Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

„Fără hoţie”, lozinca electorală a U.S.R, un slogan de beţie cu apă rece

Hello, ce vrea să zică asta? Vreţi anihilarea mafiei, a gangsterilor şi a structurilor care îi deservesc, îi adapă? Doriţi o Românie mafia-free, înlăuntrul unui continent mafia-free? Hi five! Dar de ce nu spuneţi asta? O ţineţi cu „hoţia”, limbaj moderat, eufemistic, care excită imaginarul de rând al românului dinlăuntrul şi din afara graniţelor ţării. Cuvântul „hoţie” e direct legat de cuvântul „bani” în mentalul isterizat de lupta împotriva corupţiei, şi ea mediatizată, portretizată de-a lungul anilor tot ca un furt, o luare şi dare de mită. Cam atât. Să ne gândim un pic de ce a fost aleasă această lozincă călduţă când, de fapt, U.S.R. afirmă că doreşte o curăţire în profunzime a societăţii. Pentru că între lozinca „Fără hoţie” şi platforma U.S.R. este o falie, poate special săpată, să cadă cât mai mulţi în ea: toate grupurile, păturile, categoriile socio-profesionale de la stânga şi de la dreapta spectrului politic, inclusiv mafioţii, gangsterii talentaţi, clanurile, reţelele. Această lozincă nu respinge pe nimeni, ci dimpotrivă, atrage, chiar zăhăieşte de cap (îmi place teribil această expresie -regionalism: zahărul, dulceaţa care încântă, dar şi prosteşte).

S-a optat pentru o lozincă de diplomat de carieră. S-a revendicat cuvântul cel mai urât şi cel mai iubit de către pământenii români. O sintagmă care ar putea deschide toate uşile, toate inimile, fără să se pună însă punctul pe „i”. Cuvintele mafie, mafioţi, gangsteri au ajuns să fie „glamourised”, asociate cu stilul, obiectele de lux, maşinile, tehnologia de ultimă generaţie, tatuajele, VIP-urile, starletele, formatorii de imagine ieftină, clanurile care se luptă doar între ele, lăsându-i pe toţi ceilalţi ‘outsiders’ în pace!? Din nefericire, în mentalul colectiv românesc, aceste cuvinte sunt asociate mai ales cu clanurile, iar clanurile mai ales cu romii. Ei, aici e cheia problemei, care sigur nu place. Majoritarii structurilor mafiote nu sunt romii, întrucât demografic romii reprezintă un procent mic din cetăţenii români dinlăuntrul şi din afara graniţelor ţării. Iar mafiotizarea şi cumetrizarea sunt endemice; o formă anarhică de dominare asupra „Cetăţii”, ce îşi revendică democraţia participativă şi influenţarea, poate chiar accesul la democraţia reprezentativă.

„Fără hoţie” e un slogan de beţie cu apă rece. De când am revenit în ţară m-am convins de următorul fapt: electoratul de dreapta este artificial sofisticat, artificial educat, şi pe măsură alambicat, ca o planetă ce intră în poziţie ‘retrogradă’. Este un electorat „freudian”, refulat. De-a lungul timpului au fost luaţi în derâdere, batjocoriţi cei care se vând pentru mici şi bere. Electoratul cumpărat cu bilete de autobuz, mici cu muştar şi beri reci. Celălalt electorat, considerat educat, cu pretenţii şi valori democratice, a fost ţinut drept etalon. Un mic avertisment, pentru cei care vor să-l ia în seamă. Electoratul „freudian”, artificios-artificial poate da marile lovituri sub centură în societate. Şi tu, Brutus?! Scoate-ţi-l din labirint, conştientizaţi cu cine mergeţi la defilare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „„Fără hoţie”, lozinca electorală a U.S.R, un slogan de beţie cu apă rece”

  • Bine zis, dră.

  • Ma uimeste enorm caracterul exhaustiv al ultimului paragraf.
    Cum, Doamne, iarta-ma, sa încadrezi TOT electoratul de dreapta în ceea ce ai scris în ultima parte a textului?!

    • daca stanga-dreapta devine inima-minte,
      atunci dreapta, adica Mintea, gandeste perpetuu..la rece!
      tendinta dreptei va fi sa gandeasca cu Mintea. electoratul destept tinde sa fie Destept, adica…lipsit de Inima.
      …daia nu mai poate el ca tu numesti tradare…ceva princare el defineste ‘optimizarea acumularii’!

      • „Necajeste omul când e necajit…!”

      • faptul ca la noi stanga e cu Inima, iar la altii e cu Mintea…e explicabil!
        atunci cind Mintea…culcusita in Inima…secatuieste Inima, din Inima mai ramane doar Mintea!

        asa se poate intelege si de ce Comunismul Pur, care e propriu Inimii, Naturii,
        devine Comunism Artificial,
        …i se mai spune si Comunism…pur si simplu!,
        atunci cind Mintea acapareaza plenar Inima.
        tot ‘comunism’ e!, …insa…intors pe dos si cu capul in jos!,
        ca Mintea ce face…?!, ia imaginea Comunismului Pur…din Inima si o Oglindeste in sine insasi! ( daia…ce rezulta e un Comunism Pur…intors pe dos si cu capul in jos! )
        asta fiind si ‘imaginea dreptei’

        de fapt…imaginea Naturii ( Inimii ), Oglindita…in Minte(a culcusita-n Inima…secatuita! )…ne da imaginea Civilizatiei! ( Mintii )

        • Civilizatia isi va perpetua miscarea,
          adica va tinde spre Nemurire,
          …cu tot cu noulom!,
          daca si numai daca va reusi sa cloneze ecuatia de miscare a Naturii ( a Comunismului Pur ) si dupaia s-o…Oglindeasca! in ea insasi!

          singurul capabil sa…extraga din Natura…Matricea…tinde sa fie, paici, Computerul Cuantic ( pentru ca are la dispozitie pentru a scana Natura…tot Timpul…din Univers…si il are la dispozitie in timpul lui Planck! )

    • Geo, sa nu fii suparat.
      Nu vreau sa fiu ca un ‘avocat’, dar nu am folosit cuvantul TOT. Afirmatia mea – electoratul de dreapta- se incadreaza intr-un interval, o plaja care acopera, dar nu stiu cat acopera. Iar observatiile mele sunt facute intr-un context, de unde se vad unele lucruri. Nicio abstractie. Cu backgroundul meu de Asistenta Siciala, observ injustitiile, nedreptatile, mizeriile ascunse sub covorul de lux si parchetul lustruit si nu pot sa le trec sub tacere. Puteam sa zic unii, o parte, cativa’, dar nu i-am numarat, nu are importanta numarul.
      Voi scrie in curand o pastila despre ‘educatie’ -perceptii despre omul educat si despre accesul la educatie.
      Si despre preocuparea cu curatenia, imaculatul si lustrul pus pe lucrurile din proprietate, haine Versus curatirea vietii, a anturajului, societatii. Aceasta e doar una din manifestarile ‘refularii’.
      O zi buna.

      • Viata ar fi prea monotona, daca nu am avea parte din când în când si de surprize. Nu sunt suparat… si … sper sa nu intri niciodata în politica.
        Sanatate!

        • …of, iar nu mai vorbiti cu mine.
          daca-mi iese, imi iese.
          :)))

        • O, nu, nicio grija cu intrarea mea in politica. Jurnalism e ceea ce mi-am dorit sa fac, desi nu am urmat acea facultate/formare, iar acum sunt multumita de sansa care mi s-a oferit. Articolul meu nu are coloratura politica (stanga sau dreapta). Observ, reflectez, spun. Fac jurnalism nepartinic.

      • Foarte potrivită descrierea” artificial sofisticat”. În mintea mea asta înseamnă țoape. Și cam așa este mare parte din electoratul actual al USR. Poate de aceea candidații lor și-au umplut CV-ul cu tot felul de școli pe care, în fapt, nu le-au terminat
        Totuși pe cea mai mare țoapă am găsit-o la PNL: Raluca Țurcan.

  • neamul asta e un neam de pacatosi!
    ce bucurie!
    ce bucurie ca sintem o groaza de pacatosi prin neamul asta!

    pe ‘sfintii pe Pamant’…ii pui la indoiala, chiar plenar!,
    insa din pacatosi…doar niste pacatosi mai mari, scoti.

    azi vom fi mai pacatosi decit am fost ieri.
    iar asta pentru simplul fapt ca peste pacatosii ce eram…s-a mai adaugat ziua de azi.

    cheia dainuirii neamului aici e: sa ne vedem azi mai pacatosi decit eram ieri.
    iar asta pentru ca ea e si ‘cheia omului’
    …neamul asta e un neam de oameni.

    sa ramai om e tot ce se cere. iar cererea e absoluta!
    insa…pe cit de simplu pare azi…sa ramai om, pe-atit de complexa va fi alegerea…in curind.

    • Online, sa stii ca am vorbit cu tine, chiar daca nu am mai spus nimic in completarea comentariilor tale. Cand nu mai e necesar sa mai adaug ceva..

      • pai…ce bine ar fi daca ai avea mereu ceva de zis, punind la indoiala ce zic:))
        pina si eu pricep ca e greu sa faci asta!:))), insa…m-as bucura mult daca ai incerca. :)))
        🙂

        • Online, ai putea de pilda sa-mi explici cum e cu Comunismul Pur, al Inimii, al Naturii?

        • Comunismul Pur e…Iubirea. e propriu Naturii, Inimii.

          Comunismul…pur si simplu e Antiubirea. el e propriu Civilizatiei, Mintii.

          Comunismul Pur, adica Iubirea, e povestea lui Hrist.
          Comunismul…pur si simplu e povestea lui Antihrist.:)))

          Comunismul Pur e propriu Naturii.
          Anti(Comunismul Pur) e propriu Civilizatiei.

          in Creatie sint disponibile doua pozitii pentru desavarsire:
          Comunismul Pur, adica Iubirea
          Anti(Comunismul Pur), adica Antiiubirea.

          e…intre Minte si inima, povestea.

          cum e…habar n-am!:))), deci asta e raspunsul meu: habar n-am!
          🙂

          • …dar creca am stiut!
            …cindva.
            acum nu mai stiu, daia povestesc despre el:))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *