Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Ion Cristoiu: Decizia de amînare a examenelor pe bază de temperatură este o mare tâmpenie

În intervenția avută la rubrica sa de la Mediafax, „Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul a spus că ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi premierul Ludovic Orban ar fi trebuit să organizeze consultări publice pe tema organizării Evaluării Naţionale şi a Bacalureatului, şi nu să meargă la Klaus Iohannis, care a luat o decizie ce va crea probleme.

Ion Cristoiu spune că hotărârea de a amâna examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru candidații care au temperatură mai mare de 37,3 C este o mare tâmpenie:
„Cred că visul lui Anisie şi Ludovic Orban ar fi fost să nu se organizeze Evaluarea Naţională şi Bac-ul pentru că fi un mare balamuc. Decizia de a amâna examenele pentru cei care au temperatură mare este o mare tâmpenie. Cei care aveau temperatură mare puteau să meargă în altă sală, dar Klaus Iohannis a impus să amâne examenul. Decizia va stârni foarte multe probleme. E vorba despre întoarcerea din drum a unui elev pornit să dea Bacalaureatul”. 

Ion Cristoiu le reproșează celor doi decidenți că nu au fost capabili să ia o decizie fermă în ceea ce privește organizarea acestor examene și au fugit la Iohannis să le dea soluția.

„Avem un ministru al Educaţiei şi un premier. Ei iau o căciulă de bani ca să ia o decizie în legătură cu Bacalaureatul. Domnul Klaus Iohannis e mai luminat, de ce s-au dus ministrul Educaţiei şi premierul la Cotroceni? Peste ministrul Educaţiei este naţiunea, societatea, elevii, de ce s-a dus să-i ceară sfatul preşedintelui? Mi s-a părut un exerciţiu de ceauşism fără precedent şi rezultă că Iohannis a decis. Dar va fi şi responsabil de această problemă pentru că noutatea e că se dă exemen, se dă Bacalaureat, dar atunci când te găseşte cu 37,5…”, a spus publicistul. El crede că se va umbla la reglarea termoscanerelor, că „oricum alea sunt nişte chinezării de doi lei”. „O să umble la fiecare şcoală. O să spună bă umblaţi la ele să nu facă 37 cu 4 că e jale”, a spus jurnalistul.

În ceea ce privește purtarea măștilor în timpul examenului, Ion Cristoiu spune că și asta este o problemă, dacă se va decide că sunt obligatorii. „Nu s-a decis în legătură cu măştile ceea ce e o foarte mare problemă. Purtarea măştii poate să afecteze emoţiile, capacitatea de concentrare. În loc să se adreseze colectivităţilor, naţiunii, ministrul Educaţiei, singura care poate să decidă, s-a dus la alt om şi Klaus Iohannis a decis că cei care au temperatură vor da examenul în toamnă. Mă îndoiesc că elevii şi părinţii vor fi încântaţi că, deşi ei, s-au pregătit au avut ghinion şi se duc la toamnă (…) Până acum amânarea avea legătură cu elevul, dar acum e în afara voinţei elevului (…) Cred că trebuia renunţat la acest control epidemiologic. Oricum e o comedie peste tot şi se putea face o excepţie”, a conchis jurnalistul.