Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Alianța 2020 mai poate dovedi pînă la 26 mai 2019 că e și altceva decît un PNL pe trotinetă

Duminică, 12 mai 2019, la Timișoara, liderul Alianței 2020, Dacian Cioloș, a făcut despre Klaus Iohannis o declarație interpretată de o parte a presei, din motive de căutare cu orice preț și a altor păruieli decît cele dintre PNL și PSD, ca un atac la adresa candidatului și șefului de facto al principalului partid de Opoziție.

Comentînd Declarația sub titlul semnificativ intitulat În timp ce-i făcea lui Klaus Iohannis un masaj, Dacian Cioloș l-a ciupit un pic de bucă, am arătat, în numărul anterior, că doar printr-o exagerare de de iarmaroc s-ar putea vorbi de un atac la adresa lui Klaus Iohannis. Mustrarea sau mai degrabă observația, marcată de preocuparea de a fi respectuoasă la modul absolut, amintind de observațiile pe care i le făceau lui Stalin convivii de chef, se referea, asemenea altora aparținînd lui Dacian Cioloș, la relația dintre președinte și majoritatea PSD. Mai precis, Dacian Cioloș ar fi vrut de la Klaus Iohannis o poziție mult mai dură față de Guvern din perspectiva prerogativelor prezidențiale, ceva în genul unui refuz perpetuu al oricărei propuneri înaintate de Guvern, refuz urmat, eventual, și de o înjurătură de mamă, dacă se poate în românește și nu în nemțește. Așa cum am arătat, momentul de la Timișoara n-are prin nimic datele unui început de război între Alianța 2020 și Klaus Iohannis. Nici măcar ale unei încăierări. Cu atît mai puțin, nu e vorba de un război declanșat împotriva PNL, principalul concurent al Alianței 2020 în privința voturilor venite dinspre Dreapta.

Cu toate acestea reacția liderilor PNL a fost promptă. Rareș Bogdan, conducătorul de facto al PNL în bătălia electorală pentru 26 mai 2020, a declarat imediat pentru un site de știri:

„Am auzit declarația domnului Cioloș și cred că ea reprezintă o neclaritate, mai ales că nu există argumente care să susțină ideea pe care a lansat-o. Președintele Klaus Iohannis este primul președinte care are curajul să refuze Partidul Social Democrat. Este primul președinte care respinge miniștri pe motive de incompetență sau incompatibilitate morală și a dovedit că poate face opoziție eficientă la PSD, sesizînd Curtea Constituțională în cazul proiectelor sau legilor care afectau statul de drept.

Nu a tăcut niciun moment, nu a semnat un pact de coabitare cu social-democrații și nu a încercat nici un moment să negocieze stabilitatea României. De aceea mi se pare că Dacian Cioloș a exagerat. Cu atît mai mult cu cît el știe foarte bine ce înseamnă responsabilitatea pe care o are Klaus Iohannis în privința guvernarii României. Eu nu vreau să intru într-o polemică cu Dacian Cioloș. Trebuie să fim conștienți de faptul că adversarul nostru este PSD și mai sînt multe bătălii de dat”,

Și Ludovic Orban s-a concentrat pe apelul lansat partidelor din Opoziție de a nu se război între ele, altfel spus, de a nu ataca PNL:

„Președintele Klaus Iohannis a declanșat un referendum fundamental. PNL, care e în parteneriat cu președintele Iohannis, susține total acest referendum. Ne așteptăm din partea oricărui cetățean și din partea oricărei formațiuni să sprijine acest referendum. Adversarul politic al Partidului Național Liberal este PSD-ul lui Dragnea și PSD-ul lui Tăriceanu. Îi sfătuiesc pe toți aceea care vor să contribuie la îndepărtarea de la putere a acestui grup infracțional organizat să se mobilizeze, să facă această campanie pentru referendum. Le spun că orice atac împotriva președintelui Iohannis și a PNL, în condițiile în care sîntem angajați într-o bătălie extrem de dură cu PSD-ul lui Dragnea și cu PSD-ul lui Tăriceanu, face bine PSD și ALDE”.

De remarcat în reacțiiile celor doi cîteva note interesante, semnificative însă pentru poziția PNL față de Alianța 2020:

 1. Dacian Cioloș n-a făcut nici o referire la PNL. Observația lui îl viza pe Klaus Iohannis. Cu toate acestea, liderii PNL au sărit imediat să-l apere. Nimic surprinzător în postdecembrism, Toate partidele prezidențiale au fost pentru președinți un soi de milițieni gata să fluiere și să dea cu bulanul cînd cineva îndrăznea să nu ia poziție de Drepți la gîndul că există un președinte al României. Strigătul disperat de pe vremea FSN-ismului Nu vă atingeți de Domnul președinte! s-a repetat și în cazul lui Traian Băsescu din partea PDL.
 2. Reacția celor doi se definește printr-o grijă excesivă de a nu ataca, de a nu se crede că PNL e în război cu Alianța DA. Nici măcar academicienii ajunși în faza iminentă a dării în mintea copiilor nu manifestă atîta grijă de a fi politicoși pînă la exasperare într-o polemică zisă și cordială. Prin comparație cu limbajul folosit în răspunsurile date liderilor PSD, formulări gen a exagerat puțin, cred că greșește, sînt grețos de prudente față de Dacian Cioloș. Dacă e vorba de o mustrare, ea se referă la nenorocirea care ar fi stîrnirea luptelor în interiorul Opoziției.
 3. Un apel la unitatea Opoziției în jurul PNL, pentru că – zic liderii PNL – partidul lui Klaus Iohannis e angajat într-o bătălie cruntă cu PSD-ALDE. Se pot face multe asemănări cu apelurile la unitatea lagărului socialist în jurul URSS în condițiile luptei duse împotriva capitalismului de partidele comuniste și muncitorești sub conducerea Moscovei.

Față de ce înseamnă o polemică în campania electorală dialogul dintre PNL și Alianță are valoarea unui schimb de amabilități politicoase. E de fapt caracteristica relației dintre PNL și Alianța 2020 de a lungul întregului an 2019. N-a fost vorba de nici o polemică, nici măcar cordială. Cîteva vorbe mai tari au fost zise în nume propriu de către persoane fără anvergură din cele două partide.

De ce au răspuns liderii PNL la zicerea lui Dacian Cioloș cu apelul la unitatea Opoziției?
Pentru că liderii PNL se tem de moarte de un război electoral cu Alianța 2020. Principalul adversar al PNL și al lui Klaus Iohannis la alegerile din 26 mai 2019 nu e PSD, ci Alianța 2020. Orice scor bun al Alianței e în defavoarea PNL, căruia noul competitor îi ia din electorat. Pentru ca Alianța să obțină un scor bun la aceste alegeri, ar trebui să se delimiteze de PNL, ba mai mult să-l atace de pe pozițiile unui electorat care vrea oameni noi în politică. Alianța 2020 a stat pînă acum sub umbrela PNL în bătălia cu PSD. Cîtă vreme PNL a păstrat o anume măsură în războiul cu PSD, Alianța a avut de cîștigat prin faptele și declarațiile violente, ieșite din comun, dînd seamă de o radicalitate neobișnuită. PNL a schimbat însă strategia prin aducerea drept cap de listă a lui Rareș Bogdan. În condițiile unui PNL isteric, violent, Alianța rămasă la anti-PSD-ism a trecut în plan secund. În materie de zbierat cu clăbuci PNL-ul lui Rareș Bogdan o întrece la scor. Pentru a ieși în prim plan Alianța ar trebui să-și asume un program propriu, de negare a partidelor tradiționale de pe pozițiile unui electorat scîrbit deja de politicianismul românesc. Pe partea Dreaptă a scenei noastre politice, acest politicianism e întruchipat de PNL. Partid vechi, al compromisurilor mizere, concubinat cu toată lumea de pe scena politică, partid al baronilor locali și centrali, partid al oportuniștilor de tip Ludovic Orban sau al mediocrităților de genul Ralucăi Turcan, PNL ar fi trebuit atacat crunt, radical, de Alianța care se vrea întruchiparea unui alt fel de a face politică în post decembrism.
N-a făcut-o pînă acum.
S-a mulțumit să atace PSD din spatele PNL.

O va face?
Dacă ar fi o formațiune pe cont propriu ar fi de așteptat s-o facă, mai ales că sondajele încep să-i fie nefavorabile.
E însă Alianța o formațiune pe cont propriu, ivită drept rezultat al unei nevoi a realului?
Tare mă tem că e și ea o formațiune încazarmată.
Să nu ne grăbim însă cu aprecierea.
Pînă la 26 mai 2019 Alianța va putea dovedi electoratului care și-a pus speranțe în ea, speranțele unor generații dezgustate de politicianismul românesc, că e și altceva decît un PNL pe trotinetă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Alianța 2020 mai poate dovedi pînă la 26 mai 2019 că e și altceva decît un PNL pe trotinetă”

 • Asta mi se pare o poveste. Si mai am impresia că:
  -Alienația 20-20 și pdl au acelasi sponsor, nu au cum sa se certe decat de fatada.
  -Au acelasi obiectiv: sa isi imparta banii de salarii si pensii si resturile din resursele statului…
  -Au acelasi program de guvernare real: instituirea unui regim represiv totalitar si jefuirea a ceea ce a mai ramas.
  -Deci, 20-20 nu e decat un nou nume care se pregateste pentru pdl, dupa ce au descoperit ca lumea s-a prins ca ard=pdl=pnl.
  Restul, e praf in ochii fraierilor…

 • Când doi se bat, al treilea câstiga.
  Sa se bata Alianta 2020 cu PNL ca sa câstige PSD?!
  Daca nu au minte asa vor face.

 • Nu este momentul ca Alianta 2020 sa forteze nota. Iohannis trebuie sa ramâna presedinte înca un mandat, pentru ca pesedistii sa nu poata continua demolarea statului de drept în România si pentru asa ceva, USR si PLUS trebuie sa ajute PNL-ul care, la rândul lui, îl sustine pe Iohannis. Întelept este ca, abia la urmatoarele alegeri parlamentare, noile partide de dreapta sa se lupte pe bune cu îmbatrânitul PNL.

  • Na belea, te-ai gândit mult, sau te-ai trezit cu fața la … „Dormeo” ?
   Joyanis nu va mai obține un nou mandat !

   • Am o „Morgen Gold”, foarte buna saltea!
    😉

    • Dijaba o ai, nene ! Schimb-o !

    • Ăla-i … rom, bă !

    • Ba dobi, desi nu-mi place sa fiu in acord cu Vulturu, acum tre sa fiu…. esti sigur ca e saltea?
     Ca am dat un search pe goagal si nu am gasit saltea Morgen Gold. O fi vintage. Vezi sa nu-ti intre vreun pai in c*r…:razz:

     • Bai creti, îi saltea noua, nu-i „vintage”; nu-i nici bautura. Am cumparat-o în Franta de pe vente-unique.com

 • KWJ a ținut un speech, la Cotroceni, in care s-a încurcat singur la întrebările de la referendum !
  A spus că se așteaptă ca românii (lui ?!?) sa răspundă cu nu, fata de extinderea corupției, … raspunzand cu … DA la întrebările de la referendum !!! Sic !!!

 • Cei de la usr +plus sunt prea „copii”, in materie de politică , așa că nu văd de ce ar trebui sa fie băgați în seamă !

 • Deocamdată este o trotinetă clasică, mai au până să ajungă la una electrică !
  Deși ei ar vrea măcar un … hoverboard, dar … nu cred că mai au când !

 • Imi place asta cu oamenii noi din politica. Curiosul care ii cauta la origini pe politicienii de rit nou constata ca in marea lor majoritate acestia sunt slugile Sistemului, ceea ce inseamna ca fac politica Sistemului, ca si „partidele traditionale” PNL si PSD, cele doua factiuni ale FSN. Nu e curios faptul ca niciun partid nationalist nu reuseste sa se impuna in spatiul public, desi exista cel putin 20% din electorat care l-ar vota? O alta gogomanie vehiculata de tot felul de analisti este afirmatia ca USR ar fi anti-Sistem. Pentru a intelege ce este Sistemul trebuie sa aveti cunostinte care excede domeniul restrans al politologiei si sa intrati in taramul cel larg al Politicii. O prima conditie pentru a fi anti-Sistem este aceea de a fi „crestin practicant”, ceea ce nu e cazul cu membrii si simpatizantii USR-PLUS. Din nefericire pentru romani si celelalte popoare, cu exceptia unuia singur, Sistemul este pe cale de a a transforma lumea intreaga intr-un imens lagar de concentrare.

  P.S. Maestre, nu mai cenzurati „profetiile” care nu va convin, ca ele tot se implinesc!

  • Politologia este o ramură a științelor sociale care se se ocupă cu studiul politicii, deci halucinația din text este desăvârșită, la fel ca și „cugetarea” profundă că trebuie să fii crestin-practicant pentru a fi avansat la nivelul anti-sistem. Este comic, pentru cei puțini…care cunosc.

   • un scursoare pentru care singura valoare morala e banu sau slugarnicia in fata banului si a corporatiei nu poate fi antisystem
    ca sa fi antyssytem trebie sa ai valori morale si o anumita intelegerii a vietii – imensa majoritate a oamenilor folosesc crestinismul pentru acest lucru.

    alte religii sant create pe modelul dictaturii…
    singurele tari libere ale lumii sint crestine ..

    budhismul este si el ok dar este discutabil daca reuseste sa faca fata dictaturii .. sau se apleaca in fata ei .

 • Sigur ca acesta ar fi cazul ideal: Alianta lui Ciolos sa atace cu toata puterea partidele traditionale si pe dinozaurii lor, pe cei care timp de 30 de ani nu au facut nimic pentru tara, ba mai rau, au jefuit-o si au distrus-o ca ultimii ticalosi.
  Doar ca asa ceva este imposibil. Alianta 2020, având doar 15% intentie de vot, nu-si poate permite deocamdata sa lupte si împotriva pesedistilor, si a liberalilor.
  Ciolos l-a atacat pe Iohannis si nu a atacat PNL, dorind sa dea un semnal viitorilor sai alegatori de la prezidentialele din iarna. Si anume ca Alianta poate fi acum de aceeasi parte a baricadei cu partidul lui Orban, în lupta împotriva pesedistilor, dar ca asta nu înseamna ca ea este si alaturi de Iohannis. Prezumtivii alegatori ai presedintelui PLUS trebuiau asigurati ca exista o batalie Ciolos contra Iohannis, începuta înca din momentul anuntarii candidaturilor celor doi, si ca ea nu se întrerupe acum de dragul frontului comun anti-PSD la europarlamentare si nici mai târziu.

  • Iohannis ori e prost ori își bate joc de poporu romîn. După ce l-a trimis la pensie de 5000 euro lunar pe torționaru de la Aiud, Augustin Lazăr,, acu face pe anti-comunistu. La jumătatea anului, Iohannis protectorul torționarului comunist Augustin Lazăr, declară 2019 „Anul omagierii victimelor comunismului” 😎 Ce mai mocofan a ajuns la Cotroiceni, e incredibil!

   • Un bou de primar de la Oradea, numit Bolojan a dat jos de pe soclu statuia lu Mihai Viteazu. Muierea asta cu batic și poșetă , liberalu Bolojan e reprezentantu unui partid de rahat care pe finanțări soros, împinge azi la milogi precum raresh Bogdan și vor în schimb să șteargă amintirea unor bărbați adevărați precum Mihai. Sperăm că orădenii își vor aduce aminte de ticăloșia asta și-l vor arde la lingurică pe bolovan al votul Paralmentului REuropean. Nu votați liberali, sînt de sex nedefinit și sînt jeguri în afaceri ca Rares Bogdan, da arată în schimb spre alții.
    https://www.cotidianul.ro/afacerile-lui-rares-bogdan-si-contractele-din-bani-publici/

   • Ungaria, România și Polonia au înregistrat în primul trimestru din 2019 cel mai semnificativ avans al economiei din Uniunea Europeană, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Așadar, dacă nu te iei după drogații rezist ai grupului de presiune Klaus Iohannis, Tajani, Timmermans, Papa de la Roma, ești bine cu păpica./ Că ăștia ai lu Iohannis-Timmermans nu se pricep decît la palavre și la finanțări Soros

  • Ce înseamnă „front comun” la europarlamentare, când există liste separate pentru Alianța 2020 și PNL?
   Electoratul de dreapta este deja divizat și așa va rămâne până ce unui din cei doi poli va dispare sau se vor uni formând un front comun, gen USL.
   Incapacitatea politică a „turistului principal” se vede până la Bruxelles, deoarece nu este capabil să unească cele două componente ale dreptei. Teoretic, rezultatele însumate la europarlamentare al celor două componente de dreapta, nu va egala rezultatul ce va fi obținut de PSD + ALDE, iar configurația actuală a Parlamentului va fi confirmată.

   • Hai, domnule Ful, ca m-ai dat gata! Tu cânti, tu descânti! Oricum, visezi cai verzi pe pereti, pesedistule! Nici sondajele de opinie care de obicei avantajeaza pesedeul nu dau scoruri aberante ca tine, babo Vanga!

    • Este greu să faci două adunări de clasa II-a?
     Te ajut cu „plăcere” în seara de 26 mai, dacă mai ești în… zonă.

  • traisca victoria socialista a USR.. noua ordine mondiala…
   victoria globalista corporatista e aproape… sa srbatorim tragand ceva pe nas in sitl USR…

   USR este o adunatura de copchii debani bani gata – coproratisti si mai ales securisti care trag cateva fumuri dupa care se apucat ade salvat lumea..

   niste retardati minati din spate de niste corporatii diabolie si mafia bancara.. asa zisele :elite globale” = adunatura cea mai abjecta pe care o are omenirea a ora actuala – urmasul lui stalin si a lui hitler .. dar fara fata .. fara granite ..

   su soros pe post de purtator de cuvint si multi altii in spate….

   iar tembelii asti analfabeti de la usr is mintati ca o turma de vite proaste .. mai rau ca activistii comunisti care „salvau romania” dupa razboi . Sau legionarii care salvau si ei romania de politicienii vechi ..

   USR este un partid condus si finnata de tenebrele globale.. singurul lor scop este dictatura mondiala corporatista … pentru „binele omenirii” si pentru a salva lumea de „coruptie” .. aia mica evident.. ca cineva trebuie sa fie mai egal ca ceilalti.. daca fura 100 d emiliarde se face ca ploua.. daca primeste o ciocolata, termopane, carnati atunci trebuie distrusi cu 1 ani de procese si 20 de ani d einchsioare..

   eu propun cajohanis sa rennte la aimunitat ca s apoata fi arestata pt spaga si fals in acte si furt ( manarelile cu acasele din sibiu) si in plus sa fie si arestta pt tradare de tara el fiind de fapt o amarioneta de-a lui dictaturii merkel-macron…

   sa speram ca romania S-A DESTEPTAT si va snationa USR prin eliminarea acesteia din scena politica. si idem pentru johanis.. PNL trebuie sa rdevina paritd politic si nu o gasca de slugi comunisto securiste ..

   SECURISTI nu sint OAMENI noi.. vreti omaeni noi? votati Radu Moraru ..
   nu tot felul de ofiteri acoperiti (raras bogdan e in capul listei la suspiciuni) si scursori incompetente gen orban, slugile din PNL sau prostul sef al Romaniei johanis.. o scursoare avida de putere care is tradeaza tara pt onoruri si 10.000 de euro dati premiu de catre al patrulea reich.. Iuda romaniaie si a europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *