Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

De ce trebuia să condamne România agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Am scris că în aceste vremuri de delir al Istoriei nimeni dintre cei care conduc țara nu stă de vorbă cu poporul român. De la Klaus Iohannis pînă la Nicolae Ciucă intervențiile publice ale demnitarilor noștri, ale liderilor politici se rezumă la a face pamflete împotriva lui Vladimir Putin, la a-și manifesta simpatia față de poporul ucrainean și la relua pînă la greață că România e la adăpost, deoarece e membră NATO.

Nimeni, dar absolut nimeni, n-a explicat poporului român de ce România condamnă în chip oficial agresiunea Rusiei. În absența acestei necesare explicații – pentru că liderii acestei țări trebuie să spună Poporului de ce România are această poziție de condamnare a agresiunii în toate forurile internaționale – s-ar putea lansa fel de fel de ipoteze. S-ar putea răspunde că România condamnă agresiunea, deoarece aceasta vine din partea Rusiei, țară care amintește poporului român că în perioada colonizării sovietice; s-ar putea răspunde că România condamnă agresiunea în semn de solidaritate cu Ucraina vecină și prietenă; s-ar putea spune că România condamnă agresiunea, deoarece Volodîmîr Zelenski e tînăr și frumos, de dorm divorțatele cu poza lui sub pernă, iar Vladimir Putin e bătrîn și urît. Nu în ultimul rînd, s-ar putea spune că poziția României se explică prin apartenența la NATO și la UE. Și dacă NATO și UE condamnă agresiunea, România nu poate face excepție. Această ipoteză – cea mai simplistă din toate – e cultivată de Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, care se află în plină campanie electorală pentru prezidențialele din 2024.

Eu însă cred că România trebuia să condamne agresiunea și dacă n-ar fi membru NATO, și dacă agresorul n-ar fi fost Rusia, iar agresata Ucraina. România condamnă și trebuia să condamne agresiunea din simplul motiv că agresiunea a pus la îndoială ceea ce pentru o țară mică, precum România, e o chestiune vitală:
Ordinea internațională stabilită.
Agresiunea a fost justificată de Rusia în fel și chip. Ceea ce a făcut Rusia însă nu poate fi justificat în veci.

La finele Războiului Rece, în Europa și în lume s-a instalat o ordine. Finele Războiului Rece n-a mulțumit pe toată lumea. Poate că Ungaria ar fi vrut Ardealul. Și poate că noi am fi vrut Bucovina de Nord. Toate țările europene au acceptat noua ordine, repet, indiferent că le convenea sau nu. Această ordine a funcționat pînă în 2014, cînd Rusia a anexat Crimeea. Vladimir Putin susține că peninsula Crimeea aparține Rusiei și că ea a fost dată Ucrainei de Hrușciov. Da, dar apartenența Crimeii la Ucraina ține de ordinea stabilită după Războiul Rece. Dacă țările europene se apucă acum să revendice teritorii care le-au aparținut cîndva, începe un haos continental și mondial de toată frumusețea.

Ordinea deja stabilită e garanția liniștii pentru țări ca România.
România n-are arme nucleare.
România nu e o mare putere militară a lumii.
Garanția liniștii în care trăiește poporul român n-o dau nici armele nucleare, nici Armata, nici măcar partenerii strategici.
O dă ordinea internațională deja stabilită. Pînă la invadarea Ucrainei, România ca și alte țări mici și mijlocii, știa că nu i se poate întîmpla ceva rău, deoarece trăiește într-o lume guvernată de dreptul internațional. Un intelectual pirpiriu și cu ochelari iese din casă știind că ordinea dată de legi îl apără de agresiunea unui haidamac.

Agresiunea Rusiei e consecința directă a raționamentului:
Sînt cea mai tare din lume, am arme nucleare.
În consecință, fac ce vor mușchii mei.

Agresiune a fost o încălcare gravă a legilor care guvernează Planeta și o feresc de transformarea ei într-o junglă.
A fost o înlocuire a Forței Dreptului cu Forța Pumnului.
Și România care avea drept garant al existenței, Dreptul internațional nu putea decît să condamne încălcarea Dreptului de cel mai tare.
Indiferent că Forța Pumnului era întruchipată de Rusia sau de o altă Mare putere.

Un al doilea motiv pentru care România condamnă și trebuie să condamne agresiunea stă în scopul propus de Federația Rusă:
Proclamarea pe teritoriul național al Ucrainei a unor republici independente.

România, asemenea tuturor țărilor europene, poate fi în orice moment victima unor tendințe autonomiste din partea unor ținuturi. De aceea, România n-a fost de acord cu independența Kosovo. Kosovo putea fi în orice clipă Ardealul nostru. Firește, România e una dintre țările europene care a dat cele mai multe drepturi minorităților. Dar România nu va admite în veci ca o altă țară, mai mare sau mai mică, să impună sau doar să sprijine autonomia unor părți din teritoriul național.

Sînt aceste două argumente cruciale pentru poziția adoptată de România față de Războiul din Ucraina.
Ar fi fost bine dacă măcar unul dintre conducătorii acestei țări s-ar fi ostenit să explice românilor această poziție.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

53 comentarii pentru articolul „De ce trebuia să condamne România agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”

  • Adevarat, rusii sunt vinovati, dar cum ramane cu dubla masura si ipocrizia? Chiar in acest timp in Yemen, e o tragedie asupra civililor mult mai mare decat in Ucraina, te ingrozesti efectiv. Peste 10000 de copii au murit, locuinte bombardate, orori care se intampla cu armele occidentului. Petrolul din Rusia e manjit de sange, dar petrolul din arabia saudita nu e la fel? Care e diferenta? Nu vad sanctiuni, proteste nimic, nici macar nu e prezentat la stiri. Daca e in interesul lor occidentul e de acord cu orice.

  • Buna vreme draga maestre…
    Chiar nu va inteleg tristetea…Calmevu…Cher maitre
    Daca tarisoara se tine doar de ordinea stabilita Dupa razboiul rece atunci sintem in cadere libera si controlata iar asta nu poate dura prea mult.Nu Mai e timp de tristeturi.
    Dar vreau sa va anunt ca luftati gratios si la nimereala prin articol.S-au omiteti .
    In 2014 Obama il suna pe Putin si ii cere astuia sa l convinga pe Ianukovici sa retraga fortele de ordine din Kiev si sa negocieze cu demonstrantii.
    Ianukovici asculta de Putin .Retrage fortele ,semneaza alaturi de Fabius,Steinmeyer, Sikorsky o intelegere.
    A doua zi …puci.Norocul lui Ianukovici e ca a fugit.
    Obama din motive varii nu poate rosi.
    Cum reusesc insa ceilalti care au semnat actul sa nu roseasca?
    Poate totusi lasam Bunului Dumnezeu chestia cu …
    in veci nu acceptam lalala.
    Buna asta cu pirpiriul cu ochelari.
    Ati „uitat” cu ce Tara ne invecinam la sud vest.Chiar?Unde e RFY?Cine a nimicit o?
    De ce e asa important daca vecinii nostri se Mai caftesc?
    Ce ziceti de Ungaria?Contract de 15 Ani avantajos.S au lipit la o banca buna.Astia chiar se preocupa exclusive de ai lor.
    Nu va deranjam luni dar ma rugat Margaret.
    Maitre Jaques…maitre Jaques…dormevu
    ‘eisenbacher.

  • pîna si foile de salata se echilibreaza, insa salata ca mararuuul…rar gasesti:))
    momentan salatei, adica gandului, ii lipseste o emisfera..:)

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Va’ zica „interesu’ poarta fesu'”?… 🙂

    Da’ daca Romania n-ar avea problema cu Ardealu’, ori daca Ardealul ar apartine ungurilor acum, tot asa ar suna argumentu’ sau l-am intoarce fix pi dos?… 🙂

  • ,,pentru o țară mică, precum România,, da adevarat,dar a compara România cu Ukraina, este eronat ,pentru ca daca Ukraina ar fi in UE ar fi cam pe locul 4 sau 5 tara dupa populatie iar dupa suprafata pe LOCUL 1, fara a vorbi de armata, minoritati, industrializare etc. asa ca Rusia nu ataca o tara mica, ataca cea mai mare tara din UE dupa suprafata daca ar fi membra(si sper ca nu va fi niciodata, nu pentru ca nu merita, nu poate pentru ca elitele politice si economice nu se vor putea conforma vreodata standardelor UE)

  • Maestre, puteati rezuma zicerea in cateva vorbe. Vestul e gigea, Zele e noul Mesia, rusii e rai si Satana pe pamant. Numa’ ca nu tuturor regizorilor si actorilor glabali le place filmu’ asta. Asa ca, nu se stie ca pamantul cand in curte bate vantul!
    PS Pana una-alta pregatiti-va de episodul doi al p(l)andemiei si de vaccinarea la PET care urmeaza. Totul pentru „fericirea” noastra. Danke schon!

  • Ceea ce a scris Dl Cristoiu ar fi in regula daca ne-am fi nascut pe 24 Februarie 2022 si am fi inceput sa vedem lumea din momentul ala.

    Iarasi ar fi fost in regula ce ar fi scris Dl Cristoiu daca nevoia de Ordine Internationala ar fi fost invocata si Romania ar fi protestat la fiecare razboi si invazie din ultimii 30 de ani, daca am fi facut asta si cand Iraq, Afganistan, Siria, Iugoslavia ar fi fost puse la pamant din diverse motive.

    De asemenea ar fi fost in regula daca Romania ar fi protestat la lovitura de stat din 2014 cand gruparile paramilitare de origine neo nazista au ignorat un acord obtinut de puterea din Ucraina de la acea data cu mediatorii europeni.

    Dar sa ignoram lovitura de stat si faptul ca guvernul Ucrainei si-a trimis armata si batalioanele de descreierati neo nazisti impotriva populatiei rusofone care se opunea noii politici impotriva minoritatilor (printre care si cea Romana) mi se pare incalificabil. Sa ne facem ca nu stim ca 50 de oameni au fost ARSI DE VII pentru ca au protestat impotriva acestei politici in Europa anului 2014… Asta este… gasiti voi un cuvant.

    Ca indivizii aia sunt neonazisti nu spun eu. Spun CIA (in documentele lor), Autoritatile canadiene care au refuzat sa-i antreneze, BBC (in doua filme de acum opt ani), DW, Oliver Stone in filmul „Ucraina in flacari”, Anne-Laure Bonnel (intr-un film de care nici o televiziune franceza nu a fost interesat dar care acum brusc devine interesant), un documentar german si multe alte documentare care arata tot ce fac si gandesc acesti indivizi.

    Sa ne facem ca nu stim ca fiul lui Biden lucreaza la actiunea Ucraina de nu stiu cati ani, ca CIA pregateste actiunea asta de ani de zile, ca Biden vorbeste din 1997 de posibilitatea de a provoca Rusia in felul asta mi se pare incalificabil. Numai cine nu vrea nu intelege ce se intampla.

    Da, EVIDENT razboiul pornit de Putin este mai mult condamnabil, cu atat mai condamnabil, cu cat e dus impotriva propriilor frati sau rude indepartate. Numai cine e prost nu intelege ca nu degeaba soldatii ucrainieni preferau sa se sinucida din 2014 pana la razboi decat sa isi impuste concetatenii si soldatii rusi de azi probabil ca dezerteaza din aceleasi motive. E un razboi fratricid si PUNCT!!! Nu exista intelegere pentru asa ceva.

    Dar sa ignori ca „baietii buni” au lucrat ani de zile si au cheltuit miliarde tocmai pentru a obtine ce avem azi mi se pare incorect. Si culmea e ca ei, cei care au inarmat si antrenat grupari NEONAZISTE sunt baietii buni si ceilalti baietii rai.

    Mie personal mi se face o sila imensa de toata omenirea proasta care accepta mizeria asta!

    • Dragul meu Roland, extraordinar de bine scris. Bravo si felicitari!
      Vestul se intrece in ipocrizie si noi nu facem exceptie.
      Diferenta dintre vechiul razboi rece si cel de acum e ca Vestul nu prea mai are un picior moral pe care sa stea dupa Iraq, Afganistan, Lybia, Siria si acum Yemen. Chit ca in vechiul razboi rece a existat un Vietnam din partea Vestului iar CIA a inlaturat enorm de multe guverne alese democratic, atunci macar era vorba si de un razboi ideologic unde democratia avea macar un picior pe care sa stea in fata comunismului. Astazi Vestul si-a pierdut valorile democratice iar invazia din Iraq ramane o pata urata pe obrazul Vestic, comparabila cu Ukraina.

    • @Roland
      Sunt în totalitate de acord cu ce ați scris. Ar fi bine să citească și domnul Ion Cristoiu! Ar fi păcat ca intenționat să n-o facă!

    • Un comentariu ce reflectă lucruri pe care multi nu vor sa le vadă ,realități care deranjează,un comentariu care spune lucrurilor pe nume.Bravo!

    • Zece cu felicitari!

  • Stabilitatea și aiguranța sunt o iluzie atâta timp cât există un munte de arme pe glob cât Everestul.
    Răspunsul ar fi neutralitatea, adik să nu luăm nici o atitudine, nici pro, nici contra.
    Să nu ne implicăm în ceva ce nu ne privește.

    • Sunt momente când te întrebi care trebuie să fie principala preocupare a unui lider de țară.
      Eu cred că apărarea cetățenilor și a bunurilor țării. Supraviețuirea.
      Nu poți să stai și să privești suferința și nenorocirea cetățenilor și nici să privești cum țara este sistematic distrusă.
      Nu mai spun de acestă adevărată Cruciadă a Copiilor, inocenții care suferă în tăcere fără înțeleagă de ce.
      Ca lider al unei țări când privești atâta nenorocire le dai draq de tratate, de înțelegeri încălcate, de precedente și trebuie șă încerci prin orice mijloace să oprești vărsarea de sânge.
      Problema e că vecinul nostru nu face asta, cere și mai multe, și mai multe arme.
      Dacă românii nu făceau compromisuri de-a lungul istoriei, acum vorbeam toți lb. turcă nu lb. română.

      • Aveti tot respectul meu pentru cele doua comentarii de bun simt.

        Personal cred, si sper, ca presenditele Ucrainei trebuie lasat la putere pentru a putea raspunde in fata cetatenilor lui, cand razboiul se va fi terminat, daca are ceva sa isi reproseze referitor la toata politica lui de dinainte de razboi si poate si din timpul razboiului.

        Acum aparent face ce trebuie sa faca. Parca lucreaza dupa un manual (american bineinteles). Si totusi, cum spuneti dumneavoastra, parca tot ar fi trebuit oprit macelul asta din primele zile.

        Acum nu stie cat mai ramane din tara, nu stiu CE mai ramane in picioare in tara aia, nu stiu la ce se mai pot intoarce oamenii (mai au case, mai au ceva).

        Cel mai important mi se pare faptul ca pe cei care au murit in timpul razboiului, civili si militari, nu-i mai aduce nimeni si nimic inapoi.

        Totul pentru bani si pentru o ambitie a nu stiu carui miliardar ucrainian (Kolomoyskiy)?

        https://www.rferl.org/a/ukraine-zelenskiy-kolomoyskiy/29888017.html

        In filmul asta de mai sus, nu mai pare eroul de azi ci doar un individ oarecare gudurandu-se pe langa un bogatas ca sa isi poata face si el un rost (de 41 milioane de dolari) in viata. Asa vad eu filmul asta. Poate dvs il vedeti altfel.

        Deci… totul pentru bani??????

        • Da ,banii fac lumea sa se invarta ,asa zicea cineva,banii sunt energie vie,putere,iluzie,marire si decadere,agonie si extaz,viata si moarte ,razboi si pace ,toate astea le pot genera banii.

      • @
        Pacea

        • AGRESIUNE ?
          NE_AM PIERDUT ;dar ,să nu uităm cum am făcut primul pas.
          Şi : Este Nevoie de Mai Multe Zile de Îngheț ca „Fluviul” să Facă Crustă !
          Again : Rece , rece_ dar să nu uităm cine a făcut primul pas !
          Iar : Doar jumătate din minciuni sunt ADEVĂRATE.

    • sa faci Pace e facere, nu neimplicare,
      insa e nonactiune, si asta e adevarat

  • De acord cu tot ce ați scris, domnule Ion Cristoiu, dar cu o adăugire: dacă Ucraina își vedea de administrare și nu de căsăpire a rușilor rămași pe teritoriul lor. Credeți că ungurii nu veneau să-și apere etnicii de la masacrare dacă politica românească n-ar fi fost o politică de toleranță în ce privește viața naționalităților ”conlocuitoare”? Ucrainenii au depășit orice limită sub mângâierea occidentului, iar americanii au avut și au oarece interese în Ucraina, desigur, ”principiale”, așa cum au oriunde se duc! Au ei, americanii, o slăbiciune pentru a avea ”cap de pod” fără număr, fără număr…

  • Condamnarea pe care o afișează poporul nostru trebuie să aibă ca sursa lucrurile pozitive ce ne caracterizează,ospitalitate,dorința de libertate,suntem un popor pașnic și nu unul expansiv,toleranți cu cei care locuiesc împreună cu noi în aceeași țară dar au vorbesc alta limbă și au alte convingeri.Asa cum comunismul nu a prins decât o perioada de timp,tot așa nu va prinde nici modelul american ce este impus,noi trebuie să ne găsim propriul drum,sa ne regăsim valorile proprii ,și să ne promovam propria istorie și cultură.Oare vom reuși? Cine o va face?Politicienii?mă îndoiesc,care este identitatea noastră națională,care sunt aspirațiile poporului?Pe cine mai interesează…

  • Nu „condamnarea agresiunii” este problema. Problema este „delirul national” propagandistic din RO.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    NATO nu ne apara, doar ne sustine, este umbrela. Asa ca ,baieti, in caz de razboi , la arme si la lupta..chiar si pentru
    alti membri NATO agresati. Apar in curand noile legi ale apararii (un pic de rabdare si va shimbati parerea).
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Cineva zicea de Dreptul international ; ce-i aia? Cate tari au semnat Conventia de la Roma? Ucraina nu a semnat si din
    acest motiv nu ne-au dat Insula serpilor pe care RO a castigat-o prin proces „international”.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Granitele si pacea sunt mentinute doar de FRICA DE ARMA ATOMICA si de stabilirea sferelor de influenta intre „marii actori”..

    • Umbrela e ca și la mare,costa,șezlong + umbrela,oare care sunt costurile,economice .Ideea era că puteam sa ne construim propria umbrela nu sa o închiriem de la alții. Acuma și cel ce are umbrela vrea sa fie el stăpânul plajei,cei cu cearsafuri ,mai amarati nu mai au loc.Norocul nostru,istoria,Dumnezeu,au făcut că noi sa nu avem granița comuna cu Rusia,alfel când ceream umbrela prăpădul era la noi.

    • Pai stimabile poti sa-mi zici in ce proces a castigat RO „Insula Serpilor”, dar documentat, cu hotararea instantei, data, loc… Daca te referi la procesul castigat de Aurescu, lucrurile stau fix pe invers. Instanta a recunoscut apartenenta insulei la Ucraina si a delimitat zona de interes economic, dand RO aprox. 9700 kmp si Ucrainei aprox 2300 Kmp. NU mai faceti afirmatii daca nu cunoasteti realitatea.

      • Corect! Aurescu-Goldstein a mai câștigat și razele de soare care cad pe respectivul platou continental, dar s-a făcut o reclamă de parcă ar fi câștigat județele Cahul, Ismail și Beograd, plus nordul Bucovinei!

  • Buna ziua Maestre,
    Sunt de acord cu dumneavoastra, mesajul pe care dumneavoastra il publicati este logic, direct si fara echivoc si are ceva din discursul politic al lui Traian Basescu, daca-mi permiteti comparatia, perioada in care Presedintele Romaniei era vizibil atat in plan intern cat si in planul politicii externe, situatie in care prezentul actual este pur si simplu un desert in planul informarii si comunicarii asumate de catre liderii partidelor politice.
    Iar daca avem acesti pseudo-lideri in clasa politica care fug pur si simplu din dialogul real cu poporul, se creaza un vid de comunicare pe subiecte concrete care intereseaza acest popr, si daca mai continua manipularea ieftina de propaganda prin manipularea cu subiecte de tip tabloid in mas media, sa nu va surprinde ca rezultatele sondajelor de opinie sunt mai mult decat catastrofale in ceea ce ar trebui sa constituie un barometru al sentimentului de unitate nationala, de mandrie fata de apartenenta la acest popor.
    Suntem pur si simplu nauciti de cresterea costurilor la utilitati, alimente de faptul ca nu exista o predictibilitate reala asupra caror domenii de activitate se va orienta strategic economia nationala, iar liderii politici pur si simplu fug la propriu de orice dialog pe subiectul asumarii blocarii pentru 50 de ani a cresterii pensiilor fapt care va condamna o mare parte din populatie la saracie garantata prin acordul semnat chiar de domnul presedinte KWJ in ceea ce se cheama PNRR.
    Cum poti sa explici ca expert in comunicare publica aflat la conducere permamenta in guvernele Romaniei, ca in sondajele tala ai realizat ca un procent de 65 la suta din populatie refuza pur si simplu orice idee de inrolare militara in caz de necesitate pentru apararea in fata unei agresiuni militare, i iar daca nu exista credibilitate intre decident si popor atunci chiar suntem in bataia vantului dupa cum doresc mariii nostri concurenti in competitia acerba economica din UE si la mana oricui are interese sa pastreze acest colt de lume in stadiu de subdezvoltare economica, sociala, etc.

  • Imi place frte mult articolul si sper ca sa nu fie transmis prin ,,tehnologia programatica,,

  • Cautand Stirea Australia aluminiu Rusia,fr,am gasit,Facebook,Twiter,G,M,What,,,Transmitem aceasta stire automat si o traducem prin tehnologia programatica pe site si nu de la un editor uman.

  • https://youtu.be/JQOTck03nBM la minutul 0:29 poate traduce cineva care stie spaniola?

    • Daca acest video este despre OZN-uri si contine fix 30 de secunde despre cu totul si cu totui altceva, acel altceva se numeste „Momentul Sponsorului” si e pe bani. Sper ca am tradus bine.

    • NATO a pus pe Twitter cu ocazia zilei internaționale a femeii o poza cu un soldat cu simbol nazist pe uniforma. Dar știm deja că Occidentul a cunoscut totul și s-a făcut că nu vede. Mărturie stau reportajele BBC:

      https://youtu.be/hE6b4ao8gAQ

      https://youtu.be/sEKQsnRGv7s

      • Clar.

        Si toata lumea se face ca nu vede. Adica, oficial nu se vede dar sunt oameni care stiu. Stiu cei care cauta adevarul. Cu cat stiu mai putini oameni cu atat mai bine. Asa inteleg eu politica vis-a-vis de astia. Si cei care stiu si spun ce stiu sunt troli sau pro baiatul rau.

        Societatea noastra e de o ipocrizie care imi provoaca sila.

  • Agresiunea Rusiei e consecința directă a raționamentului:
    „E imposibil sa reducem decalajul dintre marea noastra cultura si culturile altor popoare.
    În consecință, sa-i integram prin forta cu totul in marea cultura rusa.”

  • exista balata cu…un taler?

    uite ca eu zic ca nu exista. prin urmare pun la indoiala ‘gandul’ de astazi, al Maestrului, pe motiv ca a folosit ‘balanta care are un singur taler’

  • Atât poți ? Mai citește și altceva nu doar propagandă neomarxista ieftină,pt naivi(exprimare academică) Te saluta cele 2 divizii pronaziste care între 1941-1943 au exterminat 5,2 mil de ruși,0,8 mil de evrei și 1 milion alte naționalități ! Și rușii au înfometat și ucis,in anii 30,vreo 5-7 mil de ucraineni ! In Wikipedia neomarxista,comandanții naziști ai celor 2 divizii de exterminare,Bandera și prietenul său, sunt prezentați că eroi naționali ai UKR ! Cine a stabilit ordinea mondială după încetarea războiului rece ? Cine l-a pus,șmecherește, președinte pe Zelenski,cu origini evreiești ! Ce s-a plătit prin aceasta ?
    Au fost întrebate ceva țările mici și mijlocii ? Care este rolul lobiului evresc in acest conflict ! Exagerând lacrimogen războiul soft și folosind poporul ucrainean pe post de scut uman,batalioanele neonaziste Azov fac legea în orașele UCR oferid-le spre distrugere rușilor ! Unde se ascund neonaziștii ucraineni și sistemul lor de conducere se scrie ostentativ, rmare și rapid Copii, Spital sau se face rapid semnul Crucii Rosii !

    • Articolul maestrului e unul realist,care emana bun simt și adevăr.
      Iarăși se revarsă din comentariul unuia veninul,ura,cred că în loc de ficat are fiere care da pe afara.Tot scrie bălării,bai nene cine au folosit primii bomba atomica,care victime a făcut,oare naziștii ? ,uitate la poze pe net ce afișează galeriile in Ukr la un simplu meci de fotbal,bannere naziste,uită-te cate partide extremiste sunt in Ukr,și grupări paramilitare,nu am crezut și am căutat pe Wiki,venin și ura e peste tot,nu mai turna și tu,îți recomand pentru criza de fiere papaverina și că sa aibă efect sa o iei cu un pahar de vodca…neapărat rusească.

  • Dragi prieteni,
    Planeta e o jungla, singura forta care conteaza e cea a pumnului si nu exiata nici o ordine mondiala (in sensul de ordine). Asa-zisa ordine mondiala este o Noua Ordine (un fel de ordine speciala), care spre deosebire de o ordine obisnuita nu se bazeaza pe principii egalitare (ce tie nu-ti place, althia nu face), ci se bazeaza pe exceptionalism: eu fac ce vreau si nimeni nu are voie sa faca la fel sau altceva decat ce-i dau eu voie, pentru ca eu am de departe cei mai mari pumni din lume. Si eu sunt America.

    Revizionismul istoric (Ardealul e al ungurilor, Bucovina a romanilor, Ucraina a rusilor) e o prostie pentru oameni simpli. Ardealul, Bucovina, Ucraina, etc. apartin cui e mai smecher (cine e mai puternic, cine are spate, sau sansa la impartirea de dupa razboaie mai mari). Ucraina a apartinut rusilor, cu tot cu Crimea. Nu pana in 1991, cand Ucraina a devenit “stat independent” ci pana in 2014 cand a avut loc un puci armat la Kiev. Noua Ordine mondiala a decis ca e bine ca o gloata de “animale” (vorba dl-ui Iliescu) sa ocupe piata central din Kiev, sa aiba acces la arme si sa traga in polita venita sa-i imprastie, iar atunci cand politia a fost retrasa de pe strazi ca sa nu se creeze o baie de sange, sa descinda la Palatul Prezidential sa il salte pe Yanokovich. Cand Yanukovich a ales sa plece decat sa deschida focul asupra “protestatarilor” cu Kalashnikovuri ascunsi printre femei si batrani (ca la 10 august), Noua Ordine Mondiala a zis ca e bine. Cand a intrat un caraghios cu coarne si un steag) in cladirea Congresului SUA, Ordine Mondiala a fost sfarsitul lumii. Ca asa functioneaza noua ordine: pe cum vrea America, nu pe principii de egalitate cu altii.

    Evident, povestile cu republicile independente, cu nazismul, cu Ucraina leaganul civilizatiei ruse sunt un fonfleu – bazat poate pe anumite fapte istorice, dar ale caror detalii, context si insemnatate pot fi rastalmacite in zeci de feluri.

    Rusia a pierdut Ucraina in 2014 in urma unui puci. A redobandit Crimea prin campania din 2014-2015 si un mic control asupra politicii externe a restului Ucrainei prin Donbas + tratatele Minsk 1+2. Ucrainienii au renuntat la tratatele semnate, si rusii au intrat din nou, mai mult, ca sa isi ia o felie mai mare din Ucraina, PENTRU CA POT (sau cred ei ca pot). Nu ca principii, nu ca istorie, nu ca nationali rusi, ci pentru ca pot.

    Nu e nici o Ordine Mondiala care protejeaza Ucraina sau Romania de Rusia sau de altcineva. E doar un pumn, care se numeste America si forta lui militara / spionaj. Evident, protectia pumnului vine cu niste costuri financiare si de suveranitate (ca intotdeauna) pentru Romania. Domnul Geoana Topaila avea dreptate: Romania tine cu Ucraina ca asa i s-a spus. Nu e Romania in favoarea loviturilor de stat (ca cea din 2014 in Ucraina), nici in favoarea nerespectarii unilaterale a tratatelor internationale semnate pentru a oprii razboiul din 2014-15 (cum a facut Ucraina cu Minsk (1+2). Nu e Romania nici in favoarea nerespectarii drepturilor minoritatilor nationale (cum au facut Ucraina mereu cu minoritatea romaneasca, si dupa 2014 si cu cea rusa).

    Ucraina nu a ocupat Bucovina si Basarabia in 1941. Ci rusii au facut-o; cu pumnul rusesc, sub amenintarea Armatei Rosii. La fel cu Crimea, la fel cu toate teritoriile la est de Nipru. Ucrainienii au fost lasati sa administreze teritoriile atata timp cat ascultau de Moscova. Din 2014 fac pe nebunii ca nu vor sa mai asculte, dar vor sa pastreze cadourile din timpul “relatiei cu Rusia”. E iaca Rusia zice nu. Ii trebuie cadourile inapoi. E o jungla. Singura ordine e forta pumnului.

    Ca si carcotas si filozof de coltul strazii, mai zic si asta: In marele razboi de independenta ucrainian au murit fix zero ucrainieni – pentru ca nu a avut loc. In marele razboi de independenta romanesc au murit cativa flacai, cel putin 9 din Vaslui si cu sergentul 10 (vezi Penes Curcanul de Vasile Alecsandri). Si totusi au ajuns ucrainienii sa aiba un teritoriu de doua ori mai mare decat Romania, cu cateva crampeie foste romanesti. Parca nu se cade. Lasa-i si pe ucrainieni sa-si duca razboiul lor de independenta acum cu Rusia lui Putin (pe campul de lupta, la masa diplomatiei, unde vor ei si unde pot), si apoi vedem ce si cum si unde.

    • Erata: evident, Uniunea Sovietica a invadata Bucovina de nord si Basarabia in vara lui 1940, nu in 1941. Dar asta nu invalideaza argumentul, la fel cum nu o fac nici erorile dactilografice si cuvintele sarite.

  • Dl Cristoiu, spuneati deunazi ca ati dori si alte surse din presa cu altfel de opinii decit ale gastii neo-marxiste sorosiste, cu actorii lor gen Dulapu, Biden, Macron, Trudeau, Australia si NZ leaders, matracuca von der Leyen, etc, care au promovat excrocheria Covid 19 si acum Razboiu din Ucraina…oricind puteti citi pe baietii de la Ziuanews.ro , Russia Today, Dana Budeanu, pe la GoldFM Gusă, Bogdan Comaroni si multi altii….ca Rothchild a cumparat datoria suverana a Ucrainei cred ca stiti , ca vrea sa o transforme in paşalic evreiesc, cred ca stiti si asta…razboiu din Ucraina va dura 2 ani, exact centrat pe alegerile di US…sper ca acest bosorog sinistru Bidem va disparea, cel putin cele 2 camere si guvernatorii majoritatii statelor Americii vor fi republicane…cam astea…nu mor caii cind vor cîinii…..

  • Așa da, maestre. În sfârșit, v-ați exprimat clar poziția față de războiul pornit de agresorul Putin împotriva Ucrainei. Să moară trollii ruși de ciudă.
    Lipsește totuși un articol al doamnei Cora Muntean pe această temă.

    • se numeste ‘tacere expresiva’, cred, dar nu sunt foarte sigur. (posibil sa fie numai pe la arte vizuale.)

      • era pentru @profu

        • Chiar îmi pare foarte rău că doamna Cora Muntean nu a scris un articol de suflet, despre nenorocirea care s-a abătut asupra ucrainienilor. Cel puțin despre copiii sau despre bătrânii nevinovați loviți de cruzimea unui asasin notoriu.

          • E, nu vă mai pară așa rău. Nu am cum să scriu ceea ce nu văd. Dar sunt atât de multe articole lacrimogene pe site-uri. Totul e să aveți suficiente șervețele la îndemână.

          • @Cora,

            Hehe!… you hit the nail!… 🙂
            Acum sunt la moda „lacrimogenele” si cine nu plange in vazu’ Intel-Net-ului e dat lu’ dracu’ Putin(tel)…

          • Doamna Muntean, să știți că îmi pare încă o dată rău. Nu ar fi trebuit să fiți ironică după ce am pomenit de copiii și bătrânii Ucrainei agresată de soldații ruși. Păcat.

          • Paul, intervenția ta este deplasată. Ești incapabil să înțelegi că tragedia milioanelor de ucrainieni este reală.

          • @profu,

            Bocetu’ profesionist e deplasat… iar suferinta reala nu se mai vede fix din cauza lui… Think about it!

          • Las’ ca nu-si face nimeni griji…intelegi tu pentru tot neamu’…
            Auzi tu? Cum poti sa citesti ironiile altora, da’ pe ale tale niciodata?
            oooops, pardonel…la tine nu-s ironii, e doar cit poti si nimic altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *