Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Cronica de joi. Am fost și noi acolo și am văzut înmormântarea cea mare

După 11 zile de pelerinaje și funeralii, britanicii și restul lumii și-au luat la revedere de la majestatea sa Regina Elisabeta a II-a. Restul lumii democratice, ca să ne înțelegem, că reprezentanții și șefii de stat din Siria, Afganistan, Venezuela, Belarus, Rusia și Myanmar n-au primit depeșa cuvenită. Dintr-o curiozitate pur țărănească, cățărat pe uluci ca să vezi cum e gătit mortul și ce fel de tron are (sicriu, regionalism), cine plânge și cine merge înaintea și îndărătul său am stat în aceste ultime zile pământene ale Reginei cu ochii pe televiziuni.

Peste 500 de șefi de stat, demnitari, fețe încoronate și în așteptare, au participat la funeralii. Dintre familiile regale din Europa au venit regele Harald al Norvegiei, regele Willem-Alexander al Olandei, regele Carl al Suediei, regele Philippe al Belgiei, fostul suveran al Spaniei Juan Carlos și actualul rege Felipe, regina Margrethe a Danemarcei și prințul Albert de Monaco. Prinți, regi și padișahi arabi, președintele Germaniei, al Italiei, Împăratul Japoniei, vicepreședintele Chinei, numai lume luminată și încoronată.

Spre deosebire de câteva agenții de presă românești neînregimentate, toate televiziunile au repetat, obsesiv, doar participarea președintelui Joe Biden cu prima doamnă și a președintelui francez alături de Babette (- pleacă la război, celebru film franțuzesc cu Brigitte Bardot) a sa, încălțați în bascheți. Lor li se adaugă, la loc de mare cinste, Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, plânsă toată și transfigurată de durere. Nu știu sigur dacă avea loc în pronaosul capelei, dar sigur i s-a dat un bilet mai în față.
După coborârea Reginei în cripta străbunilor din Capela Sf. George a castelului Windsor, fiecare a plecat în treaba sa.

Din partea României au participat două familii. Cea prezidențială, mai în spate, și cea regală, mai în față, grație gradului de rudenie. Și una și alta au găsit de cuviință să se fotografieze, oficial, în cadrul acestui eveniment deosebit și unic în viață. Mai mult, au subliniat momentul, mai lipsea să-și încercuiască cu o cariocă chipurile lor surprinse în fotografii. Președintele Johannis are postat, pe Facebook și pe pagina oficială a Președinției României, sub un text emoționant din cale-afară, un film, transmisie a BBC, care este cu siguranță editat. De ce, vedeți pe film. Cortegiul funerar condus de Arhiepiscopul de Canterbury, care intră în capela Sf. George, o panoramă splendidă, în stânga și în dreapta băncuțele unde stau demnitarii invitați. Alaiul se retrage, iar apoi imaginea camerei se focalizează pe invitați. Preț de câteva secunde, apoi brusc, zoom-ul se mărește pe o imagine anume unde-l vedem pe președintele nostru, alături de răvășitoarea sa soție undeva în banca invitaților. Apoi imaginea fuge pe catafalcul încărcat de flori.

Dincolo, pe alt plan al narațiunii noastre, sunt reprezentanții Familiei Regale a României. Majestatea sa Margareta, Custodele Coroanei și Alteța sa Principele Duda. Pe pagina de Facebook și pe site-ul oficial, aceeași poveste. Nu chiar printre primii lângă regină, doar un pic mai în spate, aceste imagini fiind surprinse din fuga camerei, și apoi mărite, dar asta nu mai contează.
Contează doar că ne-ați văzut, români, am fost și noi acolo!


Surse foto/video:

https://www.presidency.ro/ro/media/galerie-foto-video

https://www.facebook.com/FamiliaRegala

https://www.romaniaregala.ro/jurnal/funeraliile-de-stat-ale-reginei-elisabeta-a-ii-a/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *