Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Gîndul de duminică, 19 iulie 2015

S-ar impune înființarea unui Institut de studiere a perioadei postdecembriste

De ceva vreme atrag atenția c-a venit momentul să strîngem documente și mărturii despre perioada postdecembristă.
Chiar nu-și dă nimeni seama c-a trecut deja o epocă?
Cum adică – se vor zbîrli unii – 25 de ani înseamnă o epocă?
Da, răspund eu, convins că în acești 25 de ani s-au petrecut în viața României întîmplări și evenimente care, în alt veac, ar fi făcut o Epocă.

Pentru perioada interbelică se ia drept început anul 1919, anul Semnării Tratatelor de pace.
Cînd au putut spune românii că au trecut deja 25 de ani de la finele Primului Război?
În 1944!
Dacă aruncăm o privire asupra Istoriei noastre moderne vom rămîne uluiți de cîte întîmplări și evenimente s-au petrecut din 1919 pînă în 1944.

Pe la Cotroceni se agită de ceva timp ideea unui Muzeu al Comunismului.
Aflat într-o concurență secretă cu Traian Băsescu, Klaus Iohannis vrea să-l surclaseze pe fostul președinte făcînd ceva mai dihai decît faimoasa Comisiei de anchetare a comunismului.
Un alt motiv al insistenței pe o splendidă inutilitate costisitoare ar sta în interesele unora de a mai mulge ceva parale din denunțarea comunismului.

Eu cred însă că mult mai bună ar fi inițiativa unui Institut de studiere a perioadei postdecembriste, institut care ar putea avea un Muzeu.
Institutul ar avea, printre altele, următoarele misiuni:

  1. Să strîngă documente existente la persoane particulare despre perioada postdecembristă.
  2. Să provoace personalitățile implicate în istoria postdecembristă să-și scrie memoriile. Din experiență știu că mulți ar prefera să fie intervievați în loc să scrie ei. Înregistrate pe bandă video, interviurile ar putea servi istoricilor viitorului.
  3. Să finanțeze publicarea de studii, de eseuri, de documente despre perioada postdecembristă.
  4. Să organizeze sesiuni de comunicări științifice pe această temă.
  5. Cercetătorii Institutului să fie prezenți la televiziunile de știri cu intervenții competente despre fapte de istorie postdecembristă care ar putea explica evenimente de azi.

Două chestiuni pentru dvs:

  1. Memoriile cărei personalitate postdecembristă ați vrea să citiți?
  2. Ce document cheie pentru Istoria postdecembristă credeți că ar trebui descoperit și dat publicității?

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

32 comentarii pentru articolul „Gîndul de duminică, 19 iulie 2015”

  • Ideea dumneavoastră este bună, dar acest președinte nu este capabil să o implementeze. Dacă uita ce – i scriu pe foaie și cere GUVERNul meu.

  • Maestrul Cristoiu ,nu este de pensionat,maestru Cristoiu este unul dintre cei mai buni jurnalişti editorialişti din românia , că a fost ba cu dreapta ba cu stânga ,asta dovedeşte independenţa presei libere din Romania !

  • PRIMUL RAZBOI MONDIAL S-A IN CHEIAT IN AL DOILEA RAZBOI MONDIAL CAND S-AU GASIT SOLUTIILE DE IMPARTIRE A SFERELOR DE INFLUENTA . REVOLUTIILE DIN 1989 NU S-AU INCHEIAT , DOVADA O REPREZINTA TOCMAI CEI 25 ANI AI NOSTRI CARE SUNT PLINI DE EVENIMENTE CIUDATE SI EXPLICATE PUERIL . CEA CE MA INSPAIMANTA ESTE CENZURA INFORMATIILOR DESPRE RESTUL LUMII,SUNTEM COMPLET IZOLATI SI DIN CAND IN CAND NI SE SERVESC INFORMATII CONTROLATE . IN TELEJURNALUL COMUNIST EXISTA O PARTE A STIRI;OR EXTERNE , IN ZIARE EXISTA O PAGINA DE STIRI EXTERNE , EXISTA REVISTA . ACUM ESTE .DE CE DL. CRISTOIU ?ASTA AS DORI SA NE EXPLICATI .DE CE ??

  • Maestre las-o balta ca macane rau de tot. De 25 de ani esti in misiune, cand pe dreapta, cand pe stanga fara talent, fara logica, balbait. Fabrici stiri, conspiratii, inventezi analize manipulatoare si dupa atata lupta fara succes, cred ca vrei o statuie bine finantata. Cred ca varsta te obliga la o pensionare decenta, in tacere …

  • Perioada Post decembrista? Cred că ar fii doar capitolul Comunismul Acoperit sub masca Democrației sau organizarea mafiotă a Comunismo-Securismului.
    În ceea ce privesc personalitățile, în adevăratul sens al cuvântului, cred că ar trebui căutate cu lupa și ar fii tot de negăsit.
    Minciuna, hoția vedetelor politice și manipulările ordinare ale mass-mediei cred că sunt numitorul comun al perioadei.
    Legea tăcerii mafiote nu va permite dezvăluirea nici unui adevăr, așa că pe următoarea sută de ani institutul propus de Dumneavoastră nu are nici un obiect de activitate, poate doar acoperirea cu alte minciuni a mizeriei morale a celor care s-au cățărat în vârful vieții politice, economico-financiare, sociale și chiar culturale.
    Maestre, ideea Dumneavoastră năstrușnică, ma face să mă întreb dacă ăsta e vre-un nou Ordin pe unitate, o nouă ”Misiune” ?

  • Excelentă idee ,dar dacă funcţionează la fel de bine ca şi CNSAS ul, atunci unii politicieni ar ieşii curaţi ca lacrima .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *