Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Gîndul de la ora 21.30

Referendumul din Crimeea: Rusia dă Occidentului semnalul c-a pus piciorul în prag!

Cu o oră înainte de anunțarea în direct a rezultatelor date de exit-pool-uri, am urmărit pe televiziunile rusești de știri acoperirea Referendumului din Crimeea. S-au manifestat două direcții:
Cultivarea atmosferei de sărbătoare din Crimeea și atacarea violentă a noilor lideri de la Kiev.

Spre deosebire de mulți confrați, tineri îndeosebi, care se și văd deja corespondenți pe un nou Front de Est, eu abordez Criza Crimeii cu luciditate de istoric.

Trecuți deja de gîfîiala senzaționalistă, pentru a se manifesta prin horcăială, băgătorii de seamă de pe posturile românești de știri se întrec în a considera Referendumul un prim pas în expansiunea Rusiei spre Est, una dintre țărișoarele în care va intra Armata Roșie fiind, desigur, a noastră.

Vorba lui Ceaușescu la mitingul din 21 decembrie 1989:
Tovarăși, stați liniștiți la locurile voastre!
Referendumul n-are nici o legătură cu expansiunea teritorială a Rusiei. El e strict legat de bătălia Rusiei pentru a-și păstra sfera de influență.

Așa cum au observat și unii comentatori occidentali mai puțin înfierbîntați, Referendumul nu înseamnă automat alipirea Crimeii la Rusia. Vor fi nevoie de mulți pași constituționali în cele două părți – Crimeea și Rusia – pînă cînd harta Europei se va modifica. Și sunt tentat să cred că alipirea practică nu va avea loc.

După opinia mea, Rusia a urmărit alte scopuri decît a avea un teritoriu pe care oricum îl controla:

 1. Un semnal puternic dat Occidentului că prin trecerea unor foste republici sovietice din spațiul neutralității binevoitoare față de Rusia în cel al adversității de tip occidental s-a depășit linia roșie.
  Să nu uităm că totul a pornit de la răsturnarea regimului Ianukovici, urmată de precipitarea noilor lideri de a oferi Ucraiana cu totul UE, NATO.
  Rușii știu că în aceste momente se joacă destinul lor istoric. Sau acceptă ofensiva Occidentului spre sfera lor de influență și nu vor mai fi un Mare Popor sau pun acum piciorul în prag și opresc Occidentul chiar cu prețul unui al treilea război mondial.
 2. Referendumul s-a vrut nu atît alipirea Crimeii, cît mai ales o lovitură destabilizatoare dată noilor lideri ucraineni.
  Să nu uităm că Occidentul și-a asumat public ajutorarea Ucrainei pentru a ieși din dezastrul economic. Acest ajutor ar urma să-i atragă pe ucraineni spre Occident numai și numai dacă situația economică se va îmbunătăți. Cum să se întîmple asta, cînd Ucraina de Est fierbe? Dacă socotim în termeni strict economici, pentru Occident redresarea Ucrainei va fi un eșec perfect. Țară aflată în mîinile oligarhilor, cu un stat de drept de fațadă, cu moravuri orientale, Ucraina e un sac fără fund pentru orice ban occidental.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Gîndul de la ora 21.30”

 • Urmatorul pas, integrarea Rusiei in UE. Cu drept de veto daca asa vor ei (nr. rusii)!:):)

 • Subscriu total analizei dvs. inteligente si nealterata de politicianism!

 • CE A DAT NIKITA HRUSCIOV ,EL NU MAI POATE LUA

 • PUTIN,CA DE FIECARE DATA ,TREBUIE SA IASA EL IN FATA.DIN PACATE I-I ARE PE TOTI IMPOTRIVA LUI

 • Nu cred ca in cazul Crimeei si a estului ucrainian este vorba doar despre sfera de influenta, ci despre teritorii cu populatie ruseasca pur si simplu. Oricat de paradoxal poate sa para, Rusia nu mai are potential expansionist. Marea problema este daca va putea sa tina in frau ceea ce are si nu se va dezintegra pe termen mediu. Rusia stapaneste inca populatii numeroase de alta etnie si religie si ar fi inacceptabil sa nu isi protejeze tocmai teritoriile cu populatie ruseasca loiala. Nu ma tem de expansiunea Rusiei fiindca nu mai poate si, din acest motiv, nici nu isi doreste. Sfera de influeta este cu totul altceva si aici Rusia este in plin joc. Este forte clar ca Rusia este foarte influenta in multe puncte din U.E. Si in zona politica, si economica si chiar intelectuala. Asta a fost si este un pericol pentru noi de a cadea sub influenta agenturii sofisticate rusesti. Dar asta este o alta discutie. M-am gandit mult la ceea ce vor americanii din acest conflict si am ajuns la o varianta posibila. Am plecat de la premisa incapacitatii Rusiei de expansiune, de la faptul ca nu este in interesul U.E. o Ucraina atat de mare si cu atat de multe probleme mai ales ca sunt argumente foarte bune de divizare politico-functionala a acestui stat. Nu insist, argumentele cred ca sunt evidente. Si am mai plecat de la resursele Rusiei, de toate tipurile, in contrast cu degradarea societatii care nu poate fi oprita, scaderea demografica fiind doar unul dintre simptome. Alaturand acestui tablou criza occidentului care este pe cale sa piarda avantajul enorm de a fi buricul pamantului, m-am gandit ca cea mai apropiata civilizatie de cea occidentala pentru viitor este totusi cea ruseasca, nu cea asiatica, si cea mai rationala optiune strategica este Occident-Rusia, fiindca impingerea Rusiei catre solutia asiatica va insemna sfarsitul definitiv al dominatiei occidentale. Nu cred ca occidentalii, mai ales americanii, nu inteleg toate aceste lucruri, numai ca, bazandu-se pe avantajele de moment si asumandu-si riscuri enorme, cred ca vor sa cucereasca Rusia pe modelul Ucrainian. Adica sa provoace o anumita izoloare controlata a Rusiei care sa duca la o ruptura din interior. Numai ca, asa cum s-a vazut, sunt foarte buni la distrus dupa care pierd controlul si lucrurile devim mai rele si mai periculoase ca inainte. In concluzie, in conditiile in care cea mai rationala solutie ar fi impartirea Ucrainei intre occident si rusi, opoziatia ferma chiar si impotriva desprinderii Crimeei, teritoriu care nu a fost ucrainian nici politic si nici etnic, nu are la prima vedere sens. Fie e un joc ca sa nu se spuna ca au cedat usor, fie vor sa destabilizeze Rusia. Strict legat de noi si de realitatea imediata, Odessa ramane problema noastra cea mai mare si mai acuta. Este o zona puternic dominata de rusi, nu de ucrainieni, este lipita de Transnistria si cuprinde si sudul Basarabiei cu gurile Dunarii.

 • Deocamdata Putin le-a administrat o corectie severa gugustiucilor de lideri Occidentali, in frunte cu Obama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *