Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Justiția franceză, chemată să facă lumina în criză Covid19

O informație judiciară a fost deschisă în Franța unde Curtea de Justiție a Republicii (instituție creată pentru a se ocupă de procesele oamenilor politici) a reținut 80 de plângeri penale împotriva prim-ministrului Edouard Philippe și a unor miniștri – de Interne, al sănătății, al justiției – privind gestionarea crizei coronavirus. Comisii de anchetă au fost de asemenea instituite în Adunarea Națională și la Senat unde Agnes Buzin, fost ministru al sănătății și actual candidat al partidului prezidențial la primăria Parisului, a fost convocată pe 30 iunie. Audițiile sunt transmise în direct ceea ce ridică interesul public la maxim, după cum s-a adeverit și în alte cazuri.

O parte din aceste plângeri au fost regrupate într-un proces colectiv deschis în baza unui articol din codul penal care vizează punerea în pericol a vieții prin lipsa de intervenție și se referă la situații că, de exemplu, criză de măști de protecție, respectiv incapacitatea guvernului de a asigura cantitatea necesară de măști pentru populație sau organizarea primului tur al alegerilor locale deși semnalele privind iminentă unei crize sanitare majore erau evidente. Alte plângeri se referă la situația RTI din EHPAD-uri (case de bătrâni la noi, dar într-un sens mult mai puțin pejorativ) care au fost multă vreme ignorată de autorități care s-au concentrat pe „spitalele covid”.

Un alt grup, de această dată de medici, atacă statul pentru că se consideră „carne de tun”, trimiși în prima linie a luptei împotriva Covid19 fără suficiente măsuri de protecție.

În sfârșit la Nîmes a fost depusă o plângere în numele a 50 de deținuți care consideră că nu au fost suficient protejați.

Plângerile nu par să se oprească și încep să se diversifice în funcție de pagubele pe care fiecare consideră că le-a suferit. Philippe de Villiers, fost important om politic, a dezvăluit într-o intervenție televizată o conversație pe care a avut-o cu președintele Macron care i-ar fi spus că Edouard Philippe își joacă „responsabilitatea penală” în acest moment. De Villiers a atras atenția asupra pericolului prăbușirii economice în cazul în care reluarea activității va fi prost gestionată și, se pare, în intervenția solemnă pe care Macron a anunțat-o pentru duminică, acesta va anunță ieșirea ceva mai rapidă din restricții decât s-a anunțat până acum.

O informație judiciară împotriva prim ministrului și a ministrului sănătății a fost deschisă, după ultimele informații, și în Italia.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *