Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

De ce nu se mai sinucid azi românii din amor?!

Trăncăneală. În romanul Cuib de nobili, al lui Turgheniev, descopăr în variantă bătînd spre ridicol năravul rusesc al trăncănirii. Am scris despre asta un eseu, nu întîmplător intitulat, Trăncăneala la Cehov, în care sesizam pagini întregi din opera rusului așternute cu discuții contradictorii despre tot ce se poate și tot ce nu se poate discuta pe lumea asta: De la locul Rusiei în lume, cum altfel decît de prim rang, la vioiciunea peștilor din iazuri.

Spre surprinderea mea, de cititor prudent al lui Turgheniev, următoarea secvență, descriind polemica de o noapte dintre Lavrețki și Mihalevici, amintește în planul trăncănelii de isteriile dostoievskiene:

„Rostind cele două versuri de la sfîrşit, Mihalevici aproape izbucni in plîns. Un tremur uşor – semnul unui simţămînt puternic – îi flutură pe buzele groase, faţa urîtă i se lumină. Lavreţki îl asculta, îl tot asculta… şi deodată simti că se trezeşte în el spiritul de contradicţie: dintotdeauna îl scosese din sărite entuziasmul năvalnic, în necontenit clocot al studentului moscovit. Nu trecu nici un sfert de ceas, şi polemica se încinse, o polemică fără sfîrșit, de care sînt capabili numai ruşii. Chiar din senin, după o despărţire de ani de zile, petrecută în două lumi deosebite, fără să-şi înţeleagă prea bine ideile proprii, nicidecum ale altuia, agăţîndu-se de cuvinte şi ripostind cu simple cuvinte, amîndoi se pomeniră polemizînd asupra celor mai abstracte subiecte – şi aşa de tare se certară, de parcă era vorba de viaţa şi de moartea amîndurora. Zbierară şi vociferară atît de violent, încît se speriară toţi cei din casă; iar bietul Lemm, care de la venirea lui Mihalevici se încuiase în camera sa, rămăsese nedumerit şi-l cuprinse o teamă vagă. – Şi, la urma urmei, ce-ai ajuns? Un dezamăgit? ţipa Mihalevici pe la ora unu noaptea.”

De precizat că:

 1. Lavrețki și Mihalevici nu sînt nici filozofi, nici publiciști, nici măcar mareșali ai nobilimii. Unul e un boiernaș de Rusie țaristă la nivel de provincie. Celălalt e un ins fără căpătîi.
 2. Cei doi nu s-au văzut de ani întregi. Mihalevici a venit în vizită la Lavrețki, la conac. După nici 10 minute, cei doi intră în polemică și o țin așa, pînă dimineața.

*

Note. Din ziarele vremii:

Cuvîntarea prefectului Poliției Capitalei

Ziarele, cari au reprodus pasagiile drastice din cuvîntarea pe care d. prefect al poliţiei Capitalei a rostit-o la Radio, – pasagii cari nu erau cuprinse în textul trimis gazetelor de d. Marinescu, – au fost confiscate de autorităţile represive.

Faptul acesta ne-a pus pe noi în imposibilitate de a putea reproduce şi aceste pasagii, cari au pricinuit răzmeriţa repede , domolită a cercurilor noastre politicianiste.” (Universul, vineri, 14 iunie 1935)

Întîmplări din Capitală
Sinuciderea din Dealul Spirei

O ucenică de croitorie s-a aruncat înaintea unui tren
Pe linia ferată în dreptul haltei Dealul Spirei, la 100 metri de barieră, a fost găsit corpul oribil mutilat de tren al ucenicei de croitorie Maria Gavrilescu, în vîrstă de 16 ani jumătate.

Ucenica plecase ieri dimineață la lucru, de la domiciliul părinţilor din str. Axente Sever 28, fără a trăda vreo nemulţumire.
Ajungă în dreptul barierei din Dealul Spirei, Maria Gavrilescu n-a mai trecut spre serviciu, ci a luat-o în susul liniei.
Cînd a trecut trenul de Giurgiu, ea s-a aruncat în fața locomotivei, care a tăiat-o în două.

La locul dramei s-au dus d-nii chestor G. Botez, şeful Siguranţei Capitalei şi comisar şef I. Ghiorghiu, cari au făcut primele cercetări spre a stabili cauzele sinuciderii.
Din investigaţiile făcute reiese că ucenica era de mai multă vreme în dragoste cu un tînăr din cartier, care în ultimul timp o părăsise.
Disperată de acest fapt, ea a hotarît să-și pună capăt zilelor, aruncîndu-se înaintea trenului.

Din ordinul d-lui procuror de serviciu, cadavrul a fost dus la Institutul medico-legal.” (Universul, marți, 4 iunie 1935)

Nu e singura știre din presa interbelică despre sinucideri din dragoste. Marile și micile ziare dau peste margini de știri privind tragediile provocate de amor: Sinucideri, ucideri, schilodiri. Toate avînd drept izvor trădarea în amor, fie sub forma părăsirii, fie sub forma înșelării.

Față de această realitate îmi permit să întreb:
De ce nu se mai sinucid azi românii din amor?

De ce cu aproape un secol în urmă părăsirea de către iubit sau iubită provoca o tulburare interioară de asemenea proporții încît o fată de 16 ani se arunca înaintea trenului? Se sfîrșiseră pentru ea bărbații? Erau tinerii interbelici mai profunzi în trăirile lor sentimentale?

*

Scriam pe 12 aprilie 2014. Ce bine-i să te lase nevasta sub Guvernul Victor Ponta!

Andrei Zaharescu a fost numit consul al României la Cape Town, în Africa de Sud. Victor Socaciu s-a pricopsit cu un post de consul la Montreal, Canada. Ce-i leagă pe acești doi miluiți de Victor Ponta pe banii noștri, din taxe și impozite, nu pe banii lui, sau ai finanțatorului său Sebastian Ghiță? Mai multe lucruri:

 1. Amîndoi n-au ce căuta într-un asemenea post. Nu sînt diplomați, nu sunt nici măcar funcționari de carieră, n-au nimic în căpșorul lor îngust (unul e cititor de prompter, celălalt, gurist), nu știu o boabă despre țara în care au fost trimiși ca diplomați.
 2. Amîndoi s-au remarcat printr-un singur lucru: slugărnicia față de Victor Ponta. Unul îi spunea în fiecare dimineață că-i stă bine cravata, celălalt, c-ar trebui să-și lase barbă.

Ceea ce-i unește însă iremediabil pe cei doi e altceva, care ține de episodul pilot al unei telenovele: Amîndoi au fost lăsați de neveste care, vorba poporului, au fugit cu altul. O astfel de întîmplare produce în sufletul bărbatului – spune literatura din toate timpurile – tulburările unor răni greu vindecabile. Pe vremuri, cînd unui bărbat i se întîmpla să fie tradus de consoartă, mergea în străinătate, pentru ca noile priveliști să-i aline rana sufletească produsă de soțioara zburdalnică. O facea, desigur, pe banii lui sau, eventual, pe banii babacului. Regimul Partidului Stat, PSD, ne oferă o noutate în istoria bărbaților care suferă pentru că au fost adulterizați: Ca să mai uite de rana din suflet, sunt trimiși în străinătate, în posturi grase, de consuli, pe banii Statului, bani proveniți din taxele și impozitele noastre. Acolo unde alții, diplomați de meserie, înzestrați pentru așa ceva, nu vor ajunge niciodată, Andrei Zaharescu și Victor Socaciu s-au trezit parveniți peste noapte din simplul motiv că au fost lăsați de neveste. Abuzul îi aparține lui Victor Ponta. Întrebare: Cînd o să-l lase și pe Victor Ponta nevestica, pe el cine-l va trimite peste hotare pentru a-și vindeca rana sufletească?

Alte titluri din 12 aprilie 2014


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „De ce nu se mai sinucid azi românii din amor?!”

 • Doi zececece
  Toi secece
  Toi sece
  Mda…vad ca v ATI Mai revenit…bravo.
  O carte buna face minuni…Iar Valter ca istoric e minunat.
  Nu mi multumiti… continuati
  Sa ascultam de bine

 • Amorul a devenit virtual,digital deci și sinuciderile au loc tot virtual, își închid conturile de pe socializarea virtuală și gata ,mortua est…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *