Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Depunerea Moțiunii de cenzură de către PSD: un sprijin capital pentru candidatul Florin Cîțu

Partidul Social Democrat prin Marcel Ciolacu a anunțat în ziua prezentării PNRR la Parlament că pe 14 iunie va depune o Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîțu. Despre gestul PSD se discută mai mult ca niciodată în redacții, în spațiul politic, ba chiar și pe scena publică.
Sîntem la nici un an de la instalarea unui nou guvern. Viața postdecembristă ne-a arătat că o moțiune de cenzură depusă acum are practic șanse nule de a trece.

Depunerea ei de către principalul partid de Opoziție nu trebuie să ne mire. De mai mulți ani, moțiunea de cenzură a devenit un simplu instrument de capital politic. De regulă, se depune moțiune de cenzură cînd un partid de Opoziție e sigur, în urma unei pipăiri a realității parlamentare, că moțiunea va trece. Prin urmare, chiar anterior depunerii, în culisele partidului care semnează moțiunea de cenzură se pregătește lista noului guvern. La noi moțiunea de cenzură, începînd din perioada Dragnea, a fost un simplu instrument electoral. Un fel de arătare a mușchilor de către o Opoziție care, în România pseudodemocratică, beneficiază de puține prilejuri constituționale de a-și arăta mușchii.

De ce se discută mai mult ca niciodată despre această moțiune, ba chiar se avansează și ipoteza unui succes al documentului?
Răspunsul ni-l dă situația din PNL.

În Partidul Național Liberal s-a declanșat o bătălie zisă pentru șefia PNL; eu îi spun însă o bătălie pentru răsturnarea la Congres a lui Ludovic Orban de către o grupare avînd drept contracandidat pe premierul Florin Cîțu. Faptul că se bat doi stîlpi ai actualei Puteri – premierul și președintele Camerei Deputaților – transformă o chestiune internă a unui partid într-o chestiune de interes republican. Prin urmare moțiunea de cenzură, anunțată de PSD, trebuie raportată și la această confruntare. Premierul fiind unul din candidați, iar președintele Camerei Deputaților celălalt candidat, e limpede că succesul sau insuccesul moțiunii de cenzură va avea repercusiuni asupra raportului de forțe dintre cele două grupări din PNL.

Circulă intens ipoteza, deocamdată sub formă de zvon, că această moțiune de cenzură ar trece, că între Marcel Ciolacu și Ludovic Orban s-ar fi ivit o înțelegere potrivit căreia Partidul Social Democrat depune moțiune de cenzură, și cum nu are suficienți parlamentari pentru ca ea să treacă, o parte din PNL, mai precis gruparea Ludovic Orban, va vota în favoarea Moțiunii. Moțiunea trece, Guvernul Florin Cîțu cade și dacă o să cadă Guvernul Florin Cîțu, va fi un succes pe toată linia a lui Ludovic Orban.
Repet, aceasta este ipoteza, ipoteză însoțită de raționamentele de mai sus atribuite grupării Ludovic Orban.

Fie și la o simplă privire ne dăm seama însă că o Moțiune de cenzură, dacă ea va fi depusă, va fi în favoarea lui Florin Cîțu, indiferent de rezultat.
Să luăm în calcul cele două posibilități.

Prima posibilitate:
Moțiunea de cenzură trece. Ea nu poate să treacă decît cu sprijinul votului dat de o parte din PNL. Care vot, indiferent că a fost sau nu manevrat de Ludovic Orban, va fi pus pe seama ambiției lui Ludovic Orban de a rămîne președintele PNL. Lesne de imaginat Scandalul din partea Dreaptă a scenei politice. Se vor face imediat trimiteri la Liviu Dragnea, cel care și-a dat jos două guverne. Se va glosa pe seama dezastrului întruchipat de ambiția nemăsurată a lui Ludovic Orban, care ambiție – așa cum a spus în repetate rînduri Rareș Bogdan – a dus la o înțelegere pentru guvernare în defavoarea PNL, numai și numai pentru ca Ludovic Orban să fie președintele Camerei Deputaților.
Lui Florin Cîțu, dacă moțiunea trece, ca premier nu i se întîmplă nimic. Florin Cîțu va fi din nou desemnat premier de Klaus Iohannis. Cred că după ce va fi desemnat premier, Florin Cîțu va face același guvern, poate cu una sau două modificări.
Succesul taberei Florin Cîțu va fi incontestabil.

A doua posibilitate:
Moțiunea de cenzură nu trece. Pentru ca ea să nu treacă, trebuie ca tot PNL-ul să voteze împotriva Moțiunii de cenzură. Mai mult, în perioada premergătoare moțiunii de cenzură, întreg PNL-ul, deci inclusiv gruparea Ludovic Orban, se va strădui să condamne Moțiunea de cenzură, să atace PSD-ul cu rară virulență și să laude guvernul Cîțu cu o rară elocvență. Așadar, și în acest caz Florin Cîțu, ca premier, va cîștiga, pentru că Ludovic Orban și gruparea sa vor fi obligați să laude guvernarea; însă el va cîștiga și în calitate de candidat, deoarece ar fi practic imposibil, după moțiunea de cenzură, ca cineva din gruparea Orban să critice activitatea lui Florin Cîțu ca premier, și prin asta ipostaza sa de candidat.

Așadar, dacă moțiunea de cenzură se va depune, ea va fi în favoarea lui Florin Cîțu. Și, indiferent c-a avut sau nu Marcel Ciolacu, prin Moțiunea de cenzură el a făcut jocurile lui Klaus Iohannis și jocurile Sistemului care îl vor pe Florin Cîțu președintele PNL.

Să vedem însă dacă Moțiunea va fi depusă.
În chestiunea Moțiunii, dinspre PSD vine o tăcere suspectă.
Te pomenești că PSD-ul n-o depune.
Ca să nu-i facă rău lui Ludovic Orban!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Depunerea Moțiunii de cenzură de către PSD: un sprijin capital pentru candidatul Florin Cîțu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *