Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Francezii refuză să admită că au pierdut Africa. Rușii preiau controlul

Patru soldați francezi, care escortau un membru VIP al ONU, au fost arestați luni pe aeroportul din Bangui, declanșând imediat pe rețelele de socializare acuzații de tentativă de asasinat asupra președintelui centrafrican. Francezii și reprezentanții Misiunii ONU din țară au catalogat acuzațiile drept o manipulare grosolană. Pe scurt, este vorba de echipa de protecție a generalului Stéphane Marchenoir, șeful de stat major al forței MINUSCA (Mission multidimensionnelle intégrée des Nations unies pour la stabilisation en Centrafrique), compusă din patru militari francezi. Puteți vedea mai multe detalii despre eveniment și pe africanews.

Acest incident survine într-un moment în care relațiile dintre Franța și fosta sa colonie sunt din ce în ce mai tensionate, exacerbate de un război de influență, mai ceva ca în perioada Războiului Rece, între administrația de la Paris și cea de la Moscova, în această țară aflată în război civil încă din anul 2013. Franța acuză Republica Centrafricană că este complice la o campanie antifranceză, orchestrată de către factori de decizie ruși, în special prin intermediul a nenumărați troli pe rețelele de socializare și pe unele canale media. De cealaltă parte, factorii de decizie din Moscova reproșează administrației de la Paris că a acuzat în mod eronat compania privată rusă de securitate Wagner că a preluat puterea și resursele în această țară. Mercenarii se află acolo pentru a-l sprijini pe președintele Faustin-Archange Touadéra în lupta împotriva rebelilor, care controlează în continuare multe părți ale țării în ciuda recentelor progrese ale guvernului. Țara este cuprinsă de tulburări civile de când președintele François Bozizé a fost răsturnat, în 2013. Touadéra, aflat la putere de la alegerile din 2016, a avut dificultăți în a învinge forțele rebele, în ciuda prezenței trupelor franceze și a unei forțe a ONU.

Oare ce îi „râcâie” pe francezi? Tocmai faptul că guvernul RCA consideră că mercenarii ruși au avut mult mai mult succes. Poate tocmai de asta, Uniunea Europeană, ca actor non-statal relevant pe Arena Internațională, a impus sancțiuni împotriva Grupului Wagner, încă de anul trecut.

Forțele UE nu vor mai antrena militari guvernamentali din RCA din cauza legăturilor acestora cu Wagner. În Africa, luptătorii Wagner sunt implicați și în Libia, Sudan și Mozambic și se pare că vor juca un rol important și în Mali. Se crede că Wagner a început să lucreze în RCA în 2017, după ce Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o misiune de instruire rusă în această țară și a ridicat embargoul asupra armelor impus în 2013. În octombrie 2017, președintele Touadéra a călătorit în Rusia pentru a semna o serie de acorduri de securitate cu guvernul rus. Acestea includeau o cerere de sprijin militar în schimbul accesului la depozitele semnificative de diamante, aur și uraniu din RCA. ONU a fost de acord „pe hârtie” cu desfășurarea a 175 de instructori ruși pentru armata locală. Francezii sunt supărați că au pierdut resurse, nu că nu mai pot fi „cavaleri ai dreptății”. Iohannis, Dîncu și Ciucă nu își dau seama în ce „se vor băga” atunci când doresc să intervină în Sahel. I-a fost greu Legiunii Străine, darămite nouă. În Sahel, salariul nu mai este o motivație îndestulătoare. Iar nici Wagner nu este dispus să „dea felii” din tortul profitabil din care se înfruptă cu baioneta. În Sahel, nu slugile fac regulile. Și nu merge cu plecăciuni. Asta se întâmplă când unele state sunt conduse de nebuni.

Un monument dedicat militarilor ruși a fost dezvelit în capitala RCA, Bangui.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Francezii refuză să admită că au pierdut Africa. Rușii preiau controlul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *