Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Kievul pare a fi o diversiune pentru a abate atenția de la cuceririle rusești din sudul Ucrainei

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Kievul pare a fi o diversiune pentru a abate atenția de la cuceririle rusești din sudul Ucrainei”

  • Maestre Ion Cristoiu,
    In primul rand, buna ziua dumneavoastra, cititorilor si celor care vizioneaza acest video.
    Va felicit pentru acesta analiza complexa si bine documentata. Sunteti foarte convingator asupra subiectului ca tinta a fost sudul. E adevarat, aceasta este cu datele pe care le aveti pana acum, saptamana trecuta era altceva.
    Eu am venit din Australia de cateva zile, acolo presa prezinta cam uniform subiectul, un site ca acesta nu prea am gasit. Vad ca apareti si pe la televiziuni, cu atat mai bine. Stiu ca la baza sunteti istoric, deci am toata increderea in analiza dumneavoastra.

  • Indiferent de ce părere am avea despre Ucraina, acest stat este totuși un tampon între noi și Rusia.
    Cucerirea de către Rusia, fie doar a sudului, ar fi un dezatru pentru România.

    1)Rusia devine vecin cu România, fie direct, fie indirect ca „Novorusia”. România astfel devine un potențial câmp de bătălie în războaiele viitoare. Trupele rusești nu ar putea decât să se ducă mai departe, spre România și Moldova. Este foarte bine că suntem în NATO care este o alianță puternică și un potențial război în Romînia ar fi teoretic improbabil. Totuși nu putem prevedea viitoare acțiuni ale Rusiei, ale lui Vladimir Putin sau ale celor care îl vor înlocui și nu putem să ne bazăm că NATO va fi veșnic.

    2)România, ca zonă de graniță cu Rusia, va avea și probleme economice. Vor mai investi occidentalli în Estul Romăniei și așa vitregit până acum? Moldova, Dobrogea, estul Munteniei vor fi văzute ca potențiale riscuri. Și chiar și fără pericolul unui război direct, le va conveni, de exemplu, olandezilor ca șantierul Damen de la Galați să fie bot în bot cu Rusia la Reni? Pentru bunăstarea județului Galați sperăm că da.
    De asemenea, comerțul din Marea Neagră și importanța portului Constanța ar putea fi diminuate intr-o Mare Neagră aflată sub dominație rusească

    S-ar putea aduce argumentul Finlandei și a țărilor Baltice. Aceste regiuni au beneficiat de influența economică Occidentală când încă Rusia nu era atât de „agresivă”, în ultimii 30 de ani pentru țările baltice, pentru Finlanda și mai mult și ea a fost un caz special în timpul Războiului Rece. Lucrurile se pot schimba și pentru ele. Romănia nu a atins nivelul de dezvoltare a acelor țări. Mai mult, nici nu știm să negociem cu Occidentul, cum o fac alte țări Est Europene.
    Deci retrasarea granițelor ne va afecta și economic.

    3)Este afectată exploatarea resurselor din Marea Neagră. Rusia va dori acapararea acestora.

    Este vital pentru Romînia ca Ucraina să păstreze măcar regiunea Odesa și Bugeacul ca zonă tampon între noi și Rusia. Perspectivele sunt sumbre, însă. Insula Șerpilor a fost deja cucerită de Rusia.

  • Despre planul „Novorossiya” se știa încă din 2014 și idea a fost susținută chiar de Vladimir Putin într-un discurs pe 17 Aprilie 2014, apoi de cele două republci separatiste deși planul nu a fost dus până la capăt. S-a inventat chiar și un steag al acestei entități.
    Sudul Ucraniei are cea mai mare parte din industrie, porturi și o numeroasă populație rusofonă (deși chiar și aceasta nu mai atât de filorusă ca pe vremuri).

  • Oare de ce așa-zișii comentatori de politică externă de stau toată ziua pe la televiziuni nu s-au documentat privind cauza și scopul acțiunii speciale?
    Vă mulțumesc pentru analiza Dvs temeinic documentată și explicată pe înțelesul tuturor!

  • Daca nu gesesc , sunt iginer nu istoric, coventia cu granitele statale a fost stabilita dupa 45, cum crimeea a fost a rusilor in 45 si a fost data de hruscov ulterior, legal nu este a lor?

  • Buna seara, credeti ca Vestul or sa cada ca nu or sa mai aiba de unde sa ia resurse industriale? Si jocul lui Putin si Xi este ca cei care au resurse si produc bunuri sa aiba un trai decent, iar vestul sa si puna mai putin adaos comercial. Si important este drumul matasii care se termina in Marea Neagra, si ucraina facea jocul Sua, Anglia, Olanda. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *