Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum profită fermierii thailandezi de mîna de lucru a turiştilor

Thailanda e o ţară cultivatoare de arbori de cauciuc. Respectivul copac e în planul preocupărilor naţionale asemănător viei din România. La noi, cu via şi cu nepoţelul acesteia, vinişorul, se ocupă ţăranii. Acestora din urmă li se mai spune şi podgoreni. Gospodarii noştri sapă, stropesc, culeg via an de an. Niciunui podgorean nu i-a trecut prin cap, de exemplu, că strugurele poate fi, pentru turiştii japonezi, un fruct exotic, necesitînd vizitarea contracost. Genii în exploatarea turistică, thailandezii scot bani pînă şi dintr-o amărîtă de fermă de arbori de cauciuc.

Ajunşi în partea cea mai turistică a Thailandei, provincia Phuket, ni se face cadou un popas la o fermă de arbori de cauciuc. Unii cititori şi-ar putea imagina că thailandezii au înălţate de-a lungul şoselelor, din loc în loc, simulacre de ferme pentru arborele de cauciuc. Nici vorbă de aşa ceva. Ca şi în cazul fermei de crocodili, vizităm contracost o fermă de arbori de cauciuc adevărată. Aflat în contract cu Autoritatea Naţională de Turism, fermierul scoate bani nu numai din arborii gospodăriei sale, dar şi din curiozitatea veşnic flămîndă a turiştilor. Cînd a oprit autocarul nostru, un altul, populat de un grup de americani, tocmai pleca.

Iată-ne, aşadar, vizitînd ca pe un măreţ obiectiv turistic, de parcă ar fi fost mormîntul lui Napoleon, o gospodărie a unui ţăran thailandez, pentru a vedea cum funcţionează arborele de cauciuc. E ca şi cum, la noi, în timp ce culege via, ţăranul s-ar lăsa vizitat de turişti care, contracost, ar asista la tăierea ciorchinelui şi strivirea lui nemiloasă în tradiţionala presă. Nici n-apucăm să coborîm bine că şi răsare, ca din pămînt, un thailandez vioi, care ne duce la primul arbore întîlnit în cale. Cu o brişcă, taie rapid coaja, lasă să se scurgă latexul, un fel de lapte în care excrocii din Obor ar pune var, pentru a-l vinde ca smîntînă, într-o cană răsturnată apoi în căldarea unei morişti. După ce-i adaugă acid acetic, lichidul se coagulează, dînd să se apropie de înfăţişarea unui bulz de brînză cu mămăligă. Prin mişcări iuţi, agile, amintindu-ne că asiaticii au ceva din neastîmpărul maimuţelor, locatarul spală gogoloiul şi-l pune într-o pîlnie.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *