Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Febra Galbenă și Ciuma Roșie s-au pupat pe gură fără să se teamă de contaminare reciprocă

În legendarul său eseu, 1907, Din primăvară pînă-n toamnă, I.L. Caragiale descrie astfel ședința Parlamentului din 12 martie 1907 în care Liberalii lui I.C. Brătianu au fost votați și de Conservatori pentru investirea unui Guvern care să reprime Răscoala:

„Au urmat, în Camere, duioase scene teatrale… În publicitatea românească, foarte înclinată, la ocaziuni mari, către nota sentimentală, astfel de exhibițiuni se numesc «scene înălțătoare». Toată lumea a plîns, miniștri de azi, miniștri de ieri, deputați, senatori, publiciști, raportori și tribunale publice; și-n fața lumii acesteia atît de emoționate, doi mari între mari fruntași, un conservator și un liberal, s-au strîns în brațe cu efuziune și s-au sărutat solemn, spălînd cu lacrimi fierbinți tot trecutul – care, ce-i drept, cam avea nevoie de spălat: în căldura luptelor de pînă ieri a celor două facțiuni, primul nu numea pe al doilea decît «trădător de neam», iar acesta pe acela «fiul lui Belzebut». Răscoalele făceau deci o minune: trădătorul de neam de pînă ieri se preschimba în salvator al patriei; iar fiului lui Belzebut îi crescuseră peste noapte aripi de heruvim În fața primejdiei, pentru amîndouă egal de amenințătoare, facțiunile de guvernămînt dușmane își dau mîna spre restabilirea ordinii.”

Îmbrățișările și pupăturile celor două partide, pînă mai ieri afișîndu-se în public (cel puțin în planul datului din gură) ca sfîșiindu-se reciproc sînt explicate de marele analist prin spaima care cuprinsese oligarhia în fața incendiului național al Răscoalei.

Au trecut de atunci peste un secol. Moravurile s-au mai îmblînzit. Românii nu vor pune în veci de o Răscoală, oricît de jupuiți ar fi de oligarhie. Trăncăneala pe Facebook ține loc de ieșire în stradă cu furci și topoare. Înjură Guvernul, aplaudă pe cei care se luptă cu Mafia și gata! s-au răcorit.

Și cu toate acestea, miercuri, 17 februarie 2021, în Parlament s-au petrecut scene de îmbrățișări și pupături între partide pînă mai ieri dușmane amintind de cele din ședința de acum un secol și ceva.
PNL, USRPLUS și PSD s-au pupat și s-au îmbrățișat în văzul națiunii, votînd umăr la umăr, într-o atmosferă de delir, Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Pînă mai ieri, pentru PNL și USRPLUS, PSD era Ciuma Roșie. Pentru PSD, PNL și USRPLUS erau Febra Galbenă. Acum Febra Galbenă s-a pupat pe gură cu Ciuma Roșie. Febra Galbenă nu s-a temut că astfel se va îmbolnăvi de Ciumă. Iar Ciuma Roșie nu s-a temut că va lua, prin schimbul de salivă, Febră Galbenă.

Cum se explică această împăcare între cele două tabere dușmane?
Răspunsul ni-l dau declarațiile patetice de după vot ale celor care conduc partidele autoare și susținătoare ale Proiectului.

Prin votul dat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, parlamentarii celor trei partide au schimbat imaginea Parlamentului în opinia publică.
Pînă acum – au zis Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Marcel Ciolacu – imaginea Parlamentului era dezastruoasă. Parlamentarii erau considerați de români niște îmbuibați, niște puturoși, niște inși gata în orice moment să-și voteze privilegii.
Acum parlamentarii, într-o unanimitate delirantă, și-au votat eliminarea unor privilegii pe care, între noi fie vorba, tot ei îl votaseră.
Cît spirit de sacrificiu, cîtă dăruire pînă la martiriu, pentru interesul național!
Așa vor fi presupus liderii PNL, USRPLUS și PSD că au reacționat românii la știrea despre votul din Parlament.

Așa să fie?
S-a spus (cel mai mult) despre acest vot c-a fost populist.
UDMR, parte din Coaliția de Guvernare, s-a pronunțat împotriva proiectului.
Celelalte două componente ale Coaliției ar fi trebuit să dea înapoi.
Dacă se destramă Coaliția?!

N-au dat.
Au apelat pur și simplu, pentru a face majoritatea, la PSD, pînă mai ieri un partid despre Klaus Iohannis spunea c-ar trebui scos de pe scena politică.

S-a spus (cel mai puțin) că acest vot a lăsat să se înțeleagă posibilitatea unei noi majorități în Parlament. Dacă PNL și USRPLUS au fost de acord să voteze Proiectul PSD și dacă PSD a pus între paranteze faptul că Opoziția nu pactizează cu Puterea, înseamnă că momentul se poate repeta. Acum, noua majoritate s-a alcătuit împotriva UDMR. Mîine, ea se poate forma lăsînd pe dinafară USRPLUS.
Nesfîrșite sînt căile miș-mașului cînd vine vorba de politicieni!
Nu s-a pus însă întrebarea dacă votul și-a făcut efectul mult trîmbițat de liderii partidelor. Dacă a schimbat cu ceva părerea proastă a românilor despre Parlament.

Sub titlul Behăitul intermitent al parlamentarilor, am comentat cîndva tableta lui Ion Vinea, Ședința de luni a Camerei, apărută în Adevărul din 30 iunie 1926.
Scria Ion Vinea:

„Poate vibraţiile invizibile ale cupolei, încinse, de zinc, de peste aşezămîntul Adunării, ori poate numai întrecerile guturale din şedinţa de ieri au lipsit de orice vlagă sfatul deputaţilor în după- amiaza somnolentă de iunie.

E zăduf. Alesul naţiunii se simte mai bine la bufet decît în dezbateri. Grija sa de căpetenie e să-şi improvizeze mai degrabă un evantai decît un discurs şi să-şi zvînte chelia sau ceafa cu o batistă. Din această mulţime toropită, pornesc totuşi strigăte, interjecţii, articulaţii neîntrerupte, o rumoare asurzitoare dar inexpresivă, asemenea behăitului intermitent al unei turme în trecere”.

Observam, plecînd de la această tabletă, că imaginea asta, de turmă behăitoare, despre Parlament a dominat perioada interbelică și a revenit spectaculos după 1989.
De 30 de ani, Parlamentul e ținta batjocurii, atît din partea presei, cît și a opiniei publice.
Cu toate acestea – remarcam – Parlamentul interbelic a votat legi. Multe dintre ele sînt invocate azi ca strălucite.

Și după decembrie 1989 Parlamentul a votat legi și cu toate acestea imaginea Parlamentului de turnă care behăie e o permanență în conștiința colectivă.
Ea nu exprimă un adevăr, ci un clișeu.
Și acest clișeu nu o să piară din conștiința românilor.
Și dacă parlamentarii și-ar vota sinuciderea în direct și la oră de vîrf!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Febra Galbenă și Ciuma Roșie s-au pupat pe gură fără să se teamă de contaminare reciprocă”

  • Maestre, Stimate Maestre, Mult Stimate Maestre- ca nu stiu cum sa va mai zic ca sa luati in seama ce va spun acum:
    Ce a zic CTP aseara la Digi24 despre Catu-Matu! Cititi si va cruciti:
    -„Cel mai important premier din istoria postdecembristă a României”
    -„Cel mai important premier din istoria postdecembristă a României”
    -„Cel mai important premier din istoria postdecembristă a României”
    -„Cel mai important premier din istoria postdecembristă a României”
    Deci, CTP despre Catu-Matu! Da! Despre Catu-Matu! Catu-Matu! Credeam ca nu se mai opreste cu superlativele, repeta intr-una: cel mai, cel mai, cel mai! E clar ca o spune numai ca sa ne faca in necaz mie si Domniei Voastre. Aoleeeooouuu, ce i-as face daca asa avea un blog al meu!!!

    • Stimate Maestre, vad ca tot nu imi dati acces la etajul de sus, unde posteaza onorabilii. Ma tineti aici, la subsol, cu plebea! Nu e frumos ce faceti. Vedeti bine ca nu va mai contrazic in niciun fel, ba chiar va sunt alaturi in tot ce spuneti, acum chiar si in demascarea Cetepeului, dusmanul nostru nr. 1.

  • Mi-l si imaginez pe dl Marcel Ciolacu in 1907 in comuna Flamanzi spunandu-le taranilor sa nu declanseze nici o rascoala, pentru ca acum nu este momentul oportun. 🙂

  • (Un coleg forumist ,liberal pătruns, aproape ca lacrima de suparare..! I se strecurase in minte si suflet indoiala ca actualul regim si actuala guvernare liberal-iohanist-userist-udemerista nu vor rezista mai mult de un an, doi…!
    Ei bine, i-am ridicat imediat moralul, informandu-l ca un studiu stiintific recent al respectabilei organizatii globalist-neomarxiste ”Bandits Sans Frontieres” arata ca impostorii, hotii, habarnistii, escrocii imobiliari cu 17 dosare penale si cap de neamț, cocalarii, smenarii si cozile de topor globalist-neomarxist-liberal-elgibitiste sunt printre cei rezistenti politicieni din galaxie..!)

    In iodiocratia mitomano-cleptocratia care-i Romania regimului puilor de daci Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Raed Arafat, Eduard Hellvig ”viata politica” e cu adevarat..încântatoare..!

    Paregzampl, de cand sunt la guvernare, cocalarii, șmenarii si gainarii politici care-si spun ”PNL” tin neaparat sa confirme aproape zilnic adevarul spuselor urmatorului..”postulat” : ”PNL – un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta”(A. Popescu)

    Colegii lor globalist-”progresisti” de infruptare din ciolanele bugetare, recte fripturistii neomarxist-elgibitisti ai USR-ului condus de Dan Barna, s-au evidentiat mai ales prin felulul uluitor de demn si suveran in care relationeza cu escocrocul imobiliar cu 17 dosare penale Klovnis Iohannis (dar si cu mafiotii din parchete care, in contrapartida cu desfiintarea SIIJ promisa de useristi deocamdata ii lasa pe Barna, Clotilde Arman si altii sa sifoneze banul public nederanjati de negulestii-zdreanță din putred de corupta DNA, ”orbi si surzi” la ”tunurile” trase si de mafiotii galbeni).
    Pur si simplu useristii sunt cu mult mai destoinici in postura de pupincuristi chiar si decat cocalarii liberali..!

    Despre PSD numai cuvinte de lauda, desigur..! In ultimii 30 de ani nu a existat partid care sa se comporte mai ”lesinat” si mai tembel, atat la putere cat si in opozitie, decat o face PSD-ul condus de ”drona” neosecuristica Marcel Ciolacu..!
    PSD-ul condus de aceasta ”dronă” a Noii Securitati iohanniste, Marcel Ciolacu, a reusit o uluitoare dubla performanta, una intr-atat de tampa incat cu siguranta ar intra in primele 3 locuri ale topului oricarei antologii a celor mai mari imbecilili din politica mondiala: si-a ”trantit” nu numai guvernul, ci si majoritatea parlamentara care-l sustinea, si asta fara sa fie obligat de niciun eveniment intern sau extern ce ar fi impus, sau macar ar fi presupus asa ceva…!!
    Iata acum un raspuns de ”limbric politic” dat de catre Ciolacu unui jurnalist, practic o proba de ”neosecurism acoperit” intr-atat de relevanta in tembelismul ei de dimensiuni cosmice, incat il trimite pe politrucul asta direct in topul antologiilor despre care vorbeam mai sus.
    La intrebarea daca cu cumva tocmai pasivitatea, cu care el si PSD-ul pe care-l conduce trateaza incalcarile repetate ale legislatiei si Constitutiei de catre Klaus Iohannis il incurajeaza pe acesta sa recidiveze sistematic, ”drona” neosecuristica Marcel Ciolacu da un raspuns de o imbecilitate iesita din comun chiar si pentru cineva din categoria ”Limbric politic plantat in fruntea unui partid de catre Noua Securitate” :
    ”- Știe și președintele că a făcut acest lucru.”

    Văleu..! Era cat pe sa uit de năbădăioasa relatie erotica dintre UDMR si Iohannis..! Ei bine, grofii udemeristi jubileaza..! Si pe buna treptate..! Pentru ca dupa ce au fost batjocoriti de Iohananis, acuzati fiind ca s-au coborat pana acolo incat vor sa cumpere Ardealul taman de la o nulitate ca Ciolacu, in ultimul timp sunt invitati aproape saptamanal la Cotroceni ca sa-si primeasca portia de pupaturi prezidentiale in dos..!
    Iohannis si limberalii lui le-ar da udemeristilor Ardealul si pe gratis, numai ca nu cumva acestia sa ”trânteasca guvernul meu”, inainte de ”a-si face plinul” toata cocalărimea liberala si clientela ei politica..!

    In incheiere trebuie sa va mai spun ca toti politicienii de mai sus sunt doar niste bieti figuranti fanfaroni. Niste mascarici care incearca sa ascunda un adevar stiut aproape de toata lumea: ei, bravii politicieni ce conduc Romania, nu decid nimic..!
    Deciziile in privinta Romaniei si romanilor se iau de catre:
    a.”Baietii din paduri”;
    b. Multinationalele si corporatiile care actioneaza in intersul unor guverne straine;
    c. Cancelariile unor state ”prietene”.
    d. Birocratii din staff-ul de la Bruxelles, ”lobby”-iti putred de corupti ai unor grupari mafiote politico-financiare globalist-neomarxiste.
    Cu alte cuvinte, Iohannis, Orban, Arafat Cîtu, Hellvig si altii corifei ai actualului regim nu va reperezinta catuși de putin pe voi, romanii, si nici interesele voastre si ale Romaniei !
    Ei sunt ”drone” scabros de obediente celor care i-au plantat si sutin in functii (”baietii din paduri”, multinationalele si corporatiile care actioneaza in intersul unor guverne straine, cancelariile unor state ”prietene”, birocratii corupti din staff-ul de la Bruxelles). Atat si nimic mai mult..!

    • Despre clasa politica romaneasca tot Caragiale a descris-o cel mai bine:
      Alesul poporului este Agamita Dandanache, mai prost decat Branzovenescu si mai canalie decat Catavencu. 🙂

    • Multinationalele si corporatiile nu actioneaza in numele unor guverne straine,si nici bancile,ele conduc si numesc guvernele pe toata planeta,ei conduc planeta, nu SUA(care este condusa printre altii si de catre Oculta Complexului Militar Industrial,pe langa banci si corporatii),UE(Franta,Germania si altii),China ,Japonia si multe alte tari care sunt la ordinul acestor entitati,asa vanatorule,ca si o mica mentiune.Guvernele nu mai inseamna nimic.Rusia este condusa de gasca lui Putin,sau oligarhii proveniti din zona serviciilor de informatii rusesti,o alta „Oculta”specifica Rusiei.Deci guvernele nu mai inseamna nimic nicaieri pe planeta,ei sunt valetii,yesmanii tampi ai grupurilor de putere oculte care le manevreaza.

  • Praf in ochii prostimii, legea nu se va aplica urmând a fi declarată neconstituțională etc
    „Răscoala” e Sosoaca care poate să-i termine…

    • Sosoaca nu va face rascoala,insa le va da niste dureri de cap astora,e si ea necesara,era nevoie de un nou Vadim,sa fie circ.Ca astia din toate partidele au votat la unison ce au votat,nu au facut o ca sa spele imaginea parlamentului,i doare in cur de ce cred romanii despre parlament si despre ei in general.Ei au votat in unanimitate,pentru ca vin momente cand ei sunt nevoiti sa arate cine sunt,intotdeauna,aceeasi gasca de la Lovilutia KGB CIA poreclita Revolutia Romana,doar ca s au impartit in factiuni asa numite partide ca sa ia ochii naivilor in asa fel incat sa creada ca se bat si se urasc cand pe la spate toti sunt impreuna intr un blat de 30 de ani,iar certurile lor sunt doar un teatru ieftin de ochii lumii.Nu exista PSD PNL USR si mai nou HAUR,ci partidul Sistemului,divizat in gasti care se fac ca se cearta intre ele ca sa ne prosteasca pe noi incat sa credem ca ei ar lupta intre ei.Aiurea sunt aceeasi gasca,aceeasi baieti intr o fratie unita pe la spate,care fac afaceri banoase impreuna dupa ce se fac ca se cearta la televizor,ca sa prosteasca pe cine i crede.Nu si eu,eu oricum nu puneam botul la vrajeala lor.

  • Praf in ochii prostimii, legea nu se va aplica urmând a fi declarată neconstituțională etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *