Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cum sînt protejaţi iubitorii de cultură de moartea prin aruncarea în aer

— Voi fi venit eu mai devreme! mi-am zis şi, în aşteptarea luminilor tîşnind din ferestre, din streşini şi din fundaţie, am prins a mă învîrti în jurul clădirii, ca un satelit artificial scăpat de sub control, în jurul globului. M-aş fi învîrtit eu aşa toată noaptea, sau, mai precis, pînă aş fi căzut lat, fără conştiinţă, dacă n-aş fi realizat că uşile sînt pe cale să se închidă.

La intrare, doi inşi iuţi de mînă, cu înfăţişare de pariori înrăiţi, îmi vîră sub nas nişte hîrtiuţe colorate. Sînt invitaţii reclamă la un concert de colinde pentru negri. Cu dînşii nu pierd mult timp. Aplic pe loc străvechea învăţătură:
Înşfaci şi fugi!
Vezi după aia despre ce-i vorba!

Pierd o groază de timp la controlul armelor. Un tip negricios mă piaptănă din cap pînă-n picioare cu un baston electric. Am fost, în zilele şederii mele la Paris, în multe locuri aglomerate: la Galeriile Lafayette, la Samaritaine, la Printemps. Nicăieri n-am întîlnit trecerea obligatorie prin filtrele pentru arme şi explozibili. M-am confruntat cu ele, în schimb, la două lăcaşuri de cultură: Muzeul Luvru şi Comedia Franceză. Se înţelege că, intelectual fiind, m-am zbătut să găsesc o explicaţie. Ştiind cît de mult preţuiesc francezii cultura, am ajuns la concluzia că era expresia clară, fără echivoc, a grijii nutrite de Autorităţi faţă de intelectuali. La Samaritaine, Lafayette merg şi iubitori de cultură. Nu atît de mulţi încît o bombă cu ceas să omoare doar intelectuali. Explozia va lovi, mai mult ca sigur, şi alte categorii ale umanităţii:
Gospodine, băieţi de bani gata, hoţi de buzunare, ba chiar şi nişte călugăriţe venite cu chilia să cumpere bonete.

La Comedia Franceză – şi mai ales în noaptea de Revelion – nu pot veni decît iubitori de cultură. Ba chiar, judecînd după sacrificiile presupuse de petrecerea Revelionului la teatru, floarea iubitorilor de cultură. Se înţelege că un ins dispus să rezolve cu mitraliera problema – dintr-o rafală cad un număr par sau impar de cetășeni? va secera la Comedia franceză doar iubitori de cultură.

Că-i vorba de grija franţuzească pentru amatorii de instruire mi-am dat seama la Spaţiul Vivendi, în vecinătatea Arcului de Triumf. Tinerii se grăbesc să intre aici pentru a se instrui graţie Internetului. Pentru că sînt extrem de preţioşi, mai marii aşezămîntului le asigură securitatea printr-un riguros control de arme şi explozibili la filtrele de la intrare.
Să mai spună cineva că în lumea de azi Cultura nu-i la mare preţ!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *