Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Drept recunoștință că se poate lăuda că-i premier, Ludovic Orban e în stare să vină în fiecare dimineață și să-i pupe lui Klaus Iohannis mîna pe post de ceas deșteptător

România postdecembristă, intrată din primul mandat al lui Klaus Iohannis pe calea democrației de fațadă, azi de tip Afghanistan, ieri de tip republică bananieră din Caraibe, înregistrează zilele acestea o premieră:
Apariția unui nou Conducător al Statului în persoana președintelui Klaus Iohannis.

Spun nou Conducător al Statului, deoarece, în Istoria României, pe vremea unei alianțe cu Germania, asemănătoare celei de azi, a existat un Conducător al Statului. Un Președinte-premier „investit cu depline puteri pentru conducerea Statului Român”, cum suna Decretul-Lege nr. 3072, din 8 septembrie 1940, semnat de Regele Mihai I. Prin această funcție, generalul Ion Antonescu avea în persoana lui Mihai Antonescu un locțiitor ca premier. Cînd Ion Antonescu nu putea, din motive obiective, ședințele Consiliului de miniștri erau conduse de Mihai Antonescu.

După participarea net anticonstituțională la instalarea a patru dintre ministerele noului Guvern, participare prin care a trimis românilor semnalul că el e Jupînul departamentelor de forță ale regimului – Interne, Apărare, Externe (fief SIE) și Justiție (împărțit între SRI și SIE) – Klaus Iohannis a fost prezent și la prima ședință a Guvernui Ludovic Orban. El a dat curs astfel invitației permanente făcute de Ludovic Orban la depunerea Jurămîntului de investitură de la Cotroceni:

„Domnule preşedinte, începînd de azi, aveţi un partener în Guvernul României”.

Formularea tiribombistică ascunde adevărul invitației de a face din Guvernul PNL, Guvernul unui partid care se laudă prin sedii ca urmaș al Brătienilor, o haită de cățeluși care stau la poarta Cotrocenilor dînd din coadă fericiți că dincolo de ziduri respiră și transpiră Stăpînul.

Prin prezența și la prima ședință de Guvern, prin indicațiile prețioase date Guvernului, semnalul transmis de Klaus Iohannis românilor e cum nu se poate mai clar:
Ludovic Orban e premier doar pentru că în chip Constituțional nu pot fi eu numit (deocamdată) Conducător al Statului, ca Mareșalul Antonescu, deopotrivă președinte și premier. Sub regimul Antonescu Mihai Antonescu îi ținea Conducătorului locul în ședințele de guvern la care Mareșalul nu putea participa. Asemănător, Ludovic Orban îi va ține locul adevăratului premier – Klaus Iohannis – cînd acesta nu va putea participa la ședințele de Guvern.

Pe ce temeiuri l-a desemnat Klaus Iohannis pe Ludovic Orban să fie premier?
Pe temeiuri corecte, din punct de vedere constituțional:

 1. Ludovic Orban e singurul șef de partid care s-a oferit, la consultările de după Moțiunea de cenzură, să formeze noul Guvern. E mai mult decît ciudat că nici un alt lider n-a înaintat o ofertă asemănătoare. Spun e ciudat, pentru că, teoretic, șanse de a forma o majoritate putea avea și un alt partid decît PNL. Chiar și PMP, putea teoretic să facă o majoritate. Pe vremuri, cînd președintele nu căpătase, în mod ilicit, puteri de proconsul al Washingtonului sau Berlinului, partidele mergeau la Cotroceni cu propuneri proprii. Firește, mai mult pentru a se afirma mediatic – dar mergeau. Acum toate au mers cu deștu-n gură. Din acest punct de vedere, a fost o eroare decizia PSD de a nu merge la Cotroceni. Ar fi fost de așteptat să meargă. Cu propunerea unui premier PSD propriu. Poate chiar Viorica Dăncilă. Ei și ce dacă Viorica Dăncilă tocmai picase?! Pentru PSD ar fi fost un prilej nimerit de a arăta c-a picat în urma unor lucrături securistice!
 2. PNL, partidul care-l are ca șef pe Ludovic Orban, deține dintre partidele de Opoziție, cel mai mare număr de parlamentarei.

Acestea sînt argumentele presupuse de noi a fi fost ale lui Klaus Iohannis în desemnarea lui Ludovic Orban pentru formarea noului guvern. Plecînd de la ipoteza că Klaus Iohannis e guvernat ca președinte de interesul național și nu de hormonii care-i bat în tîmple.

În realitate, motivele au fost altele. Toate ținînd de felul arbitrar în care a condus România Klaus Iohannis timp de cinci ani și o va conduce încă cinci ani de acum încolo:

 1. Ludovic Orban e un nimic (nimic cu n mic) pe scena politică a țării. La aparițiile tv abia dacă atinge ratingul de 0,4 la sută. Asta în condițiile în care un premier stîrnește interesul prin însăși funcția sa. ultima sa apariție tv, la Digi 24, a atins cu greu ratingul de 0,4. Explicația stă în personalitatea lui Ludovic Orban. Ludovic Orban e un Cațavencu minor. E o nucă seacă. E valabilă în cazul lui sintagma născocită de Caragiale Publicistul: „o nucă de jucărie cu coaja umflată și lustruită, dar fără miez.”
  Pentru a compensa restriștea de conținut, el își răcnește zicerile. Și nu de puține ori le dublează cu schimonoseli. Un asemenea personaj nu poate constitui un pericol pentru Klaus Iohannis. Timp de cinci ani, generalii din SRI, SIE, STS, SPP i-au nivelat scena cu lideri politici pînă la nivelul unui sfert de pitic. Astfel încît pe această scenă să nu-l concureze nimeni ca personalitate. Ludovic Orban e unul dintre acești lideri gen Statu Palmă Barbă Cot.
 2. Ludovic Orban e în stare de orice ca să fie și el ceva. Timp de 30 de ani a zgrepțănat pe la toate ușile care păreau deschis. S-a grăbit să acopere orice post de șef, indiferent de mărime și mai ales de exigențele în materie de competență. Pentru a i se deschide ușile rîvnite, a fost în stare de orice. Momentul de corupție anchetat de DNA a existat.
  De îndată ce a fost desemnat candidat la Primăria Generală, Ludovic Orban s-a apucat de strîns bani pentru a-și plăti publicitatea la televiziuni.
  În acest context l-a chemat el pe Urdăreanu ca să-i dea bani în schimbul afacerilor date acestuia după ce el Ludovic Orban ajungea primar.

Klaus Iohannis gîndește al doilea mandat ca unul în care să reușească imposibilul:
Să conducă România fără a se scula din pat.
Pentru aceasta, Ludovic Orban e persoana perfectă.
Și-a dorit atît de mult postul ăsta încît, pentru a-l păstra, e în stare să vină în fiecare dimineață și să pupe mîna lui Klaus Iohannis pe post de ceas deșteptător.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

31 comentarii pentru articolul „Drept recunoștință că se poate lăuda că-i premier, Ludovic Orban e în stare să vină în fiecare dimineață și să-i pupe lui Klaus Iohannis mîna pe post de ceas deșteptător”

 • Cristoiu nu scria asa ceva.

 • Am asa o fantezie utopica: as vrea sa vad o confruntare televizata intre Proasta lui Dragnea, Prostul lui Soros si Prostul lui Putin-Merkel, in care sa ne spuna fiecare ce au de gand stapanii lor cu tara asta…
  Absenta dezbaterilor publice imi dovedeste cat conteaza pentru dictatorii actuali parerea populatiei…

  • Les JEUX sont FAITS, rien ne va PLUS!

  • Dragnea e la puscarie pe o inventie. Cine e stapanul psd? Teach me Precious …
   Ce stapani l au motivat pe Dragnea sa taxeze bancile si sa puna O redeventa pe marea neagra, ca nu era nici una. Si sa promoveze rosii romanesti.
   De pilda, dupa mintea ta atata cat e, cam cat ar trebui sa fie redeventa … Precious …

   • …@Al, chiar, PSD nu are stapan? eu nu as intreba, as urmari numai cine si unde a dat fuga, imediat dupa stabilirea candidaturilor, sa participe la licitatia pentru rezultatele alegerilor din tablete (prea parea excursie de grup). Sau pentru cine a trebuit sa elibereze de urgenta scaunul nea Tudorel. Sau de ce nu se va rezolva cazul Caracal, desi, maximum de concesie, au fost relocati mare parte din locatarii deveseleni imediat dupa mediatizarea acestuia… Poate asa ar intelege unii de ce a trebuit mazilit Dragnea cu dosar inventat, imediat ce a rostit cuvantul redevente…
    The answer, my friend, is blowin’ in the wind

 • Neamtul e un decoy, e prea puturos ca sa conduca, genul de musculos si tamp.
  As muta reflectorul pe molusca soros pralong de pilda. Sau pe sluga de la finante, escroc dovedit in instanta. Sau lepra aceea penticostala, sigartau, care tipa ca dobanzile de 3000 la suta sunt bune pentru romani, agent din afara dupa unii.
  Sa nu uitam apoi ca TOT restul partidelor au nevoie de munitie pentru la anul. Si psd / la putere nu mai e. Deci va fi greu sa dea drumul la marsavii fara numar.
  Totusi agentura americana de ce tace? pe unde e? Stie cineva? A castigat germania si franta peste tot? Ca numai UE / parca-i m**ie. Sau avem un done deal, de care vom afla ingroziti in curand?

  • USA sub Trump s-a retras pe doua fronturi: intern si China. In Europa mai da un pic spasmodic din picior prin Polonia si baltice. Romania e predata cu arme si bagaje duetului D+Rusia. Si peste toti se intinde umbra marii Chine care va domina tehnologic lumea. Vulturul e epuizat, ursul zburda dar nici unul nu stie ca dragonul e cu ochii pe ei. Romania nu exista decat ca fleica din farfurie!

   • Nu te-ai săturat sa repeți la infinit același lucru? Pacat de tine, ca scrii bine!

    • @profu
     Incerc sa va deschid ochii ca sa pricepeti ca Romania nu conteaza, alegerile sunt o farsa macabra la care romanii sunt chemati sa voteze daca vor sa traiasca foarte prost sau mult mai prost, spre prosperitatea si fericirea stapanilor din exterior, adica aia care ne ghidoneaza ca pe un adevarat bantustan. E adevarat ca nici toporul nu taie padurea daca nu are coada. Mai ales pentru mana dreapta! Dar voi bateti-va in numele candidatilor daca va face placere. A chacun, sa chanson!

     • Ideea era alta: sa mai scrii si altceva.

     • @profu
      Despre ce Doamne iarta-ma sa scriu? Subiectul era despre alegeri si candidati. La ce fauna populeaza politica romaneasca, incepand cu presedintele si terminand cu ultimul actor politic, iti vine sa te retragi in munti dupa ce ai dat foc la holde si ai otravit fantanile in urma ta. Parca e un facut dar calitatea celor care se baga in politica se prabuseste de la an la an. Si nu numai la noi. Si uite asa, moare si amarata aia de Speranta.

     • cib, eu citesc pe aici mai des, postez mai rar. Iti respect convingerile, desi nu le împartasesc suta la suta. Acum este campanie electorala, dar tu scrii acelasi lucru, doar acelasi lucru înainte de campania asta si înainte de altele… Te rog eu, mai scrie si altceva!

   • Mircea Dogaru, un tip informat, spune ca e franta germania si sua rusia, aliantele intre agenturi la noi. Vezi si moldova, acu cateva luni. Si siria.
    China nu se baga in afaceri interne, vrea doar comert. Ar fi o naivitate socanta sa vrea sa domine, ei stiu asta.
    In afara de 5g, unde au investit enorm din timp, nu exista vreun avans tek notabil. Relatiile cu rusia sunt excelente. Vulturul S A epuizat dar deepstate e in floare.
    Pana la fleica mai e.

 • Bazdaganie (aka ratatul pervers), chiar esti cretin, sau platit?
  Sunt sigur ca o sa te izbesti cu capul de pereti ca nu esti platit!
  Eu nu cred, cred ca esti platit!!
  Daca ma convingi ca nu esti platit, m-ai castigat de partea ta… 🙂

  • Bine, o sa-ti trimit mon relevé de compte bancaire. Ba, javra, înca nu ai iesit din starea de delir?

   • Eram sigur ca pui botul! 😀 😀 😀
    Deci nu esti platit, you r stuck with door no.1
    Nu e delir, e Nirvana!!! 🙂

 • domnule Cristoiu, cu Urdareanu, Ludovic Întîiul a scāpat de rusinea de a fi batut de Firea

 • Va rog sa iesiti la vot si sa o votati pe Viorica Dancila anul trecut. 😆

  „Urmează mai multe rânduri de alegeri, iar scopul PSD este să câştige alegerile locale şi parlamentare de anul trecut”, a spus Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă. 😆 :mrgreen:

  • Femeia asta-i mortala! 😆 😆 😆

   • Ludovic Întâiul l-a folosit pe Urdāreanu ca sā scape de rusinea de a pierde in fata doamnei Firea

  • Radeti voi, care nu l-ati vazut pe Arnold in Terminator… 🙂

  • „Reduce democrația, devastează Germania, luptă împotriva unei țări în care să se regăsească toți românii, conduce SEX-ul PSD (că de atâta CEX s-o fi săturat), e patrioată pentru că nu vorbește limbi străine și deci nu poate să toarne la Bruxelles, he-he, va câștiga alegerile de anul trecut… Și tot nemulțumiți sunteți! Ce vreți să facă mai mult?! 😉 „

  • Ai auzit cu urechile tale? Voi sinteti usor de pacalit si va votati cei mai aprigi dusmani. Romania ca stat are zilele numarate! Sa va vad cind o sa ajungeti haituiti de-a binelea ce-o sa faceti!? Nu va inchipuiti, in inconstienta voastra, ce va asteapta! Eu sint nerabdator sa ajungeti in situatia asta pt ca trebuie sa vina nota de plata si pentru voi, taranimea parvenita, astia scosi din sate de Ceausescu si Ghita. Romania condusa se sasi si unguri? Bataie de joc la adresa propiului neam si tara! Dupa cum spuneam, o sa vina si plata!

 • Știți care e, de fapt, marea „bătălie” în aceste alegeri, la care participanți sunt așa numiții … IEPURI, sau, hai sa zicem … OUTSIDERI?
  Este cea pt obținerea a cel puțin 3% din voturi, pt care statul poate să deconteze până la 20.000 de salarii minime, adică în jur de 10 mil $!
  Dacă ei reușesc să convingă o reprezentanta media sa le facă campanie, dar, totodată să aibă și facturile respective, problema e REZOLVATĂ, urmând ca cei doi-trei să împartă banii, fără nici un fel de probleme!!!

  • Asa s-a înteles si din înregistrarile discutiei dintre candidata lui Voiculescu si oamenii lor. Exista un aranjament financiar între aceasta doamna, nu mai stiu cum o cheama, sotul ei si Dan Voiculescu, care este facuta pe baza celor 10 milioane $ ce ar urma sa le încaseze varanul si ai lui dupa alegeri, daca doamna va obtine cel putin 3% din voturi.

   • Ramona, cea cu nume complicat,
    Era, ea, cea mai harnică, din sat!
    Cosea și îi, țesea și la război,
    Acuma vrea să ajungă-n turu’ doi!
    Și, mult îi place să vorbească,
    De parc’ar vrea să „ne-aburească”!
    Iar, de cumva am înțeles greșit,
    Vă las, pe voi, să-i dați un vot „cinstit”!

    • Mersi, mi-aduc aminte acum despre numele Ramonei, revelatia maestrului Cristoiu, cea care zicea ca Rusia face parte din NATO si ca armata româna ar trebui sa faca exercitii militare împreuna cu armata lui Putin. 😆

 • Un pic mai interesanti decat Orban sunt cei dim PSD care au fost cumparati sau santajati sa voteze intrarea PNL la guvernare

  • Boata Gioanca Haratau si Burciu. Aici s-a facut un troc, si baietii astia au primit ceva la schimb. Fie au fost iertati de dosare la DNA, ei sau rudele apropiate fie vor primi contracte pe banii statului in lunile imediat urmatoare. Gratis nu au votat guvernul PNL. Daca sa zicem Tolontan sau Andronic se concentreaza putin o sa vada si din ce zonă s-au tras sforile, cu cateva luni inainte, probabil.

   • La fel si cu ceilalti din Pro Romania, santajati sau cumparati, dar ăia sunt mai putin interesanti decat cei 4 sau 5 din PSD. (Dl Cristoiu a vazut cu toata claritatea ca Iohannis a mers la sigur cu motiunea, si era bine informat ca oamenii aia din PSD erau indragostiti la modul romantic de o idee asa frumoasă

   • Dacă Tolontan și Andronic se vor „concentra” puțin s-ar putea să ajungă … taman NICĂIERI, pt că cei patru sunt prea „unși” (deși nu par) cu niște ALIFII din extracte „NATURALE”, de PLANTE DE PĂDURE ! Ada că, mai repede s-ar putea trezi ei cu niște … DOSĂRELE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *