Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

În Franța, dictatura medicală a luat sfârșit!

Doctrina „zero risc” (zero morți) a fost aplicată pentru prima dată în operațiunea „Furtună în deșert” – primul război din Irak, 1990 – și își are originea în gestionarea catastrofală a comunicării în timpul războiului din Vietnam. Imaginile sicrielor cu trupurile tinerilor americani defilând pe ecranele de televiziune au rămas coșmarul oricărui politician, nu doar american. Așa a apărut „doctrina zero morți”.

Terminologia războinică aplicată actualei crize sanitare dezvăluie același tip de abordare din partea responsabililor politici, chiar dacă generalii au fost înlocuiți de medici infecțiologi, epidemiologi, urgentiști. Și pentru că nici omul politic, nici medicul nu sunt dumnezei, doctrina „zero morți” a fost înlocuită cu doctrina „zero risc”. Așa se face că peste omenire s-a pus lacătul, cu toate consecințele economice evidente.

Termenul „suntem în război” a fost lansat de Emmanuel Macron și tot el a lansat zilele trecute un semnal care indică eventuala… schimbare de doctrină. Într-un interviu acordat revistei Paris Match, președintele Franței spune „Nu putem opri țara, pentru că pagubele colaterale ale unei confinări sunt considerabile. Riscul zero nu există niciodată într-o societate. Trebuie să răspundem acestei anxietăți (resimțite de populație) fără să cădem în doctrina riscului zero”. Ca să își ilustreze spusele, Emmanuel Macron citează cazul miliardarului american Howard Hughes, întruchipat pe marele ecran de Leonardo di Caprio în filmul Aviator. Căzut în fobia microbilor, Hughes și-a terminat viață complet izolat, refuzând să își taie părul sau unghiile de teama că se vă infecta.

Un articol publicat în cotidianul Le Soir de doi oameni de știință, Olivier Servais, profesor de antropologie și François Gemenne, cercetător în științe politice, evocă același exemplu. În articolul intitulat „Criza Covid-19: tirania riscului zero”, cei doi universitari spun că „riscul zero este o himeră distrugătoare. Trebuie să acceptăm că virusul continuă să circule în societate într-un mod minim și calculat”.

Mi se pare evident că există o convergență (mai mult sau mai puțin întâmplătoare) de vederi privind gestionarea pe viitor a crizei sanitare. Vremea dictaturii medicale a trecut.

Virusul „mai contagios dar mai puțin virulent”

Cât de hazardată este poziția lui Emmanuel Macron? Nu foarte, aș spune eu. De vreo două zile, în Franța, în studiourile de televiziune, se perindă medici și cercetători care susțin că virusul este poate mai contagios, dar în mod sigur mai puțin virulent. Profesorul Raoult, despre care presupun că a auzit deja toată lumea, atrăgea atenția de ceva vreme, însă vocea să a fost ignorată până la „schimbarea de doctrină”. Azi însă noi studii înfloresc în platouri, trei dintre ele arătând că virusul a suferit o mutație începând cu luna martie. O anumită proteină a trecut de la 10% la 70% în componența virusului. Ori, această mutație îl face pe de o parte mai contagios, pe de alta, mai puțin periculos. „Virusul nu mai este mortal”, spunea Didier Raoult. Inteligent cum îl știm, virusul nu vrea să își ucidă gazda, fără de care nici el n-ar mai exista.

Bun. Jurnaliștii încearcă azi să ne convingă de contrariul a ceea ce susțineau ieri. Pot spune că știu cum funcționează presa franceză, de meșa cu politicienii atunci când trebuie neapărat „luminat” publicul larg. Am participat la reuniuni „off” la Elysée în care ni se explicau „mizele” în diferite situații. Medicii care spuneau că deși cazurile de contaminare cresc, la spital și în reanimare curba e plată că o limandă, sunt dintr-o data auziți. Informația nu e nouă, v-am arătat zilele trecute câteva grafice în acest sens. Ceea ce s-a schimbat este abordarea din partea factorului politic și deci, din partea formatorilor de opinie.

Nici un focar declanșat în exterior. Atenție la locul de muncă!

Vacanțele fiind pe sfârșite, Franța se pregătește de reluarea activității economice și în școli. Fiind deja destul de evident că nu se mai pune problema unei reconfinări, se face mare agitație cu purtatul măștii. Unele orașe (Nișa, Toulouse) au impus masca peste tot în exterior, reușind să își enerveze cetățenii. Medicii au afirmat de nenumărate ori că nici un focar nu a plecat din exterior, însă mă gândesc că autoritățile vor să își acopere spatele în caz de probleme. Cifrele riscă să evolueze în momentul în care toată lumea își va relua activitatea. Pe primul loc la contagiozitate se afla administrația publică (29%), pe locul doi industria manufacturieră – abatoare de exemplu (16%), urmate de industria hotelieră și restaurante (9%). Măștile vor fi obligatorii la locul de muncă. La fel în școli, pentru toți copiii de peste 11 ani. Precizez că măsuri de securitate în școli au fost deja luate în momentul deconfinării, în mai, când cursurile au fost reluate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „În Franța, dictatura medicală a luat sfârșit!”

  • domnule Adrian, daca nu prea va plac rusii, iauitati un cintec cu indieni!
    mie si-asta-mi place!:))))

    https://www.youtube.com/watch?v=drl6rP1e-LY&list=PLyWir31h_ua_6jG59Z5xF6vD_IfViuRrm&index=16

  • Minunat, mi s-a sters un comentariu în care am fost politicos si am facut o afirmatie de bun-simt!
    Monsieur Adrian, atentie mare, Ion Cristoiu nu iubeste cenzura!

    • cenzura e un afront adus Creatiei.
      insasi Creatia E! pentru simplul fapt ca e pusa plenar la indoiala. ciuntirea punerii la indoiala e sinonima cu ciuntirea Creatiei.
      or Creatia e…buna foarte!, prin urmare pretuiti ‘punerea la indoiala’. deci lipsa cenzurii.

  • de la ‘sintem in razboi’ la… ‘sintem, in razboi perpetuu’…, deci trebuie sa operam ceva schimbari. majore, la o adica:)))…

    intre teza confinarii si antiteza ‘nu putem opri tara’ se va regasi viata de zi cu zi, care va suferii metamorfoze uluitoare.

    stai sa vezi minunatii atunci cind ‘de fapt chiar sintem in razboi, ba chiar pe viata si pe moarte’, dar ‘cu orice pret, nu putem opri tara’…

    cei care vor fi ‘modificati’ astfel incat sa se armonizeze cu o asa ‘stare deosebita, unica’ vor fi oamenii si felul in care ei se misca, mai simplu spus va fi…ecuatia de miscare a oamenilor. care vor accepta ‘modificarea’ pentru ca frica de moarte e mai contagioasa decit virusul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *