Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

O necesitate a momentului: Preluarea USR de către Dacian Cioloș

Fără a lua în calcul redistribuirea care îi va aduce mandate în plus, PSD a cîștigat alegerile cu 45% din voturi.
E cea mai mare victorie a PSD din 1990 pînă în prezent.
Dar cum alegerile din 20 mai 1990 trebuie excluse din jocul democratic normal (la cîteva luni de la prăbușirea comunismului, nu putem vorbi de opțiune în cunoștință de cauză), victoria PSD din 11 decembrie 2016 e unică nu numai în istoria PSD, dar și în istoria partidelor postdecembriste. Cel mai mare scor înregistrat vreodată în postdecembrism a fost cel al USL în 2012 – 60%.
Da, dar USL era o coaliție dintre PSD și PNL, un partid de Stînga, și unul de Dreapta.
Ca partid de unul singur, cea mai mare victorie a fost cea a PDSR din 2000, aproximativ 37%.
Că, împreună cu ALDE și UDMR, PSD poate alcătui o majoritate zdrobitoare în Parlament și ea o premieră, inutil să mai vorbim.

Vrem în schimb să vorbim de o altă premieră postdecembristă:
Diferența dintre primul și al doilea clasat.
Indiferent de culoarea politică a primului și a celui de-al doilea, diferența dintre cele două partide exprimă în chip evident echilibrul de pe scena politică.
Din acest punct de vedere, alegerile din 11 decembrie 2016 au adus cel mai mare dezechilibru postdecembrist din Istoria postdecembristă.
Între primul partid clasat PSD, cu 45% și al doilea clasat, PNL, cu 20%, e o diferență de 20%.
O simplă privire aruncată asupra istoriei postdecembriste arată că excepție făcînd alegerile din 1990, niciodată un scrutin parlamentar n-a dat o asemenea diferență între primul și al doilea clasat.

În 2000, anul prăbușirii CDR, PDSR s-a situat pe primul loc cu 37%.
Locul al doilea a fost ocupat de PRM, cu 20%. Chiar dacă PRM ținea de aceeași familie politică, totuși, era vorba de două partide diferite.
Diferența a fost de doar 17%.
În 2012, diferența a fost de 34%.
Da, dar în 2012, cîștigătorul a fost o Coaliție de două partide.
USL, de altfel, s-a și rupt în februarie 2014.

Alegerile din 11 decembrie 2016 au adus cu sine un singur partid, PSD, cîștigător al majorității zdrobitoare.
Adăugînd deținerea de către PSD a guvernării locale, avem imaginea unei dominări zdrobitoare a scenei politice de un singur partid.
Dacă luăm în calcul că PSD va face guvern cu ALDE și, eventual cu UDMR, în viitorul Parlament vom avea o Opoziție alcătuită din PNL, USR și PMP.
Cele trei partide fac împreună 34%.
Teoretic, ele ar putea alcătui o Opoziție de 34%.
Practic lucrurile sunt mult mai complicate.

Din start trebuie să excludem USR în forma actuală.
Succesul USR s-a datorat, ca și succesul PPDD, unei stări de spirit:
Partid nou, alcătuit din oameni cu carte, care n-au făcut politică.
Forța unui partid seamănă cu cea a unei căsnicii.
Ea, forța unui partid, ca și forța unei căsnicii, nu se verifică la nuntă, ci în anii ulteriori, de conviețuire.

USR e un partid fără structuri, fără program, fără disciplină minimă internă, fără doctrină, fără o conducere profesionistă.
De la Locale pînă acum, USR n-a dovedit nimic ca partid.
Prin Nicușor Dan și Clotilde Armand, USR s-a afirmat ca partidul care face Gălăgie.
Activitatea Opoziției în Parlament are aceleași reguli ca și activitatea Puterii.
În perioada următoare USR trebuie să intre în ansamblul Opoziției, să participe la acțiuni comune ale Opoziției, să facă compromisuri.
Din datele de pînă acum, e greu de crezut că USR va fi la înălțimea acestor exigențe.

E pierdut USR pentru Opoziție și pentru scena politică?
Evident, nu.
Dacă USR ar fi preluată la nivel de conducere de Dacian Cioloș și echipa sa din cadrul Guvernului Tehnocrat, USR poate deveni un partid în adevăratul sens al cuvîntului, ba chiar un partid fanion al Dreptei.
Reconstrucția Dreptei nu poate porni decît de la USR.
A unei USR însă devenită partid de a binelea.

Pe PNL nu se poate conta mult timp.
Partidul e încă supus lui Klaus Iohannis și, prin aceasta, Serviciilor.
Cîtă vreme liderii și deciziile partidului nu vor fi urmarea voinței membrilor PNL, ci al voinței altora, activitatea PNL în cadrul Opoziției va fi pusă sub semnul îndoielii.
Cel mai bun semn al faptului că partidul nu e liber, ci supus comandamentelor din afară, îl dă efortul de păstrare cu orice preț a Alinei Gorghiu în fruntea partidului.
Seara de 11 decembrie 2016 va rămîne în Istoria prostiei cu fes din politica românească prin Declarația Alinei Gorghiu că jocurile nu sunt încă făcute.
Exit- poll-urile dădeau o diferență de peste 20 la sută între PSD și PNL.
În aceste condiții, anunțul privind demisia ar fi salvat într-un fel PNL, dovedind că partidul are capacitatea de a supraviețui șocului.
Să declari că nu demisionezi, deoarece doar după anunțarea Rezultatelor de către BEC se poate vorbi de un dezastru mărturisește mai mult decît prostie.
Mărturisește prostie agresivă, acea prostie care face dezastru în jur, pe kilometri întregi.
A venit ziua de luni.
În locul demisiei, Alina Gorghiu a anunțat că-și depune mandatul, o șmecherie prin care speră să rămână în fruntea PNL după trecerea cutremurului.
Ca să fii atît de înverșunată în păstrarea la șefie înseamnă să te bazezi pe Protectori puternici.
Indiscutabil, Alina Gorghiu îl are ca Protector pe Klaus Iohannis, Stăpînul nefericiților de la PNL.

PMP a trecut cu greu pragul electoral.
Una dintre cauze a stat în personalitatea copleșitoare a lui Traian Băsescu.
Dacă în perioada următoare Traian Băsescu n-are generozitatea de a lăsa și pe alți lideri să se manifeste, PMP va fi reeditarea UNPR de pe vremuri.

Nu voi fi atît de nerod încît să mă jeluiesc în stil facebookist de victoria în sine a PSD.
În definitiv, PSD nu e nici PRM, nici Frontul Național.
E un partid înscris în hotarele politicii pro-europene a României.
Asta nu înseamnă că pot trece cu vederea adevărata problemă adusă de aceste alegeri:
Incredibila dezechilibrare a scenei noastre politice.

Viața a dovedit că forța Opoziție nu stă în numărul de parlamentari, ci în forța celor care vorbesc în numele Opoziției.
Din acest punct de vedere, o necesitate a momentului ar fi ca USR să fie preluată de Dacian Cioloș.
Ar fi următoarele argumente:

  1. PNL va intra într-o perioadă de derută ce s-ar putea încheia cu destrămarea, după modelul PNȚD. O parte însemnată ar putea trece la PMP. Doar USR, prin datele care țin de noutate, de speranțele create în rîndurile Electoratului de Dreapta, de avantajul începutului, ar putea prelua șefia Opoziției. Pentru asta- repet- USR are nevoie de un lider adevărat, lider care nu poate fi Nicușor Dan.
  2. Dacian Cioloș are deja experiența unui an de guvernare. În condițiile în care se invocă necesitatea unor noi oameni politici, ar fi o prostie să pierdem un om deja format la școala Guvernării, precum Dacian Cioloș
  3. Dacian Cioloș are o echipă de membri ai Guvernului cu care ar fi vrut să înființeze un partid. De ce să înființeze un partid, cînd deja există unul în perioada de formare, care ar putea deveni sub noua conducere un partid adevărat?
  4. Dacian Cioloș are deja școala bătăliei cu PSD. Prin USR el ar putea deveni liderul Opoziției într-o țară dominată zdrobitor de PSD.

N.B. Sînt dator cititorilor cu o dare de seamă privind votul meu din 11 decembrie 2016:
La Senat am votat PMP.
Asta deoarece asta a fost voința cititorilor mei și pentru că au candidat în acest partid și doi jurnaliști talentați: Dan Andronic și Robert Turcescu.

La Camera Deputaților, am votat Elena Udrea.
Asta deoarece pentru mine, dincolo de tot ce se spune despre mult poreclita Blondă de la Cotroceni, Elena Udrea e un exemplu de bărbăție pe o scenă politică de nevolnici . N-au reușit s-o încovoaie nici cătușele. Dacă ar fi ales un al partid – PSD – de exemplu, Elena Udrea ar fi rămas mai departe în politică și nu oricum, ci drept un exemplu de rezistență la mari încercări.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „O necesitate a momentului: Preluarea USR de către Dacian Cioloș”

  • Teza de master a Clotildei are numeroase pasaje copiate adliteram fara ghilimele din alte lucrari.

    Teza de master a Clotildei este publicata pe saitul scolii ei, la goo.gl/72b9QG . La pagina 68 din teza Clotildei gasim, fara ghilimele: „Indefinite delays can be caused by excessive appeals or unclear delineation of decision-making authority. Participation in a decision-making process provides the participant with a sense of ownership over resulting agreements or decisions. With this sense of ownership comes support for its implementation and, ultimately, the achievement of an efficient decision.” Daca veti cauta cuvinte din aceasta fraza pe google, veti gasi exact aceleasi cuvinte intr-o teza mai veche cu 4 ani decat cea a Clotildei (Sau puteti sa va duceti direct sa cititi teza lui Dufy Dorli, din care a plagiat Clotilde, pe saitul Universitatii UBC, la goo.gl/GqpjtL , pagina 38.) Mai gasiti si alte exemple de plagiat al Clotildei Armand pe saitul B1 la goo.gl/LMvsgO sau pe saitul Cancan la goo.gl/xNK0ov .

  • Sunteti neserios daca ati votat cum spuneti.

  • Alegerile au trecut, rezultatul final se stie.
    Cu ce ramanem?
    1. O natiune mai dezbinata decat oricând, acuze privind calitatea unor oameni care si-au exprimat votul intr-un fel care nu este agreat de altii.
    2. Un partid nou, format din persoane ciudate, cu surse de finantare neclare. Asteptam ca DNA sa se autosesizeze, in rem, privitor la aceste finantari (inclusiv la PMB ).
    3. Un asa zis partid istoric, PNL aflat in pragul desfiintarii.
    4. Un fost guvern care timp de un an nu poate prezenta nici un fel de realizari. Nu inteleg disperarea cu care se incearca pastrarea dlui Ciolos in functia de premier, laudand proiecte si realizari care nu exista. Nici nu a fost in stare sa aiba o reactie fata de jignirile repetate primite de la unguri. Misiunea lor a fost indeplinita: distrugerea capitalului romanesc, atat cat mai exista.
    5. Promovarea in noul parlament, pe langa multe persoane debutante in politica si a unor securisti acoperiti, unii autodenuntati. Daca esti gazetar talentat, poti fi turnator, securist?

  • Adresat unui anonim – Cernat :
    In lipsa ideilor, bășcălia da impresia ca tine loc de replica. Atunci când o sa înțelegeți valoarea sacoului meu, o sa îmi consum timpul explicându-va de ce nu fac politica. Pana atunci , va tratez așa cum meritați : ca pe un sfertodoct. Încercați sa-i epatați pe alții… In lumea mea gângăniile sunt strivite , nu propovăduiesc simbioze.

  • Daca mai luam in calcul ca USL TRAIESTE , avem aceiasi plolitruci ce au facut ca din Romania sa plece un sfert (daca nu mai mult ) de populatie activa, din care cateva zeci de mii de medici. Si asta ar fi doar bomboana de pe coliva.
    Un partid , sau o clasa politica daca nu se regenereaza mereu , cu oameni tineri si capabili se degradeaza, si degradeaza totul in jur. Cand spun oameni tineri si capabil , nu ma refeream la secretare de birou, sau ventriloci ai vechilor „cadre”. Un partid devine puternic daca are o opozitie puternica . Atunci cand au obtinut „victorii zdrobitoare”, s-au crezut mai presus de lege , si mai presus de D-zeu. In aceasta situatie „invingatorii”, de azi pot deveni „anchetatii”, de maine.

  • Da, USR-ul asta „mare om, mare caracter”. Inca ma intreb cum naiba are adepti. De ce ma intreb insa nu stiu, caci e clar -pe plaiurile noastre mioritice orice e posibil iar toti sunt o apa si un pamant.
    Renasterea Banateana : ” Traseism, comunism şi nepotism la USR Timişoara! Acuzaţii grave în interiorul filialei judeţene a partidului lui Nicuşor Dan
    A fost nominalizată Rodica Militaru, fost membru PCR, care face parte din acelaşi grup de interese cu soţii Dolângă. Potrivit acuzaţiilor, toţi trei fac parte dintr-o asociaţie obscură, AZPR, unde oferă consultanţă, evident contra-cost.

    Grupul de conducere e plin de traseişti: Nicu Falcoi, fost preşedinte al Comisiei de etică şi arbitraj din M10; Lucian Buşe, fost la PNL, PNŢCD şi Noua Republică; Sorin Şipoş, fost angajat al Primăriei Timişoara, care se prezintă drept „prietenul din copilărie al lui Nicuşor Dan”; Radu Lupan, care a falimentat până acum două firme.”

    Haideti Dle Cristoiu, USR alta pacaleala, dar desigur Ciolos poate e potrivit acolo. Acel Ciolos un mediocru -tehnocrat, mare comisar UE impins, sustinut si propulsat de Basescu, altfel nu ocupa functia in veci.
    Acel mare Ciolos- Cumintenia Lumii Galactice care a demonstrat tot ce a putut si poate.
    Totusi vine intrebarea dar noi ce vina avem? E singura intrebare. Asa, de 27 ani toti au vrut „binele romanilor si al Romaniei” -mai sa vezi! si cu toate astea, azi Romania e pe ultimul loc in Europa, cu NIVELUL DE SARACIE cel mai mare. Cu un popor ajuns aproape niste zombi. Dar pe cine intereseaza ? Sau a interesat real? Nu a interesat!
    Dar ce sa vezi minune!, se nasc mereu numai salvatori de stanga de dreapta de …..interpusi, interfete si acoperiti cu ideologii si sloganuri propagandistice abstract -GOALE, servite poporului pe post de „bunastare a lui si prosperitate a tarii”.
    Serios, cata prostie! circul asta cat mai continua?, in care ei ne mint frumos si noi ne facem ca ii credem.
    Altfel spus, o bataie de joc de vreo 27 ani nu e suficienta? NU E PREA MULT?
    Jocul politic e pentru ei si e doar al lor, nu pentru noi. Doar ca au nevoie si de spectatori ca sa plateasca biletul. SCUMP!
    USR o alta deziluzie, se va dovedi in timp, in linia cunoscuta ca si a celorlalti.
    Tot ce s-a facut la noi au fost niste experimente nenorocite si nesimtite pe carca romanilor.
    Cine nu s-a saturat inca, succes!
    Altii sunt convinsa ca au ajuns la punctul : ENOUGH IS ENOUGH!

    • Cristina , sint de acord ca USR e o alta pacaleala , dar numai pt naivi . Daca mai vine si Ciolos , ar fi direct tusea si junghiul. USR-ul tot e pe calapodul ” tehnocratilor ” pe care i-am vazut : niste tam tamuri -goale dar cu mult zgomot . Comportamentul lor se vede in Consiliul Capitalei niste scandalagii fara competente constructive , nite Base , dar mai mici si mai multi . Sper ca romanii sa deschida ochi.

      • Nae Girimea, corect tam tamuri goale si mult zgomot …pentru nimic! Ok, naivii sa se spele pe cap cu ei. Pana la urma poate si un naiv se trezeste odata si odata la realitate. Daca nu, atunci unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Din pacate….
        Sau varianta optimista : da, sa deschida ochii si inca BINE DE TOT!
        Nici nu ma asteptam sa aiba in Consiliul Capitalei competente constructive, este mai lejer sa pui bete in roate la orice si astfel sa apari pe „sticla” in rolul perfect de Gigi contra, doar pentru publicitate. Asta s-a vazut pana acum.
        Cristian Seidler, absolvent de Drept -consilier local la Primăria sector 1 din partea USR: ” Nu ajunge că suntem în cea mai poluată capitală din România”.
        Oare cate CAPITALE are Romania? Greu, tare greu cu procesul gandire +exprimare, inainte de a scoate „porumbelul” pe gura.
        Dar e consilier ce Dzeu! sa nu cerem prea mult, se poate stresa la locul de munca.
        USR? o adunatura umflata artificial.

    • USR, Uniunea Sorosistilor din Romania. Nu am vazut in viata mea o adunatura de tradatori, ticalosi si trogloditi cu atat de mult tupeu si prostie, ca acesti angajati in distrugerea Romaniei. Eu am fost alungat din Tara de catre acolitii lui Soros. Eram incomod pentru ei mai ales ca aveam o televiziune. Doamne cate mi-au facut: bataie, agresare fizica si psihica, murdariere in ziarele sorosiste, etc. Nu inteleg de ce o parte a poporului au votat aceste loaze platite cu bani furati?

  • Ambasadorul american de la Bucuresti tace. Oare nu ar trebui sa ia atitudine impotriva acestui simulacru de proces? Domnule ambasador, nu faceti America de ras. Putrati-va ca un american, asa cum a facut Excelenta Sa dl James Rosapepe, atunci cand PDSR-ul a vrut sa inchida postul de televiziune TeleM Iasi. Excelenta Sa a venit la mine, la TeleM si a intrat in direct cu mine si telespectatorii. A venit la Iasi numai pentru ca PDSR-ul dorea sa ma inchida. A fost o atentionare indirecta catre politicieni. Dvs. de ce nu va duceti la A3? Este vorba de libertatea jurnalistilor de la acest post de televiziune. Dvs. aparati o plagiatoare, o prapadita de fiica de procuror comunist, o nenorocita  care se vrea intelectuala si doctor in drept. Sper ca cei de la Ambasada va vor traduce corect cuvintele mele. Luati legatura cu Excelenta Sa Dl James Rosapepe, este democrat ca si dvs. si poate va ajuta sa vedeti adevarul. Increderea in America este adevarul. Sunt mandru ca sunt canadian.
    PS: Domnule Ion Cristoiu, ati lucrat la A3. Poate in al 13-lea ceas veti realiza, ca si istoric, acest atentat la libertatea de exprimare. Daca nu o vet face, dvs. veti pierde (nu pe mine), ci pe dvs. insusi. Cred ca, este timpul sa aveti o atidudine firesca, si de jurnalist. Cu respect, Ticu Isari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *