Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Corespondență din Paris. Eșecul răsunător al luptei împotriva COVID-19

Parisul și regiunea sa, Île de France, au fost declarate „zonă de alertă maximă”. Prefectul Parisului ne-a anunțat și care sunt noile măsuri restrictive care au fost adoptate în lupta împotriva COVID-19.

Înainte de a le enumera, consemnez aici câteva gânduri. Privind în ansamblu ceea ce s-a întâmplat în ultimele 10 luni, prima concluzie este aceea că ne aflăm în față unui mare eșec al autorităților și medicilor de pe întreagă planetă. Tot ceea ce știm azi este contrazis mâine și toate armele de luptă confirmate azi devin inutile mâine.

Ni s-a spus, mai întâi, că e o simplă gripă. OMS a ezitat mult înainte să declare pandemia și înainte să tragă semnale de alarmă privind agresivitatea virusului. Ba chiar, prin martie, clama inutilitatea măștilor pentru public. În fața evidenței, marile democrații occidentale au trecut la măsuri inimaginabile, împrumutate de la „marea democrație” chineză. Am fost închiși în case, rata de contaminare a scăzut pe cale naturală și, optimiști, medicii ne-au spus că vine vara și totul va fi bine înaintea unui eventual val doi. Și, totuși, infecțiile au început să crească în plină caniculă, pe la începutul lui august.

Vă dau un exemplu care îmi e la îndemână: la Paris, masca este obligatorie, inclusiv în spațiile exterioare de o lună, la fel în transportul în comun, în birouri, în spațiile închise. Ce să vezi, infectările continuă să crească. Degeaba consumăm tone de dezinfectant – borne de distribuire se află în toate stațiile de autobuz, la intrarea în toate magazinele și instituțiile -, degeaba ne distanțăm în restaurante, cinematografe sau săli de teatru, virusul e la fel de sprințar.

Sigur, ni se spune că între timp „am învățat multe despre el”. Nu prea văd ce, pentru că dacă am ști, l-am opri. În afară de mutațiile care îl fac, totuși, mai puțin agresiv, medicii n-au găsit un tratament și responsabilii politici nu au găsit soluții. Am distrus economiile, ne-am îndatorat pentru câteva generații, am isterizat populația pentru rezultate egale cu zero barat.
Prin urmare, aceste noi măsuri anunțate la Paris sunt primite cu foarte multă neîncredere, cu furie chiar, mai ales de către întreprinzătorii care, de dată asta, chiar vor pune cheia sub preș.

Iată așadar măsurile care au fost anunțate :

  • Barurile, sălile de sport, gimnaziile și piscinele, sălile de dans sau reuniuni festive vor fi închise.
  • La universități, prezența fizică este redusă la 50%.
  • Restaurantele rămân deschise cu orar normal, dar cu respectarea strictă a restricțiilor deja puse în practică; consumația la bar este interzisă, mese de maxim 6 persoane, distanță între mese de cel puțin un metru și adoptarea unui „caiet de rappel” în care vor fi înscriși clienții.
  • În casele de bătrâni (urâtă expresie în limba română!) vizitele sunt permise doar programate, pentru maxim două persoane odată, în săli special amenajate, iar ieșirile colective sunt suspendate.
  • Reuniunile de mai mult de 10 persoane pe stradă sunt interzise.

Măsurile sunt justificate de creșterea tuturor indicatorilor: 260 de persoane infectate la suta de mii de persoane (între care o rată de 40% în școli și doar 10% în cazul unor reuniuni familiale), rata de ocupare a paturilor în reanimare a ajuns la 36%. Această rată de ocupare este, după cum spuneam încă de la prima izolare din primăvară, cea care conduce la măsuri restrictive pentru a evita sufocarea spitalelor.
Măsurile sunt valabile pentru următoarele două săptămâni. Este evident că autoritățile merg în orb, așteptând să vadă ce rezultate obțin.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *