principală. La împlinirea a două sute de ani de la nașterea scriitoarei, în 2016, John Sutherland, un profesor de engleză al unei universități londoneze, i-a dedicat câteva eseuri mai altfel decât se scrisese până atunci. Revelațiile comentate de Sutherland ar fi făcut-o pe Charlotte să pună mâna pe deschizătorul de scrisori și să i-l înfigă în spate.

Într-unul din texte profesorul o citează pe doamna Gaskell, prima biografă a Charlottei:
„Domnișoara Brontë este o femeie mărunțică, piele și os, cu o față invadată de roșeață (ca de țărancă) și o gură mare și știrbă; modestă din cap până-n picioare.”

George Smith, editorul care s-a grăbit s-o publice recunoscându-i talentul, și de care Charlotte s-a și îndrăgostit, a mărturisit că, deși nu era deloc frumoasă, nu a cunoscut pe nimeni care să-și fi dorit mai mult să fie. Charlotte și l-ar fi dorit de soț, dar Smith nu s-a sfiit să admită că nu ar fi putut iubi o femeie total lipsită de grație și de cea mai elementară noțiune de șarm. I-a comandat însă un portret la unul dintre cei mai renumiți pictori ai momentului, George Richmond, cu recomandarea s-o facă să arate așa după cum își dorea ea. E portretul la care ne raportăm când ne-o închipuim. Smith a făcut o căruță de bani de pe urma Charlottei, dar i-a plătit jumătate din cât ar fi plătit unui scriitor bărbat.

Tot Sutherland este cel care o descrie pe Jane Austen ca fiind o șmecheră, capabilă să atragă interesul bărbaților și în același timp simpatia femeilor, cu mult mai sofisticată decât onesta Charlotte Brontë.

Deși am apreciat critica profesorului Sutherland la rang de excelență, nu am putut să-mi stăvilesc o undă de reproș feminist. Ceea ce pentru femei se consideră a fi o piedică în calea succesului, în garderobul de însușiri ale unui bărbat devine o calitate. Când e vorba de o femeie urâțică ne dăm ochii peste cap, dar bărbatului îi îngăduim să fie doar un pic mai frumos decât dracul. Dacă un bărbat e bețiv e o dovadă de filosofie cu strungăreață, dacă femeia ar pune gura pe pahar ar fi și perversă și de moravuri ușoare. Și dacă ar fi fost numai atât! Sutherland se lasă entuziasmat de succes și o mai și ironizează pe Brontë pentru momentul de telepatie dintre Jane și Rochester din finalul romanului Jane Eyre. Cu alte cuvinte numai o femeie ar putea crede în așa ceva, gen spiritism și cărți de tarot. Cel mai cunoscut poem al fandositului mason purtător de premiu Nobel T.S. Eliot, The Wasteland, se bazează și pe o întindere de cărți de tarot.

Ca să echilibrez un pic lucrurile, am apelat la statisticile unui centru american de adicție (link în Bibliografie) care publică o listă cu cei mai cunoscuți bețivi și consumatori de substanțe halucinogene dintre scriitorii bărbați ai lumii. Printre ei se numără Aldous Huxley, Jean-Paul Sartre, Tennessee Williams, Stephen King, Charles Baudelaire și William Faulkner. Edgar Allan Poe a fost unul dintre consumatorii de vicii de categorie grea, el căsătorindu-se și cu verișoara lui de numai 13 ani. James Joyce a căzut lat de beat ce era înaintea unei prelegeri pe care ar fi trebuit s-o susțină la Trieste.

O să spuneți că nenorociții, sau mai degrabă norociții, ăștia beau ca să nu dea ochii cu d-alde Charlotte Brontë. Sau poate cu propria oglindă. Între zâmbetul unei știrbe și scălămbăiala unui bețiv eu aș alege surâsul Mona Lisei. N-or fi fost nici pe vremea aceea dentiști, dar domnul Leonardo, respectuos, i-a recomandat să stea cu gura închisă.


Bibliografie:

Sutherland, John, 15.04.2016, “We owe it to Ms Brontë to see her heroine for the plain Jane she was”, Evening Standard, site accesat pe 13.09.2022

https://www.standard.co.uk/comment/comment/john-sutherland-we-owe-it-to-ms-bronte-to-see-her-heroine-for-the-plain-jane-she-was-a3226511.html

Editorial Staff of American Addiction Centers, last update on 23.06.2020, “25 Great Writers Who Battled Drug Addiction And alcoholism”, DrugAbuse.com, 14.11.2020

https://drugabuse.com/blog/25-great-writers-who-battled-drug-addiction-and-alcoholism/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Corespondență din Anglia. Charlotte Brontë, englezoaica care a răzbunat urâtele”

  • Articolele dumneavoastra sunt deosebit de interesante, deconectante, e o placere sa va citesc. Doar ca sunt anumite comentarii, ca pe tot site-ul dealtfel, care mi-au distrus copilaria.

    • comentariile dumneavoastra sint deosebit de interesante, deconectante

    • in copilarie am cazut de pe un pod.
      in timp ce picam de pe pod…mi au trecut prin fata ochilor…toti aia sase sau sapte ani pe care i petrecusem pina atunci pe lumea asta. deci…cumvaaa…copilaria nu poate fi distrusa, cumvaaa e ‘tinuta n minte’

      • da, e informatie, universul o pastreaza pe toata pentru ca are unde. omul are capacitate de stocare limitata si trebuie sa faca loc pentru informautie noua – cand aceasta este.(mai) importanta.

    • s ar parea ca…patria mea e…pustiul, pe lumea asta 🙂

  • Charlotte Bronte nu numai că a fost o scriitoare foarte talentată și cu un simț psihologic aparte, dar – după maniera în care a scris romanele sale-a fost și o femeie foarte sensibilă ,delicată sufletește – în sensul de mare frumusețe si bogăție interioară ,- lucru pe care a încercat foarte mult să îl pună în valoare și la personajele sale feminine !

    • unele Diamante se cauta prin Gunoaie,
      Susul se cauta Jos,
      Multul se cauta in Putin,
      … Omega se cauta in Alfa 🙂

      poate pentru ca gunoaiele nu fac doi bani, in timp ce in Cenusa cauti Primavara Vesnica,
      poate pentr ca cei de sus au ochi pentru cei de jos, cu toate ca Marea imbratiseaza toate Apele,

      poate pentru ca ‘cei ce au’ sint doar cei care ‘au suficient’, pentru ca doar intr un Gol poti darui ceva Plenar,

      poate pentru ca ‘ a fi si a nu fi;, adica raspunsul la clasica intrebare, este despre SI

      🙂

  • Din cauză că cineva și-a depășit atribuțiile sau a vrut să facă o glumă proastă, a apărut articolul meu despre regină ca răspuns la cel despre „”zama de prună ” ! Problema e că mi-a făcut mie rău, că eu vreau o ofertă așa cum aveți dumneavoastră și ceilalți invitați de la domnul Cristoiu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *