Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Exclusiv cristoiuTv. De nouă ani, nici un guvern nu s-a ocupat de digitalizarea învățământului

Apariția celei mai cumplite crize sanitare a prins și învățământul românesc, pe lângă toate celelalte sectoare, total descoperit, în sensul că nici școala, nici elevii, dar, mai ales, decidenții nu au știut cum să-i facă față eficient.

Prezent, marți seara, la cristoiuTv, președintele Consiliului Național al Elevilor, Rareș Voicu, a vorbit despre toate demersurile pe care le face acest organism reprezentativ pentru a forța autoritățile să nu-i priveze pe copii și tineri de educație.

Un mare susținător, dar și cunoscător ale beneficiilor aduse de digitalizare, Ion Cristoiu l-a întrebat dacă, măcar de acum, ar fi nevoie de un program de digitalizare standard a școlilor românești.
„Clar, clar și se lasă așteptat de foarte mult timp. În Legea Educației Naționale avem două prevederi foarte importante: Biblioteca Școlară Virtuală și Platforma Națională de e-Learning. De nouă ani sunt aceste prevederi și până acum nimeni nu s-a ocupat să le facă. Practic, Biblioteca Școlară Virtuală ar trebui să conțină fiecare lecție din programa de învățământul preuniversitar din România. Legat de digitalizarea uniformă a sistemului de învățământ, ar fi ideal să existe un set de proceduri, pe care fiecare școală să le urmeze și acolo unde au nevoie de asistență, să o primească din partea Inspectoratului Județean, pentru că ei sunt reprezentanții ministerului în teritoriu. Dar în multe cazuri ei nu-și duc la îndeplinire rolul sau nu fac acea sută de metri în plus de teamă să nu-și depășească atribuțiile. Mie, IȘJ mi se par instrumente valoroase, sunt acei ochi ai ministerului care ar trebui să ia pulsul în teritoriu”, a explicat Rareș Voicu.

Legat de standardele digitalizării, Ion Cristoiu a întrebat dacă nu ar fi nevoie, la un moment dat, să se dea și autorizație pentru digitalizare.
„Ba da, ar fi o idee să se respecte niște standarde ale digitalizării. Și această autorizație să poată fi emisă doar dacă îndeplinește standardele necesare. Aici apare o altă problemă, a înțelegerii importanței educației online. Pe perioada pandemiei, unii elevi, chiar și profesori, nu au înțeles că școala online e tot școală la bază”, a spus invitatul.

Întrebat dacă, după această experiență, profesorii au înțeles importanța digitalizării sau vor spera că, odată trecută această perioadă, vor reveni la învățământul clasic, Rareș Voicu a atins un subiect delicat: confruntarea dintre conservatori și progresiști.
„Cred că am simțit cu toții cât de importantă este digitalizarea. Unii profesori aveau abordarea că trebuie să înveți aici în școală, că pe internet poți intra oricând. Sau puneau problema că dacă nu vei avea acces la internet când înveți cum se face mitoza celulelor ce faci? Uite, că am avut nevoie de internet pentru a afla lucrurile de bază pe care ni le transmit profesorii. Este important să nu excludem o componentă sau cealaltă, pentru că nici una nu este sustenabilă de sine stătătoare. Nici învățământul online nu poate substitui cel din clasă, comunicarea dintre noi și profesori nu poate fi înlocuită de un aparat”, a spus președintele Consiliului Național al Elevilor.
El a precizat, însă, că rezultatele învățământului online nu au fost de natură să încurajeze procesul, însă a menționat și importanța comunicării față în față:
„Ținând cont de rezultatele educației online, tendința ar fi să mergem către educație în format fizic, față în față. În măsura în care acest lucru este posibil respectând normele sanitare. Acolo unde nu se poate, soluția este online-ul, dar nu pe termen lung”.

Rareș Voicu a mai atins un punct sensibil: învățământ online eficient nu se poate face cu orice: „Tableta nu este cel mai bun mijloc de învățare online, cel mai bun este laptopul. La fel, cu camerele video, de transmitere din sala de clasă. Camerele de 20 de lei, care erau acum 10 ani, nu pot asigura o educație de calitate”.

Una dintre concluziile invitatului a fost amară, legată de mult promisele tablete. Cu două săptămâni înainte de începerea școlii, nu doar că nu se cunosc regulile (care vor fi emise în 10 septembrie), dar nici nu vor ajunge tabletele la elevii care nu-și permit să își cumpere: „Avem declarații de la nivel înalt, tabletele nu vor ajunge în școli. E absurd. Din luna mai și până acum ne-au tot promis că a fost demarat acest proces de achiziție publică și că vor ajunge în școli la începutul anului școlar. Acum pasează vina de la unii la alții”.

Alte declarații interesante făcute de președintele Consiliului Național al Elevilor, în emisiune:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii