O vorbă celebră
Pe site-ul Administrației prezidențiale, la capitolul Agenda Președintelui, 18 septembrie 2021, ora 15.30, poate fi citită Alocuțiunea susținută de Klaus Iohannis în cadrul evenimentului organizat de compania Dacia Renault cu prilejul decernării premiilor Cupei de Golf Paul Tomiță și prezentării noii versiuni Dacia Duster. În alocuțiune pot fi citite, dar mai ales citate, aceste vorbe despre jocul de golf:
„Mă bucur să întîlnesc aici atîția oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi.
Golful se poate practica la orice vîrstă și încurajez pe cît mai mulți să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacții.”
Am scris, „dar mai ales citate”, deoarece rîndurile despre jocul de golf au șansa de a intra în rîndul vorbelor celebre rostite de nu mai puțin celebrii oameni politici români. Înscrierea între vorbele celebre nu se datorează, cum s-ar putea crede, tîlcurilor înțelepte ascunse în caracterizarea jocului de golf, ci incredibilei nepotriviri între preocupările românilor și recomandarea călduroasă de a juca golf venită din partea președintelui. Dacă aș fi om de cultură, aș face trimitere imediat la replica atribuită nefericitei Maria Antoaneta, regina Franței:
„Dacă n-au pîine să mănînce cozonac.”
S-ar nimeri perfect în materie de necunoaștere a vieții duse de supuși cu îndemnul adresat de președinte românilor să se apuce imediat de jucat golf.
Nu voi face trimitere la Maria Antoaneta.
Și din două motive:
Pe lîngă aceste două motive, există unul, mult mai important decît celelalte două:
Se spune că Maria Antoaneta a zis vorbele acestea în 1789. Peste trei ani, în 1792, a fost detronată, iar peste patru ani, în 1793, decapitată. Evident, peste trei ani, în 2024, Klaus Iohannis va pleca de la Cotroceni. Peste patru ani însă, sigur nu va fi decapitat.
Caragiale îi scrie lui Paul Zarifopol, un alt mare ironist, din Berlin în 20 iunie 1906:
„Vedeți, vă rog, d-le doctor, vila d-asupra căreia fîlfîie gloriosul tricolor daco-roman? Aceea este residența pe care mi-am ales-o pentru vilegiatură estivală. Pot zice cu poetul:
Locuința mè di vare
E la mare…Remarcați, vă rog, că toate steagurile străine, supuse vîntului, curg de la dreapta la stînga; pe cînd tricolorul nostru, în veci nebiruit, curge de la stînga la dreapta: el nu știe să se plece vînturilor dușmane.
Iată ce va să zică adevărata independență. Onoarea lui”.
Pe o carte poștală datînd din 21 iunie 1908, Caragiale desenează cu creioane colorate tricolorul României. Schiță veselă, voit infantilă, însoțită de un text zglobiu:
„Uite-l cum flutură de victorios drăguțul! Și iarăși contra vînturilor străine! Să tremure dușmanii!”
În 26 iulie 1908, scriitorul îi expediază lui Paul Zarifopol, un alt mare ironist, o carte poștală din Travemünde. Pe o parte, Caragiale notează:
„Tricolorul daco-roman din Travemünde salută pe fratele său din Binz. Să fîlfîie cu mîndrie ambii, că-z doară:
Din Carpați și pîn’ la Mare
De la Mare la Carpați/
Ori din cîtă depărtare
Toți românii sîntem frați!”.Al dv stimatoriu
Car
Tutulor, toți, multă sănătate”
Pai din start nu pot fi comparati. De ce?Pai, in primul rind din cauza chestiei pe care o poarta fiecare in nadragi…Daca ea a dovedit ca,simbolic vorbind,avea o pereche de „coaie” in nadragi, al nostru herr a dovedit ca nu are nici stafide acolo. Ea s-a nascut in familie regala,el e un impostor care viseaza la case regale. Sint nascuti in perioade complet diferite,nu cred ca ea facea reclama cozonacului(presupunind ca e adevarata chestia cu „sa manice cozonac daca n-au piine”, pe cind el face reclama, sub forma de”recomandare”bineinteles, la ce apuca,azi la golf, miine la Dacia,poimiine la vreo crema de facut plaja.Ea a fost capabila de sentimente, puternice chiar din ce se spune prin arhivele istorice, el sarmanu’, nu-l vad in stare de asa ceva, cred ca daca traia pe vremea lu’ adolf, sfirsea la Nuremberg tocmai, din cauza lipsei cronice de sentimente umane. Ea a fost nepopulara din cauza unor achizitii care n-au fost pe placul unora puternici la vremea aia si a poporului sarac.El e popular pt plimbarile la munte si-n strainatate, munca mai putin ca-l streseaza.Ea s-a implicat in politica, pe el il doare-n basca, apare cind il forteaza sfatuitorii si de fiecare data e jalnic cu vorbitu’ala al lui printre dintii strins inclestati. Ea cel putin a incercat sa imbunatateasca situatia in lumea politica de atunci, el ciuciu,face tot ce poate ca s-o deterioreze in folosul lui personal,nici macar al vreunei grupari politice.Procesul ei poate fi comparat cu procesul avut de nea Nicu. Procesul lui nu va avea loc niciodata, tipu’i protejat si daca va fi groasa pt el(ceea ce nu cred), v-a lua calea Nemtzaliei sau va ateriza pe la Miami unde-i cald si poate sta la soare,nimeni si nimic nu-l va opri. Ea a fost decapitata, el va continua sa scrie(ma mir ca stie ce-i aia) carti de-o valoare”inestimabila”, nu stiu pe ce fel de hirtie,sper sa nu fie lucioasa ca-i mai greu sa te stergi cu ea la fund.Cred ca toate cartile lui pot purta acelasi nume „Cum sa ajungi politician fara sa misti un deget” sau „Cum sa ajungi politician chiar cind ai deficit de neuroni”.Deci,dupa cum vedeti, nu poate fi nici vorba de o comparatie intre ea, Maria Antoaneta si el, Klaun Ciolhanis,sint din „clase” complet diferite,iar intelectual vorbind, daca ignoram perioada in care s-a nascut fiecare,ea il lasa-n urma pe herr – nu cred ca ei trebuia sa-i sufle cineva cind sa vorbeasca si ce sa spuna, or lui,sarmanu’, amaritu’ herr,ii trebuie atentie speciala…ca la oamenii cu nevoi speciale…avea dreptate excrocu’ ala de Vintu.Apropos: dupa Maria Antoaneta, Franta s-a refacut financiar, dupa herr Klaun Ciolhanis, e cam prafu’ si pulberea, ne refacem la sfintii asteapta… si se pare ca-l incinta, ceea ce inseamna ca i-a iesit bonusu’ promis de stapini…
are cineva idee…cine sau ce institutie din tara se ocupa cu…dinamica revolutiei mondiale?:)))
@online,
Statu’ si institutiile ei n-are interesu’ sa-si taie craca, ca doar n-o sa se-apuce sa zica ca albu’ e alb si negru’ e negru, nu?… 🙂
Un autor bun pe tema asta este Nesta H. Webster. Da’ evident ca tot ce zice se numeste in limbaju’ de azi „teoria conspiratiei”…!
io nu mai citesc decat de nevoie, sa vad ce vrea sa zica unul sau altul cind nu i pricep din prima :))
ce zice tipul despre care vorbesti…nu ma intereseaza, daca vorbeste despre Revolutia Mondiala. dupa cum ai observat folosesc o altfel de logica, in povestea asta…unica:))
in Univers toate dorintele se implinesc.
–
peste o secunda, in timpul lui Planck sau poate peste mii si mii de ani,
insa dorintele se implinesc negresit,
chiar daca pe parcus se aduna sau intra in armonie cu alte dorinte exprimate si ele… poate chiar de la inceputul veacurilor ( Nemurirea e un exemplu )
–
un caz particular se regaseste in manifestarea razboaielor mondiale ( care in fapt a fost doar unul, insa a avut doua aripi, asemenea Curcubeului )
tinta a fost implinirea unor dorinte. unele s-au implinit, insa altele au ramas neimplinite.
–
Istoria Trecutului ne p[ovesteste despre dorintele ramase neimplinite, insa si despre stadiul gestatiei…altor dorinte :))
tocma daia si putem cunoaste Viitorul, pentru ca el sta scris in Istoria Viitorului, aceasta…stiinta ocupindu-se cu… dinamica dorintelor inca neimplinite, intre acestea regasindu-se in frunte dorintele care…mai aveau oleaca si chiar se nasteau, chiar se implineau, definind realitatea.
–
din acest punct de vedere Istoria Trecutului, in care stau scrise dinamicile celor doua aripi ale Razboiului Mondial, atentioneaza cu privire la stadiul in care se afla…gestatia unor anumite dorinte, gestatie care anunta…nasteri colosale, unice, prin urmare in Trecut citim Viitorul, insa nu privind spre dorintele implinite…deci care sint parte a Istoriei Trecutului, ci mai cu seama privind spre dorintele ramase neimplinite.
–
prin urmare care or fi dorintele ramase neimplinite…,
cei care se ocupa cu Istoria Trecutului creca ar putea sa le recunoasca,
fix alea sint si cele care mai aveau oleaca sa se nasca,
deci fix alea sint si cele care stau la temelia Viitorului,
adica cele care tes Viitorul,
adica cele care sint scrise in Istoria Viitorului, care Istorie, la soroc, se…naste, definind Prezentul.
–
prin urmare, spre fundamentala diferenta, Viitorul poate fi cunoscut in stil…Matematic:)), pe vremuri el fiind accesibil intr o masura variabila…oracolelor, vrajitorilor,…si altora care au acelasi numitor comun.
–
Turnul Babel,
adica stiinta care pe vremea Babilonului se ocupa cu maparea Viitorului, in fapt cu…Nemurirea:)),
intre timp s-a facut…mare, dezvoltandu-se in miile de ani care au trecut de atunci in stil fibonacci,
pe vremurile astea acea stiinta devenind una care are ca esenta…matematica:)),
iar ca desavarsire, Matematica ( posibila exclusiv daca ai pe mana ‘tot Timpul’, deci posibila exclusiv in sanul unui Computer Cuantic, ca el si doar el indeasa ‘tot Timpul’ in ‘timpul lui Planck’:)) )
–
de unde rezulta ca actuala Revolutie Mondiala,
care e in plina desfasurare,
urmareste in mod clar tinte ramase neimplinite la finalul Razboiului Mondial, insa in mod cert si o tinta, o dorinta ramasa neimplinita inca de cind e omul pacilea, pe planeta asta:
Nemurirea.
–
insa Nemurirea, faza tare de tot, va fi parte inclusiv din ecuatia de miscare a Civilizatiei:)), nu doar a…unei superpozitii a ‘omului’,
caz in care Revolutia Mondiala, care e o manifestare unica in istoria civilizatiilor care se manifesta pe o planeta, e si una…perpetua,
perpetua mobilitate a civilizatiei fiind chiar cea care ii defineste acesteia starea numita…Nemurire.
–
in ce stadiu se afla Revolutia Mondiala stim daca privim nu doar spre Dinamica Dorintelor, ci si spre Dinamica Fibonacci, insa sisi spre cea a Cifrelor,
deci privind Curcubeul :))))
mai simplu: ar fi ceva de bun-simt ca culoarea aleasa de Pantone pentru anul 2022 sa fie…una, sau cel putin una, in care esential sa fie Rosul. ( n ar fi o mirare ca sa fie trei la numar, dupa cum n ar fi o mirare daca ar fi doar una… a carei definitie e tot atat de cuprinzatoare a fost definitia Albastrului, culoarea anului trecut:)) )
cunoscand Esenta Revolutie Mondiale, simbolizata prin Culori Fundamentale, putem cunoaste si Noul Curcubeu, in fapt…AntiCurcubeul:)), adica Curcubeul Lumii Mari :), adica…am cat vor dura…Durerile Nasterii Noii Lumi :))))
Eu zic sa-l mai tinem un mandat. Poate pricep pana la urma si pelicanii ca nemtii nu sunt icoanele alea la care se inchina deja neconditionat.
Neavând copii, pe Klaus Iohannis nu a avut cine să-l sfătuiască de bine! Toți din jurul său sunt preocupați de propriul lor interes și-l sfătuiesc în consecință! De aceea, bietul de el, spune numai tâmpenii! Nu are nici de unde învăța ceva bun pentru că preocupările lui majore sunt: bronzatul, mișcarea în aer liber, mâncatul și culcatul! În pauze scrie la noua carte de necitit de alții, cum au fost și cele de până acum (”Primul pas”, ”Pas cu pas”, ”Eu.ro”). Sper s-o intituleze ”Ultimul pas… e fără întoarcere și e spre Sibiu”.
„De ce nu-l compar pe Klaus Iohannis cu Maria Antoaneta”…
Nu exista termen de comparatie…!
Este unic in tot si-n toate…; „Și-n cele ce mâine vor râde la soare” (ca-n poezia lui George Lesnea).
Cat despre umorul romanesc se stie ca este proverbial.Daca n-ar fi facut haz de necaz,prin cate a trecut romanul de-a lungul timpului, cum ar fi rezistat ?
„Francezii tună și fulgeră împotriva americanilor: Este vorba despre `dispreț`,`minciună`şi o `criză gravă de pierdere a încrederii`”
–
este vorba despre…Revolutia Mondiala, despre prima si singura revolutie de acest tip posibila in dinamica civilizatiilor care se perinda pe o oarecare planeta, spre ex asta.
–
deci…e vorba doar despre dinamicile proprii Revolutiei Mondiale si…atat!
si, avand in vedere ca dinamicile proprii Revolutiei Mondiale sint de bun simt…pe vremea Revolutiei Mondiale:)), rezulta ca…ce se intampla e din povestea vremurilor, deci…nimic iesit din comun:))
a, daca pe vremea Revolutiei Mondiale nu se manifestau dinamici plenar revolutionare…asta da!, era ceva iesit din comun,
insa io vad ca planeta e in plin balamuc, prin urmare…starea vremurilor e din povestea acelorasi vremuri :))
„școlile din țară să fie ținute deschise pentru că sistemul de predare online nu este unul eficient”
„menținerea școlilor deschise indiferent de rata de infectare: NU avem garanția că pandemia se termină anul viitor”
–
pai era clar inca de cind a inceput ca ea va dura,…spre ex in cazul sistemului de invatamant, atat cat e necesar pentru ca el sa fie demolat din temelie, in locul lui urmand sa rasara un nou-nout sistem de invatamant.
–
viitorul apartine…superpozitiilor ‘invatamantului’:
-invatamantul care are la temelie drepturile naturale
-invatamantul care are la temelie drepturile artificiale
–
‘invatamantul’ care e pe masura Lumii Mari e cel subordonat drepturilor artificiale, ca si Civilizatia e o constructie artificiala.
–
prin urmare e de bun-simt ca invatamantul care se va manifesta in viitor ( ul apropiat ) sa tinda sa fie ‘invatamantul online’, adica cel in care inteligenta artificiala si studiul la distanta sint ingrediente fundamentale.
–
de unde rezulta ca orice incercare de zagazuire a manifestarii noului sistem de invatamant e sinonima cu betele puse n roatele Civilizatiei, care vor fi facute tandari, generind pierderi aferente deloc neglijabile, ca impotriva traiectoriei Civilizatiei nu poti sta avand ca arme ‘sisteme sociale expirate’, ca…nu numai sistemul de invatamant e expirat, ci toate celelalte.
–
rezumat:
-pare a fi ceva de bun-simt ca intreaga energie disponibila sa fie canalizata spre construirea unui nou sistem de invatamant, in care multimedia, inteligenta artificiala si invatamantul la distanta sint ingrediente fundamentale, iar esenta lui e data de ‘drepturile artificiale’
-bineinteles ca si invatamantul care are la temelie drepturile naturale tre sa si vada de drum, insa si in acest caz sistemul de invatamant trebuie redefinit din temelii.
-sintem in plina Revolutie Mondiala, iar asta presupune disponibilitatea spre adoptie a ‘copiilor’ Noii Lumi, care sint, cum spuneam in cazul sistemului de invatamant, Invatamantul subordonat Artificialului si invatamantul cizelat la brat cu Natura
daca sistemul de invatamant cu predare online nu e eficient, atunci…eficientizati-l!:))),
ca alta cale nu exista,
expiratul sistem de invatamant care se manifesta azi e…incapabil!, impotent! adica e…pa!:))
Maestre, de ce presa a pus „batista pe tambal” in acest caz, tip Trutulescu x ? Cum comentati?
Pentru cei mai putin informati, iata dreptatea din colonie:
„…condamnă pe inculpatul general maior (r) Gherghe Iulian Cristian (date de stare civilă) la pdeapsa închisorii de 7 (șapte) luni. …după ce a recunoscut că a furat 180.000 de dolari din fondurile operative ale DGIA, numărul doi din serviciul secret al Ministerului Apărării Naționale s-a ales cu o pedeapsă pur și simplu halucinantă! El (general maior (r) Gherghe Iulian Cristian) fiind trimis doar să dea cu mătura timp de 70 de zile prin Școala din Cornetu…” Sursa:https://www.national.ro/dezvaluiri/asta-e-mafia-militara-dgia-da-cu-matura-prin-cornetu-735403.html
Mai intai Nemiscarea si abia dupaia Miscarea, care din Nemiscare rasare.
–
Nemiscarea e vesnica fiind ‘miscarea’ proprie Oului Absolut.
–
Nemiscarea e sinonima cu viata vesnica, iar Miscarea cu viata infinita,
tendinta miscarii infinite, careia i se mai spune si perpetuum mobile, fiind sa se indrepte, la limita, spre Nemiscare, fix tot asa cum Infinit tinde catre Zero.
–
Rosu-Galben-Albastru sint culorile-intreg care definesc Oul Absolut. In fapt Sfanta Treime.
Rosu-Galben-Albastru reprezinta Nemiscarea.
Tricolorul daco-roman reprezinta Nemiscarea.
–
Lumea Mare, aparuta in Crapatura Oului Absolut in Sine Insusi, reprezinta Miscarea.
–
deci…Caragiale avea dreptate :),
in timp ce Lumea Mare flutura in Miscare, Tricolorul dac-roman flutura in Nemiscare,
iar pentru ca Miscarea e AntiNemiscarea, Tricolorul flutura Anti( vanturile Lumii Mari ), deci Anti, nu contra:))
Fin observator, Caragiale:))
a dibuit superpozitiile ‘vantului’, :))),
una e data de Miscarea vantului, iar cealalta de Nemiscarea lui.
Mare filozof, tipul:))
T.MAIORESCU a scris : Oratori, retori si limbuti. Limbutul vorbeste pentru a vorbi , in definitia autorului.
Spor la treaba !
„de aceea oratorul poate avea o valoare permanentă, retorul – numai una trecătoare, limbutul – nici una”
trecerea timpului ii asterne pe fiecare la locul potrivit:)
daca locul potrivit mie se va dovedi ‘nici una’, chiar crezi ca o sa am ceva impotriva?:))
Dreapta lor e Stanga noastra:)), …doar un exemplu.
cam despre esenta asta cred eu ca a vb Caragiale, deci despre una care nu permite intrarea in armonie cu ei… chiar pocnind din deste:)), iar diferenta asta isi are izvorul in chiar manifestarea…Miscarii si Nemiscarii, filozofic vorbind, evident.