Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Ion Cristoiu  despre protestele din Franța: Stalin al capitalismului şi-a luat nasul la purtare

Chiar dacă violențele n-au atins nivelul de săptămîna trecută, protestele Vestelor galbene de sîmbăta asta au avut o vigoare ce ar trebui să pună pe gînduri nu numai pe Macron, președintele multinaționalelor fără suflet, dar și Sistemul care l-a scos din pălărie după formula de hocus pocus, prin care România s-a pricopsit de patru ani de zile cu o Rață mecanică la Palatul din Deal.

Vineri, 7 decembrie 2018, pricepînd că la Paris se joacă în aceste zile o piesă istorică mult mai profundă decît o revoltă împotriva creșterii prețului la carburanți, creștere care a lovit nu atît clasa muncitoare, cît mai ales pe micii investitori, sarea și piperul capitalismului definitoriu, Mediafax, prin Petriana Condruț a vrut să afle și punctul meu de vedere, al unuia care se autointulează – desigur în glumă- comunist, dar care e în realitate un elev sîrguincios a Doamnei Învățătoare numite Istoria, cea care ne dă cu rigla peste dește, fără a ține cont că asta nu-i political correctness.

Interviul a apărut pe site-ul Mediafax. Am socotit că merită să-l cunoască și cititorii cristoiublog.ro.

Tentativa unui preşedinte crescut în laboratoarele mediatico-politico-de servicii de a aplica măsuri de dreapta într-o ţară obişnuită cu măsuri de stânga, fără a ţine cont de protecţia socială, este cauza principală a protestelor violente din Franţa, consideră Ion Cristoiu. Jurnalistul e de părere că fenomenul nu s-ar putea repeta în România, unde coaliţia guvernamentală chiar a exagerat cu măsurile sociale, iar românul este nechibzuit. „La noi e izmeneala cu corupţia,” spune Cristoiu.

„Nu poţi creşte politicieni şi jurnalişti  în laboratoarele din păduri,” este de părere  Ion Cristoiu, care consideră că Emmanuel Macron este „o creaţie mediatico-politico-de servicii”, care nu are un partid tradiţional, autentic şi profund, ce ar fi putut să contracareze mişcările sociale. Cauza principală a protestelor violente din marile oraşe franceze este încercarea unui preşedinte – care se crede un fel de „Stalin al capitalismului” – de a aplica  măsuri de dreapta într-o ţară obişnuită cu măsuri de stânga, fără a mai ţine cont de protecţia socială.

Jurnalistul Ion Cristoiu  nu crede că în România ar putea apărea mişcări similare, determinate de cauze similare, „pentru că românul e nechibzuit” şi  nu îi pasă că se scumpeşte benzina.

„La noi e izmeneala cu corupţia, acolo sunt mişcări sociale cu profunzime economică,” explică Cristoiu diferenţa. „Dincoace, ele nu au fost provocate de măsuri economice şi nu vor avea loc, pentru că actuala guvernare stă exagerat grav de bine cu măsurile sociale.”

Redăm integral interviul:
Mediafax:  Care credeţi că sunt cauzele sociale şi politice care au condus la izbucnirea protestelor violente din Franţa?
Ion Cristoiu:  Sunt şi cauze sociale şi politice. În principal, se rezumă la încercarea lui Macron, în numele unui capitalism radical, de a aplica  măsuri de dreapta  într-o ţară obişnuită cu  măsuri de stânga. Măsurile luate peste noapte, fără ca Macron să aibă un partid tradiţional, care să fie implementat în toate structurile până la ultimul cătun din Franţa. O încercare a unui preşedinte de  a silui realitatea, crezându-se un fel de Stalin al capitalismului. Să fie şi un semnal, în condiţiile în care erau partidele comuniste şi Război Rece, capitalismul a fost atent la măsurile sociale, că se gândea că vine peste el comunismul. Apoi şi-a luat nasul la purtare,  nu mai ţine de protecţia socială  şi se poate ajunge la ce e în Franţa. E mai mult o nemulţumire socială.
Greu de înţeles în România acest lucru, pentru că în timp ce românului  puţin îi pasă  dacă creşti sau scazi salariul cu 500 de lei, în Franţa, creşterea preţului cu un cent îi dereglează omului viaţa, pentru că  şi-a calculat viaţa  de acel cent. Taxa pe carburant era o măsură care afecta bugetul francezului de statut mediu, pentru că relatările de acolo arată că este vorba despre oameni mici întreprinzători, care au fost loviţi de aceste măsuri de dreapta.
Măsurile politice – în Franţa s-a încercat  un experiment, s-a creat un fel de USR şi Dacian Cioloş, un Macron – creaţie mediatico-politico-de servicii, fără a avea experienţa preşedinţilor francezi şi s-a trezit un partid creat artificial. Dacă era un partid autentic, profund, tradiţional, acest partid ar fi reuşit să contracareze. Dar fiind unul artificial, cu oameni care nu au mai făcut politică, concluzia şi pentru România este că e bine să laşi să crească din viaţă, nu poţi creşte politicieni şi jurnalişti  în laboratoarele din păduri, se cresc din viata, din concurenţă. Creaţiile artificiale, politice nu au  nicio şansă  pentru că ele se ivesc din birouri, nu din realităţi.

Mediafax:  Credeţi ca Administraţia Emmanuel Macron va găsi soluţii pentru depăşirea crizei sociale?
Ion Cristoiu:  Depinde de evenimentele de azi. Nu e exclus să fie o tensiune. De obicei, în istorie, revoluţiile sunt cu începuturi spontane, când sunt anunţate ca în Franţa, s-ar putea  să nu aibă loc. Dacă nu se corectează, pentru că stă prost în sondaje,  nu va supravieţui, mai ales la măsurile pe care vrea sa le ia el. Indiferent dacă supravieţuieşte sau nu, e „mort”.

Mediafax:  Există riscul apariţiei unor proteste similare în România, spre exemplu din cauza preţului carburanţilor, a stării infrastructurii rutiere?
Ion Cristoiu:  Nu pot să existe, pentru că românului puţin îi pasă că a crescut un cent benzina, pentru că  românul e nechibzuit. Nu poţi să te aştepţi în Piaţa Victoriei. La noi e izmeneala cu corupţia, acolo sunt mişcări sociale cu profunzime economică. Dincoace, ele nu au fost provocate de măsuri economice şi nu vor avea loc, pentru că actuala guvernare stă exagerat grav de bine cu măsurile sociale.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Ion Cristoiu  despre protestele din Franța: Stalin al capitalismului şi-a luat nasul la purtare”

 • E interesant, pe de-o parte, cine a iesit in strada in Franta, si pe de alta parte ce fel de masuri sunt cele ale presedintelui Macron. Nu-s de dreapta, sunt un fel de dreapta ecologista, o struto-camila in care nu se regaseste nimeni.

  Problema, domnule Cristoiu, nu e doar ca Macron nu are partid, ci si ca Macron a fost vazut ca om de stanga, votat de stangisti, de francezii de rand, care brusc s-au trezit cu unul care ia masuri de dreapta.

 • că dacă francezii ar fi venit la noi, atunci când au ieşit la vot, le-am fi prezentat sasul nostru corcit ” venit pe un val de entuziasm” similar cu acela al unuia care scăpând de „constipaţie” (v.Ponta) a dat în „diaree” (v.Iohanis)!

 • Ma uit si rid! Ce ne mai spitsuiau frantujii prin anii ’90 ca nu -i integram pe balaoachesi , si apoi nu stia Sarkozy , cum sa-si evacueze neamurile din Fransia ! Cum se ingrijorau ei cind cu 10 aug si cum s-a intors roata !
  Ah , chel mervei! Ma gindesc la intelepciunea populara :
  „Foc la tatari ( frantuji ; sper ca in curind si la daci =aia dutch si la doici =deutch) , la noi , lumina „!

 • Baronul Münchhausen alias Coroiu are o armata de aplaudaci,toti fosti turnatori ca si Coroiu.

  • Gica, au trecut și pe la măta aplaudacii ăia ai lu Baronu, da n-a ieșit la 6 luni decît o tentativă de maimuțică, cu capul mai lat decît umerii: ai eșit adică tu. 😥 Nu fi trist, Rareș Bogdan care te trimite aci e secu, ca și idolu tău CTP, dat în primire de Dragomir că toarnă la SRI. 😛

 • Oare de ce CNN o fi prezentat protestele din Franţa, ca pe o stire ‘oarecare’, cel puţin până astăzi ? S-or fi simţind (americanii) cu … ‘muștele’ pe căciulă?!?
  Se știe că Trump nu prea-l are la inimă, pe Macron, de când cu acordul de ‘mediu’ !

  • Cum de ce? CNN a ajuns o gazetă de perete cu titlu de televiziune, pe care o folosește Soros ca șervețel în restaurant. S-a dus gloria presei americane, acu reporterii-marijuana de-acolo nu vor știri decît cu Trump. Dacă nevasta șefului CNN și-a tras-o cu un migrant din Guatemala, e vina lu Trump

 • Felicitări Ion Cristoiu, fraza asta e magistrală, îl descrie perfect pe Micronu . Indiferent dacă supravieţuieşte sau nu, Macron e „mort”. 😆

 • Idiotu Macron scoate TABurile contra propriului popor. A mai făcut unul asta, îl chema Ceaușescu și a ajuns președinte la Tîrgoviște.

 • De la Ceaușescu in ‘89, nimeni nu a mai scos blindatele împotriva propriului popor. Cred ca Macron este disperat. Pentru el este sfârșitul. Este mort după aceasta funcție pe care nici el nu știe cum a obținut-o.
  Cei care au propulsat in aceasta înaltă funcție o nulitate, trebuie sa regândească rapid o alta strategie. Alta persoana.

  • Francezii au folosit blindatele si în 2005, când au avut decretata Starea de Urgenta timp de 3 luni de zile, din cauza manifestatiilor violente de la periferii.

 • Franta isi merita soarta. Cu varf si indesat. Cand faci astfel de alegeri, urmarile sunt previzibile. Din secunda unu, cu Macron la Elisee, lucrurile erau clare. Cu Merkel alungata de la volanul CDU si cu Macron pitit in tufisuri de frica vestelor galbene, UE isi traieste in agonie ultimele clipe. Incepand cu momentul europarlamentarelor, nimic nu va mai fi ca inainte in Europa. Numai ai nostri politicieni autisti nu-si dau seama de consecinte si nu le da prin cap sa aiba la o adica, la indemana un plan B pentru momentul imploziei UE.

  • Asta cu EU își trăiește ultimele clipe e tare și poate fi reală. Franța se întîmplă tocmai acu cînd nazistu de la Cotroceni avea și el o promisiune de job, la mUE, cu nevastă-sa șefă la magazinu de poșete din sediul lu Iuncker 😆

  • Francezii aveau de ales între Le Pen si Macron. Crezi ca le-ar fi fost mai bine cu Marine?

 • Presa finanțată de Soros în Franța au scris că Le Pen e „extremistă” așa că flăcăul ăsta tomnatic Micronu cu baba lui, ar fi cei mai potriviți să conducă Franța. Păi da, că de-aia îi pun jandarmii francezi pe studenții protestatari în genunchi cu mîinile la ceafă, cum nu s-a întîmplat sub nici un alt guvern francez- că Micronu nu e extremist, el e doar un băiat bun și cam zgubilitic la cap.. Macronu, cu baba lui, Iohannis cu Răvășitoarea lui, alde baba Mrerkel care e singurică că i-a fugit moșu, fac parte din același spital de psihiatrici împinși înainte la conducere de servicii. 😀 Alcolica de Monica Macovei, sugătoare șefă la Soros, nu o să ceară oare o cercetare a poliției franceze la Parlamentu European/? Cu niște marijuana la îndemînă adusă de Timerman, să fie atmosfera de veselie? 😆

 • Ion Cristoiu, în interviul cu Mediafax. „Macron cu partidu lui sînt creația serviciilor.” Păi ca în România, cu sugătorii lu Soros de la USD și Ciolos. 😀
  Corect! Și ceea ce e Serviciu piere ca conducerea serviciului. Dacă nu ai poporu de partea ta, o iei în gură de mălineanu ca Micronu și fluieri Mareseieza a pagubă/ 😎

 • Mircea Niculescu
  Bun comentariu.

 • Și cu cîtă umilință l-a primit sclavul-șef din Romînia Klaus Iohannis pe primitivu ăsta Micron la București. A stat sasul în genunchi, și-a arătat dinții ăia de cal ca să rînjească cum îl tot învață protocolu sfătuitorii lui din carton putred, poate îi ieșea și de-o plimbare pt Răvășitoarea la Paris, pe mokka. Nici Roxy nu a dat atîtea limbi la Fundurile Norvegiene cum a reușit dulapu nostru cu haine Klaus pe bucile piticului herotic de la Paris. Ăștia doi își zic oameni politici da sînt niște prăpădiți care mai au nevoie de vitamine. Da acu cică și farmaciile poartă veste galbene.

  • Unde dreac e Macronu acu, nu știe nimeni prin presă, a dispărut. S-a dat la fund. La fundu cui? La fundu babei.

  • CEZAR JIPA, bă magraon avorton scăpat de sub fustele balabustei, nu mai intra sub droguri pe blogu ăsta. Dacă nu te-ai prins, azi se scrie de unul de la francezi numit Micron, nu de Dragnea. Voi „rezistenții” la sevraju de canabis v-ați tîmpit la cap, nu mai poate nimeni discuta cu voi 🙁 . Dacă se discută de piramidele egiptene, voi ziceți că Dragnea e de vină. Respirați ca peștele: Drag-nea, Drag-Nea. Iar cînd n-o mai fi Dragnea la PSD o să bubuiți că n=o să mai aveți motiv ca să respirați, bivoli puțind a bălegar, furajați prin Soros.

  • Cîteva sute de veste galbene au manifestat impotriva taxelor la sediul UE din Bruxelles. 😀 Sefii de la Comisiia Europeană și Parlamentu european s-au baricadat în sedii. Ca să vezi, ziariștii lu Soros din Belgia n-au știut că pot exista și veste galbene, ei n-au scris de așa ceva niciodată.
   https://www.presstv.com/Detail/2018/12/08/582358/Brussels-yellow-vests

   • Potrivit rapoartelor, Jean Claude Juncker și Franț Timmermanns s-au ascuns în pivnița cu vinuyri și murături de la Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *