România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Gîndul de miercuri, 25 ianuarie 2017

E conștient Sebastian Ghiță că a fost un simplu pion în Operațiunea Sistemul îl sacrifică pe Florian Coldea?!

Deşi Florian Coldea e deja Istorie şi nu de manual, ci de teză de doctorat, pentru că numai un doctorand s-ar mai apleca asupra fostului şef al SRI, totuşi, eu mă încăpăţînez să descifrez enigmele încă nedezlegate ale unui eveniment răsunător:
Prăbuşirea unuia dintre cei mai puternici oameni ai României ultimilor doisprezece ani.
Unul dintre motivele preocupării mele pentru un subiect ce multor cititori li s-ar părea neinteresant îl dă uluirea de a vedea cum pe micile ecrane şi pe site-uri se rostogolește teza unei victorii a Presei în cazul Florian Coldea.

Ca om bătrîn în presă, vechi cum ar zice Sadoveanu cu mult înainte de a scrie Mitrea Cocor, pot depune garanţie că în postdecembrism au fost rare cazurile cînd un om puternic s-a prăbuşit numai şi numai pentru că împotriva lui s-a dus o companie de presă.
Mai totdeauna, prăbuşirea a fost rodul unei Lucrături de tip bizantin, în care presei i s-au servit documente şi date împotriva respectivului, pentru ca regizorii – duşmani sau chiar amici de-ai săi – să-l forţeze să demisioneze invocînd campania de presă.

Un alt motiv pentru care mă încăpăţînez să scriu despre Prăbuşirea lui Florian Coldea e dat de aserţiunile multora că Sistemul a şi suferit o înfrîngere.
Nu cred că e vorba de o înfrîngere.
Cred că e vorba de o victorie.
Prin debarcarea lui Florian Coldea Sistemul a înregistrat o victorie uriaşă.
Pe seama lui Florian Coldea au fost puse ca pe seama lui Nicolae Ceauşescu, toate relele Sistemului.
A plecat Florian Coldea, Sistemul s-a albit.
E în ochii naivilor curat, spălat, călcat şi cu pamperşi noi.
Poate fi şi mai abuziv ca pînă acum.
Mai ales că şefa DNA, bulanul Binomului a rămas la post.
Cine a preluat conducerea Binomului SRI-DNA a preluat-o şi pe Codruţa Kovesi ca instrument.

Nu în ultimul rînd, rămîne crucial pentru starea democraţiei dacă Florian Coldea a fost debarcat în urma unui Scandal autentic, provocat de dezvăluiri întîmplătoare, sau, cumva în urma unei Conspiraţii, în care Sebatian Ghiţă a fost doar un pion.
Sub semnul credinţei că măcar cititorii mei să nu fie luaţi drept proşti, voi trece în revistă misterul numit Dezvăluirea lui Sebastian Ghiţă de luni, 16 ianuarie 2017, dezvăluire urmată a doua zi de debarcarea lui Florian Coldea.

Marţi, 17 ianuarie 2017, dimineaţa, am bătut la computer, în vederea publicării, comentariul de mai jos despre înregistrarea lui Sebastian Ghiţă:

„Luni, 16 ianuarie 2017, ora 21.

A venit şi episodul 8 din telenovela de Intelligence Ghiţă dă din casa SRI.
Ca de obicei în acest Scandal, ca şi în toate Scandalurile de pînă acum, am supus verificării critice dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă.
M-a surprins din start opţiunea pentru audio a autorului Sebastian Ghiţă.
A simţit nevoia Sebastian Ghiţă, ca un abil autor de scenarii, să întrerupă monotonia înregistrărilor video, toate de pînă acum în decor neutru, greu de identificat?
Nu.
Intervenţia audio se explică prin scopul noului episod.
Practic, nu e vorba de episodul 8.
E vorba de un episod între 7 şi 8, deoarece intervenţia i-a fost impusă lui Sebastian Ghiţă de dinamica evenimentelor.

La SRI duduie din plin Comisia de verificare internă, înfiinţată pentru pusul la dispoziţie Florian Coldea.
Potrivit Comunicatului SRI din 12 ianuarie 2017, „sînt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea”.

Aşa cum am mai scris, dezvăluirile din înregistrarea numărul 7 s-au limitat la a dovedi relaţia de familie dintre Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea.
Nicăieri Sebastian Ghiţă n-a zis, cu subiect şi predicat, că vacanţele din Seychelles ale lui Florian Coldea au fost plătite de el sau că excursia la Dysneyland Paris s-a bazat pe banii săi.

Cu toate acestea, din chiar seara de 11 ianuarie 2017, cînd s-a difuzat numărul 7, împotriva lui Florian Coldea s-a declanşat o campanie de presă, cu indiscutabile note de linşaj mediatic în care s-a afirmat că vacanţa şi excursia au fost plătite de Sebastian Ghiţă.
Deşi anunţul privind Comisia a fost făcut pe 12 ianuarie 2017, după amiaza, e de presupus că, pe 12, dimineaţa, Florian Coldea a dus conducerii SRI şi – cred eu – ulterior lui Klaus Iohannis, facturile menite a dovedi că el şi-a plătit vacanţa din Seychelles şi excursia la Disneyland.

În mai multe rînduri m-am întrebat de ce n-a dat conducerea SRI un Comunicat menit a dezminţi alegaţiile privind mituirea lui Florian Coldea de către Sebastian Ghiţă.
Dacă Florian Coldea a prezentat facturile încă pe de 12 dimineaţa (cum ştiu eu din sursă), de ce n-a anunţat Comunicatul că banii au fost daţi de Florian Coldea. După această precizare, absolut necesară pentru a înlătura din start suspiciunea de general şpăgar, creată de campania de presă, Comunicatul putea anunţa că, „potrivit procedurilor standard, s-a constituit o Comisie menită a verifica toate alegaţiile din spaţiul public despre Florian Coldea din ultimul timp”.

Răspunsul mi l-a dat episodul 8 al telenovelei de Intelligence.
Episodul 8 nu se înscrie în seria episoadelor deja scrise.
Practic, nu e vorba de o înregistrare pe casetă lăsată de Sebastian Ghiţă înainte de a fugi.
E vorba de o înregistrare audio de după 12 ianuarie 2017 (fie pe reportofon şi trimisă pe e-mail, fie chiar transmisă prin telefon), însoţită de documente plasate acum.

Mi-e greu să mă pronunţ asupra felului în care s-a realizat episodul.
Sigur sînt cîteva lucruri:
A fost o intervenţie audio înregistrată după 12 ianuarie 2017 sau mai precis, după ce Sebastian Ghiţă a urmărit dezbaterile din spaţiul public.
Din ascunzătoare, Sebastian Ghiţă monitorizează presa cu atenţie. Intervenţia de luni seara a fost una înregistrată luni.
România tv a dat mai o variantă prescurtată.
Mai tîrziu, a revenit cu varianta integrală.
Strategie de marketing sau expresie a realităţii că la 21 caseta nu era gata în întregime?
Indiferent de explicaţii, rămîne un adevăr cu putere de axiomă:
Episodul 8 a fost o intervenţie în mersul anchetei de la SRI.

Aşa cum se vede din text, Sebastian Ghiţă a intervenit pentru a pune la îndoială autenticitatea documentelor depuse de Florian Coldea la Comisie, de fapt mai întîi la conducere.
Argumentul decisiv invocat de el:
Documentele prezentate de Florian Coldea sînt nişte falsuri făcute de el, Sebastian Ghiţă, la începutul lui februarie 2015, cînd Florian Coldea a fost verificat de o Comisie internă a SRI pentru acuzaţiile aduse de Elena Udrea în Denunţul la DNA din 30 ianuarie 2015 şi în interviul din Hotnews din 30 ianuarie 2015.

Istoric al clipei cum sînt, după episodul 8, am căutat în arhive date şi documente despre momentul 30 ianuarie 2015.
Nici în Denunţ, nici în Interviu nu se vorbeşte o clipă de vacanţe plătite lui Florian Coldea de Sebastian Ghiţă.
Elena Udrea se referise explicit la plata sumei de 500.000 de euro pentru postul lui Sebastian Ghiţă de către Dorin Cocoş la ordinul lui Florian Coldea.
Să se fi temut Florian Coldea şi de alte dezvăluiri ale Elenei Udrea şi să-şi fi luat de pe atunci măsurile de precauţie?
N-are importanţă.
Important, crucial rămîne că Sebastian Ghiţă i-a dat un şah mortal lui Florian Coldea susţinînd, cu imaginea unor facturi despre care ştim puţine lucruri, că documentele prezentate de el Comisiei sînt false.

Am scris de nenumărate ori despre misterul care e replica lui Florian Coldea.
Am scris chiar în chip provocator, vorbind într-un titlul de general-şpăgar.
Generalul nu-şi dă seama că adevărata Comisie de verificare e opinia publică?
Sînt adevărate sau nu documentele prezentate de Florian Coldea?
N-are importanţă.
Pentru adevărata Comisie de verificare – opinia publică – lucrurile sînt clare:
Florian Coldea a prezentat documente false.
Concluzia vine nu atît din încrederea în spusele lui Sebastian Ghiţă, cît din încrederea că Florian Coldea e vinovat.

De ce e vinovat?
Pentru că tace.
Pentru că imediat după ce Florian Coldea a depus documentele, Conducerea SRI n-a dezminţit public alegaţiile privind mituirea lui Florian Coldea de către Sebastian Ghiţă.

De ce n-o fi dat conducerea SRI această dezminţire?
Suspecta de falsuri documentele?
Ştia din investigaţii discrete ulterioare că dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă sînt adevărate?
Sau cumva e în Piesa care-l are pe Sebastian Ghiţă drept actor principal?”

Marţi pe la prînz, a venit Comunicatul SRI prin care, deşi Comisia îl declară nevinovat pe Florian Coldea, conducerea SRI cere trecerea acestuia în rezervă.
Mai pe seară, Klaus Iohannis iese la televizor şi anunţă satisfăcut c-a semnat decretele de mazilire a lui Florian Coldea.
În lumina acestor evenimente de marţi, răspunsul la întrebarea din textul scris marţi dimineaţă e acum sigur:
Da.
Sebastian Ghiţă a jucat într-o piesă.
O piesă bine regizată prin care Sistemul a scăpat de Florian Coldea.
Lovitura finală i-a fost dată fostului prim-adjunct de dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă de luni seara.
Aceste dezvăluiri duceau în chip automat la debarcarea lui Florian Coldea.

Argumente suplimentare pentru teza că Sebastian Ghiţă a fost în piesă:

 1. Dovezile prezentate de Sebastian Ghiţă luni seara ne dovedesc că Florian Coldea a depus documente false.
 2. Deşi Sebastian Ghiţă prezintă şi factura zborului la Cluj în 27 iulie 2012, nimeni nu mai dă atenţie documentului, după satisfacţia de a-l vedea plecat pe Florian Coldea.
 3. La puţin timp de la anunţul privind debarcarea lui Florian Coldea, Codruţa Kovesi porneşte într-un tur de forţă de opt interivuir, după ce o lună şi ceta tăcuse mîlc.
  Unul dintre scopurile efortului:
  Să afirme că Sebastian Ghiţă minte.
  E greu de crezut că şefa DNA risca asemenea afirmaţii dacă n-avea garanţii că Sebastian Ghiţă nu va mai face nici o dezvăluire.

Scriu aceste rînduri marți, 24 ianuarie 2017, ora 18. Au trecut din seara lui 16 ianuarie 2017 nu mai puțin de opt zile.
Sebastian Ghiţă n-a mai făcut nici o dezvăluire.
De ce oare?
Și o întrebare pentru cititorii mei:
Credeți că va mai face?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Gîndul de miercuri, 25 ianuarie 2017”

 • Declaratiile lui Hellvig si ale lui Tutuianu din seara asta, sunt apa de ploaie: SRI a fost cu Ghitza in plimbare, in mai multe tari straine, dar nu s-a putut stabili cel mai important lucru – daca si-a plati sau nu, singur, factura… daca facturile prezentate de Coldea sunt sau nu autentice. Deci SRI nu are resurse sa verifice doua amarate de facturi in serverele ANAF sa vada daca sunt reale sau nu. Foarte tare…! Problema reglata ca la romani – e insarcinata dar numai un pic.. 2%

 • Jocul lui Ghiță nu este terminat. Florian Coldea a fost pus director executiv operativ la SRI de Traian Băsescu. LCK a ajuns la Parchetul general și la DNA cu ajutorul lui Traian Băsescu. KWI vrea să-și pună oameni total fideli lui, deci cei actuali trebuie eliminați, ca să ai siguranța că nu te vor trăda la un moment dat. Finalul va fi eliminarea lui Băsescu cu noii fideli, după ce l-au fasendat vechii. Aveți puțintică răbdare că mai urmează.

 • Domnule Cristoiu, Sebastian Ghita a „dat din el”, cat l-a dus capul. Desi este propietarul unui post de televiziune, nu are nicio calitate de ziarist cat de cat, dimpotriva; vocabular restrans, prezenta jalnica pe ecran, voce neconvingatoare. Dar si sursele ziaristilor adevarati sunt precum Ghita sau chiar mai slabe. Aici intervine atitudinea si profesionalismul jurnalistului, care „lipseste cu desavarsire” si „scriitura” analistilor ce „din coada o sa sune” (suna). Sa ai in mana ta (lor), in fata ta (lor), la televizoare, o asemenea sursa este fantastic pentru un ziarist (ziaristi) adevarat! Dar vad, in presa romaneasca, numai tractoristi (SRI-isti) care au scapat utilajul agricol in sant. Ghita s-a autodenuntat, si-a facut datoria, dar in urma ramane: Gutau condamnat, Rarinca condamnata, Adamescu asasinat, Codlea moarte dubioasa, Colectiv provocat, Bambo provocat si multe alte exemple, inclusiv plecarea mea din Romania pentru totdeauna. Aici ar fi trebuit atacat josnicul sistem, sistem care este aidoma timpului in care tatal meu a fost inchis de catre comunisti pentru ca s-a opus colectivizarii. Din 1989 si pana la plecarea mea, 2004, am trait timpul stalinist al anilor 1960. Poate si din aceasta cauza am fondat doua televiziuni (Tele M si SOTI Bucuresti) sperand ca prin atitudine independenta pot schimba ceva in Romania. Am incercat. Poate am reusit ceva. Dar atunci cand nu ai in spatele tau echipa adevarata, de cursa lunga, pleci sau emigrezi (Psihologia poporului roman, Constantin Radulescu Motru). Romania a avut dintotdeauna cozi de topor si ticalosi. Rareori s-au ridicat adevarati oameni, dar plebea i-a coborat imediat langa ea, in cazanul unde fierbea smoala sau laturile pentru consumul materiei coloidale. „Dezbina si stapaneste”, iata sloganul lui Iohanis et comp. Sunt ingrozit de moartea lui Adamescu. Pentru mine Romania este un vis urat, care ma va bantui toata viata care mi-a mai ramas, viata de naufragiat. Cu prietenie. Ticu Isari.

 • E o facatura – un amestec de evenimente reale, care au avut loc, cu fabulatii de-ale lui Ghitza.
  Elena Udrea nu a facut nicio referire, la 30 ianuarie 2015, la facturi platite de Ghitza lui Coldea. La acel moment Coldea a fost invitat din cu totul alte motive la Comisie. Nu a fost intrebat de nicio factura de hotel in acel moment. Poate le-a avut la el ca backup, in eventualitatea in care ar fi intrebat cineva de plimbarea in Seychelles (in contextul in care il vazuse Dan Andronic pe aeroport la Istanbul)

  De fapt, nici nu avea de unde sa stie Elena Udrea ca Ghitza i-a plati vacanta lu Coldea in Seychelles, decat daca acesta i-ar fi spus (de ce ar fi facut Ghitza acest lucru?). Elena Udrea nu a declarat nici ulterior declaratiei, nici acum, ca stia de plimbarea lui Coldea in Seychelles.

  Nu a comentat nimeni in 30.01.2015 in legatura cu invitarea lui Coldea la Comisie sa duca niste facturi..asta e dezvaluire recenta a lui Ghitza.

 • Acest „gand” trebuia scris despre asasinarea lui Adamescu si a multor alti prizioneri ai Justitiei din Romania. Dupa cum vad, „tara arde si baba se piaptana”. Unde sunteti „caini de paza ai democratieei”?

 • „LIBERTATEA” piesa din TEZAUR ?! Toata pretuirea pentru munca de luminare a romanului cetatean, prin ceata deasa a politicii romanesti interbelice si actuale. Poate ,aruncati o privire si in acest caz,scapat din „privirea” Serviciilor. http://www.viata-libera.ro/reportaj/33863-viata-libera-galati-istoria-vanduta-ca-fier-vechi-nava-libertat. Avea cineva dreptul sa semneze aceasta „vanzare”, daca ea apartinea de drept Statului Roman dupa cumpararea din 1937 a Guvernului Tatarascu ?Abdicarea unui rege ,anuleaza „darul”facut acestuia de catre reprezentantii statului respectiv?

 • Maestre raspunsul la intrebarea pusa in titlu este: DA.

  Ghita si-a negociat scaparea sa prin infundarea lui Coldea.
  El a facut constiient mutarea sustinut de catre o parte din Sistem, a carui Pion (Sageata, sau nou se chema Drona) a fost toata viata.
  Sistemul l-a inventat, potentat si extras (extractia beneficiat de logistica unei parti din Sistem).
  Nimic din ce a avut Ghita nu a fost a lui pe veci, a fost doar un administrator (Pion) al unei parti din avutia Sistemului.

  Ghita se bronzeaza pe undeva si mananca din sinecurile puse deoparte cand era omul Sistemului.
  Cine stie poate e coleg de apartament, hotel, stabiliment cu „raposatul” Condrea-Hexifarma, alt Pion al Sistemului, extras din viata publica.
  S’auzim de bine !

 • Sunt două variante.
  1.Se lasă un timp pentru ca tensiunea să crească ,timp in care se negociază. Nimănui nu-i convine să fie un fugar toată viață. Dacă se ajunge la rezultatele scontate se renunță la dezvăluiri.
  Se anihilează dușmanul, mă refer la Ghita , prin mijloace specifice.
  2..De la început Ghita a avut ordine clare prin care să distrugă monomul Coldea si atunci vor înceta orice dezvăluiri. Nu o vad pe sportivă atât de inteligentă . Mi-e greu sa o cred creierul acțiunii.

 • Cred ca Ghia si-a atins limita de competenta. Continuarea dezvaluirilor, mai ales la adresa dni Kovesi, va fi preluata de dl. Coldea, care a si anuntat ca acum, fiind civil, va avea posibilitatea sa spuna anumite lucruri.
  O alta tema ridicata in articol este despre binom. Nu, nu va disparea decat atuci când va fi restructurat din temelie, când se va renunta la multi ofiteri superiori -gen Anaconda. Dovada: se discuta, si nu numai on line, despre implicarea SRI in mobilizarea mitingului din 15.01.17.
  Cred ca toti politicienii sunt speriati de SRI. Daca s-a stabilit ca in buget alocarea pentru SRI sa fie mai mica, in proiect a fost cu aproape 40% mai mare. De asemenea si la DNA. Cresterea an de an a alocarilor bugetare pentru binom nu sunt justificate decat de teama.

 • Ar fi interesant sa stim cate referendumuri poate organiza un presedinte? Poate ca vrea sa „mearga la popor” zilnic… Si un specialist poate ne prezinta costurile estimative ale unui referendum si, prin comparatie, ce s-ar putea face cu acesti bani …pentru poporul mult iubit de IKW (orfani,tineri,batrani etc). Nu de alta dar poate ca dl. Iohannis Klaus Werner se trezeste intr-o dimineata cu transperantele neridicate care sa-i inspire un referendum de tipul „Sunteti de acord ca dupa noapte sa vina zi?” Din referendum in referendum o sa fie cam asa: „Un nebun se afla la spitalul de nebuni si la un momendat isi suna mama. Nebunul: Mama e foarte frumos aici, mancare buna, conditi bune, iar astazi am sarit in cap in bazin, si doctorul ne-a zis ca daca suntem cuminti ne pune apa in bazin”. S-auzim numai de bine!

 • bravooooooooo. Maestre

 • Există o mare problema.cât de infiltrate sînt serviciile româneşti?dacă această este o acţiune parte a războiului hibrid esalonata pe paliere sebastian ghiţă este doar parte din un scenariu mai larg pe care nu îl vedem.intalnirea lui dodon cu putin ardoarea de hans klemm a steagului secuiesc ieşirea în stradă provocată prin manipulări subtile ale adevărului deşi podul anuntase prin vocea min justitiei xavier există o dezbatere publică plus urcarea ordonanţelor pe situl ministerului toate astea duc la o singură concluzie.că sînt paşi spre ceva.pot doar să speculeze.psdul ar trebui să fie atent la o generare artificială de conflicte pe teme fără importantă.important este să păstreze un momentum şi să aplice un programcoerent.şi 20%din acest program reuşit este un succes.şi să strângem din cur ca intalnirea lui trump cu putin să nu fie o nouă malta.dar şi varianta neagră tot avem timp 8luni sau 1 an să inzestram armata.şi cu 2%pe an stăm bine.

 • Cred ca o sa faca si alte dezvaluiri. Cand …mai greu de spus. Logic, tanti DNA o sa fie debarcata, ca face prea mult rau la imaginea Mafiei Sistem. Probabil ca se negociaza daca pachetul de pensionare va avea sau nu catuse mai ales ca a lovit prea multa lume influenta care nu iarta. Cand apare momentul oportun o sa scoata si nea limba lunga o scrisorica parfumata si niste pozisoare de la lupta anticoruptie, etapa cules de vie. Asta daca nu o sa fie Coldea mai repede de picior cu niste documente deochiate despre partenera de lupta patriotica, ca sarcina operativa (ca sa nu manace pensioara modesta de luptator pentru binele patriei doar citind editorialele dvs).

 • Dupa aderarea la NATO, „persoanele talentate” au fost scolite temeinic de CIA in arta de a manipula, dezbina si prin urmare a conduce poporul. Ce se intampla in cercul de „talentati” nu vom afla noi, astia nescoliti , niciodata cu adevarat. Putem presupune noi, ca si dl Cristoiu o gramada de scenarii, dar degeaba. Ñu ne duce mintea asa de departe, oricat de inteligenti am fi. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar arta lor este asa de avansata si perfectionata incat ne depaseste total.

  • Daaa, de mare arta e sa-ti tragi o imagine pubica de chefuri si chiolhanuri pe banii insusiti prin trafic de informatie cu valoare economica de la orice amarat care chiar a muncit sa o obtina … si asta nu de azi de ieri. M-au depasit de m-au omorat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *