Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Chineza este considerată limba viitorului pentru tinerii ugandezi

Pe măsură ce populația Ugandei crește, mulți tineri întâmpină dificultăți în găsirea unor locuri de muncă bine plătite. O directivă guvernamentală de a introduce predarea limbii chineze mandarine în școli ar putea duce la oportunități mai bune de angajare, cel puțin asta subliniază oficialii ugandezi.

China este un partener comercial și un investitor important în Africa, iar multe țări își încurajează cetățenii să învețe chineza,  considerată limba viitorului. Anul trecut, Ministerul Educației din Uganda a ales 35 de școli din întreaga țară în care va fi predată limba chineză. Decizia a fost determinată de legăturile dintre cele două țări, subliniază Grace Baguma, director al Centrului național de dezvoltare a curriculumului pentru educație: „Există o mulțime de activități economice, dezvoltare a infrastructurii, medicale, orice vrei, sectoare în care China colaborează cu Uganda. Și mulți dintre oamenii noștri, ugandezii, fac comerț cu China. Așadar, China a devenit o țară pe care trebuie să o cunoaștem mai bine și să intrăm în ea, la propriu. Iar singurul mod în care putem face acest lucru este, mai ales, prin intermediul studierii limbii.”

Kinene Charles, unul dintre elevii care învață mandarină la Colegiul Everest din districtul Luwero, consideră că această limbă va oferi o mulțime de oportunități de angajare. „Sunt interesat să învăț chineza pentru că mă poate ajuta să mă angajez în companii chinezești. Iar dacă am un prieten care știe chineză, acesta poate obține un loc de muncă și mă poate invita să fiu interpret la aniversările chinezești”. În ultimii patru ani, Institutul Confucius din cadrul Universității Makerere a instruit studenții în limba chineză. Absolvenții sunt repartizați în diferite școli din țară pentru a preda limba. Un alt tânăr, Namisi Moses Apollo spune că a fost un elev slab în școala obișnuită și își făcea griji cu privire la găsirea unui loc de muncă. Dar, deoarece a vrut, acum consideră că a fost ușor să învețe limba chineză, iar după absolvire i s-a cerut să înceapă să predea într-o clasă pilot din Luwero. Interesantă abordare a africanilor, au conștientizat faptul că educația este cel mai sigur și rapid drum către succes. Tinerii africani educați se vor respecta, în primul rând, pe ei înșiși, iar mai apoi, pe cei din jurul lor. Astfel, stimați cititori, vom putea vedea o descreștere a maselor de gunoaie care caracterizează multe zone din Africa, alături de o îmbunătățire și ameliorare a comportamentului africanilor în societate, atât la nivel național, cât și internațional. Un om cu adevărat educat, în primul rând în spirit civic, își schimbă radical viața, în bine, adăugând un plus de valoare societății în cadrul căreia există. Un stat care investește în educație, investește în viitor, nu uitați acest lucru nicioadată!

Potrivit lui Namisi, există oportunități vaste în Uganda pentru persoanele care pot preda limba chineză, deși observă că, în cele mai multe cazuri, guvernul chinez este cel care plătește salariile, iar angajatul trebuie să fie un adevărat profesionist. „Oferta este vastă, piața este deschisă, dar trebuie, de asemenea, să fii, aș spune, un titan în negocieri pentru a obține ce e mai bun. Trebuie să dai tot ce ai mai bun. Trebuie să scoți asul din mânecă. Acesta este modul în care poți fi capabil să obții postul. Așadar, nu trebuie să fii bun doar la limba chineză, ci și la cultură generală și să ai bune abilități de comunicare”, spune Namisi. Poate că Republica Populară Chineză va avea ceva mai mult decât niște profesori de origine ugandeză. Eu consider că o să aibă parte și de o mulțime de experți, în domeniul Spionajului, în special în sectorul economic și în materie de orice are legătură cu activitatea de obținere a informațiilor și a „nașterii”, de intelligence. Cine s-ar aștepta ca un profesor ugandez de limba chineză să fie angajat al Ministerului Securității de Stat (MSS sau Guoanbu, agenția civilă de informații, securitate și poliție secretă a Republicii Populare Chineze, responsabilă de contrainformații, informații externe și securitate politică)?

Oficialii chinezi aflați în vizită au subliniat de-a lungul anilor ceea ce ei numesc șablonul cooperării Africa-China. China a finanțat multe proiecte mari de infrastructură în Uganda, inclusiv proiectul hidroenergetic Karuma de 600 de megawați, cu un preț de 2 miliarde de dolari, și o autostradă între Kampala și Entebbe, care a costat 400 de milioane de dolari. Dragi cititori, China este total opusul SUA, nu va conduce lumea prin războaie, ci prin politica sa financiară. China devine proprietar în acte a diverse suprafețe de pământ, porturi, cam tot ce ține de infrastructură, nu e prea democratic să alungi pe cineva care deține în proprietate personală o suprafață de teren, un imobil sau un lanț de orice doriți. Acest stat, mai mult sau mai puțin totalitar, depinde de cine judecă, mizează exact pe ceea ce competiția nu mizează, adică pe democrație. Un stat comunist o să creeze o coadă comunistă a statelor îndatorate, printr-o strategie capitalistă, total democratică, China face oferte de nerefuzat, nu îți „bagă pe gât sau dă în cap”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Chineza este considerată limba viitorului pentru tinerii ugandezi”

  • Acum sa nu fim carcotasi. Si ugandezii care stiu engleza pot „varsa” la Uncle Sam. Ups, acolo e voie, e dimacrasi. Amigo, relax, in cativa ani, vei fi avantajat si prin Mioritza-land daca vei sti chineza. Pe pariu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *