Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

JO Beijing 2022: Boicot, amenințări, speranțe

Mai puțin de două luni și jumătate până la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă din China, care este programată pentru data de 4 februarie.
Sportivii de pregătesc intens la bazele dedicate probelor de iarnă, gazdele fac mari eforturi pentru a limita efectele crizei sanitare și pentru a asigura sănătatea tuturor participanților.
În schimb, politicienii se gândesc să strice sărbătoarea care se ține din patru în patru ani.

Iată marea amenințare a unui boicot diplomatic.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden analizează modalitățile în care să abordeze viitoarele Jocuri Olimpice de Iarnă care vor avea loc la Beijing anul viitor şi nu exclude posibilitatea unui boicot diplomatic, cu toate că, deocamdată, nu a fost luată o decizie definitivă.
Potrivit postului CNN, care citează surse implicate în această decizie, subiectul nu a fost abordat la summitul virtual pe care l-au avut, luni, Biden şi omologul său chinez, Xi Jinping.
The Washington Post a relatat că este de așteptat ca Biden să aprobe în curând o recomandare de a nu trimite funcţionari americani la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În mod normal, Casa Albă trimite o delegaţie la ceremoniile de deschidere şi de închidere de la Jocurile Olimpice.
Congresmeni democraţi şi republicani, printre care şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au pledat în favoarea unui boicot diplomatic, în semn de protest pentru abuzurile împotriva drepturilor omului în China, notează presa americană.
Iar unii republicani au susţinut chiar ideea ca nici măcar atleţii americani să nu participe la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Cu toate acestea, Casa Albă a refuzat să se pronunţe, la recenta întâlnire la nivel înalt dintre SUA și China, dacă ia în calcul boicotarea viitoarelor Jocuri Olimpice, care se desfăşoară pentru a doua oară la Beijing.
„Nu am nimic de adăugat pe acest subiect. Dar vă pot spune că (subiectul) nu a fost inclus în conversaţia (dintre Biden şi Xi)”, le-a declarat jurnaliştilor subsecretarul de presă al Casei Albe, Andrew Bates.

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a menţionat că SUA şi aliaţii lor sunt implicaţi în „conversaţii active” referitoare la modul în care să abordeze Jocurile Olimpice de Iarnă din China, aminteşte CNN.
Evenimentul sportiv se va desfăşura la Beijing, între 4 şi 20 februarie 2022.

Toți observatorii au fost, în mod justificat, cu ochii pe recenta întâlnire virtuală Biden – Xi.
Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au discutat îndelung, fără însă a rezolva ceva din diferende, în special cel referitor la Taiwan, liderul chinez îndemnându-l pe cel american ,,să nu se joace cu focul” în această chestiune, transmite AFP.

Preşedintele american l-a avertizat pe omologul chinez că Statele Unite ,,se opun cu fermitate” oricărei tentative ,,unilaterale de a schimba statu-quo-ul sau de a aduce atingere păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan”, se arată într-un comunicat al Casei Albe, emis la finalul discuţiilor care au durat în jur de trei ore şi jumătate.
Potrivit Casei Albe, Biden i-a spus lui Xi că Statele Unite rămân angajate faţă de politica ,,O singură Chină” în ce priveşte Taiwanul, iar cei doi lideri au promis să colaboreze în problemele energiei şi climei
Conform unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing, Xi Jinping a avertizat Statele Unite ,,să nu se joace cu focul în problema Taiwanului”.

Aceste declaraţii au contrastat întrucâtva cu amabilitatea afişată la începutul întâlnirii, când cei doi preşedinţi s-au salutat cu mâna, prin intermediul ecranelor, şi au subliniat responsabilitatea pe care o au faţă de lume de a evita un conflict.

„Părerea mea este că responsabilitatea noastră, ca lideri ai Chinei şi Statelor Unite, este să asigurăm că competiţia între ţările noastre nu se transformă într-un conflict, fie el intenţionat sau nu”, a spus Biden la începutul întâlnirii. „Doar competiţie pură, directă”, a adăugat el.

Vorbind prin interpret, Xi a afirmat: ,,În calitate de cele mai mari două economii ale lumii şi de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, China şi Statele Unite trebuie să-şi amelioreze comunicarea şi cooperarea”. El s-a declarat bucuros că îl vede pe „vechiul său prieten”, după ce precedentele două discuţii avuseseră loc prin telefon.
Agenţia oficială chineză Xinhua a descris întâlnirea ca „sinceră, constructivă, substanţială şi fructuoasă”.

Dacă, după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, tonul s-a schimbat faţă de excesele din era Trump, relaţia dintre Washington şi Beijing rămâne extrem de tensionată.
Întâlnirea în format virtual a avut loc într-un moment în care Xi Jinping îşi întăreşte tot mai mult puterea. Partidul Comunist Chinez a adoptat un text care cheamă ,,partidul, armata şi poporul să se unească mai strâns în jurul Comitetului Central a cărui inimă este Xi Jinping”.

De partea cealaltă, Joe Biden, confruntat cu un peisaj politic extrem de divizat şi cu o epidemie pe care încearcă să o elimine, a menţionat China atunci când a promulgat vastul plan de modernizare a infrastructurilor, menit să permită SUA să ,,câştige competiţia” secolului a XXI-lea.
La finalul discursului, preşedintele american a repetat una din frazele sale favorite: ”Niciodată, niciodată nu e o idee bună să pariezi împotriva poporului american”.

Pot să precizez că nu prea mă pricep la pariuri, dar eu un lucru știu sigur: Sportivii se pregătesc intens de aproape patru ani pentru o probă olimpică de iarnă. Tehnicienii, cluburile, federațiile, comitetele naționale olimpice tot așa. Bani cheltuiți cu deplasări, cantonamente, antrenamente. Iar acum să se dărâme totul pentru niște politicieni vremelnici?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *