Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

La un pahar de vin cu Dej

Continui să citesc (noaptea, pe scaunul ce nu poate ţine loc de fotoliu) Stenograma Şedinţei Plenare a C.C. al PMR din 30 noiembrie- 5 decembrie 1961, convocată după întoarcerea Delegaţiei române de la Congresul al XXII-lea al PCUS.

Congresul de la ruşi consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.

Se vorbeşte acum, pe şleau, despre crimele lui Stalin şi nu despre simple greşeli.
Ca şi la lecturile din serile anterioare, mă surprinde atmosfera degajată de Stenogramă. Nu deţin un film despre Plenară. Cu toate acestea, văd înaintea ochilor nu un moment oficial, ci unul familial. Pare că Dej şi-a invitat subordonaţii la un pahar de vin pentru a sărbători împreună aniversarea zilei sale de naştere.

Se ştie cum arată în linii mari o asemenea sindrofie.
E ziua de naştere a omului!
Şi dacă omul ar fi doar un amic, oaspeţii nu şi-ar îngădui să-l mustre.
Ar căuta să-i zică doar lucruri plăcute.
Aşa se întîmplă cînd invitaţii sînt amici sau neamuri.
Ce te faci însă cînd invitaţii sînt angajaţii firmei al cărei Patron îşi serbează ziua de naştere?!

Dacă firma e mică sau dacă invitaţii alcătuiesc nucleul de colaboratori direcţi ai Patronului, să te ţii atunci laude, vorbe mieroase, toate pretinse ca fiind sincere!
La fel se întîmpla şi cu Plenara C.C. al PMR din 30 noiembrie- 5 decembrie 1961.

În ultimii ani ai lui Ceauşescu am întîlnit multe momente oficiale dedicate Cultului şi Personalităţii. Că era vorba de Congrese, sau Plenare, sau întîlniri cu Nicolae Ceauşescu, laudele se defineau printr-o anume răceală tipică, de altfel, împrejurărilor oficiale. Plenara din noiembrie-decembrie 1961 nu stă sub acest semn. Ne aflăm la finele bătăliei duse de Gheorghiu-Dej pentru a-şi asigura situaţia de Patron, de Patriarh a cărui contestare nici nu poate fi gîndită, d-apoi înfăptuită. Ajuns la 60 de ani, după ce a lăsat în urmă cadavrele politice ale Anei Pauker, Vasile Luca, Teohari Georgescu, Miron Constantinescu, Iosif Chişinevski sau cadavrele pur şi simplu (al lui Lucreţiu Pătrăşcanu, de exemplu), scăpat viu şi nevătămat din teroarea stalinistă, şi tot în fruntea Partidului şi Statului după schimbările de cadre produse în tot lagărul de succesiunea noilor stăpîni de la Moscova, Gheorghiu-Dej îşi îngăduie o Plenară în a cărei atmosferă să se scalde ca un Împărat în baia cu lapte.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

4 comentarii pentru articolul „La un pahar de vin cu Dej”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *