Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Farmecul nespus al mizeriei absolute

Spectaculoasa aventură în paradisul turistic numit Phang Nga Bay din Thailanda, se lasă cu un ciclon de trăiri lirice. Devastatoarea ardere interioară, de temperatura unui furnal al industriei socialiste, cu pivotul său, industria constructoare de maşini, aduce cu ea o stare eminamente prozaică:
Ne e foame.

Preocupaţi exclusiv de a ne exprima beatitudinea sufletească, ne sfiim să întrebăm unde şi cînd vom mînca. Ne retează acest imbold intelectual două adevăruri de viaţă, certe ca şi moartea. Ar fi nu ştiu cum ca, în plină transfigurare cerută de splendorile naturii, să aducem, hodoronc-tronc, problema halitului. Apoi, privind în jur nu întrezărim nimic din ceea ce ar oferi premisele unei mese. Plajele, pe care descindem rapid şi ritmic, asemenea unei Gărzi de Mediu, conţin doar nisip.

Thailanda e o ţară exotică.
Totuşi, e greu de crezut că gazdele ne vor invita la un prînz copios bazat pe materiale de construcţii:
Ciorbă de nisip cu găluşte de pietre, nisip prăjit în sos de mîl şi îngheţată de nisip ţinută la grotă.

O soluţie posibilă ar fi liliecii, peste care dăm de fiecare dată la trecerea pe sub stîncile joase. S-ar putea ca în Thailanda aceşti şoareci zburători să se înscrie printre mîncărurile tradiţionale. Oricît de înclinaţi am fi către experienţe exotice, nu cred că ne-ar surîde o tocană de lilieci. Ghizii sînt însă printre altele şi fini cunoscători ai sufletului turisticesc. Astfel că, instinctiv, bănuindu-ne frămîntările sau, mă rog! procedînd şi la autoexaminare pe loc, ghida găseşte de cuviinţă să ne dea vestea cea mare:
Peste un sfert de ceas vom lua prînzul!
Şi pentru a preîntîmpina inevitabilele noastre nedumeriri, ne precizează prompt:
În satul de pescari Koh Panyce.

Sîntem adepţi ai principiului de neamestec în treburile interne ale ghidului. De aceea ne mulţumim doar cu presupunerile, pe care ni le împărtăşim reciproc în limba română, nu fără bănuiala că însoţitoarea ar putea şti şi limba noastră cea frumoasă. Se conturează pînă la urmă ipoteza c-o fi avînd pe undeva prin împrejurimi vreun cumnat sau vreun verişor la care, ospitalieră, ne va duce să mîncăm pe gratis. Zece minute de mers în şalupă sînt suficiente pentru ca ipoteza noastră să fiarbă la foc mic. Spre un ponton profilat în zare vedem îndreptîndu-se energic, bătînd din toate mădularele, zeci de ambarcaţiuni:
De la şalupe pînă la ditamai vapoarele de croazieră.

Ne găsim şi noi loc (cu greu) printre navele luxoase, unele cu două-trei etaje. Coborîm şi, încolonaţi, urcăm pe o scîndură înclinată spre o hardughie din stuf, concurînd, prin proporţii, Pavilionul Central de la Romexpo. Sute de mese sînt orînduite de o parte şi de alta a potecii centrale, ca nişte strunguri din fotografiile de pe vremuri cu succesiuni de Eroi ai Muncii Socialiste. La sosirea noastră, vreo sută de persoane, tocmai părăseau una dintre zonele ocupate. Pe mese, farfurii şi tacîmuri de plastic folosite, ghemotoace de hîrtie, cutii de Coca-Cola. N-apucăm să ne aşezăm că, dînd buzna din bucătărie, o haită de ospătari se năpustesc asupra meselor şi, cu profesionalismul unui comando antiterorist într-o operaţiune de eliberare de ostatici, curăţă mesele în doi timpi şi trei mişcări. În acelaşi ritm halucinant, ni se aduc, pe rînd, tacîmurile de unică folosinţă, felurile de mîncare, cutiile de Coca-Cola.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *