Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Cum a vrut NATO să mă reeduce și n-a reușit (1)

Cîrtitorii din presă constituiau însă o problemă. Ca s-o rezolve, mai marii NATO s-au gîndit la o operaţiune de reeducare. Pe vremea lui Stalin, reeducare însemna trimiterea în lagărul de la Kolîma, dincolo de Cercul Polar, de unde te întorceai acasă un alt om: sub formă de cadavru.
Mai tîrziu, cînd moravurile bolşevice s-au mai îmblînzit, reeducare însemna munca de jos. Ministrul era trimis să lucreze ca sudor sau ca nituitor într-o întreprindere codaşă pe ramură. Ziaristul, să scrie la Gazeta de perete a bucătăriei unui şantier dintr-un colţ depărtat al ţării.
Vremurile de la finele veacului XX şi începutul veacului XXI sînt altele. Reeducarea e acum mult mai subtilă. Şi, de aceea, poate mult mai primejdioasă decît reeducarea de pe vremuri.

Cei doisprezece (pentru că doisprezece gazetari din Europa intrasem în vizorul Alianţei) urma să fim invitaţi într-o călătorie (pe banii NATO) în Macedonia şi Albania, pentru a ne convinge la faţa locului că Alianţa vrea binele poporului din regiune, inclusiv al poporului sîrb. Aveam să ne documentăm, aşadar, la o unitate militară NATO dizlocată în Macedonia în cadrul Operaţiunii Agricola. Aici urma să vedem cu ochii noştri cum tancurile, elicopterele, mitralierele şi tunurile din zonă se dădeau de ceasul morţii ca să păstreze pacea.
Atacarea Serbiei avusese drept pretext apărarea bieţilor kosovari de genocidul sîrbesc. Reeducarea includea şi vizitarea unor lagăre de refugiaţi kosovari din Macedonia şi Albania. Pentru a ne înduioşa pe veci de suferinţele inocenţilor albanezi, alungaţi de la casele lor de blestemaţii de sîrbi.
Noi, cei doisprezece, am fost repartizaţi în zona controlată de Armata Britanică. Operaţiunea Agricola, cum i se spunea prezenţei britanice în Macedonia, se înscria în politica NATO de implementare a păcii. La ora chemării mele la reeducare, se mai duceau negocieri între G8 şi Miloşevici pentru un Plan de pace. În eventualitatea că sîrbii aveau să continue războiul, invadînd Kosovo, a 4-a Brigadă de Blindate fusese deplasată în Macedonia.
Aşadar, noi, cei doiprezece, urma să ne strîngem mai întîi la Londra, la Ministerul Apărării, pentru a ne deplasa apoi, la faţa locului în Macedonia, sub directa îndrumare a unui ofiţer de presă.

(Din cartea Ion Cristoiu ”În vestă printre fracuri”, Editura Historia, București 2007)

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

2 comentarii pentru articolul „Cum a vrut NATO să mă reeduce și n-a reușit (1)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *