Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ioane, Ioane, toată lumea doarme?

Și-a luat primul ministru un consilier IT și netul e plin de hohote și glumițe la adresa prostiei primului guvernant al țării. Că doar, numai un fraier ar avea nevoie de așa ceva ca să știe, ca să afle care ar fi nevoile, doleanțele și așteptările poporului! Și înjurăturile lui!
Sau un autor care să fie scos din impas de ”intelighenția” unui robot capabil să identifice, de îndată, pasajele copiate și puse în operă, înainte de a fi declarată operă proprie. Zice netul.

Da, câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia. Și ar mai fi și vorba asta: cine râde la urmă, râde mai bine. Adică fraierii suntem noi, pentru că nimic nu s-a schimbat din programata înlocuire a omului de către robot, din înregimentarea noastră totală în sistemele digitale interconexate și, mai ales, din planul de control total al omului de către om, prin intermediul mașinii create… de om.

Robotul lui Ciucă, ION cel despre care speră netul, amuzâdu-se, că va învăța repede, ca tot românu’, să ia șpagă și să își angajeze șofer, secretară și consilier cu pensie specială, e un experiment strecurat în viețile noastre pe tăcute. Îmbrăcat frumos, în poleială: uraaa, suntem primii la implementat roboți-oglindă într-un guvern! Guvernul nostru!

Dacă ține, dacă numai amuzamentul e de NOI, ION ne-a învins.
Adică: s-au prins ne-ionii ce ne guvernează că la români nu merge cu presiunea, nimic nu poate fi impus cu forța sau prin impunerea regulilor. Nu suntem aliniați ca occidentalii, ne-am chiar dovedit rămași de căruță și de râsu’ Europei – dar, cum spuneam, cine râde la urmă? vezi reacția la zeama miraculoasă impusă în ultimii 2 ani și la asimilarea căreia suntem codași. Din fericire.

Dar ce face Ion? Ion e legat indisolubil de fibra românului și alegerea lui ca marcă pentru viitorul Ion-ilor de rând din România e o găselniță care, dacă nu ar fi atât de periculoasă, aș zice că e genială. Adică miile de Ioni români vor fi învinși de unul aparent de-al lor, că și coada toporului care taie lemnul pădurii e tot din lemn.
Doar că Ion-ul de azi, cel guvernamental, nu mai vrea pământ, precum Noi și Ion al lui Moromote, ci vrea control.

ION – zice guvernul – sau cei care scriu în numele și cu acordul guvernului, acest organism care ar trebui să lucreze pentru noi toți – va reprezenta « veriga lipsă a comunicării în timp real între cetățeni și guvernanți, un sistem care va folosi noile tehnologii pentru a capta rapid și automat părerile românilor folosind date disponibile public pe rețelele de socializare, cu scopul final de a disemina informațiile concludente către decidenții politici pentru a construi politici publice în concordanță cu starea societății ».
Traducând – nu atât în limba română, cât în sensul juridic al mesajului – ne spune dl. Ciucă prim ministru că robotul consilier va capta rapid și automat, evident după ce le scanează, acele opinii pe care noi, ca proștii, le disiminăm în spațiul public prin rețelele de socializare (facebook, twinter, lindekin, etc).

Acest lucru e posibil după ce mai multe instanțe din România și din lume au declarat că rețelele de socializare sunt asimilate spațiului public, cu alte cuvinte informațiile acolo postate nu au caracter personal. Și pot fi folosite. De oricine.

Robotul este programat. Nu, nu se știe de cine, și asta nu e lipsit de importanță. Să zicem că ne gândim la Ion-ul nou ca la un copil de tip nou: dacă profesorul e tâmpit, copilul nu poate ieși decât arare ori genial pregătit. Dacă profesorul îl învață, de exemplu – ca dăunezi, prin filmul rulat la Școala Centrală din București – că nu poți refuza avansurile unui homosexual de vârsta ta, adică adolescent ca tine, pentru că omulețul refuzat s-ar putea sinucide – copilului i se va părea normal, cu timpul, să vrea să își ia zilele. Sau să își schimbe orientarea.

Cu alte cuvinte, așa cum au observat deja unii dintre internauți și chiar și dintre jurnaliști, nu e prea clar nici care sunt cuvintele la care inteligența artificială din ION este programată să reacționeze, din mulțimea de cuvinte vehiculate în mediul on-line, pe rețelele de socializare, nici cine le-a ales (programat) pe aceste păreri ale românilor ce vor fi extrase din rând – pentru binele nostru dar, mai ales, al guvernului nostru.

Dar Ion-ul de tip nou e complex, « accesează și filtrează postările și opiniile publice din mediul online, extrage temele relevante și raportează Guvernului concluziile ».

De fapt, mult mai mult decât atât, după cum gura păcătosului adevăt grăiește: acest robot – un program – în complexitatea sa demiurgică, accesează postările noastre, adică le caută și le citește, nu doar reacționează la anumite cuvinte la care ar fi programat.

Dacă ești pe lista neagră – și aici mă refer la puținii jurnaliști care mai stau în picioare, de voia lor, precum și la opozanții unor măsuri administrative și legislative care încalcă, în mod flagrant, drepturile omului – atunci vei fi primul vizat. Sau poate numele tău este chiar unul dintre cuvintele-cheia la care va fi program să reacționeze robotul consilier?

Și să nu credeți că ION nu are frați, mătuși, cumnate, copii, prieteni: toți, milioane de Ion-i interconexați vor crea – creează deja – un păienjeniș în care fiecare vorbă a noastră, a celor mulți și nealiniați, a învechiților Ioni, poate face obiect de trecere în etapa a treia de lucru a lui Ion.gov.ro, după extragerea temelor relevante: raportarea către Guvern a concluziilor sale.

Adică nu e un simplu robot, nu doar adună date, ci le și prelucrează și raportează apoi Guvernului concluziile sale! NOI vom afla despre concluziile trase de ION dacă, la rândul nostru, vom fi atenți la deciziile guvernului, pentru că onor guvenarea ne va vorbi prin aceste decizii bazate pe concluziile IA ale lui ION.* Minunat, ce ne-am mai putea dori?

E chiar mai mult decât atât, concluziile demiurgului ION vor fi disiminate – ceea ce înseamnă, potrivit DEX, răspândite. Variantele sunt așa: 1. Răspândire pe cale naturală, așa cum sunt răspândite semințele fructelor, polenului etc., în momentul maturizării lor. 2. Răspândire în organismul unei ființe a agenților unei boli.

Deci: concluziile nu vor rămâne numai la Guvern, nu sunt adunate pentru a fi folosite doar de administrația centrală, ci vor fi propagate, împrăștiate către « decidenții politici pentru a construi politici publice în concordanță cu starea societății ».

Ups! Nu știm care este lista decidenților politici, nici nu vom ști, suntem prea mici, avem doar calitatea de a fi o masă de lucru pentru guvernanți: partide? grupuri de interese economice? comisii și comitete, fără chip și nume, cum a fost, de exemplu, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor (GTS) care, nefiind o autoritate publică, nu se supune legii, cum declara Arafat prin 2021. Sau grupul de lucru creat, în martie 2022, de Departamentul pentru situații de urgență condus de același Raed Aradat și care, împreună cu mai multe ONG-uri și CNA, pregăteau, printr-o platformă informatică, scanarea presei on-line, a rețelelor sociale și a blogurilor, în vederea cumințirii libertății de expresie!

Deci, după ce guvernarea construiește aceste așa-numite politici publice**, trebuie să aibă loc implementarea variantei alese, punerea ei în aplicare. Acest lucru se întâmplă prin « adoptarea unuia sau mai multor acte normative, respectiv printr-un plan de acțiune corespunzător ».

Altfel spus, în baza concluziilor robotului software ION, programat de niște oameni nevăzuți, necunoscuți, dar deștepți – și români, zice presa – vor fi emise și adoptate acte cu caracter normativ, obligatorii pentru NOI toți (hotărâri de guvern, ordonanțe, etc) sau planuri de acțiune, cum au fost cele care au burdușit anul 2020 și ne-au sechestrat viața, nouă, Ionilor de rând!
Ați observat că, mergând pe coarda sensibilă a miilor de Ion de rând – și pentru că genialitatea limbii române o îngăduie – cuvântul ales și folosit de administrația guvernamentală în contra românului, internaut și nu doar, are sens și de la stânga, și de la dreapta, căci ION înseamnă NOI. Adică noi, Ionii toți, suntem cei care ne luăm în mâini viitorul libertății noastre, omorând-o. Ne-o facem cu mâna noastră, altfel spus.

Cum ziceam: exact acum un an, prin martie 2022, Raed Arafat, singurul român de neclintit din funcții și pentru rămânerea căruia în funcții nativii naivi români au ieșit în stradă, ani de zile, a scos la înaintare – de acea dată în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne – proiectul platformei de combatere a fake-news. Ne spunea atunci, cu subiect și predicat, faptul că proiectul va continua, indiferent de reacțiile de respingere ale publicului în fața acestei forme de cenzură programată și evidentă.

Ca și în cazul noului ION sădit în ograda Guvernului, era vorba de o platformă propusă de societatea civilă, partea neadormită și voluntară. Rostul platformei – numită, la acea vreme, de internauți, Ministerul Adevărului – era acela de a căuta, în mediul on-line, cuvinte indizerabile guvernării, vehiculate de presă în rețelele de socializare, primele pe Lista lui Arafat referindu-se la corupția sau incompetența guvernului, dacă vă amintiți.
E limpede însă că, față de proiectul inițial, ION-ul de azi a crescut într-un an cât pentru o viață. A noastră.

E acest ION oportun? Oh, da! Pentru ION. Mai ales în contextul digitalizării aproape forțate a lumii, deci și a României. Al portofelului digital care pândește, se lucrează, se implementează. În tăcere, că la sonorul mic românul nu reacționează. Pe asta și mizează acum Guvernul, pe faptul că, amețite de atâtea experimente, în grădina lui Ion, toate păsările dorm
« Comentariile din social media – fie ele pozitive sau negative – despre diferitele servicii pe care instituțiile statului le livrează, zice ION pe pagina sa oficială pe care ni se prezintă, cu vorbe simple, ca la proștii de noi, oferă indicii puternice despre gradul de satisfacție a cetățeanului, ca măsură a performanței administrației publice românești ».
Dar dacă nenumărații Ioni ce alcătuiesc acest popor – adică NOI – nu au un grad de satisfacție corespunzător așteptărilor lui ION? Dacă sunt, dacă suntem ionii pozitivi?*** Pentru ION?

ION nu e însă doar o abstracție pentru că, « pe lângă raportarea software a proiectului ION, acesta va fi reprezentat de o instalație tip robot care va putea interacționa cu românii la cele mai importante evenimente publice, preluând date atât din mediul online, dar și prin interacțiunile fizice cu populația ».

Altfel spus, ION va coborî printre NOI, ne va saluta politicos, ne va întreba atent ce ne doare, va lua notițe în mintea lui programată să fie atotcuprinzătoare, ca în filmele SF, va fi atracția publicului larg și a copiilor, cum, pe vremuri, prin cătunele uitate, era circul. Va face fotografii și filmări cu ultraperformantele sale camere ascunse, va culege date, va prelucra date despre ce tip de napolitană tocmai i-am dat copilului nostru la mitingul autorizat, dar nedorit de guvernare, ne va stivui viețile în bănci de date din ce în ce mai complexe și mai externalizate – și va face toate astea cu tot mai multă libertatea de mișcare, la propriu și nu numai, din partea robotului, în detrimentul libertății noastre adormite.

Da, drumul spre iad e pavat cu bune intenții. Experiența ultimilor 3 ani ne-a lămurit că nu putem avea încredere în cei care ne guvernează, indiferent de culoarea afișată, indiferent de cât de mult și brutal – sau persuasiv – ne-ar fi declarat că ei sunt NOI și că, în toate măsurile luate de ei și soldate cu mii de vieți distruse sau pierdute, ar fi fost vorba doar de binele acestor NOI.

Nu putem avea încredere nici în media. Am ajuns să nu putem avea încredere nici în omul de lângă noi. Am pierdut, în acești trei ani, drepturi fundamentale. Libertăți constituționale. Viață.
Ne-am pierdut, dacă ne gândim bine, aproape ireversibil, chiar pe noi.

PS: Ioane, scanează, te rog, ce am scris. Extrage tema. Comunic-o decidenților politici. Cui crezi tu. Tema e asta: ne vrem libertatea înapoi.


* ion.gov.ro: « robotul accesează și filtrează postările și opiniile publice din mediul online, extrage temele relevante și raportează Guvernului concluziile. De asemenea, el ia în considerare și postările de pe social media cu tag-ul @noisuntemion. Misiunea anunțată a consilierului ION, dotat cu inteligență artificială, este de a ajuta Guvernul în a lua cele mai bune decizii ».

** Conform definiției de pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, « politicile publice = totalitatea activităților desfășurate de administrația publică centrală de specialitate în scopul soluționarii problemelor de politici publice identificate ».

*** Despre ioni:

  • ionii pozitivi afectează aparatul respirator, tulburând funcțiile sistemului bronșic.
  • ionii negativi sunt benefici pentru organism, ajută ritmurile respiratorii și cardiace.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Ioane, Ioane, toată lumea doarme?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *