Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

De ce nu cad partidele la o Înțelegere ca în martie 1907? Pentru că nu se confruntă cu pericolul numit Răscoala din 1907

Celebrul pamflet semnat de nu mai puțin celebrul I.L. Caragiale, 1907. Din primăvară pînă-n toamnă, surprinde la un moment dat prin crunta ironizare a scenelor din Parlament menite a exprima Înțelegerea dintre Conservatori și Liberali, cele două mari partide pînă atunci în dușmănie gen pe viață și pe moarte:

„Cum au izbucnit primele flăcări, guvernul conservator (sub barba căruia, pe-ndelete, încă din vara anului trecut 1906, pe vremea Expoziției jubiliare, se organizase mișcarea maselor țărănești) s-a declarat cu toată candoarea incapabil să țină piept elementului dezlănțuit Regele, firește, adînc îngrijat și bănuind, cu drept cuvînt, El care-și cunoaște bine oamenii, că liberalii nu erau atât de ignoranți în privința evenimentelor, a făcut apel la patriotismul șefului lor. Acesta a primit zdrobitoarea sarcină a puterii numai cu condiția ca facțiunea conservatoare și majoritățile ei să-i promită concursul fără nici o rezervă; iar conservatorii, rușinați și îngroziți de moștenirea ce lăsau, s-au plecat învoielii.

Au urmat, în Camere, duioase scene teatrale… În publicitatea românească, foarte înclinată, la ocaziuni mari, către nota sentimentală, astfel de exhibițiuni se numesc «scene înălțătoare». Toată lumea a plîns, miniștri de azi, miniștri de ieri, deputați, senatori, publiciști, raportori și tribunale publice; și-n fața lumii acesteia atît de emoționate, doi mari între mari fruntași, un conservator și un liberal, s-au strîns în brațe cu efuziune și s-au sărutat solemn, spălînd cu lacrimi fierbinți tot trecutul – care, ce-i drept, cam avea nevoie de spălat: în căldura luptelor de pînă ieri a celor două facțiuni, primul nu numea pe al doilea decît «trădător de neam», iar acesta pe acela «fiul lui Belzebut». Răscoalele făceau deci o minune: trădătorul de neam de pînă ieri se preschimba în salvator al patriei; iar fiului lui Belzebut îi crescuseră peste noapte aripi de heruvim În fața primejdiei, pentru amîndouă egal de amenințătoare, facțiunile de guvernămînt dușmane își dau mîna spre restabilirea ordinii. Care va să zică, un guvern incapabil, deși dispune de majorități formidabile, cade; vine altul la putere declarîndu-se și el dintru început incapabil dacă incapabilul căzut nu-i dă, fără nici o rezervă, concursul – tocmai după principiul gramatical că două negațiuni fac o afirmațiune: două incapacități mărturisite dau o capacitate netăgăduită.”

Despre ce Înțelegere e vorba?
Despre cea dintre Partidul Național Liberal și Partidul Conservator din martie 1907 pentru a soluționa Criza devastatoare, periculoasă pentru existența României ca stat, numită Răscoala de la 1907.

Ce spun documentele?
Răscoala a izbucnit în 21 februarie 1907 în satul Flămînzi și s-a extins cu repeziciune și pe fondul impotenței funciare a guvernului Conservator condus de George Gr. Cantacuzino, premier și ministru de Interne. Semnele Crizei ajung în Parlament. Întreaga clasă politică o vîră pe mînecă. Bugetul pe 1907 – 1908 e votat fără probleme. Take Ionescu, șeful Grupării takiste din Partidul Conservator, îi dă regelui sfatul să-i aducă pe Liberali la putere, deși Take Ionescu e ministrul Finanțelor în Guvernul Conservator. Pe 11 martie 1907, Guvernul Cantacuzino demisionează. Pe 12 martie 1907, vine la Putere Partidul Național Liberal, pînă atunci în Opoziție. Guvernul Liberal se bucură, potrivit înțelegerii, de sprijinul Conservatorilor:
Premier Dimitrie A. Sturdza. La Interne e Ionel Brătianu. La ministerul de Război, generalul Averescu.

Evenimentele scăpaseră de sub control. Pentru a le face față se cerea un Guvern forte, sprijinit în acțiunea sa de Opoziție. Și Opoziția, alcătuită din foștii guvernanți, au sprijinit represiunea, singura soluție de moment pentru controlarea situației.

În pamflet, desigur, I.L. Caragiale își bate joc de demagogia tipică politicianismului român. Între noi fie vorba, se putea încheia și respecta o Înțelegere și fără scenele de teatru de prost gust din Parlament. Nu-mi dau seama dacă I.L. Caragiale a luat în tăbarcă Înțelegerea. Văzută din perspectiva a ce s-a întîmplat după Înțelegere între cele două partide care au trecut astfel peste decenii de luptă oarbă, pentru a salva țara, Înțelegerea e o dovadă că politicienii pot ajunge la un moment dat la un Acord.

Evident, de Răscoală erau responsabili politicienii, Conservatorii îndeosebi. Deși erau semnale că țăranilor le-a ajuns cuțitul la os, politicienii își vedeau mai departe de tarantelele lor politicianiste. Numai că la 12 martie 1907 nu mai era timp de jocuri politice. Situația țărănimii urma să fie analizată și soluționată mai tîrziu.

De ce au renunțat, în martie 1907 politicienii români la jocurile politicianiste, la orgoliile ieftine, la încercarea de a cîștiga, luptînd cu ghearele și cu dinții, o bucată mai mare din friptura resurselor bugetare?
Pentru că Răscoala, o dată începută, luase o asemenea amploare încît toți simțeau în ceafă suflul fierbinte al conacelor în flăcări.

De ceva timp, românii lui 2021 sînt martorii unei Tarantele gureșe pe care o joacă toată partidele. Inutil să mai trec în revistă, întîlnirile eșuate, declarațiile demagogice, suspiciunile reciproce. E limpede că nici un partid n-are vreun gînd serios de a pica la o Înțelegere cu alte partide pentru ca în România să se încheie Criza politică majoră care, iată, împlinește în curînd două luni.

De ce nu ajung partidele la o Înțelegere precum cea din martie 1907?
Răspunsul e simplu:
Pentru că politicienii nu se confruntă cu pericolul Răscoalei din 1907.

Șirurile de morți din cauza proastei administrări a Pandemiei, balamucul deciziilor privind restricțiile, oamenii care merg la spital pentru a se vindeca și mor arși din neglijență, conștiința statului eșuat, amenințarea crizei energetice ar fi trebuit să provoace o Tulburare de stradă uriașă, amenințînd dărîmarea scenei politice pe care se joacă de două luni și ceva telenovela ciorovăielii dintre partide.

Atunci politicienii de azi simțind cum li se clatină scena sub picioare ar fi ajuns rapid la o înțelegere ca în 1907.
Nu s-a întîmplat însă nimic.
Nu s-a întîmplat nu o Răscoală ca în 1907, nu o Revoltă ca în decembrie 1989, nu s-a întîmplat nici măcar o bolboroseală.
Cum să nu joace mai departe Lapte gros politicienii noștri?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „De ce nu cad partidele la o Înțelegere ca în martie 1907? Pentru că nu se confruntă cu pericolul numit Răscoala din 1907”

  • :)))

    • Verdele intotdeauna isi gaseste starea de echilibru, pentru ca ea e scrijelita in Natura lui, nu i asa?:))

    • Cu toate astea, o aripa a Curcubeului e imaginea din Oglinda a celeilalte, asa ca, in cazul uneia, ea se arata a fi fix pe dos:), asemenea oricarei imagini din oglinda, insa tot asa se formeaza si imaginea pe retina, caz in care verdele inimii o oglindeste, la rindul ei, pe aceasta, aducand o la starea ei initiala:)), cea de dinainte sa fie oglindita:)) :)))

  • Mai Cristoiu, imi permit sa ma adresez asa ca suntem de-o virsta, adica crescuti si educati in asa zisa socetate comunista.
    Constant o problema legata de modul de abordare a aspectelor politice.
    Pot fii de acord cu multe aspecte, cu multiple abordari.
    Dar sa insisti ca AUR este un partid extremist, este o nerozie de copil prost, ca usr este un partid revolutioar , este a apreciera niste impostari pe post de supermeni cu studii, fara diploma, in strainatate, dar pe bani.
    Corect ca catu este cel ce pune „frina’ la orice negocieri.
    iohanis fie este timpi-prost ca il sustine nelimitat. Sau este cu „mina in sac” si catu il are la mina.

  • „De ce nu cad partidele la o Înțelegere ca în martie 1907? Pentru că nu se confruntă cu pericolul numit Răscoala din 1907”, simplu, nu sunt regalist, dar pe vremea lui Carol I se respecta constitutia. Acum mister iohanis ,ce se vede carol II ,face ce vrea. Acestui individ ii convine HOUSUL.

  • 🙂
    https://youtu.be/ITzcZia7fsQ
    –––––––––––––- 🙂

  • Cum astazi ma simt generos, m-am gandit in marinimia mea sa va ofer sansa de a cadea la pace cu mine, un armistitiu daca vreti sa-i spuneti astfel, zic eu de nerefuzat. Termenii armistitiului sunt simpli: voi capitulati neconditionat si la schimb va ofer marea onoare de a ma incorona pe mine rege peste tara voastra…cum spuneam, o oferta de nerefuzat.
    Sa mai spuna cineva ca nu sunt o persoana rezonabila.
    P.S. Stie cineva de ce Maestrul este asa de catranit ca PeeeSeeeDeee are oarece retineri in a pune genunchiul in pamant si a juca in piesa asta in rol de aplaudac din tribune? Ai zice ca Maestrul este rezist convins, ca doar aia cred ca este firesc ca un partidul care la ultimele alegeri a obtinut cele mai multe voturi din partea cetatenilor are obligatia (in numele interesului national, desigur) de a vota guvernul minoritar al partidului clasat pe locul 2, 3, etc. in cursa electorala…just saying.

    • Vezi ca mai e un pat liber la 9…acolo nu i-a lovit covidu’ inca…ai trecut prin virus cumva?E efectu’ secundar de la vaccin?Auzi ciricliile cind stai jos? Nu e clar de unde ti se trage…nu vezi ca Romania „duhneste” de regi,imparati,faraoni,nababi,bulibasha si zine? Unde crezi ca mai ai loc?
      A, sa nu uit…cind te asezi pe patu’ liber, da-mi de veste si-ti aduc eu un pahar cu apa…

      • Bah, imbecilut (dupa cum vezi te alint), obisnuieste-te cu ideea ca esti prea prost ca sa sesizezi sarcasmul. Cat dspre rest, nu vrei tu sa ai grija de ma-ta, ca eu ma descurc si singur. Altfel, n-ai nici inteligenta nativa si nici pregatirea ca sa sti pe ce butoane sa apesi in ceea ce ma priveste. Marsh. That’s an order!

        • Ba, intre noi doi doar unu’-i imbecil, iar ala nu-s „io”ba…De ce? Pt ca tu „iesti”ala care n-ai inteles sarcasmu’…iar sarcasmu’ nu ti-era adresat tie,ci situatiei…ce ai scris in primu’ comentariu de la 13:32 mi-a placut, ba chiar sint de acord cu ce ai scris in primul comentariu de la 13:32.
          Am crezut ca te duce capu’ ceva mai mult decit pe altii,ba mi-a placut si semnatura”sandman”…credeam ca stii de unde vine „sandman”…ma rog, daca atita ai inteles, eu iti recomand sa mai citesti odata …cu atentie sporita si tzifna la o parte…pricepi?N-am nimic cu tine, ca imi dau seama ca nu esti prost,chiar si cind te prefaci,da cu raspunsu’ catre mine, ai dat-o cu oistea-n gard…na,mai citeste odata „primu” meu comentariu catre tine si vezi dupa aia…admit, poate sint”imbecilut”,desi e greu,n-am „armamentu'”necesar…da’ tre sa admiti si tu ca ai fost „cretinutz” in comentariul catre mine…esti de acord cu-n armistitiu sau vrei lupta dreapta?…”ca cu” lupta va fi mai greu de la distanta…

  • Poate nu era lipsit de interes (pentru cei care nu cunosc „amănunte” din istoria partidelor politice din România) să menționați două vorbe și despre Dimitrie A. Sturdza. Premierul care fusese desemnat într-un asemenea moment teribil era o persoană cu un echilibru psihic foarte fragil. Pe vremea când avea și calitatea de președinte al Partidului Național Liberal și calitatea de șef al Consiliului de Miniștri, omul a fost victima unor tensiuni și presiuni serioase, venite chiar din propriul partid. Gruparea adversă (cunoscută sub denumirea „Oculta”) îl vroia îndepărtat de la conducere. Se spune că, tocmai climatul politic nociv i-a accentuat boala. Supus cu discreție unui consult medical de specialitate în Franța (cam prin 1909) diagnosticul a fost indubitabil. Circulă legenda că, unul dintre specialiștii sanatoriului a întrebat cu ce se ocupă sau s-a ocupat bolnavul. Când a aflat că aproape 10 ani ( cu intermitențe) a ocupat funcția de prim ministru ar fi exclamat: „Ferice de țara care poate să aibă un n_bun prim ministru și să-l țină și atâta vreme”. Dacă ne-am cunoaște trecutul și l-am accepta, poate, ne-am explica prezentul.

  • „De ce nu cad partidele la o Înțelegere ca în martie 1907? Pentru că nu se confruntă cu pericolul numit Răscoala din 1907”

    deci… aia, in opinia mea niste panarame, s-au unit pentru…a salva tara?
    :)))))
    pe naiba. aia s-au unit pentru a merge la razboi…impotriva poporului. ca altfel exista posibilitatea ca poporul, care el insusi se afla in razboi cu cei care ii conduceau, sa le dea foc la Cosmelie :))

    in 1907 poporul, aflat in razboi cu proprii reprezentanti :)), a fost pus cu botul pe labe de catre ‘proprii reprezentanti’, care si ei, la rindul lor, au declarat razboi poporului.

    deci practic acolo a fost un razboi intre popor si ‘reprezentantii poporului’, iar acest razboi a fost posibil pentru ca ‘reprezentantii poporului’ tocma isi ‘trasesera’…o tara :)) o tara a lor, a politicienilor, in care poporul n-avea alt loc decat cel pe care jupanii acestei tari numita Tara Politicienilor il disponibilizau, daca aveau chef:))), ca daca nu, nu.

    in 1907 aia s-au unit numa si numa in interes propriu, sa-si scape pielea, daia nu mai puteau ei de tara.
    grija lor era doar una: Tara Politicienilor, iar pentru ca tara asta sa nu fie pusa cumva la indoiala ei au declarat razboi poporului.

    intre aceste doua tari,
    tara in care misuna poporul
    si
    tara in care misuna doar politicienii
    cind si cind apar razboaie.

    insa, indiferent cit de certati sint cetatenii Tarii Politicienilor, atunci cind Tara Poporului le declara razboi…ei sar ca arsi si imediat isi scot pe masa cele mai potente arme pentru a cistiga razboiul.

    daca astia de azi ar ajunge sa se uneasca ar fi doar…impotriva poporului, nu… pentru popor :))
    cine a mai pomenit ca Tara Politicienilor sa aiba vro intersectie cu Tara in care misuna cei care…i-au ales ca reprezentanti pe politicieni?!:))))

    pare a fi in regula ce spuneti,…politicienii se vor uni numai si numai atunci cind se vor vedea nevoiti sa mearga la razboi impotriva poporului.

  • Ce a facut asa-zisul avocat Fenechiu in parlament,acest disgratios personaj, mi-a provocat o sila si o scarba fata de intreaga politica.Acest personaj grobian ca majoritatea celor care isi bat joc de oamenii care i-au ales trebuie sa plateasca si ei in fata legii.Sunt convins insa ca nu va plati nici macar cu rusinea de care nu are cum sa fie cuprins la lipsa de caracter pe care o arata.

  • Pai Maestre trotinetistii si tfl-istii crezi ca au citit de Rascoala din 1907!
    Astia au auzit de :«-Sa nu uiti,Darie!»

    Ioc!Ioc!Ioc!
    Ce naiba ! Cutzu a picat cu succes la treapta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *