Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ioana Lidia Ilea, pictorița implicată în managementul cultural

Zori de zi 15 februarie, anul de grație 2023. Este Ziua Națională a Lecturii. Ce oferim noi azi onorabililor cititori? Un dialog lămuritor cu distinsa doamnă Ioana Lidia Ilea, un pictor de valoare care s-a implicat cu succes în actul managementului cultural.

-Pentru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.
-Pentru cei care nu mă cunosc, în prezent conduc Secţia Conservare, restaurare şi supraveghere patrimoniu din cadrul Muzeului Naţional Cotroceni, dar pot spune că de foarte timpuriu am simţit, de fapt am ştiut, că parcursul meu profesional va fi strâns legat de viaţa culturală şi artistică şi, desigur de promovarea, păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi a creaţiei contemporane. După absolvirea Liceului de Artă din Cluj-Napoca am urmat studiile universitare de Istoria și Teoria Artei din cadrul Academiei de Artă din Bucureşti pe care le-am absolvit în anul 1991. După aceea a urmat un doctorat susținut în anul 2005 la Universitatea Valahia din Târgoviște unde am abordat o temă legată de conservarea și restaurarea pieselor textile. Ulterior, în 2010 am absolvit și Facultatea de Drept, urmată de un masterat în acest domeniu. După cum am menționat, cariera mea profesională a fost întotdeauna legată de domeniul cultural, de la funcția de restaurator sau diferite funcții de conducere a laboratoarelor de conservare și restaurare din cadrul Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, la funcția publică de consilier superior în cadrul Ministerului Culturii, Manager al Muzeului Memorial Octavian Goga din Ciucea și acum, după cum am menționat, conduc colectivul de conservatori, restauratori și personalul de supraveghere din cadrul Muzeului Național Cotroceni. Chiar dacă, activitatea mea de peste 30 de ani în domeniul cultural se leagă mai mult de managerierea, coordonarea unor colective de lucrători culturali și administrarea patrimoniului, nu am uitat niciodată partea de creație. Mai ales, din anul 2017 an început să expun în mod constant în expoziții  de grup din țară și străinătate (Bulgaria, Spania, Italia, SUA, Argentina), la expoziții organizate de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România, fiind membru stagiar al acesteia, la expoziții organizate de Filiale ale UAP (Iași, Brăila), la numeroase expoziții și tabere de creație organizate sub egida Truicart Events, Galeria de Artă Elite Prof Art, Las Laguna Art Gallery, Laguna Beach, CA, USA, California,USA,Colors of Humanity Art Gallery, PA, USA, Galería Arte de Córdoba, Argentina.

-Cum a fost anul 2022 pentru arta dumneavoastră ?
-Pentru mine anul 2022 a fost un an al deschiderii sau mai bine zis al redeschiderii către lume. După cei doi ani de pandemie, în anul 2022 am revenit la o anumită normalitate. Acest lucru nu putea să nu se reflecte în domeniul creației, care prin natura sa este unul al deschiderii, a comunicării viziunii artistului către receptorul actului de creație. Pot spune că a fost un an fructuos atât prin participarea la mai multe expoziții din ţară şi străinătate, menționez doar câteva: “La sombra de Don Quijote” la Ateneo Cientifico, Literario y Artistico , Alicante, Spania, “Balchik-Quiet Nest”, Galería de Arta Balcic, marca TRUICART Events Brand, la Bienala Internațională de Arte Grafice „Constantin Brâncuși” de la  Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, Tîrgu Jiu și altele.

În contextul deschiderii despre care vorbeam anterior, finalul anului mi-a adus oportunitatea de a sparge tiparele unui spațiu convențional și a expune direct într-unul dintre cele mai frecventate locuri de către cele mai diverse categorii de beneficiari ai actului de creație. Este vorba despre expoziția personală deschisă în perioada  12 noiembrie-17 decembrie la Iulius Mall, Iași, eveniment organizat sub egida Filialei UAP Iași și Iulius Mall. A fost o experiență foarte interesantă, care s-a bucurat de succes. Consider că aducerea rezultatelor demersului artistic în mijlocul unui public cât mai divers poate avea un rol benefic pentru toată lumea.

-Ce visați pentru anul 2023, dar și pentru următorii ani?
-Cu siguranță, în acest an voi continua ciclul de lucrări în ulei şi acrilic cu tematică legată preponderent de redarea unor monumente istorice religioase și laice sau peisaje, dar doresc şi să-mi continui experimentele în “lumea pastelului”. Este un mediu căruia i-am descoperit, sau mai bine zis, redescoperit, relativ de curând plasticitatea și potențialul. Cred că este o tehnică care poate oferi foarte mult din punct de vedere al expresivității și care permite surprinderea aproape instantanee a unor locuri, impresii. Îmi place să călătoresc și încerc să surprind spiritul locurilor, iar pastelul îmi oferă această posibilitate. De asemenea, cochetez cu experimentarea unor tehnici noi, tehnici mixte, artă digital… Îmi doresc să intru puțin să explorez și aceste mijloace de expresie plastică.
Nu în ultimul rând, în luna mai a acestui an voi reedita experiența expozițională de Iulius Mall, Iași, cu o expoziție de pasteluri.

-Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?
-Ne aflăm într-o perioadă dificilă în care ne confruntăm, mai mult sau mai puțin direct, cu provocări grave: pandemii, conflicte armate, dezastre naturale. Pe de altă parte, nu putem să nu observăm tendințele de schimbare a valorilor socio-culturale și, în general, de percepție a societății și raporturilor socio-umane, ceea ce poate fi bulversant pentru un segment semnificativ al societății noastre. Dacă mare parte dintre curentele și tendințele artistice contemporane converg către exprimarea manifestă a unei poziționări față de problemele societății actuale și exprimarea prin mijloace plastice convenționale sau nu, a manifestării unor crezuri subiective ale artistului raportate la problemele societății, eu încerc să introduc receptorul într-o oază de liniște. Nu este vorba de tratarea cu superficialitate sau încercarea de eludare a problemelor grave, ci dorința de a reuși să aduc o mică bucurie privitorului, să-i redau liniștea sufletească măcar pentru câteva clipe. Arta trebuie să fie liberă, neconstrânsă de factori exteriori și neaservită nici unor interese, fără ca acest lucru să excludă o poziționare a artistului, în măsura în care aceasta vine din convingerea sa interioară fără vreo altă imixtiune de ordin social, politic, religios. De fapt, coexistența unei diversități de curente artistice, viziuni și mijloace de expresie are rolul benefic de a se adresa unui public cât mai larg și de sensibilizarea acestuia față de actul de creație.

-Adevărat. A fost o emoționantă trecere în revistă a impresionantei dvs activități pe mai multe planuri, dar și o lămurire a situației în care ne aflăm. Vă mulțumesc pentru tot, iar acum să invităm cititorii să vadă niște tablouri de valoare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *