Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Despre timing-ul preocupării subite pentru sănătatea mentală a populației traumatizate de pandemie

Timing-ul dezvăluirilor despre secțiile ATI de la Sibiu și Târgu Mures unde s-ar fi legat de pat pacienți bolnavi de Covid19 -dezvăluiri ce trebuie investigate mai întâi, înainte de a fi definitiv confirmate intr-un sens sau în altul- se suprapune, cu un mic defazaj, declarației șefului OMS, referitoare la faptul că „pandemia ar fi provocat mai multe traume în mase decât al doilea război mondial”.

Am scris un articol ieri, 11 martie 2021, publicat pe cristoiublog, asupra căruia am mai meditat în ultimele ore, motiv pentru care am mai scris unul, în completarea primului text. Întrucât traumele la care se referă șeful OMS ar fi fost cele provocate de manifestările bolii și de morți, unde altundeva decât în spitale, s-ar fi produs aceste traume primare, celor care le-au îndurat și au scăpat cu viață? Cei care au aflat și vor afla și de acum înainte despre suferințele și traumele la care au fost expuși pacienții în spitale, nu doar la noi, ci peste tot, în mai mică sau mai mare măsură, suferă așa numitele traume secundare – secondary trauma. Incendiile pe secțiile ATI cu pacienți bolnavi de Covid19 se înscriu în aceeași statistică a traumelor psihice, pentru puținii supraviețuitori, pentru familii și prieteni, pentru populația care participă indirect și secundar la acele evenimente- prin imagini și informații despre ce s-a întâmplat acolo.

Afirmațiile șefului OMS sugerează că în următoarea perioadă se va urmări dezinstituționalizarea tratamentului pentru Covid19, pentru majoritatea celor care nu au forme grave sau care pot fi tratați pe bază de prescripție medicală, cu medicamente disponibile în viitorul nu îndepărtat, în farmacii. Motivul dezinstituționalizării se vrea a fi prezentat ca fiind soluția de evitare și prevenție a traumelor psihice, suferite de pacienți în spitale. Sigur, nu disput valoarea și necesitatea dezinstituționalizării tratamentului pentru majoritatea bolnavilor de Covid19, cu atât mai mult cu cât acest lucru s-ar face în paralel cu imunizarea populației. Doar că îmi atrage atenția ‘timing-ul’ preocupării subite pentru sănătatea mentală și psihicul populației globului, când aceasta a fost pusă pe butuci de un an de zile, fără a se vorbi deschis și pe un ton imperativ despre traumele psihice.

În paralel cu viziunea dezinstituționalizării tratamentului pentru Covid19, în spitalele orașelor în care se vor fi confirmat abuzuri și scenarii horror, se va da lupta pentru Schimbarea la Față a spitalelor (vezi construcția de super complex spitalicesc de ultimă generație). Aceste prefaceri vor atrage schimbări demografice și urbanistice, plus alte investiții. Orașele vor fi cotate în funcție de calitatea, confortul și ambientul oferit de spitalele din zonă.

Cred că și Green Deal va intra în joc, prin ceea ce va putea oferi vindecării traumelor psihice, a sindromului de stress post-traumatic și prevenirii depresiilor. Ca să nu se umfle ficatul, sau mai precis să fie loc în ficat pentru metabolizarea medicamentelor ucigătoare- îmblânzitoare de viruși pandemici, pentru traumele psihice și alte forme ușoare și medii de boli psihice, se vor face holistic ‘Nature prescriptions’. În Anglia se practică de ceva vreme ‘social prescriptions’ pentru anumite afecțiuni psihice, inclusiv pentru formele incipiente de demență senilă. Asta a fost până la pandemie. De când cu lockdown-urile și celelalte îngrădiri și restricții, elementul ‘social’ a devenit inadecvat, desuet. Prevăd că ‘nature prescriptions’ le va lua locul.

Cred că afirmațiile șefului OMS preced si mișcările tectonice mai profunde în legătură cu Green Deal, beneficiile aduse de natură, mediul curat și prin urmare obligația de a salva planeta. Cu drepturile si retrocedarea treptată a libertăților furate, vor veni si noi responsabilități, obligații, sancțiuni pentru distrugătorii de ecosisteme. Nu vor lipsi nici noile pericole, care ar putea veni de la dezechilibrele produse-induse naturii, cu flora, fauna ei și ‘tăti cele’. Și de la faptul că omul va fi împins tot mai mult înspre ea, pentru vindecare. Un joc de atracție – respingere, cu noi provocări, mai ales în contextul în care populația și-a pierdut compasul în raport cu Natura si are atâtea idiosincrazii, alergii, vulnerabilități cauzate de artificialitatea vieții și tehnologiei. Androizii si lumea lor vor primi și ei un boost, în paralel cu retorica venerării naturii. E de ajuns ca ea să fie iubită, cunoscută și înțeleasă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Despre timing-ul preocupării subite pentru sănătatea mentală a populației traumatizate de pandemie”

  • Eu nu cred în niciun complot planetar, cum probabil, nu crezi nici tu, Monica. Nimeni nu ma poate convinge ca medicii din întreaga lume si-au uitat menirea si fac jocul dementilor care ar vrea sa instaureze o noua ordine pe Terra, împutinându-i locuitorii si transformându-i pe cei care ramân în persoane docile, fara libertati…
    Dar! Dar cred ca s-au facut enorm de multe greseli în gestionarea acestei pandemii, greseli care s-au datorat atât medicilor, cât si politicienilor si unor oameni de afaceri fara scrupule, dând apa la moara „vizionarilor” prapastiosi de pretutindeni. Este trist, dar exact în aceste momente extrem de dificile, când ar fi fost nevoie de multa inteligenta si onestitate, omenirea a avut ocazia sa afle ca este condusa de incompetenti, de oportunisti si de corupti care, fie ca nu au gestionat bine criza pandemica, fie ca au profitat de necazul aproapelui pentru a se îmbogati, au participat cu totii la relele de tot felul pe care le suportam de un an încoace.
    Seful OMS si subordonatii lui, medicii responsabili cu pandemia din fiecare tara, decidentii politici sunt direct responsabili de starea mentala din ce în ce mai rea a populatiei, pentru ca au ascultat doar parerile epidemiologilor, infectiologilor si urgentistilor, ignorând total semnalele de alarma trase de medicii psihiatri si de psihologi. Si nu doar de catre acestia.
    .
    Monica, îmi plac previziunile tale, face bine omului sa te citeasca. 🙂

  • @Monica,

    Apropo de conferinte de presa de la WHO si timing-ul „evenimentelor” este interesant ce se zice in 8 martie:
    … Again I’ll remind you that the International Health Regulations is not WHO’s. It is a solemn legal agreement between 194 member states agreed in 2005 where 194 countries came together and agreed with each other what would represent the highest level of alert for global public health emergencies.
    That came into force in 2007 so the fact that countries… I can fully understand maybe from a media perspective that a member of the public and others might not react to the declaration of a global public health emergency under the IHR by the Director- General.
    But that is an agreement between all member states on this planet who agreed in law that this would represent the trigger to collective action in response for containment…
    Deci in 2007 se bate in cuie LEGEA de actiunea colectiva mondiala la care subscriu 194 de tari (din totalul de 195), apoi apare „profetia” lui Bill Gates din anul 2015 care i se „implineste” la fix in 2019… da’ sigur ca astea-s doar coincidente si n-au nimic de-a face cu faimoasa dogma a „check-facts”… 🙂
    Vorba aia: dormiti linistiti ca WHO lucreaza… 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *