Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Klaus Iohannis – bolovanul care atîrnă de gîtul PNL

Un sondaj CURS realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, situează pe locul 9, la Capitolul Încredere , Președinția.
Procentajul mic al Președinției nu mă miră. Președinția înseamnă Klaus Iohannis. Mă miră însă altceva. Că deși a coborît la 14%, Klaus Iohannis nu-și dă demisia în direct și la o oră de vîrf.

Unii vor putea spune că amețitoarea cădere în sondaje, mai ales la capitolul Încredere, n-ar trebui să-l neliniștească pe Klaus Iohannis. În 2024, el își va încheia cele două mandate. Nu se mai pune problema unei zestre electorale pentru a candida din nou. Da, din punctul de vedere al interesului electoral pe Klaus Iohannis n-ar trebui să-l neliniștească nici dacă ar coborî sub 0 puncte la Încredere.

Klaus Iohannis nu e însă o persoană particulară. E președintele României. Și chiar dacă nu-și mai pune problema unei victorii electorale, ca președinte el are, printre alte îndatoriri ținînd de Interesul național , și pe cea de a convinge Poporul Român să facă ceva. Să facă un sacrificiu, să urmeze o anume politică. Fiind președinte de Republică semiprezidențială, principalul instrument de convingere a Poporului rămîne zicerea. Se spune că Avram Iancu a zis doar atît – No, hai! Și moții l-au urmat. Cînd 82% dintre români nu mai au încredere în tine poți ține Poporului un Discurs de mărimea Poveștilor spuse de Șeherezada timp de O mie și una de Nopți. Dat fiind că Klaus Iohannis n-arată nici măcar ca sora Șeherezadei, e greu de presupus că vreun român nu va începe să caște după primele cuvinte rostite de el. Pînă la finele mandatului mai sînt doi ani. Dacă nu demisionează, pentru ca alegerile anticipate să aducă un președinte beneficiind de arma Încrederii Poporului în persoana sa, România va avea timp de doi ani un Președinte inutil. Cu doar 14% Încredere, la ce poate fi folositor Klaus Iohannis în aceste vremuri tulburi, cînd esențial pentru o țară mică e să aibă un Căpitan în care cei de pe vas să aibă încredere că nu-i vîră în stînci?

Klaus Iohannis e la ora actuală Zeul de la Cotroceni al Partidului Național Liberal. Liderii acestui partid iau poziția de drepți și cînd le trece prin cap numele lui Klaus Iohannis. Relația dintre Klaus Iohannis și PNL e una de supunere oarbă. Practic, PNL îndeplinește tot ce-i spune Klaus Iohannis. Nu altfel se explică faptul că PNL a schimbat trei președinți în doar doi ani. Un proces catastrofal nu numai prin instabilitate, dar și prin coborîrea de la Ludovic Orban la Florin Cîțu și de la Florin Cîțu la Nicolae Ciucă. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă e lipsit total de talent politic. Ca premier, mai treacă meargă. E o funcție și cu exigențe de administrare. Dar ca președinte de partid lipsa talentului de politician e catastrofală. Dacă nu va mai fi premier, vi-l imaginați pe Nicolae Ciucă în fruntea Oștilor Liberale în Războiul electoral?

În postdecembrism relația Președinte – Partid susținător a fost complicată. Pînă la Klaus Iohannis, nici un președinte – nici măcar Traian Băsescu – n-a beneficiat de un partid care începe să toarcă pisicește și cînd aude prin somn comenzile președintelui.

Imaginea de partid intrat cu totul în posesia lui Klaus Iohannis face ca PNL să fie vulnerabil la căderea electorală a lui Klaus Iohannis. La ora actuală cine-i dă un ghiont lui Klaus Iohannis face automat un salt în sondaje. Cine toarce pe lîngă cracul lui Klaus Iohannis coboară în sondaje. E una dintre explicațiile scorului nemulțumitor al PNL din ultima vreme. Deși PSD participă la Guvern, doar PNL se erodează. Una dintre cauze e Nicolae Ciucă, dezastruos ca politician, un simplu bolovan politic. Celălalt e Klaus Iohannis, văzut ca adevăratul șef al PNL. Și cum să ai încredere în slugă, cînd n-ai în Stăpîn?

Pe Klaus Iohannis nu-l văd renunțînd la funcție pînă la încheierea mandatului.
Îl văd însă lăsînd PNL în pace, făcînd imaginea publică de președinte fără nici o legătură cu PNL.

Pentru PNL ar fi o decizie crucială.
E în stare Klaus Iohannis de o asemenea decizie?
Nu cred.
Întruchipare a Ciocoiului atît de plin de sine că te întrebi cum de nu face Poc! Klaus Iohannsi n-ar putea trăi fără slugi.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis – bolovanul care atîrnă de gîtul PNL”

  • Klaus Iohannis….o tută pt linistea noastra…vinovat pt al 2-lea manadat dat lui Iohannis este PSD. PSD a propus pe tuta Dăncilă candidat, lumea a votat raul cel mai mic, pe Dulap. In primul mandat lumea l-a votat crezind ca e neamt si liberal. Dupa 7 ani vedem ca e cel mai puturos si nesimtit preş din ultimii 30 de ani. Nu a facut absolut nimic. Mai mult, a distrus PNL. Plus, poate fi condamnat pt genocid pt promovarea vaccinului covid si pt. subminarea economiei nationale… pe scurt: Inaltă tradare….un nenorocit…

  • De acord .

  • cui ii pasa ce mai atarna de gatul doctrinelor expirate in mod fundamenta?!

    doctrine viabile mai sint doar doua,
    Umanismul si Transumanismul

    • noul Est este fostul Vest
      noul Vest este fostul Est
      Noua Lume este Anti-‘Vechea Lume’
      Vechea Lume era expresia Naturii, Noua Lume e insa AntiNatura.

      Noua Lume nu exista!, ea e Cale, o cale catre Infinit, iar numele ei este Transumanismul.
      Esenta Transumanismului este ‘suntarea Iernii’, in fapt iesirea din Dinamica Anotimpurilor, singura varianta prin care miscarea poate fi perpetuata catre Infinit.

      • daca cei din fostul Vest, actualul Est, vor sa stie cum te simti in postura asta n au decit sa ne intrebe, le vom spune cu tot dragul ce ii asteapta 🙂

    • ( Umanismul inseamna ca Patria omului sa fie Natura,
      Transumanismul inseamna ca Patria Artificializarii e omul )

  • Poate ca a sosit momentul ca liberalii sa moara o data cu el
    Poate ca aceasta ii este menirea
    Ar fi extraordinar sa se intimple așa ca nu poți sa trăiești din umbra Bratienilor un secol

  • Analiză corectă cu un singur amendament: „România va avea timp de doi ani un Președinte inutil,” greșit, iohanis in tot mandatul său, ăla trecut dar și ce stă să vină, a fost un președinte absolut inutil!

  • Domnule Ion Cristoiu
    Doua Informatii fara sa comentez ceva.
    1.Informație bombă de la Chișinău: Maia Sandu ar fi cerut Unirea cu România. Iohannis ar fi refuzat, iar apoi s-a răzgândit și Bucureștiul ar fi convins Comisia Europeană să accepte Unirea 27.11.2022
    https: //r3media.ro/informatie-bomba-de-la-chisinau-maia-sandu-ar-fi-cerut-unirea-cu-romania-iohannis-ar-fi-refuzat-iar-apoi-s-a-razgandit-si-bucurestiul-ar-fi-convins-comisia-europeana-sa-accepte-unirea/
    2.În luna noiembrie 2022 România a avut de rambursat peste 2 miliarde de euro reprezentând rate, dobânzi și penalități. Anul viitor vom avea de dat înapoi peste 20 de miliarde de euro, să vedem de unde putem lua acești bani căci ei nu există în economia reală. 28.11.2022
    https: //4media.info/analiza-guvernul-psd-pnl-se-afla-in-fata-unui-uragan-creat-chiar-de-ei-increderea-internationala-s-a-prabusit/
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

    • Fugiți

    • ”Când vrea fata (Europa), nunta-i gata!” Unirea cu Rep. Moldova trebuie să aibă loc pe un munte de entuziasm cel puțin venit din partea românilor. Nu prea e cazul de așa ceva acum. Fata nu prea mai e mare și flăcăul n-are gând de însurătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *