Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Chinezi comuniști darnici, britanici imperialiști triști și americani rasiști

Președintele Hakainde Hichilema a mulțumit Chinei pentru că s-a angajat și s-a alăturat celorlalți creditori în procesul de restructurare a datoriei Zambiei în cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI). „Sunt mândru să anunț națiunea că am atras China, am atras alți creditori pentru a negocia un pachet de rezolvare a datoriei. Am atras China eu însumi, ca președinte, aceasta este sarcina mea, pe care mi-ați dat-o, lucrând împreună cu Ministerul de Finanțe, de Afaceri Externe, dorim să mulțumim Chinei pentru că s-a alăturat acordului-cadru comun pentru a rezolva criza datoriei”, a declarat el. Hichilema a adăugat că, contrar afirmațiilor unor sectoare ale societății potrivit cărora ar fi ignorat China în procesul de negociere cu FMI, a implicat personal China și a fost mândru să anunțe că RPC face acum parte din comitetul cadru comun.

Un deputat din opoziția rwandeză a criticat acordul dintre Rwanda și Marea Britanie privind solicitanții de azil, argumentând că acesta va crea dificultăți bugetare și ar putea destabiliza societatea pe termen lung. Frank Habineza, un deputat din opoziția rwandeză, a criticat decizia Marii Britanii de a trimite solicitanți de azil în țara sa de origine. El este una dintre rarele voci critice pe această temă în țara din Africa de Est. Președintele Partidului Democrat Verde din Rwanda a calificat acordul drept inuman, punând la îndoială legalitatea acestuia: „Suntem complet împotriva acestui tip de acord, fie că este vorba de Danemarca, Marea Britanie sau Israel, indiferent de ce se întâmplă. Nu suntem de acord. Dacă oamenii vin la tine, ai grijă de ei. Am semnat convenția ONU, cu toții, pentru a avea grijă de refugiați. Este cu adevărat inuman și, de asemenea, împotriva drepturilor omului. Pentru că, dacă oamenii au dreptul de a merge acolo unde au plecat, dacă îi trimiteți într-o țară pe care nu au ales-o, înseamnă că îi forțați să meargă în altă parte, ceea ce este împotriva drepturilor lor. De asemenea, este un abuz al drepturilor omului. Așa că trebuie să respectăm drepturile refugiaților”. Acest comentariu vine la câteva săptămâni după ce miniștrii de externe britanic și rwandez au anunțat ceea ce au numit un parteneriat pentru migrație și dezvoltare economică. În termenii dezvăluiți, în cadrul acordului, Marea Britanie îi va trimite în Rwanda pe cei care sosesc ilegal în Marea Britanie, iar aceștia s-ar putea stabili în țara africană. Frank Habineza consideră că acest aflux de populație ar putea destabiliza societatea rwandeză pe termen lung și ar putea crea dificultăți bugetare. „Conflictele sunt inevitabile. Atunci când vin oameni și le spui că le vei da 120 de milioane de lire sterline și că vor trăi o viață foarte bună, în timp ce rwandezii nu au nimic de acest fel, atunci fii sigur că vor exista conflicte. Oamenii vor spune: „oh, deci acești oameni străini trăiesc mai bine decât noi”, da, deci vor exista conflicte. Vor exista, de asemenea, conflicte legate de resursele naționale și de concurență. Noi nu avem pământ și dacă avem migranți care se vor stabili aici, atunci înseamnă că li se va da pământ, vor fi puși în bugetul național ca și ceilalți, pentru că acești bani sunt doar pentru cinci ani. După aceea nu știm ce se va întâmpla”. Dacă hotelurile destinate primirii migranților sunt pregătite la Kigali, din partea britanică, oameni precum fostul premier Theresa May au refuzat să susțină acordul din motive de legalitate și eficacitate. Lipsa unui sondaj de opinie pe această temă face dificilă cunoașterea modului în care planul este primit de rwandezi.

Un nou raport arată că legăturile dintre Harvard și sclavi au avut un rol transformator în ascensiunea universității spre proeminența globală, incluzând persoane înrobite în campus, finanțare de la donatori implicați în comerțul cu sclavi și o conducere intelectuală care a obstrucționat eforturile de realizare a egalității rasiale. Raportul Comitetului prezidențial privind Harvard și moștenirea sclaviei, publicat marți, descrie o istorie care a început cu o îmbrățișare a sclaviei din epoca colonială, în urma căreia peste 70 de persoane au fost înrobite de președinții Harvard și de alți lideri, profesori și angajați. Raportul oferă o serie de recomandări, deja acceptate de președintele Harvard, Larry Bacow, care echivalează cu o reglare de conturi cu istoria universității. Un fond de 100 de milioane de dolari, înființat de Harvard Corporation pentru a pune în aplicare recomandările, include resurse atât pentru utilizarea curentă, cât și pentru a crea o dotare care să susțină perpetuarea activității. „Veritas este mai mult decât motto-ul nostru”, a declarat Bacow într-un videoclip care însoțește publicarea raportului. „Este rațiunea noastră de a fi. Suntem dedicați adevărului de dragul comunității noastre și de dragul națiunii noastre. Adevărul este că sclavia a jucat un rol semnificativ în istoria noastră instituțională”. Legăturile Universității Harvard cu sclavia s-au extins dincolo de abolirea sclaviei în Massachusetts, în anul 1783, până în perioada de dinaintea Războiului Civil, când donatori bogați au stimulat universitatea cu fonduri obținute din comerțul cu sclavi și din afaceri dependente de sclavie, cum ar fi aducerea zahărului din Caraibe și cultivarea bumbacului din sud. Efectele s-au prelungit în epoca de după sclavie și în secolul XX, când membri proeminenți ai facultății au promovat eugenia, discriminarea a afectat admiterea și locuințele, iar Harvard a devenit una dintre cele mai prestigioase instituții ale națiunii prin satisfacerea nevoilor clasei superioare, albe și bogate, a Americii. În ciuda eforturilor recente de a aborda această istorie, moștenirile sclaviei persistă și astăzi. Cel puțin asta consideră personalul didactic din Universitate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *