Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Guvernul Orban nu mai are încotro. Trebuie să pună capăt tragerii pe sfoară de pînă acum a românilor în privința creșterii pensiilor

Indiscutabil, evenimentul principal nu numai al zilei de 7 iunie 2020, dar și al întregului an, îl reprezintă anunțul făcut de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la Digi Tv, televiziunea oficială a Guvernului PNL, pusă partidului la dispoziție de actuala conducere a SRI, după ce printr-o operațiune amplă de curățire a Consiliului de administrație și a redacției, i-a fost luată lui Florian Coldea, care făcuse din ea televiziunea USR, anunț potrivit căruia majorarea pensiilor cu 40% din septembrie 2020, așa cum prevede Legea, e o dulce iluzie întreținută pînă acum de Klaus Iohannis, de premierul Ludovic Orban, și de mașinăria de propagandă a PNL:

„Haideţi să fim foarte oneşti, să ne uităm la situaţia economică! Am avut două luni de zile un milion de oameni care au intrat în șomaj tehnic, avem companii care au trebuie să împrumute, acționari care trebuie să fac rost de bani. Toată economia suferă. Trebuie să ne uităm ce putem să ne permitem şi ce nu ne putem permite. O creştere de 10% anul acesta este ceea ce poate să susţină acest buget, deşi şi aici, vă spun, și 10%, în contextul în care veniturile la buget scad, în contextul în care avem sectoare întregi în economie care sînt închise, și acestea reprezintă un efort enorm. Decizia o să fie una politică, dar este ceea ce eu o să propun premierului şi decizia va fi hotărâtă de guvern.”

De ce e un eveniment de seamă al anului 2020 și al regimului Iohannis?
Miercuri, 26 iunie 2019, majoritatea PSD din Parlament a făcut să treacă de Camera Deputaților și prin asta de Parlament o lege a pensiilor în virtutea căreia de la 1 septembrie 2020 punctul de pensie va crește cu 40%. Din perspectiva politicii de Stînga, Legea e îndreptățită. Din perspectiva politicii de Dreapta, ea ridică mari probleme de asigurare a banilor de la Buget, în condițiile în care e nevoie și de investiții majore. Sinteza acestor obiecții e dată de o Declarație a economistului șef al BNR, Valentin Lazea din 27 noiembrie 2019:

„Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care în Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021. Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza că nu va fi recesiune și vom avea o creștere robustă. Mai e ceva, în 2021 e prevăzută recalcularea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, încă 1% din PIB. Asta e aritmetica curată.”

Plecînd de astfel de considerații, la vremea respectivă mulți s-au așteptat ca președintele Klaus Iohannis să n-o promulge. Nu de alta, dar domnia sa a ținut să se prezinte drept adversarul a ceea ce s-a numit, de către propaganda de Dreapta, populismul politicii PSD. Spre surprinderea multora, luni, 8 iulie 2019, Klaus Iohannis a promulgat Legea. Electoratului de Dreapta președintele i-a oferit această explicație:

„Pensiile sînt prea mici, în consecinţă se impune o astfel de lege, nemaivorbind de anumite inechităţi din sistem.
O lege care corectează aceste erori este corectă.

Pe de altă parte, s -a pus problema de unde se iau banii şi pot spune că în această chestiune am discutat cu doamna prim-ministru şi am întrebat-o direct şi clar: Aveţi bani pentru pensii? M-a asigurat că la nivel de guvern s-a făcut o analiză şi sînt bani pentru pensii, după care am promulgat legea”.

Poziția față de Legea pensiilor e doar aparent surprinzătoare. Klaus Iohannis urma să se bată pentru al doilea mandat în alegerile prezidențiale din noiembrie 2019. Firește, dacă ar fi fost un veritabil bărbat de stat și nu un politician postdecembrist de duzină, Klaus Iohannis și-ar fi asumat riscul de a pierde alegerile în numele adevărului pentru care trebuie să se bată un lider politic. N-a făcut-o. Nu se știe dacă ar fi pierdut alegerile refuzînd să promulge legea sau măcar s-o retrimită la Parlament într-un gest de contestare dinspre Dreapta. Nu-i exlcus ca o explicare sinceră, convingătoare, prin trimiteri la nevoia României de a investi major, să-i fi adus victoria în alegeri, chiar și în condițiile unei respingeri a Legii. Mai ales că orice candidat din partea PSD se prefigura ca pradă ușoară pentru candidatul din partea Dreptei.

Klaus Iohannis a cîștigat alegerile prezidențiale.
Ne-am fi așteptat ca după acest succes și mai ales după existența unui Guvern al Meu domnia sa să adopte o poziție de Dreapta față de majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2020. N-a fost așa. Președintele a continuat să se desfășoare ca un garant al măririi pensiilor. Pe 27 noiembrie 2019, el răspundea astfel unei întrebări de la un jurnalist despre Legea pensiilor:

„Legile în România sînt obligatorii, nu sînt facultative. Şi, în acest sens, nu pot să vă spun decît că eu voi insista ca noul guvern să respecte ad litteram toată legislaţia care este în vigoare, iar dacă există probleme în legislaţia în vigoare, ceea ce se poate întîmpla, atunci guvernul va veni cu propuneri de modificare. Însă, din discuţiile pe care le-am avut eu, şi în campanie, şi după campanie, şi astăzi, nu există vreo intenţie la guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii sau, mai pe româneşte, guvernul nu doreşte să taie pensii şi salarii, ba dimpotrivă, Guvernul Orban doreşte să respecte legislaţia, inclusiv în partea care prevede oarece măriri la pensii şi la salarii.”

A venit Pandemia. Se vedea clar că în aceste condiții îi va fi greu, dacă nu imposibil, Guvernului Orban să mărească pensiile cu 40%. Cu toate acestea președintele Klaus Iohannis a continuat să susțină mărirea pensiilor. Semnifivativ din acest punct de vedere rămîne dialogul dintre domnia sa și un jurnalist la conferința de presă din 28 aprilie 2020:

Jurnalist: Într-una dintre intervențiile domniei voastre din această perioadă ați vorbit despre o reevaluare a cheltuielilor bugetare pe acest an, iar Legea pensiilor, dacă punctul de pensie se majorează cu 40%, înseamnă zece miliarde pe ultimele patru luni din acest an și 30 de miliarde anul viitor. Avem în continuare avertismente de la trei agenții de rating, de la BNR, de la Consiliul Fiscal, cu privire la faptul că nu ne permitem, deocamdată, această majorare a punctului de pensie cu 40%. sînteți de acord cu această majorare de 40% sau vi se pare mai degrabă riscantă?

Klaus Iohannis: Aceasta este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenție de experți, de guvernanți și, la momentul în care avem suficiente date, probabil la jumătatea anului pentru rectificarea bugetară de atunci, guvernul va trebui să ia o decizie, fiindcă după jumătatea anului deja lucrurile trebuie să fie foarte bine clarificate.

Însă vreau să vă spun o chestiune care mă privește pe mine. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei. Deci, eu voi avea rugămintea către guvernanți, atunci cînd se va face analiza, să fie o analiză făcută care ține cont și de faptul că și pensionarii sînt nu doar categorie vulnerabilă, sînt și categorie de foarte multe ori dezavantajată în România. Dacă se va putea, sau nu se va putea, sau cît se va putea – asta este o întrebare la care o să răspundă, la momentul oportun, Guvernul.”

Nu numai Klaus Iohannis, dar și premierul, alți membri ai Guvernului au dat asigurări că nu se pune problema să nu se respecte Legea pensiilor. În 27 noiembrie 2019 în replică la avertismentele BNR, premierul Ludovic Orban declara ritos:

„La ora actuală există o lege în vigoare pe care intenționăm să o aplicăm. De altfel e și puțin probabil ca în an electoral un parlament să modifice legea. Normal că vor crește (pensiile cu 40% – n.r.)”.

Chiar și după Pandemie, Guvwernul Orban dădea asigurări prin Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, că legea pensiilor va fi respectată. Pe 27 aprilie 2020 ministrul declara:

„Eu ca ministru al finanțelor publice am avut grijă cînd am construit bugetul să aloc capitolului respectiv sumele necesare care să includă (creșterea pensiilor de la 1 septembrie – n.r.). Lucrurile sînt în dinamică tot timpul.”

Atît Klaus Iohannis, cît și membrii Guvernulu știau că în condițiile Crizei economice de după Pandemie majorarea pensiilor cu 40% e practic imposibilă. Cum însă anul acesta sînt alegeri locale și parlamentare, președintele, liderii PNL au evitat să spună Adevărul în privința banilor pentru majorarea pensiilor.

Chiar și cînd erau clare consecințele dramatice ale Pandemiei pentru Economia românească premierul, membrii Guvernului, Florin Cîțu mai ales nu osteneau a descrie în culori roze starea finanțelor. Am scris în mai multe rînduri că Guvernul,Ppreședinția trebuie să pregătească opinia publică pentru o politică de austeritate, impusă de Criza sanitară. Evident, la loc de frunte în această politică, se cuvenea a arăta că nu sînt bani pentru dublarea alocațiilor și mărirea pensiilor. O imagine corectă, realistă, adevărată, asupra realităților noastre economice ar fi pregătit românii pentru măsurile de austeritate, ivite ca legice, determinate de condiții obiective. Cîtă vreme românilor li se prezintă o imagine de basm a României, în care banii curg gîrlă și economia duduie de se cutremură țara, cînd se va pune problema că pensiile nu pot fi mărite, ei vor vedea în asta nu o necesitate obiectivă, ci o hachiță a guvernului. Și guvernul ar putea să plătească electoral pentru asta.

Desigur, Guvernul ar fi continuat să păcălească electoral pe români dacă n-ar fi fost avertismentul Standard and Poor’s că pensiile nu pot crește cu 40% fără riscul unei retrogradări a ratingului de țară.
Declarația lui Florin Cîțu e semnalul că în privința pensiilor Guvernul Orban nu mai are încotro. Trebuie să pună capăt tragerii pe sfoară de pînă acum a românilor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

92 comentarii pentru articolul „Guvernul Orban nu mai are încotro. Trebuie să pună capăt tragerii pe sfoară de pînă acum a românilor în privința creșterii pensiilor”

  • Geo si Ada, una si aceeasi persoana? 😯 😯 😯
    Rusinicaaaaaa!
    Acum cum sa va spunem, GEADA sau GEODA? 😆 :mrgreen:

    • Bravo Moșule! Ceea ce am scris eu, de ce nu citești? Le-am spus detectivilor care m-au atacat azi ca eu sunt fiica lui Geo. Ei, ce parere ai? Vrei sa te salut de la etaj? Raspunde-mi, și pentru tine o s-o fac! 😛

      • Ada,te sfatuiesc sa te abtii! Nu are absolut niciun rost sa faci asta!

      • Asa cum ne saluta Gabi Serban de pe 5 conturi diferite? Hai pe bune, chiar in asa hal de prosti ne crezi? Mai am putin si ma cred in filmul Prietenii mei elefantii, film indian, de pe vremea mea.

        • Bravo, acum ai inceput sa vorbesti cu ea prin blogul maestrului. Pai daca scrieti de la acelasi calculator, nu puteti sa vorbiti live? 😕 🙄

        • Moshule, ce tânar esti! Daca ai fi corect nu ai face niciodata o paralela între mine si smintitul ala!

          • Vezi ca aici ti-ai dat in petec..eu vorbeam cu Ada si mi-a raspuns Geo. 😕
            Faci cum crezi, eu m-am lasat.

          • Mda, am luat-o asupra mea, pentru ca nu ai pronuntat numele Adei!

          • Pai asta e, ca nu prea aveai cum sa o iei asupra ta daca nu erai una si aceeasi persoana..Citeste dialogul si aplica logica elementara.

          • Eu, când aud numele diliului îmi cam pierd logica, e drept!

    • Moșule, uita-te la etaj!

  • In anul 2017,cand cumparam patriot si rachete de circa 5,25 miliarde dolari, cursul dolarului era de 3,8912 lei.Azi iunie 2020 cursul dolarului este de 4,2695 lei.Si apoi am vazut ca statul se imprumuta prin emisiune de obligatiuni fara pic de jena.Si apoi ce daca se mareste deficitul ,lipsa locurilor de munca,salariile mici ,pensiile mici ne fac sclavi fara voie.Azi pensionarii trebuie sa tina in spate si copii si nepotii someri.

  • Cred că guvernul are un as jerpelit în mânecă, îl păstrează cu 2 săptămâni înainte de alegeri.
    Înainte de orice, nu suport la ei lipsa de transparență pe zona financiară.

    • ***îl păstrează pentru a-l scoate cu 2 săptămâni înainte de alegeri…de asul din mânecă, zic.
      Am corectat, să nu mă perifrazeze lumea pe-aici. ?

  • Gata, stimate administrator? Te-a sunat Geo si mi-ai taiat dreptul la replica?

    • Nikola, nu ai haz, dar este important ca ai evoluat putin! Nu mai folosesti apelativele acelea de mahala pe care le foloseai înainte! Chiar daca nu le mai folosesti pentru ca ti-e teama de o noua blocare, tot ai facut un pas înainte! Felicitari, duduie!

      • Sunt cine vrei tu: Nikola, Gabi Serban sau chiar Dragnea!
        ASTA NU SCHIMBA CU NIMIC DEZVALUIREA DE AZI in ceea ce te priveste!
        Cum spuneam, nu ai pic de rusine! QED

        • Bine, tu Nikola, asa-i cum zici tu! Si eu sunt Geo, Anca G, Adriana, Gabriela si Ada!
          Ti-am zis, apreciez faptul ca nu mai faci scandal în termenii aceia necuviinciosi, în rest, SIMTE-TE bine si crezi ceea ce-ti doreste inimioara!

          • Amice, un sfat prietenesc, opreste-te cat mai ai timp, ca te-ai umplut de cacao.

          • Amice, vezi-ti de treaba ta si vorbeste atunci când esti întrebat!

          • Pardon? Nu ti-e rusine, travestitule? De ce, e tarlaua ma-tii?

          • Hopa! Ba, Mike, du-te si tu naibii, ca astea sunt vorbele Nikolei!
            Ce faci, duduie Nikola? Ti-ai luat identitati fara numar si ataci din greu?
            Ataca, ciudato, ataca, se stie ca tu doar pentru asa ceva existi!
            Valea!

          • Bai belenghere! Nu stiu cine crezi ca sunt dar mie nu-mi spune nimeni sa vorbesc cand sunt intrebat. Cu atat mai putin unul care e ba muiere, ba barbat.E clar, boy?

          • Hahaha! Toata lumea sare acum #JeSuisCharlie!
            ESTI PENIBIL!

          • Ia zi, ba Mike, cum de ai aparut tu cu postari, doar dupa ce a fost blocata Nikola?
            Tu si Andrei.
            Foarte interesant! Dispare scandalagioaica aia care ma iubea la nebunie, si imediat apareti voi doi, ca sa-mi demonstrati ce minunata fiinta era Nikola si tovarasul ei de hartuieli, Serban!
            Unde ati fost voi în ultima vreme, bai, aparatorilor de personaje certate cu bunul-simt si buna crestere?!
            Nikola, nu ti-a iesit pasenta, încearca mâine cu un alt pseudonim si vom vedea!

          • geo, boy! apar si dispar cand si unde vreau eu si nu folosesc un cont mai mult de o saptamana din considerente de securitate cibernetica. Nu stiu pe tine cine te-a facut sef pe-aici de ne zici sa vorbim cand suntem intrebati. Aud? Sa stii ca recunosc de la o posta un troll atunci cand il vad.

          • Bine, tu Mike Nikola! Esti foarte tare!
            A+

      • Uitati si va minunati, doua fetze ale aceleasi monede, numita NERUSINARE! Dupa ce li s-a demonstrat ca sunt una si aceeasi persoana:
        ____
        1. ada a scris pe 08/06/2020 la 14:25
        Inventezi prostii pentru ca eu am dreptate!
        ____
        2.ada a scris pe 08/06/2020 la 14:34
        Si…Ha, ha! Daca ti-as zice ca sunt fiica lui Geo, m-ai crede?
        ____
        3.geo a scris pe 08/06/2020 la 15:56
        Ada cea cu poza, eu sunt eu si Ada este Ada, lasa prostiile!
        Vezi ca Ada a recunoscut ca este fiica mea, fa bine si lasa-mi în pace fetita!
        ____
        DUMNEZEULE! ASA CEVA???

        • Nikola, stai în banca ta, las-o pe Ada în pace, scandalagioaico! Iar începi?!
          Ce crezi ca demonstrezi cu postarile astea?! Doar ca esti aceeasi intriganta fara pic de rusine, asa cum erai si înainte de a fi blocata!

  • HAHAHA!!! LOVITURA DE TEATRU:
    ADA ESTE GEO!!!!
    Dumnezeule! Nu exista persoana mai mincinoasa, duplicitara si manipulatoare!!
    Pe cati i-a certat pe blog ca nu i-au luat apararea neprihanitei ADA, care era chiar EL!
    L-a dovedit o alta Ada, mai jos, probabil chiar de sex feminin! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    RUSINE MAGARULE, ai manipulat si administratorul blogului,sa-i blocheze pe cei care te contestau, pentru ca sa nu iti stea nimeni impotriva!!!

    • Ada care plecase ofensata de pe blog pentru ca o hartuia Gabi Seban, si care l-a sfatuit si pe Geo sa plece, dar nu, Geo a ramas vajnic sa-i apere onoarea pana l-a dat afara pe dusman!!
      Daca dupa toate astea, NU DISPARI CU TOTUL DIN VIATA NOASTRA, esti cea mai abjecta fiinta de pe aceasta planeta!!!

    • MAGAR este cel care spunea ca a postat foarte putin, dar ca citea tot, savurând cu nesat toate mizeriile pe care le practicau pe blog cei doi hartuitori dovediti, Serban si Nikola.
      Adica tu, esti MAGARUL despre care vorbeam!
      Este foarte posibil ca tu sa fii unul dintre cei doi sau daca nu esti, înseamna ca esti o persoana având un caracter asemanator cu cei a caror lipsa o deplângi!
      Mare-i gradina…

      • Ba, Colombo, vezi ca mai jos, Ada a recunoscut ca este fiica mea!
        Ha! Ha! Ha!

      • Oricat de nemernici or fi fost cei doi, se pare ca au avut dreptate..In materie de ticalosie, nu iti ajung nici la degetul mic! Deci se pare ca ramai! QED!!!

        • Am înteles perfect, nu te mai obosi, duduie Nikola!
          Cum ziceai înainte de a fi blocata?! Ca în doua ore dupa blocare îti faci un alt cont pentru ca ai nu stiu ce drac de cartela magica?
          Bine, duduie Nikola! M-am lamurit! Nu poate scapa omul de tine ca de râie!

  • Nu accept o majorare a punctului de pensie cu mai puțin de 30%, care reprezintă 75% din creșterea din lege. Tot 75% a fost și ajutorul de șomaj dat pe perioada Pandemiei. Și pensionarii merită o susținere financiară, nu numai bugetarii! Această creștere se va întoarce la buget din consumul făcut de pensionari pentru că aceștia nu pun banii la ciorap! Cheltuie tot ce au!

  • Aceasta crestere de 10% a fost anuntata de stolojan in urma o luna dar nu s-a vrut oficiala.Au facut-o acum pt ca sunt alegerile peste 3 luni si populimea trebuie sa se impace cu ideea,sa nu sanctioneze pnl-ul la vot,ramane de vazut daca vor lua sub 35% si cu cat

  • Cum adica, dle Cristoiu, nu sunt bani? Nu sunt bani pentru copii? Dar banii cu care au fost jefuiti luna de luna timp de 40 de ani „bietii pensionari” unde s-au dus? Ce tot delirati cu investițiile? Ati vazut vreodata in veacul vecilor vreo colonie pe care stăpânii ei sa o lase sa faca investitii? Pensia medie in Romania este 1350 lei. Dvs incasati onorarii de sute de mii de euro. Nu cred ca sunteti cel mai indicat si de fapt niciunul dintre oamenii politici actuali sau asa – zișii influenceri nu sunt îndreptățiți sa vorbeasca despre pensionarii din Romania, care sunt probabil printre cei mai săraci oameni din lume. Daca acest individ sinistru, catu, evazionist care a recunoscut public ca si-a depus banii in off-shoruri ca sa fenteze statul roman, autor al unui atac asupra leului acum vreo 10 ani, nu gaseste bani sa mărească pensiile, care ar trebui mărite cu minim 100%, atunci statul sa faca bine sa dea inapoi fiecarui pensionar banii pe care i i-a retinut si sa nu mai plateasca nicio pensie. Care vorba aceluiasi dezgustător e oricum o pomana.

  • Cresterea pensiilor trebuie facuta în mod real, nu asa cum au procedat pesedistii. S-au prefacut doar ca le maresc, pentru ca în realitate s-a marit inflatia, micsorându-se puterea de cumparare. Îti vezi marirea pe hârtie, aplauzi ca prostul realizarea si apoi constati ca poti sa cumperi mai putin decât cumparai înainte.

    • Am sustinut întotdeauna ca preluarea puterii de catre opozitie a fost o prostie. Ar fi trebuit ca PSD sa fie lasat sa-si termine mandatul, ca sa duca ei la bun sfârsit promisiunile fara sustenabilitate pe care le-au facut. PSD ar fi marit pensiile fara niciun dubiu! Ciuciu!

      • De ce ar fi fost mai bine? Ca sa vedem cum mai scade de la 10% la 5%? Sau ar fi fost mai bine, ca sa nu vada lumea ca ai nostri, ca brazii, sunt absolut la fel?

      • Sau ar fi trebuit sa stea PSD inca un an, pentru ca noi sa mai suferim vreo trei ani dupa aia, din cauza mostenirii groaznice pe care au lasat-o? Pentru ca, nu-i asa, cu cat mostenirea e mai nasoala, cu atat mai greu le este astora bine intentionati sa inverseze trendul.

        • Asa a fost de când lumea… la noi. Oricum o dam, nu picam bine! Avem doar politicieni de calitate si în stânga si în dreapta, iar noi suntem la mijloc. Între competenta unora si competenta celorlalti.

  • Lasa-i domnule Cristoiu sa le dea astia pensii, ca s-au fudulit la vot!
    Sa le dea securitatea pensii speciale!
    Daca tfl-isti nu au treaba cu pensiile ,pensionarii s-au fudulit si au votat pnl-ul care o sa le dea o teapa!
    Au votat pentru tineri ,cica! Care o sa le dea o cana cu apa, daca o sa o dea si pe aia!
    Asa merita ! Si f….uti si cu banii luati!
    Au votat dulapul, plavanul,rata mecanica si pnl-ul !
    Sa le dea !!!
    Mai rar exemple de prostie!
    La fel si bugetarii!!

    Dragnea le dadea!Fiti sigur!
    Dreptatea cere sacrificii! Pentru ea o sa mai stea cu burtica goala!
    La bugetari la fel! Dreapta ameninta cu concedieri bugetarii si taieri de salarii si ei o voteaza la gramada!
    Ce exemple mai vreti!
    A ca nu sunt banii lor si nu dau de la ei!
    Pai nu sunt nici ai pnl-ilor , dar tot nu le dau!Asta-i diferenta!

    TEAPA ! ASTA SE CHEAMA!
    UN DULAP DE TEPE!!
    GUVERNUL IOC NU MARESTE DELOC!

    • Foarte bine spus. Parafrazând anii ’90: nu vrem bani, nu vrem valuta, vrem Iohannis să ne……spună povesti.

      • Asta nu-i o perifraza! Nu ma face de rușine, tizo!
        :mrgreen:

        • Ai grija ca te faci singura de rusine. Perifraza vs parafraza!

          • Nu ma fac de loc de rușine! :mrgreen:
            Poate citești tu definitiile pentru „parafraza” sau „perifraza” și o sa vezi ca ceea ce a scris cealalta ada nu este nici o parafraza nici o perifraza, ci, mai degraba este un citat. La asta m-am referit! :mrgreen:

          • corectez: deloc

          • Sunt doua lucruri diferite, daca a folosit ea corect sau nu parafraza si faptul ca tu ai corectat-o spunandu-i ca aceea nu e o perifraza, cand nu pretinsese nimeni ca este. Ce faci tu, este sa invoci in continuare greseala celuilalt pentru a-ti ascunde propria-ti greseala.

          • Eu am zis așa: „Asta nu-i o perifraza!”
            Vrei sa-ti traduc?!
            Adica nu-i o perifraza (parafraza), pentru ca îi UN CITAT !!! :mrgreen:
            Tu vrei sa-ti maschezi greșeala!!! :mrgreen:
            Uite:
            „parafraza vt [At: (a. 1840-1850) CAT. MAN. II, 265 / Pzi: ~zez / E: fr paraphraser] (C. i. un text, o comunicare orală etc.) A exprima prin parafraze Si: (rar) a perifraza.”

          • Faci o confuzie pe care o mai fac si altii, dar parafraza nu este acelasi lucru cu perifraza.
            Une certaine parenté sémantique lie les mots paraphrase et périphrase : ils ont en commun le radical phrase – du latin phrasis, qui signifie « diction, style, élocution » et qui a été emprunté au grec phrasis, phraseôs, dont le sens est « expression, langage, diction ». Les éléments para- et péri- qui entrent dans leur composition donnent toutefois des significations différentes à ces termes.

          • Si tu ce crezi, tiza mea a parafrazat, sau a citat?

          • Dupa ce vad ca a aparut in ultima ora, draga Ada, cred ca esti un porc! 👿

          • Felicitari, Mike! Vad ca și tie îti place scandalul!
            SUPER!!!

        • clona ada (sau să-ți spun geo…vezi „stimate postac” geo că la gândul din 5 iunie, când i-ai scris la ora 22:08 celui ce postează cu nick-ul cib „Minunat, ai un caracter super!” ai uitat să scimbi calcul și ai postat cu același id folosit atunci cand postezi ca geo: aif98de066313ee54a318c371254fffeff)
          uita-te desteptule în dicționar ce înseamnă perifraza și ce înseamnă parafraza. Daca n-ai fi decât un biet postac, ți-aș explica de ce ceea ce am scris este o parafraza.

        • clona ada (sau să-ți spun geo…vezi “stimate postac” geo că la gândul din 5 iunie, când i-ai scris la ora 22:08 celui ce postează cu nick-ul cib “Minunat, ai un caracter super!” ai uitat să scimbi calcul și ai postat cu același id folosit atunci cand postezi ca geo: aif98de066313ee54a318c371254fffeff)
          uita-te desteptule în dicționar ce înseamnă perifraza și ce înseamnă parafraza. Daca n-ai fi decât un biet postac, ți-aș explica de ce ceea ce am scris este o parafraza.

          • Inventezi prostii pentru ca eu am dreptate! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

          • „parafraza vt [At: (a. 1840-1850) CAT. MAN. II, 265 / Pzi: ~zez / E: fr paraphraser] (C. i. un text, o comunicare orală etc.) A exprima prin parafraze Si: (rar) a perifraza.”
            !!!!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

          • Observi???!!!
            A parafraza = A perifraza
            :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

          • Tizo, îti repet:
            Tu nu ai parafrazat (perifrazat) ci AI CITAT!!!
            Aici ai gresit, inteligento!!! Tu AI CITAT, tine minte !!!
            :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

          • Si…
            Ha, ha! Daca ti-as zice ca sunt fiica lui Geo, m-ai crede?
            😎 😆

          • right click pe pagină, selectați view source, căutați în sursă id-ul specificat: 98de066313ee54a318c371254fffeff este id-ul cu care scrie default utilizatorul „geo”. În ziua și ora indicata indicată acest id a fost folosit si de clona „ada”. Deci, ce spuneai?

            Văd că nici „a cita” nu știi ce înseamnă. Cât despre faptul că insiști că ai dreptate în ciuda evidentei care atestă contrariul, nu pot decât să-ți urez multa sănătate.

          • Tizo, nu vrei sa-ti schimbi pseudonimul?
            Eu sunt chiar Ada și nu pot sa mi schimb prenumele!
            😛 :mrgreen:

          • Sunt absolut convinsă că pe lângă ada, la tine în buletin mai scrie și geo, teo, vasile, etc. Aș fi tentată să-ți fac pe plac doar că am contul acesta de vreo 15 ani și, începând cu 2008, conturile precum cel pe care îl am nu mai pot fi nici create și nici modificate. N-ar fi mai simplu să dai tu cu zarul și, în funcție de cum cade, să alegi altceva din lungul șir de nume pe care le posezi?

          • Ada cea cu poza, eu sunt eu si Ada este Ada, lasa prostiile!
            Vezi ca Ada a recunoscut ca este fiica mea, fa bine si lasa-mi în pace fetita!

          • Deci tu, sub nick-ul „ada”, te legi de mine aiurea, după care tot tu, sub nick-ul „geo” îmi ceri să-ți las „fata” în pace? Aha…
            Să știi că eu n-am glumit chiar deloc când ți-am urat sănătate multă.

  • Este incredibil cum au putut sa-l scoata pe George Floyd erou planetar. Acum cativa ani a fost condamnat pentru jaf armat, pentru ca a intrat peste o femeie insarcinata in casa si impreuna cu alti complici au jefuit-o. Floyd o ameninta cu arma indreptata inspre copilul nenascut.

    • Nu e vorba de Floyd, ci de justiție americană, de drepturile cetățeanului apărat de Constituția SUA – cetățean care s-a nimerit de culoare, mdeh.
      Acum se profită și unii au uitat contextul Sarajevo din 1914…în sensul că poți să spui „mi-e frig, să fac un foc în sobă” și de fapt să aprinzi toată casa.

  • Legea pensiilor trebuie respectată, valoarea actuală a punctului de pensie este de aproximativ 25% din cea a salariului mediu brut in plată. F.multe persoane ieșite la pensie la limită de vârstă și vechime integrală au punctaje mici, multe subunitare, iar valoarea cosului minim era anul trecut 2650 lei net….acum cred cred că a crescut… Condamnă guvernul actual pensionarii la un trai sub limita subzistentei?! Cu câte procente vor majorara punctul de pensie, atât vor obține in alegerile următoare.
    Poate vor fi votați de medici și de îmbogățiții pandemiei și atât. Diaspora cred că s-a lămurit că promisiunile electorale sunt doar praf în ochi.
    De când e guvernul ăsta numai împrumuturi haotice s-au făcut, iar din spusele primarilor cheltuielile uriașe făcute în domeniul sanitar nu au fost decontate de guvern. Punem iarăși și iarăși întrebarea firească „unde-s banii?!”
    Deontologii din lumea politică sau care se lingusesc pe lângă politicieni ar bine să tacă și preventiv să trăiască măcar o lună dintr-o pensie pe contributivitate, oricare ar fi aceasta.

  • La modul cum a pus problema cu pomeni si terorism economic cred ca nu mai e mult si scapam de PNL. Sper ca la laegeri sa ia sub 20%. E clar ca nici legea salarizarii nu o vor mai respecta in 2021 deci e clar cum vor vota bugetarii in afara de medici care au primit toate maririle din legea salarizarii. Diaspora e cam suparata ca i-a tinut pe la granita, i-a bagat in carantina….
    Pensiile trebuie marite si legea respectata. Este cel mai mic raport existent vreodata intre punctul de pensie si salariul mediu.

  • Maestre, Ciolacu și gașca lui de securiști e responsabil că a ținut acest guvern al rușinii și e responsabil de toate pierderile suferite de pensionari. Toatălumea vrea ca ziua cînd acest gunoi uman va plăti ptr toate trădările lui față de alegători să fie cît mai aproape

    • Nu, nenica, Dragnia e de vina. Jos PSD!

      • Nu, Cibule, indiscutabil, Dragnia a fost usa de biserica! La fel a fost si economistul lui preferat, preacinstitul Vâlcov, n’est-ce pas? Astia doi, daca ar fi ramas la putere ti-ar fi marit pensia, asa cum promiteau, scotând bani si din piatra seaca. Cu mult patriotism si multa demnitate!
        .
        https://www.cristoiublog.ro/viorica-dancila-confirma-intalnirea-de-care-a-vorbit-tudorel-toader-la-cristoiutv/

        • Nu conteaza nimic altceva pe planeta. Dragnia e de vina. A, sa nu uit, si pentru covrig tot el e de vina. Evident!

          • Bien sûr que oui, daca asa vrei tu!
            Ha, ha! Spiritual comme d’habitude!

          • Bai, parca n-am sti ca PPE-ul lui Mutti face orice contra oricui duce o politica nationalista, exceptand Germania&Co si eventual Franta. Alles fur Deutschland et presque tout pour la France. Les petits a la poubelle!

        • Ouais, doar PPE-ul procedeaza asa! Ia vezi ce bine o duc fermierii francezi! Presque tout pour eux, ca doara îs frantuji!
          Mei, vezi ca Dragnea a fost nationalist asa cum sunt eu popa!

          • Ha, ha, fermierii francezi? Pai comunistii aia de fermieri francezi au huzurit-o ani si ani cu cele mai mari ajutoare si subventii de la stat si UE. Asa ca, ciocu’ mic ca acu’ sunt teutonii la cascaval! Oricum fritzii si cocoseii vor doar sa ia crema cremelor din laptele asta botezat de la UE. Ah, sa nu uit! Noroc c-am scapat de Valcov si acum avem un alt baiat care face sa se intample lucruri fantastice la ministerul ala fantastic al finantelor fantastice. Ce ne faceam fara el? Of, of, mai, mai!!!

          • Hai lasa-ma, ca asa o putem lungi pâna la noapte! Pesedistii ar fi reusit sa-si îndeplineasca promisiunile cu maririle exact la Pastele Cailor! Sau, ar mai fi fortat un pic nota pâna când nu i-ar mai fi împrumutat nici dracu’ pentru asa ceva!

          • Si, nu stiu cum sa-ti spun, dar oricât de prost pregatit ar fi Câțu, cel putin ministerul pe care-l pastoreste nu mai pute asa cum puțea pe vremea hotului pus sa ne gestioneze noua banii! Asta este totusi o realizare.

          • De ce crezi ca nu pute? Ca nu miroase pana in Franta? Ha, ha! Denise, tu esti?

          • Maître, m-ai convins! Esti cel mai bun… În arta conversatiei si a disimularii. Politician trebuia sa te faci!
            Sanatate!

          • Nu pute chiar de loc ? Ia uite aici: acuzații incredibile la adresa ministrului de Finanțe, Florin Cîțu. Acesta ar fi desființat Direcția Generală Juridică din Ministerul pe care îl conduce, prin HG 380/2020, pentru a evita un proces în care e parte tatăl său.

          • mike,
            Mersi pentru informatie, voi urmari cu atentie subiectul! Trebuie sa stim ce au de zis toate partile, ca sa ne putem forma o parere obiectiva.

          • mike, uite ce am gasit:
            ” Mai exact, este vorba despre desfiintarea Directiei Generale Juridice. In locul acesteia ar urma sa apara alte doua directii: Directia Juridic si Reglementare si Directia Contencios”
            .
            Se pare ca una dintre cele doua Directii în care a fost împartita Directia Generala Juridica, va prelua actiunea în care Statul prin Ministerul de Finante va fi parte în procesul cu pricina. A fost si va fi vorba despre un conflict de interese iar acest conflict de interese va trebui sa fie clarificat si rezolvat, obligatoriu. Vom vedea.

    • Dominique, Ciolacu si gasca lui de securisti e responsabil ca a tinut acest guvern de securisti?? Bai nene, va meritati soarta daca sinteti asa naivi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *