Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

După Sadoveanu omul cunoaște cu inima

Tainele cunoașterii vechi. Liber de obligaţiile cerute de o ficţiune, amintirile lui Mihail Sadoveanu din Anii de ucenicie aduc un neaşteptat spor de informaţii în ce priveşte cunoaşterea de tip sadovenian. Prin aceasta, Anii de ucenicie adîncesc cele cuprinse în Baltagul, Morminte, Nopţile de Sînziene la capitolul formulelor de investigare a realităţii. Vorbind de „tainele cunoaşterii vechi” scriitorul face următoarea remarcă surprinzătoare: „socotind că nici un adevăr nu poate sta mai presus decît o frumuseţă, şi iarăşi că pentru călăuzirea inimilor nu-i altă putere mai mare decît mitul şi datina”. Şi mai departe, cîteva rînduri mai jos: „Eu însă urmam a intra în tainele cunoaşterii vechi. Poate mai mult prin poezia şi pitorescul pe care-l cuprindeau”. Misterioasa cunoaştere a Vitoriei Lipan şi a localnicilor din Nopţile de Sînziene se întemeiază pe comuniunea cu locurile. Eterna repetare a aceloraşi fenomene duce la concluzia unei legităţi. Mihail Sadoveanu dă un exemplu:

„După vechi ştiinţe, dacă într-un an sfîntul Neculai «nu-i podos» (adică dacă nu îngheţa apele la 6 Decembrie) atunci vremea aspră întîrzia pînă la Bobotează (6 ianuarie)”.

Vechea ştiinţă nu-i altceva decît un adevăr extras dintr-o repetabilitate. Dacă ani în şir, neîngheţarea apelor la 6 Decembrie e urmată de un timp blînd pînă la 6 ianuarie, se trage o concluzie generală, o veche ştiinţă, care se transmite pe cale orală, din generaţie în generaţie. O astfel de ştiinţă presupune, necesamente statornicia comunităţii. Numai o colectivitate rămasă în acelaşi loc secole în şir poate consta legătura între anumite fenomene prin repetabilitate. În acelaşi timp, comuniunea cu locurile, de care vorbeşte Lucian Blaga, dă posibilitatea cunoaşterii intuitive, poetice. Legătura cu lumea din jur, o legătură sufletească, face ca unele semne, imperceptibile străinilor, să fie receptate de către cei apropiaţi. Nu cunoaşterea cauzală, nici cea mistică îi spun Vitoriei Lipan că Nechifor s-a prăpădit, ci „inima”, o voce interioară pe care o poate avea numai cineva legat sufleteşte de un altul. La rîndul lor, ţăranii din Nopţile de Sînziene au şi ei în raport cu Pădurea Buciu, acelaşi duşman. Ca şi Nechifor pentru Vitoria Lipan, pădurea e pentru ei un personaj sufletesc, o fiinţă apropiată. Francezul e un străin în raport cu pădurea de aceea nu o intuieşte. Localnicii sînt cu ea în relaţie osmotică. Astfel se desluşeşte tîlcul referirilor de mai sus la frumos şi poezie. Cunoaşterea de tip Victoria Lipan stă în regim poetic pentru că asemenea poeziei, ea se bazează pe legătura sufletească cu lumea.

*

Amintindu-mi de Anton Holban. Un interviu luat marelui chirurg Vladimir Ciurea îmi dă posibilitatea să aflu că e neam cu Anton Holban. Deși îmi propusesem să abordez faptul, uit de Anton Holban pe parcursul interviului. Îmi amintesc după interviu și mă grăbesc să văd ce-am scris eu de a lungul timpului despre autorul romanului O moarte care nu dovedește nimic. Am găsit deocamdată asta:

„Dedublîndu-se ca toate eurile prozei subiective, naratorul lui Anton Holban extrage dintr-o experienţă concluzii generale, de psihologie şi filozofie. Graţie autoscopiei se conturează în toată gama sa de trăsături morale şi sufleteşti, un personaj. Întors asupra lui însuşi, eul analitic descoperă însă şi formulează şi principalele note ale naratorului din literatura introspectivă. Astfel opera lui Anton Holban poate fi luată ca un excelent document asupra prozei de introspecţie.”

*

Ion Vinea despre Nicolae Iorga. Învățătură prețioasă scoasă de Ion Vinea din conflictul dintre studenții legionari și Nicolae Iorga, profet al Mișcării:

„Idolul de odinioară al studențimii n-a putut suporta o manifestație de necredință. Astfel s-a săvîrșit, după legile firești și fără anomalii, evoluția unui cult. Sfîntul venerat odinioară, Prorocul temut o viață întreagă, e insultat și lovit cu pietre. Asta fiindcă sfinții și prorocii care dăscălesc fără întrerupere pe alții nu învață, la rîndu-le, nimic. Tîrziu, și numai cu prețul unei pățanii înjositoare și nedrepte, omul ales află că mulțimea primește doar sfaturile și îndemnurile pe care le conține, virtuale și nedeslușite, în sufletul ei.” (Ion Vinea, Aventura d-lui Nicolae Iorga, în Contimporanul, 10 februarie 1923)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „După Sadoveanu omul cunoaște cu inima”

  • Ce chilu meu subiecte de articole sint astea nenică?

  • oare ‘democratia din ucr’ e …noua definitie a democratiei?
    oare ‘statul de drept’ din ucr e noua definitie a statului de drept?
    noi protejam democratia si statul de drept din ucr, protejindu ne viitorul definit de …noile definitii care vizeaza statul de drept si a democratia ?
    …sau te pomenesti ca asta e o sminteala!:))

    • problema cu democratia si statul de drept din ucr,
      care din cite se vede sint noile referinte ale democratiei si statului de drept in …lume,
      e ca …
      daca,
      intamplator,
      acest stat de drept si aceasta democratie, plenar aplaudate, sint, de fapt, proprii neonazismului,
      atunci viitorul omenirii chiar va fi redefinit de ‘noile definitii,
      insa faptul va fi …o implinire a dorintelor celor care au aplaudat ‘noile definitii’ ( deci nu a neonazistilor!:)) ),
      teoretic smintite,
      daca asa ar sta treaba,
      …insa sigur sta altfel!,
      pentru ca lumea, astazi, e condusa de sanatosi la cap, nu de smintiti 🙂

      ( deci…daca, cumva, neonazismul din ucr, in caz ca el exista, isi va face de cap, atunci nu el e ‘cauza’, ci cei care l-au aplaudat din orice pozitie, pozitionindu l ca dorinta!, pentru implinirea careia se poate purta si un razboi,…la nevoie…

      • mai simplu: orice ‘facere’ a regimului din ucr,
        chiar si de va insemna disparitia civilizatiei din Univers,
        nu! pe seama lui va fi pusa,
        in mod absolut,
        ci pe seama celor care au aplaudat regimul din orice pozitie,
        or …fix in chestia asta sta lucratura antiintelepciunii,
        odata ce fondul, adica ‘mondializarea, care permite manifestarea dinamicii proprie Intregului’, a fost asigurat.
        ( adica dinamica ar intra pe clasicul calapod: reactiuni plenar disproportionate manifestate in fata regimului din ucr )

        • faptul ca regimul din ucr e …cum e el,
          nu e o problema.
          asa e el!

          problema apare atunci cind cei care il privesc se apuca …sa se jure ca el arata altfel!,
          facandu l Negru, din Alb ce e,
          …sau invers.

  • Ref. ” Aventura d-lui Nicolae Iorga” , dar si pentru multi………….Citez din Matei 18:7 Biblia Ortodoxa :
    „Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.”

  • ‘vechi stiinte’

    vechile stiinte au stat la temelia datinilor, traditiilor si obiceiurilor’
    sa tii dorintele unui neam in frau tot anul …nu i de colea!
    vechile stiinte tineau dorintele unui neam legate de dinamica Naturii, asa ca si dorintele, atunci cind se implineau, tot in armonie cu Natura erau

    astazi ai zice ca dorintele sint …libere!, isi fac de cap :)),
    insa nu e deloc asa, sint tinute in frau de catre …noile stiinte :))), atata tot ca pe cind vechile stiinte aveau la temelie intelepciunea, noile stiinte au la temelie antiintelepciunea :))

      • probabilitatea ca ue sa treaca la dolar e mai mare decit probabilitatea ca ro sa treaca la euro :))))

        cresterea economiei chinei duce la o mai mare dedolarizare a economiei mondiale, insa dinamica asta se poate diminua, daca economia ue se dolarizeaza, iar intre ue si china apare o ruptura fundamentala, …aia dintre Est si Vest, care se suprapune peste Nipru…

        de unde rezulta ca insularizarea lumii mari, pentru inceput Est-Vest, e ceva obligatoriu de implinit intru sustinerea dolarului…

        • mai altfel: de fiecare data cind sua are probleme cu paralele are tendinta sa si le rezolve privind …peste gard!:))), asa ca pina se va gasi o solutie interna, se va cauta una externa, ca aia e mai usor de gasit, chiar daca si asta e din ce in ce mai greu de gasit 🙂

          • si mai altfel: in curind un eveniment va ridica la un nivel superior despletirea Lumii Mari in doua lumi mai mici, Est, Vest,
            iar el, evenimentul, se pare ca e localizat undevaaa…cit mai aproape de granita, noua, dintre Est si Vest, adica de Nipru.
            deci: problema depasirii plafonului se rezolva prin manifestarea unui razboi geros?, prin manifestarea unui Vest, unipolar, care trece la dolar?

  • ‘omul cunoaște cu inima’

    omul cunoaste cu mintea si recunoaste cu inima
    cum vine asta cu …omul cunoaste cu inima …habar n am:))

    • @Online
      „ochii vad inima cere”…cand esti atras ca barbat de o femeie…esti in „zodia orbului”…nu-i vezi defectele…ca e saraca…ca e rea…si multe altele…
      Seara Frumoasa!!!
      vali
      🙂

      • indragostitul nu cumva e o poveste a armoniilor nascute in mnte, spre deosebire de iubire, care e despre armonii nascute in inima?
        caz in carr ‘ ochii vad, inima cere’ e de fapt ‘ ochii vad, mintea cere’?
        ‐–––
        la un alt nivel, oameni ze indragostesc de Noua Lume, iar altii iubesc Natura :)))

        • ‘ochii vad, inima cere’

          pai…’cere’ e propriu Acumularii, nu?:))
          Inima nu prea e cu Acumularea, ci cu Daruirea, deci creca cea care ‘cere’ e Mintea, care e cu Acumularea, cu cunoasterea obtinuta prin Acumulare
          cunoasterea care se manifesta pe calea Daruirii este recunoastere

          …nu asa? :))

          • @Online
            „dragostea e oarba”…iubirea…e adevarat…posesivitate…gelozie…dar apoi urmeaza stima ajutor respect reciproc si multe altele…
            Dimineata Frumoasa!!!
            vali
            🙂

          • am tot studiat fenomenul, inca sint in plin studiu :)),
            si, momentan, am ajuns la concluzia ca Iubire e o ecuatie de miscare,
            a omului,
            deci se manifesta ..ca soarele,
            in toate directiile si sensurile:)))

            asa ca daca e directionata exclusiv pe un sens bine definit …nu prea cred ca aia e Iubire 🙂
            o fi!, nu zic ca nu e!,
            io zic doar ca… io! nu cred ca aia e Iubire :)), ci ‘stima ajutor respect reciproc si multe altele…’

    • ‘pentru călăuzirea inimilor nu-i altă putere mai mare decît mitul şi datina’

      pentru călăuzirea dorintelor nu-i altă putere mai mare decît datinile, traditiile si obiceiurile care se manifesta ca un intreg si care se manifesta in armonie cu Natura.
      gradinarind armonia cu Natura, cindva vor rasari si inimi capabile sa recunoasca Natura, abia acestea fiind singurele capabile sa imbunatateasca rinduiala datinilor, traditiilor si obiceiurilor, pentru ca ele sa fie si mai legate de Dinamica Anotimpurilor.

      un neam care e guvernat de datini, traditii si obiceiuri …se misca singur, pentru ca chiar datinile, traditiile si obiceiurile sint cele care asigura o miscare ciclica, asemnea Naturii
      __________________________________________________________
      storcirea natiilor e despre storcirea datinilor, traditiilor si obiceiurilor, pentru ca abia asa poti conduce…tu! un neam, ca daca nu le storcesti …neamul ala se va misca singur, avand inspre ce sa si indrepte dorintele, spre…rinduielile datinilor, traditiilor si obiceiurilor care impinzesc fiecare zi, fiecare saptamana, fiecare luna, fiecare anotimp, fiecare an, fiecare anotimp al omului, …insasi Viata 🙂

      abia atunci cind oamenii vor fi …extrasi! din prinsoarea datinilor, traditiilor si obiceiurilor pot fi varati in valtoarea altor rinduieli, care …evident, nu mai sint in armonie cu Natura :)), insa asta, pesemne, e si spilul:)), sa nu mai fie legati oamenii de Natura, ca Natura…Daruieste:)), opunindu se Civilizatiei, care e pusa pe Acumulare…in orice, de la stiinte la ‘inc o zi, inca …un an de viata’ :))

      cind simti ca …habar n ai ce sa mai faci cu un neam…intaresti manifestarea datinilor, traditiilor si obiceiurilor!:)))), barim atat sa faci!:))),
      insa, dupa cum se si vede, ce se face e fix pe dos decit …barim atat.

      nu spune nimeni sa nu Artificializezi, dind Cezarului e e al Cezarului, daca asta iti e dorinta, insa…ai putea, daca doresti, sa i dai si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu :)), deci…sa i lasi pe oamenii care aleg sa faca asta, sa traiasca la brat cu Natura, indiferent ca acest fel de a trai in mod cert va fi din ce in ce mai greu…, spre ultradeosebire de celalalt:))), care va tinde sa devina Raiul pe Pamant.
      adica …sa traiesti in Armonie cu Natura va fi, in curind, de la greu la …spre foarte greu, iar sa traiesti in armonie cu Civilizatia va fi…Raiul!, nu alta!:)))

    • io…nici cunoastere de sine nu cred ca exista,…ca demersul ar reusi …la infinit:)),
      dar cred ca ‘sa te recunosti pe tine insuti’, …asat da, se poate 🙂

  • ‘socotind că nici un adevăr nu poate sta mai presus decît o frumuseţă’

    io socotesc invers, adica nicio frumusete nu e mai presus decit Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *