Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

De ce creștinii nu sunt protejați de Secretariatul de Stat pentru Culte? De ce tace Victor Opaschi?

Este prima dată din 1990 și până azi când între BOR și Stat există un conflict evident. Este prima dată când statul hotărăște interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva. Poate și alte pelerinaje viitoare. Nu voi intra aici în polemica ce ține de cine are dreptate. Modalitatea însă prin care s-a hotărât aceasta este de o brutalitate ieșită din comun care va provoca mare nemulțumire în rândul ortodocșilor. În fond, este încălcarea dreptului celor care cred și își doresc să participe în condițiile impuse de autorități.

Faptul că statul nu este unitar în decizii va adânci și mai mult falia dintre cetățeni. Sigur este momentul când vorbim despre două Românii. Spre exemplu LGBTQ+ SIBIU PRIDE se poate organiza, dar pelerinajul sau pelerinajele ce va să vină, NU.

De aceea, cred că în acest complicat tablou al pandemiei una dintre vocile ce ar trebui să aibă o soluție este Secretariatul de Stat pentru Culte prin vocea conducătorului ei. Doar că ministrul Victor Opaschi are altă agendă. Această instituție a Guvernului tocmai cu aceasta se ocupă. Aceea de a reprezenta cultele din partea statului român. De a le apăra drepturile și libertățile!

Preocupările mele s-au intersectat cu cele ale lui Victor Opaschi în 2015. Atunci explicam ce ar însemna construcția celei mai mari moschei din Europa la București la dorința expresă a președintelui turc. Statul român prin Victor Ponta colaborator apropiat al președintelui turc și Victor Opaschi, numit de premierul român la conducerea Secretariatului de Stat pentru Culte îi susțineau visul privind otomanismul lui Erdoğan. Așa cum am mai scris despre relația Ponta – Erdoğan sau despre filiera depozitării banilor în multe articole nu mai are rost să le reiau și acum. Făcut ministru, Victor Opaschi nu voia să-și supere șeful, tocmai pe Victor Ponta care a decis construcția moscheei în București și în consecință s-a conformat.

Tot despre Victor Opaschi am scris când Consulul turc în România și-a permis ca la un eveniment organizat în România, de o instituție a statului român, Muftiatul Cultului Musulman din România, să dea jos de pe scenă invitatul Ambasadei Statelor Unite pentru că așa i s-a părut lui. Totul sub privirea lui Victor Opaschi, reprezentantul guvernului român. Tot despre Victor Opaschi am scris și când Sfânta Sofia a fost transformată de Turcia în Moschee. Reprezentantul guvernului român nu a condamnat gestul, nu a avut nicio atitudine ca și cum acest lucru i s-ar fi părut firesc. De atunci până azi, Victor Opaschi este apropiat de Turcia, merge des în vizite, a fost prezent și la inaugurarea moscheei Çamlıca, cea mai mare moschee din Turcia, inaugurată anul trecut. Vizibil emoționat, a făcut poze cu telefonul cu Recep Tayyip Erdoğan.

De remarcat că Victor Opaschi apare în multe ipostaze alături de personalități din zona balcanică sau africană. Nu putem spune același lucru și despre zona occidentală.

Nu cred că mulți conștientizează faptul că Secretariatul de Stat pentru Culte este o instituție importantă în cadrul Guvernului României. Prin această instituție, guvernul coordonează tot ce ține de culte. În hotărârea nr. 44 din 13 februarie 2013 privind organizarea și funcționarea Secretariatului de Stat pentru Culte, citim:

Articolul 2:

În activitatea sa, Secretariatul de Stat pentru Culte asigură respectarea și promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, consacrate de Constituția României, republicată, și de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, precum și de tratatele și convențiile internaționale la care România este parte, în ceea ce privește libertatea conștiinței și a credințelor religioase, și se conduce după principiul fundamental conform căruia cultele recunoscute de lege sunt libere, autonome și egale în fața autorităților statului.

Articolul 3:

Secretariatul de Stat pentru Culte are ca obiectiv general dezvoltarea parteneriatului dintre autoritățile administrației publice centrale și locale și cultele recunoscute de lege, în domeniul social, cultural și educațional, prin promovarea în beneficiul întregii societăți a relației de respect și cooperare între cultele recunoscute de lege.

Iar ca atribuții, la articolul 4, citim:

(1) Secretariatul de Stat pentru Culte are următoarele atribuții:

  1. asigură relațiile statului cu toate cultele și asociațiile religioase din România;

  2. sprijină toate cultele și asociațiile religioase, potrivit statutelor de organizare și funcționare ale acestora, în vederea participării lor la viața socială și spirituală a țării, urmărește ca în relațiile dintre culte și asociații religioase să fie excluse orice forme, mijloace și acțiuni de învrăjbire religioasă;

  3. participă la soluționarea amiabilă a conflictelor dintre culte și dintre culte și asociații religioase;

  4. monitorizează aplicarea actelor normative interne și internaționale referitoare la respectarea libertății religioase;

  5. asigură legătura dintre cultele recunoscute de lege și ministere, celelalte organe ale administrației publice centrale și locale, în vederea respectării libertății și autonomiei cultelor, a prevenirii și înlăturării oricăror abuzuri, prin aplicarea legii; sprijină autoritățile administrației publice locale pentru rezolvarea problemelor specifice care apar în raporturile lor cu cultele și asociațiile religioase și totodată acordă asistență cultelor și asociațiilor religioase, la solicitarea acestora, în soluționarea problemelor pe care acestea le supun autorităților administrației publice locale.

Despre Victor Opaschi:

Deci, există o instituție care are tocmai aceste atribute. De a rezolva diferendele când apar și a veghea la respectarea drepturilor religioase. Ce face SSC în aceste momente? Ce a făcut SSC de când este condusă de Victor Opaschi sau ce îl recomandă pe Victor Opaschi să se ocupe de cultele din România de zeci de ani? Victor Opaschi a fost membru PCR din 1968. Adică din primul an de studii. Adrian Nicolae Petcu scrie despre Victor Opaschi în Caietele CNSAS, Anul II, nr.2(4)/2009.

Interesant este că tânărul Opaschi, absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași în 1971 este imediat angajat la Institutul de Științe Politice al Academiei Române. Cum nu oricine ajungea la acel institut în acea perioadă putem să ne imaginăm ce calități avea tânărul Opaschi.

Am putea spune că apoi a fost racolat la Departamentul pentru Afaceri Religioase dar din lipsă de probe nu ne aventurăm. După doar un an, inexplicabil merge la catedră în învățământul gimnazial. Imediat după revoluție ajunge consilierul lui Ion Iliescu în calitate de consilier prezidențial. De la o școală gimnazială unde preda o materie secundară, direct consilier prezidențial. Să mai zică cineva că România nu este țara tuturor posibilităților!

Și-a legat activitatea de Ion Iliescu iar din 2013, cetățeanul sârb Victor Ponta, pe atunci în calitate de prim ministru l-a numit în această funcție importantă care are anual un buget de 1 000 000 000 de lei (un miliard!). Sigur Victor Ponta l-a numit în funcție la rugămintea lui Ion Iliescu.

Deci, de șapte ani Victor Opaschi conduce această instituție importantă. Pe lângă activitatea sa academică lipsă a coordonat alături de Ion Florea celebrul volum Națiunea si statul în relațiile internaționale. Ion Florea este cunoscut pentru volumul Contribuții ale președintelui Nicolae Ceaușescu la dezvoltarea gândirii filosofice sau Democrația socialistă și autoconducerea muncitorească în România.

Chiar dacă a fost cercetător al Academiei Române în perioada 1971 – 1982 acesta nu a publicat niciun studiu sau volum. Sau dacă a publicat, sunt de negăsit. Probabil activitatea sa din cadrul Academiei l-a propulsat în posturile importante, de demnitate națională.

Astfel am ajuns azi, într-o perioadă tulbure din multe puncte de vedere precum politic, economic, social, sanitar, educațional să avem în fruntea unei instituții a guvernului un bătrânel simpatic de 72 de ani care se ocupă cu nimic important dar păstorește un buget de invidiat pentru a-și face propriile jocuri.

Prins de pandemie în funcție, acesta ar trebui să ne explice deciziile optime care se vor lua, să fie preocupat de dialogul cu toate cultele din România și să reprezinte așa cum are în fișa postului Guvernul. În practică, acesta este inexistent, nu comunică, nu ne oferă soluții ci speră doar ca lucrurile să se rezolve de la sine.

Discursurile sale, toate pe site-ul instituției sunt laudative la adresa patriarhului. El însă este reprezentantul guvernului și în atare situație nu vrea să deranjeze nici pe unul nici pe altul.
Să fie susținut de Patriarh sau de Ludovic Orban? Și de ce?

Aceasta e dilema!
Politica struțului funcționează perfect!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „De ce creștinii nu sunt protejați de Secretariatul de Stat pentru Culte? De ce tace Victor Opaschi?”

  • domnu Ponta cetatean sarb? Nu cred ca cei care au ales pro Romania (am zis oare bine sau e pro alte tari?)stiau asta. O fi si cetatean italian? Ar fi bine ca aceste detalii sa fie lamurite inainte de campaniile electorale. Numai la noi e posibila zarva asta..

  • Acest Opaschi e doar o legumă vorbitoare. de ani de zile toacă banii contribuabilului romîn fără niuci un folosz. Trîntori ca el sînt zeci de mii în funcționărime. Să aibă un salariu și un pat călduț,e visullor.Ei nu fac nimic. Sînt plante vorbitoare,nu se implică în nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *