Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Eugen Teodorovici despre situația din PSD

Intervenția la cristoiuTv, boicotată la televiziuni

Competiția din PSD, cel mai important partid de Opoziție și cel mai mare de pe scena politică, este un subiect de presă generos. Intrarea lui Eugen Teodorovici în cursa pentru președinția formațiunii este o știre. Ion Cristoiu i-a oferit, așa cum a făcut și cu alți politicieni, mai mult de o oră, la cristoiuTv pentru a explica de ce intră în competiție și pentru a expune care sunt, din punctul lui de vedere, problemele social-democraților. Mai ales, de ce conducerea interimară a mimat, pe perioada pandemiei, că face opoziție PNL. Teodorovici nu și-a pus poalele în cap, a adus argumente, a criticat și a apreciat. S-a dat ordin să nu fie preluat de presă. Redăm și în scris radiografia făcută de Eugen Teodorovici la cristoiuTv.

Despre acuzațiile că nu ar fi social-democrat autentic:

Eu n-am venit în PSD, eu am fost adus în PSD și cine m-a adus în PSD că tot am văzut că domnul, colegul meu Marcel m-a acuzat că am fost la liberali. Păi, sunt venit în 2012. În 2012 eu am intrat în PSD la Buzău. Am semnat adeziunea mea la Buzău. Fiind acceptată de cine? De Marcel Ciolacu, care m-a rugat să vin la Buzău pentru a face o campanie și de a crește partidul. Am venit ca un plus, zic eu, că de aia am fost adus. N-am fost adus ca să fac alte lucruri.

Și să nu uităm totuși că sunt mulți alți colegi din partidul nostru, Partidul Social Democrat, care provin de la alte partide.

Despre etichetele puse PSD și lipsa de reacție:

Eticheta aceasta a partidului, „Ciuma roșie”, trebuie, noi toți am greșit că am întors mereu obrazul de fiecare dată cînd am fost jigniți în mod nejustificat. Uitați și astăzi se continuă atacuri, sunt nejustificate. Președintele Romîniei, la orice intervenție publică se leagă de PSD. Eu n-am nimic cu domnul Iohannis, vreau să fie și președintele meu, dar nu pot să accept ca în fiecare apariție publică să critice, într-un mod nejustificat, familia social-democrată, simpatizanții. Nu poți. Și atunci trebuie să ai o astfel de poziție fermă, dură, corectă, astfel încît astfel de atacuri să înceteze. N-are cum să nege cineva sau să conteste ceea ce PSD a făcut pentru această țară. Gîndiți-vă NATO, aderarea la NATO, la Uniunea Europeană, președinția de anul trecut de succes, de succes. Din păcate, n-am vorbit noi cît trebuia să vorbim despre un astfel de moment istoric pentru România. Toată Europa a lăudat acest lucru numai noi, România, unii dintre noi s-au rușinat să vorbească. Despre ce? Despre faptul că PSD-ul a avut președinția Consiliului Uniunii Europene. Și aici e o altă discuție care se poate purta cu altă ocazie cu multe argumente. Deci PSD a făcut și lucruri rele, e adevărat, dar lucrurile bune în țară poartă marca PSD. E adevărat, noi am greșit aici și o spun iar, și trebuie să învățăm să ne asumăm greșelile și trecutul și istoria partidului și s-o recunoaștem, dar să învățăm să n-o mai repetăm pe viitor. Dar noi am făcut foarte multe compromisuri, de exemplu. Am numit în funcții noi, nu eu personal, că eu n-am această competență, am numit în funcții publice, fie de miniștri, fie de parlamentari, fie în altă parte publică, persoane care erau departe de a putea să spere măcar vreodată că acele funcții pot fi ocupate de ei. Ei, vă dați seama, o persoană slabă aduce după sine încă una, două, trei persoane slabe pe lîngă. Și uite așa, în cascadă, se duce pînă la bază. Ei, asta e o chestiune care cu greu se poate șterge. Și văd acum cum PNL vine și are o abordare pe care o acuzau noi. Repet, eu aștept de la PNL să fie partidul pe care eu l-am cunoscut acum mulți ani de zile și cu oamenii de cuvînt, oamenii cu care puteai să porți un dialog, cu care puteai să construiești. În PSD, la fel. Știți foarte bine, mai bine decît mine, PSD-ul avea efectiv oameni, oameni de valoare mare. Se putea discuta cu ei, se bătea palma pe un lucru în interesul țării, atenție, în interesul țării. Ei lucrul acela rămînea literă de lege, nu se schimba peste noapte. Clasa politică trebuie să se schimbe, părerea mea că PSD-ul, și nu numai PSD-ul, poate avea un rol extrem de important în schimbarea, în reformarea, în modernizarea clasei politice din România.

Despre asumarea trecutului:

Eu am spus, n-o să mă auziți vreodată că o să reneg pe cineva sau că o să mă feresc să vorbesc despre cineva. Că este Liviu Dragnea, că este PSD-ul în ansamblu său, este istoria partidului, fiecare dintre noi face parte din istoria acestui partid și trebuie să ne asumăm acest lucru. Lumea va aprecia dacă suntem corecți, dacă suntem sinceri și nu încercăm să pozăm altfel decît am fost. Uitați-vă, sunt colegi de partid care s-au dezis de Liviu Dragnea. Eu, repet, n-am avut o relație bună, toată lumea știe, cunoaște lucrul ăsta c-am avut certuri, n-am avut o relație bună cu Liviu Dragnea. Am respectat ce-a făcut corect și bun pentru țară, că și el a făcut foarte multe lucruri bune pentru țară, trebuie să recunoaștem, da, că a făcut și alte lucruri care pot sunt de regretat, asta e o altă discuție, ne asumăm, mergem înainte. Dar uitați-vă, astăzi avem colegi de partid, lideri de partid din conducerea interimară care încep să se dezică de ceea ce e evident că a făcut, că există probe, există poze, există discuții. Mai mult, nici un lider din PSD, dar absolut nici unul, care a stat la masa lui Liviu Dragnea, în sensul de CEX, BPN și așa mai departe nu are voie să deschidă gura în acest sens. Pentru că au stat toți la masă și au luat deciziile fără să crîcnească. Se știe foarte bine, deciziile se luau în unanimitate. Deci atunci nu aveți voie, după atîta timp, în care efectiv ați girat, înseamnă că ați fost de acord, ori v-a fost teamă, ori ați preferat un loc călduț la masa de discuții și nu numai, ca să nu vorbesc mai multe, sau ambele, nu știu. Partidul trebuie să se deschidă, PSD-ul trebuie să fie un partid deschis, să accepte curente de opinie diferite, nu trebuie să fim toți aliniați în spatele unui singur lider, că nu asta este democrația, trebuie să aducem în PSD și curentele mai de Stînga, și mai de Dreapta și mai de Centru și mai de Centru-Stînga, nu contează, asta e șansa și siguranța pentru progres. Da, dezbătînd, ascultînd, avînd dezbateri poate, uneori, mai aprinse, dar într-un final poziția partidului trebuie să fie de toți respectată, dar după o astfel de dezbatere deschisă.

Organizarea congresului:

Acum se vorbește despre congresul online. Cînd ești un om care nu găsești o soluție la o problemă înseamnă că n-ai ce să cauți în zona de leadership. Eu am spus mereu la Ministerul de Finanțe, motto-ul meu era: „Pentru orice fel de problemă există două soluții”. Legat de congresul online. că spune domnul Orban că numai 200 de persoane au voie să se întrunească, am înțeles. Nu vreau să cred că este vreo legătură între cele două zone de interes, PSD și PNL, pentru a face congresul cu un număr cît mai puțin de delegați. Nu vreau să cred chestia asta, cu toate că multă lume vorbește despre astfel de înțelegeri ascunse. Dar chiar și așa, PSD trebuie să spună: Nu, fac congres cu cît delegați prevede statutul, 3.000 și ceva, 4.000, cîți sunt ei. Nu-i aduc la București. Dar nu mă oprește nimeni să nu fac în județe, cu delegații respectivi, cu o comisie care să monitorizeze că lucrurile se întîmplă corect și transparent, cu o cabină de vot, cu o urnă de vot, securizată, exact ca la alegeri, că așa se fac alegerile. Toate buletinele ajung la București, fără să fie deschise în fiecare județ, ca să nu se vadă cum a votat un județ sau altul, se aduc la București și se face numărătoarea de către o comisie specială. Tu lider, tu candidat la președinția partidului îți ții, de la centru, de la București, discursul pentru a motiva, să spunem așa, într-un fel sau altul votul la congres. Există foarte multe posibilități. Se vorbește despre o moțiune, adică cine candidează să meargă într-o moțiune. Domnul președinte Adrian Năstase mi-a spus: „Eugen, această abordare, neprevăzută de statut, este un atac la democrația partidului”. M-am gîndit și eu și am zis de ce faci o astfel de votare pe moțiune, oferi funcții celorlați colegi pe care vrei să-i atragi cu tine, încerci să-l lași pe contracandidat fără alte posibile nume, să spunem așa, și poate în acea echipă intră persoane care, într-un congres corect, n-ar obține nici măcar un vot și, culmea, îi legitimezi, ei candidînd într-o astfel de moțiune.

Misterul politicii non-combat a PSD:

În ultimele luni n-am văzut, și nu numai eu, mulți colegi din Partidul Social Democrat, o reacție fermă. „Domnule, dar de opt luni voi chiar nu marcați deloc în poarta lui Iohannis și a PNL-ului, voi doar stați la a primi goluri?”, ne întreabă oamenii. Pentru că nu am avut nici o reacție. Uitați-vă, nu știu, la aprobarea guvernului Orban I și Orban II noi nu am pus nimic ca obligație de măsuri, că puteam s-o facem. În Parlament, fiind majoritari, și au fost cei care au votat, eu n-am votat nici Orban I, nici Orban II, dar le puteam impune niște măsuri economice și pentru partea de Sănătate, le puteam impune. Nu le-am pus, i-am votat. Și-atunci, cum vii să dai cu pietre în guvernul Orban dacă tu singur l-ai votat, tu l-ai votat și fără să-i pui nimic ca obligație atunci de ce vii acum să-l ataci? Doi la mână, starea de urgență, starea de alertă. Am că nu trebuia să o votăm în felul acesta. Eu n-am votat-o, pentru că n-am fost mulțumit de felul în care s-a derulat. La fel, de ce ai lăsat tu, cu acea slăbiciune făcută la Camera Deputaților. La Senat, colegul meu Șerban Nicolae a inclus o prevedere care nu lăsa guvernului această posibilitate de a nu notifica nici măcar Parlamentul. Practic, să guverneze toată țara și să conducă toată țara, Guvernul și nu Parlamentul, cum e normal să fie. Și atunci a fost scoasă la Camera Deputaților. De ce acest lucru? Uitați-vă la pensiile speciale. De ce a ieșit în forma în care a ieșit de la Camera Deputaților? Practic a fost o lege depusă de mine la Senat, votată de Senat, cu avizul Ministerului Justiției, deci practic o lege curată, adică neatacabilă la Curtea Constituțională, a ieșit de la Camera Deputaților într-un fel în care va fi respinsă, a doua oară în acest an, două legi vor fi declarate neconstituționale de Curtea Constituțională. Atunci, întrebarea omului simplu, a pensionarului, se pune așa: „Domnule, voi în Parlament chiar vă bateți joc de noi, voi n-aveți comisii juridice, n-aveți specialiști care să vă spună că felul în care aprobați o lege sau modificați nu poate fi trecut de Curtea Constituțională, adică voi chiar jucați cu noi un joc ieftin și prost? Suntem cinci milioane de pensionari, aproape. Voi ne spuneți nouă că vreți să rezolvați problema cu pensiile speciale, dar în decurs de șapte-opt luni de zile scoateți două legi neconstituționale”. Deci sunt foarte multe, foarte multe exemplele care pe noi ne duc, pe mine, pe alți colegi din PSD, la această concluzie, că există, din păcate, o înțelegere mai directă, mai puțin directă, atât cu domnul președinte Iohannis, cât și cu domnul Orban. Pentru că uitați-vă la rectificarea bugetară. Păi, tu, Parlament, trebuia să ceri ce în primul rând? La cele patru structuri asociative a județelor, a municipilor de județ, a reședințelor de județ, municii, orașe și comune să le ceri care au fost costurile pentru pandemie, pe care de la 1 ianuarie, neprevăzute, desigur, pe care le-au avut de la 1 ianuarie până în prezent. Și atunci tu puneai suma respectivă, toată în rectificarea bugetară și mai departe, Ministerul de Finanțe o împărțea pe baza unor justificări, argumente. N-ai făcut treaba asta. Uitați-vă că sunt foarte multe proiecte mari de investiții în România, cum e podul de la Tulcea peste Dunăre, pentru care guvernul Orban a pus, astăzi, în buget pe anul ăsta, sunt 98 de milioane de lei. Constructorul a cerut pentru acest an 450 de milioane de lei. Păi, tu subfinanțezi lucrări de investiție, cea mai mare lucrare din România astăzi în derulare, e jumătate de miliard de euro, acest pod peste Dunăre și tu îl lași nefinanțat. Atâta timp cât lucrurile se fac în felul ăsta la Camera Deputaților înseamnă că, într-adevăr, există o astfel de înțelegere.

Camera Deputaților, condusă de Marcel Ciolacu, blochează tot:

În legătură cu comisiile parlamentare aprobate în aceste zile, cea cu sparanghelul și cea cu achizițiile publice. Probabil, eu sper să nu fie încă două comisii care n-aduc nimic la iveală, îmi doresc foarte mult acest lucru, dar asta decid cei doi colegi. Legat de comisia SRI, eu îl rog, și pe această cale, pe colegul meu, președintele comisiei SRI să facă următorul lucru: la prima ședință a acestei comisii să facă tot posibilul, dacă nu trebuie să plece din funcție, să aflăm adevărul despre momentul la care serviciile din România- SRI, SIE, și nu numai- au pus pe masa guvernului și a președintelui României primul raport despre Covid. Cînd au știut că vine peste noi, cînd au știut că se întîmplă în China ce se întîmplă? Cînd a fost acel moment? Eu spun că a fost noiembrie. Dacă nu au știut din noiembrie 2019, înseamnă că avem o problemă și în partea de servicii. Pentru că n-aveai voie să ieși după ce OMS-ul anunță în mod public acest pericol la nivel internațional. Deci, la comisia SRI președintele are obligația ca în prima ședință să facă, să ceară în scris această informație, pentru ca românii să afle exact cînd s-a întîmplat informarea de către servicii a președintelui și a premierului, ca să știm exact ce au făcut dânșii din acel moment pînă cînd au început să acționeze cît de cît. Pentru acest număr mare de îmbolnăviri și numărul mare de decese sînt vinovați și pentru ceea ce s-a întîmplat. La comisia sparanghel și comisia de achiziții publice, repet, am așa o vagă îndoială că se dorește, la fel, la final un raport care să spună mai nimic și practic lumea să fie, ca și până acum, fericită. În rest, sunt foarte multe argumente.

Primarii pleacă în masa din PSD:

Aud și eu, pe multe surse, că s-ar putea să nu se organizeze congresul pînă la locale. Am înțeles că săptămîna viitoare este o ședință a CEX-ului și sper să fie decisă data congresului. Și nu numai data ci și modul de organizare. În cazul în care nu se decide săptămîna viitoare să se facă acest congres, înseamnă că pierdem localele și practic, știți se va întîmpla în PSD pînă la locale? Vor migra foarte mulți primari de la PSD, astăzi cred sunt sute de primari care așteaptă congresul ca să vadă în ce parte o iau, la PNL sau Pro România. Asta se întîmplă. Noi am oprit foarte mulți oameni de la a pleca din partid rugîndu-i să aștepte congresul și să nu facă acest pas în afara partidului. Va fi un exod de primari. Dacă nu va fi făcut pînă în locale nu va face decît să ne erodeze. În loc să ne consolideze și să ne facă să creștem în sondaje, ne vom eroda. Pentru că problema nu este cu această conducere că este interimară, problema este că dacă această conducere rămîne și după congres efectul va fi același ca și astăzi. Deci chiar astăzi mă și gîndeam nu problema că sînt interimari, problema este de substanță a acestei conduceri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *